Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Apoteket, Kronans Apotek, Babyshop, Babyland och Lekmerm

Blev inte amningen som du tänkt dig?

Inte för mig heller.

Ibland fungerar bara inte amningen som man tänkt sig och man kan behöva hjälp för att kunna få ut tillräckligt med bröstmjölk.

I annat fall kan det helt enkelt vara så att man vill pumpa ur mjölk för att ens partner eller annan person ska kunna mata.

Många behöver både och.

En bröstpump, ibland även kallad en amningspump, är precis som namnet anger en pump som assisterar dig i att pumpa ut bröstmjölk av en eller annan anledning. Ett bra komplement är en amningskudde.

6 av 10 kvinnor uppger att de har problem med amningen under första tiden efter födseln.

Eller för att man själv vill kunna ge på flaska. Kanske har bebisen svårt att få grepp vid amning eller inte orkar, kanske amningen gör ont för mamman eller så vill man bara helt enkelt inte amma, men ändå ge den nyttiga bröstmjölken.

Man brukar säga att rent fysiologiskt kan alla kvinnor amma, så länge man har minst ett bröst och barnet kan suga. Men även om amning är en naturlig kroppsfunktion så betyder det inte att alla kan göra det enkelt och komplikationsfritt.

Helt ärligt så kan det kännas som skitsnack.

De flesta bebisar behöver lära sig att amma och det kan ta mellan åtta och tio veckor innan man har en fullt fungerande amning, där kan en bröstpump hjälpa till att komma igång lite fortare med flödet. Det finns också mammor som är bröstopererade eller som äter medicin, vilket gör att de inte kan amma. Det finns bebisar som inte klarar av att suga med rätt teknik eller som kräver mer näring än vad bröstmjölken ger. Det finns mammor som varit med om trauman eller som haft amningsproblem med tidigare barn och därför inte vill amma. Det finns alltså många anledningar till varför man inte vill eller kan amma där en bröstpump kan komma till stor nytta.

Visst kan man även välja bort amningen helt och då är bröstmjölksersättning ofta ett bra alternativ. Även där kan en bröstpump komma till användning för att kunna kontrollera flödet och tömma bröst som eventuellt fyllts med mjölk.

Alla anledningar är goda anledningar och oavsett vad man har för anledning så är en bröstpump ett  mycket praktiskt verktyg under första bebisåret och under den period man vill kunna ge bröstmjölk.

Bröstpump Bäst i Test

I det här testet har vi sammanställt resultatet från sex olika pumpar i tre olika priskategorier. Du hittar en blandning av manuella pumpar och elektriska pumpar som passar alla olika behov.

  1. MAM 2 in 1 – elektrisk och manuell bröstpump i ett. Välj om du vill pumpa för hand i din egen takt eller om du vill aktivera den elektriska funktionen.
  2. Medela Swing – elektrisk bröstpump från välkända Medela med full elektrisk funktion och flera inställningar.
  3. MAM manuell bröstpump – en populär pump där du pumpar för hand och mjölken samlas direkt i en flaska.
  4. Harmony manuell bröstpump – en handpump där du kan ställa in trycket och välja takt själv.
  5. NUK Soft and Easy bröstpump – en mycket enkel pump för det vardagliga behovet.
  6. Carena manuella bröstpumpen enkel och mycket prisvänlig handpump

MAM 2 in 1 – elektrisk och manuell bröstpump i ett

Med den här bekväma pumpen kan du välja om du vill att den ska pumpa elektroniskt eller om du vill kunna göra det manuellt. Med en manuell pumpning kan du själv bestämma takt och tryck och känna vad som känns bäst just för tillfället. Den elektriska funktionen är å andra sidan praktisk när man behöver en snabbare takt och har flera steg i sugnivån samt en stimuleringsfas och en utdrivningsfas.

Det bästa med MAM 2-in-1 är med andra ord att du får två olika pumpar i en och därmed har en stor valfrihet! Tratten är utformad för att passa alla bröststorlekar och är ergonomisk och har ett silikonskydd för att göra den bekväm. Det medföljer en flaska och en burk som man kan koppla direkt till pumpen och som samlar upp mjölken så att man direkt kan mata eller frysa in den på ett hygieniskt sätt samt spara tid!  

Vad medföljer i paketet:  Två Easy Start Anti-Kolik Nappflaska, en på 130 ml och en på 160 ml samt dinappar, två förvaringsburkar, pump, manuellt pumphandtag, lock med silikonslang för elektrisk användning och ett silikonskydd samt en laddare.


Medela Swing – Elektrisk med enkel- eller dubbelpump

Medela är ett väletablerat märke när det kommer till  bröstpumpar och det är ofta just deras produkter som du kanske kommer att få använda på BB och på sjukhus. Men Medela tillverkar också pumpar för privat bruk, som till exempel Medela Swing.

Medela Swing har ett 2-fas system med en stimuleringsfas och en utdrivningsfas och det finns hela fem olika storlekar på tratten för att kunna passa alla olika storlekar och former på bröst, dock medföljer endast standardstorlek 24mm i paketet. En riktigt bra grej med Medela är att det finns så många praktiska tillbehör till pumpen som gör att den blir väldigt effektiv. Bland annat finns det en Bh-del man kan köpa till för att kunna pumpa helt handsfree.

Medela Swing Maxi: Pumpa två bröst samtidigt! Meddela Swing finns också som ett maxi-paket med två pumpar. Fördelen med dubbelpumpning är framför allt att det är tidseffektivt och du kan få ut mer på kortare tid. Bra om det kanske finns två bebisar hemma.

Vad medföljer i paketet: Pump, brösttratt 24mm, en nappflaska med dinapp, ställ för flaskan, förvaringspåse samt kontroll till pumpen. I maxi-paketet finns det då två pumpar och två flaskor.


MAM manuell bröstpump – för den som pumpar ibland

För dig som inte pumpar särskilt ofta så räcker kanske en manuell bröstpump. MAM bröstpump är en enkel anordning som består av endast fyra delar och därmed är enkel att sätta ihop och ta loss vid rengöring. Själva pumpstyrkan går att reglera med en liten ventil som höjer och sänker vakuum. Tratten går att vrida hela vägen runt så att den passar alla bröst och aktiverar alla mjölkgångar så att risken för stockning krymper. Helt enkelt en bra liten pump som passar de flesta och som är lättanvänd.

Vad medföljer i paketet: Ett pumphandtag, två flaskor som fästes direkt i pumpen (130ml och 160ml sam två dinappar i storlek 1.


Harmony Pump&Feed – manuell bröstpump från Medela

Det här är en liten, enkel och nätt bröstpump som enkelt går att bära med sig i en skötväska för den som vill det. Pumpen är manuell men har ändå en 2-fasfunktion som påminner om barnets naturliga rytm när det suger och ger därmed en unik kombination av stimulering och långsammare utdrivning. Plus på att pumpen kommer med engångs-inlägg att lägga i Bh:n för att fånga upp eventuell läckande mjölk. Dessa går sedan att köpa fler.

Vad medföljer i paketet: Pump och tratt (tratten kommer i standardstorlek 24 mm, det går att köpa andra storlekar dock) en flaska, en flaskhållare, en dinapp och 4 engångs-inlägg.


NUK  Soft and Easy – en mycket enkel bröstpump

Väletablerade NUK kommer här med en mycket enkel bröstpump där du använder dig båda händerna för att pumpa ur bröstet med några enkla rörelser. Pumpen har silikonlager för att den ska kännas bekväm samt en fot så att den kan stå stadigt. Pumpen passar den som inte pumpar särskilt ofta och bara vill ha en för vissa tillfällen. Den är även kompatibel med andra delar från NUK och det går att fästa en dinapp direkt på behållaren för att mata barnet.

Vad medföljer i paketet: En NUK pump rätt och slätt


Carena bröstpump – en variant på pump med handtag

Carena kommer här med en billigare variant på en bröstpump med handtag. Pumpen har två faser och kommer med en standardstorlek på flaskan så att den kompatibel med de flesta flaskhållare och andra flaskor på marknaden. Ett bra alternativ för den som vill ha en bröstpump med handtag men som pumpar sällan!

Vad medföljer i paketet: Pumphandtag, flaska (120 ml), dinapp och lock och ett flaskställ


Tre saker att tänka på när man väljer bröstpump

Behöver jag en bröstpump?

Under en graviditet kanske inte en bröstpump är det första man funderar över, så vida man inte gjort sitt val tidigt. I många fall är det kanske först när man vet hur amningen kommer fungera som man ens behöver tänka på en bröstpump.

Oavsett hur man tänkt sig är det ändå alltid bra att ändå tänka på saken och känna till vad bröstpumpar kan hjälpa dig med. Förutom att man kan pumpa ut och låta någon annan flaskmata bebisen kan den också hjälpa till både med att få igång amningen och att avsluta den genom att låta dig själv ta kontroll över flödet. Den kan också vara till stöd om man har väldigt hög produktion och behöver få ut mer än vad bebisen äter, samt är den ett räddande alternativ om man blir väldigt öm av amningen.

Så svaret på frågan blir ett ”kanske, men troligen” och behovet varierar helt efter situationen kring amningen och hur man vill göra.

Ska man ha en elektrisk eller en manuell bröstpump?

Det är så klart ett individuellt val man gör och vad man tycker känns bäst. När man väljer kan man dock utgå ifrån hur mycket man planerat att använda den. Planerar man att pumpa mycket är det helt klart smidigast med en elektrisk pump.

För dig som bara pumpar ibland räcker en manuell pump gott och väl. Många kan uppleva att det kan vara trögt att komma igång med en manuell pump, men när mjölken väl börjar flöda brukar det inte vara några problem.

En annan aspekt att fundera över när man väljer mellan elektrisk och manuell är hur enkel den är att ta med. Visst går det bra att ta med en elektrisk, vissa har även uppladdningsbara batterier vilket gör det ännu enklare att ta med,  men visst är det betydligt smidigare att packa ner en manuell, mindre i skötväskan.’

Om jag väljer en elektrisk, ska jag ha en dubbelpump eller en singelpump?

Återigen så är det här så klart ett individuellt val. En dubbelpump är självklart mer praktisk om man pumpar med jämnare mellanrum – till exempel av medicinska skäl eller för att man inte kommer vara tillgänglig lika mycket. Dubbelpumpning halverar pumpningstiden och drar i snitt ut 18% mer mjölk än en singelpumpning. Ett bra val för mammor som har fullt upp!

När använder man en bröstpump?

Amningsperioden är indelad i tre olika stadier. Du väljer bröstpump beroende på vilket stadium du befinner dig i, dina personliga förhållanden, ditt barns behov samt ditt förhållningssätt till amning och pumpning;

  • Initiera – perioden som sker under de första fem dagarna. Här kan en bröstpump passa för att få igång amningen ordentligt och få kroppen att starta produktion fullt ut och få igång ett bra flöde efter råmjölken. Ibland hjälper sjukhuset till under denna fas och hjälper amningen att komma igång innan du lämnar BB med sina egna bröstpumpar.
  • Bygga upp – infaller från dag sex till ungefär dag trettio. Under den här perioden hittar kroppen sin rytm och hur mycket den skall producera för att mätta bebisen (eller bebisarna!) Här kan en pump verkligen göra nytta för att bygga upp ett bra flöde även om man inte ammar direkt från bröstet. Självklart kan man variera mellan att pumpa och amma om det känns bra och rätt.
     
  • Upprätthålla – efter de trettio första dagarna är flödet fastställt och kroppen producerar den mängd som det känns att bebisen behöver. När man slutar kommer produktionen stanna av så småningom så här kommer en bröstpump verkligen på plats så länge man vill kunna ha en mjölkproduktion för att kunna mata barnet.

Hur fungerar en bröstpump?

De flesta elektriska pumpar fungerar genom att skifta mellan två olika lägen. Ett läge som initierar pumpningen och alltså härmar barnets första sug på vårtan. På så vis startar utdrivningen av mjölken i bröstet – denna fas kallas för stimuleringsfas. Det andra läget simulerar barnets sug när mjölken väl har runnit till och kännetecknas av kraftigare sug men lägre frekvens – den fasen kallas utdrivningsfasen.

En elektrisk bröstpump innehåller en pumpmotor som kopplas till en brösttratt, alltså det stycke av pumpen som placeras mot brösten och där vakuum bildas för att driva ut mjölken ur bröstet. Bröstvårtan ska vara centralt placerad i brösttratten för ett jämnare tryck och för att vårtan inte ska riskera skavsår mot kanterna. Efter att pumpen slagits på inleds stimuleringsfasen. Om inte pumpen automatiskt slår över till utdrivningsfasen så kan man koppla på den själv när man ser att det kommer mjölk, tiden det tar för detta är självklart individuell.

De flesta manuella pumpar med handtag fungerar på ett liknande sätt inledningsvis. Du fäster tratten mot bröstet med samma tankesätt som med den elektriska pumpen, att bröstvårtan ska vara placerad i mitten och inte kunna skava. På många av pumparna kan man sedan reglera trycket med en liten ventil för att imitera de två olika sugfaserna och sedan börjar man pumpa för hand på handtaget. Mjölken drivs ut och hamnar direkt i behållare, där kan det variera om man fäster en flaska eller en påse, och kan användas direkt eller förvaras i kyl eller frys.

Går det att spara den utpumpade bröstmjölken?

Det går bra att spara bröstmjölken till ett senare tillfälle. På så sätt kan man pumpa ut mjölk ifall man vill hoppa över amningen vid något tillfälle, till exempel om den andra partnern eller annan vuxen vill ta hand om barnet ett tag.

Det man ska tänka på ifall man ska spara bröstmjölk är huvudsakligen hygienen. Både pumpen och alla kärl som man förvarar bröstmjölk i måste vara riktigt väldiskade och helst även steriliserade för att förhindra bakterietillväxt. De flesta pumpar och kärl kan sterilisera genom att koka dessa i en kastrull under tio minuter.

Hur förvarar man utpumpad bröstmjölk?

Om barnet ska få bröstmjölken samma dag så klarar mjölken av att stå framme i rumstemperatur i upp till sex timmar, men helst ska den förvaras i kylskåp.

Upp till tre dygn kan mjölk stå i kylskåp och den skall inte vara varm när man ställer in den i kylen, kyl ner den först i kallt vatten genom att spola på flaskan eller stoppa den i vattenbad. Man kan också frysa bröstmjölk och många fryser bröstmjölk i istärningslådor för då är det smidigt att ta fram precis så många kuber man behöver för en måltid. Glöm inte att skriva datum när du fryser mjölken så att du vet att den aldrig bli äldre än sex månader!

Blanda aldrig kall och varm mjölk då detta gör att det kan bildas bakterier i den kalla mjölken. Däremot går det bra att blanda kall mjölk och annan kall mjölk. När du ska tina frusen bröstmjölk bör du göra det i rumstemperatur, i vattenbad eller under rinnande vatten. Tina aldrig bröstmjölk i mikrovågsugn eftersom det kan vara svårt att reglera temperaturen och kvaliteten på mjölken kan försämras.

Liknande artiklar:

Bästa amningskudden

Bästa salvan mot röd stjärt

Bästa termometern för barn