Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MEDS, Apoteket, Kronans Apotek och Stor & Liten

SALT PÅ KNÄNA ELLER EN FEBERTERMOMETER?

Handen på hjärtat. Finns det något värre än att se sin lilla älskling sjuk med hög feber?

Enligt gammal folktro från Åland blev man frisk från feber om man tre gånger släppte en glödande kolbit innanför sin skjorta. I Småland rekommenderades istället att lägga ett par saltkorn på det ena knät och därefter böja sig och ta upp dem med munnen utan att använda händerna och sen svälja dem. Idag ser det lite annorlunda ut med rekommendationerna kring feber (som tur är!) och vi vet att vila och vätska hjälper en god bit på vägen.

Även att ha en febertermometer hemma är ett mycket praktiskt hjälpmedel, i synnerhet med barn som ofta inte har en förmåga att kommunicera om hur de mår under en feber. Barn tenderar till att få mycket högre feber än vad vuxna får och det kan ibland vara svårt att avgöra när det nått en gräns.

MEN VAD SKA DET VARA DÅ?
EN ANALOG FEBERTERMOMETER?
ELLER DIGITAL FEBERTERMOMETER?

Analoga

Det är inte många som känner till det men analoga termometrar existerar fortfarande och går faktiskt att köpa om man skulle vilja det. Dock kan det vara lite knepigt att få tag i dem.

Har du en riktigt gammal analog termometer som har legat hemma i många år finns risken att det är kvicksilver i den. Kvicksilver är ett väldigt giftigt och miljöfarligt ämne som senare förbjöds i termometrar under 90-talet. Om du skulle välja en analog termometer idag är det istället det giftfria ämnet Galinstan som mäter temperaturen i den analoga termometern.

Digitala

digitala termometrarna är både lättare att få tag i, billigare att köpa samt så går avläsningen både snabbare och enklare. Allt vilket är till en fördel när man har en liten sjukling att ta hand om. Därför har vi bara tagit med digitala termometrar i vårt test.

De digitala termometrarna delas sedan in fyra olika typer;

  • Elektronisk digitaltermometer mäter av temperaturen med sensorer i metall. Dessa registrerar temperaturen snabbt och den digitala displayen är lätt att avläsa.
  • Infraröd örontermometer mäter den värme som genereras av trumhinnan och dess omgivande vävnader. Därmed visas en noggrann temperatur på en digital display på bara några sekunder.
  • Infraröd panntermometer mäter temperaturen mot pannan. De mäter den infraröda värme som avges från huden precis ovanför ögonbrynen, antingen genom att beröra pannan eller från ett visst avstånd.

TESTET

Vi har i vårt test utgått från ett användarperspektiv med fokus på hur hela termometern upplevs, hur tillförlitligt resultatet har känts och hur snabb termometern är. De som kom med i vår lista är följande;

  • Braun No Touch Termometer NTF 3000
    En mycket lättanvänd termometer som mäter temperatur på pannan utan att vidröra barnet. Kan även mäta temperatur på vätskor.
  • Braun Thermoscan Digital
    Termometer för att ta temp i örat, finns i flera olika modeller med lite varierande finesser.
  • OMRON Digital termometer Gentle Temp 521
    Klassisk termometer för mätning i örat.
  • Braun High Speed PRT 1000.
    En klassisk termometer med digital visning som är anpassad både för mun, armhåla och rektal.
  • Braun PRT 2000
    En till klassisk termometer för armhåla, mun och rektal där du kan ställa i ålder på personen som kontrolleras.
  • NUK Febertermometer 2 in 1
    En praktisk termometer som mäter temperatur både i örat och på pannan.

Braun No Touch Termometer NTF 3000
– väcker ingen som sover

Braun No Touch NTF 3000 är precis som namnet antyder en apparat för att mäta temperatur utan att nudda barnet. Linsen riktas mot pannan och sänder ut en infraröd stråle som fångar upp temperaturen under huden och skickar tillbaka ett digitalt resultat.

Metoden har fått orättvis kritik för att vara osäker, men våra mätresultat blev lika tillförlitliga som med andra sorters termometrar. Den enda nackdelen är att den kräver en ganska noggrann och precis mätning, och framför allt ett stillasittande barn, så man behöver läsa bruksanvisningen ordentligt innan man startar mätningen.

Braun No touch NTF 3000 har knappar och en skärm som lyser vilket gör det lätt att använda termometern även nattetid samt en färgindikator som visar på om det är en förhöjd temperatur. Termometern är lättanvänd när man väl fått in tekniken!

Användningsområde: Pannan, men den infraröda strålen kan också användas till att mäta temperatur i  vätskor så som badvatten och välling.

Minnesfunktion: Termometern har ingen minneslagring


Braun Thermoscan 7 IRT 6520
– snabb och enkel

Braun Thermoscan 7 IRT 6520 är en termometer för att ta temperatur i örat och är en genomtänkt och lättanvänd apparat. Lik PRT 2000 så har Theromoscan 7 även en funktion där du kan ställa in åldern på personen som tempen ska tas på för att ge en mer adekvat mätning.
Ett stort plus för den här termometern är att displayen sitter på baksidan samt är upplyst så man enkelt kan använda den på natten.

Thermoscan har även en modell 6 som är av samma kvalitet men saknar åldersinställningarna och ger enbart en digital siffra. Denna modell är dock billigare och är den för barn och vuxna över 36 månader så kan den absolut vara ett alternativ då åldersindikationen inte har riktigt samma betydelse.

Braun Thermoscan kommer med 21 stycken linsskydd som enkelt går att köpa mer av i de flesta välsorterade babybutiker samt på apotek.

Användningsområde: Öra. Linsskydd är ett måste
Minnesfunktion: Theromscan 7 minns de senaste 9 mätningarna  


OMRON Digital termometer Gentle Temp 521
– när du vill veta på en gång

Omron Gentle Temp 521 är en lättanvänd och smidig örontermometer som kommer med en lampa i displayen vilket gör att man enkelt kan ta tempen i mörkret, ett stort plus för alla som ska mäta på småbarn nattetid och inte vill tända lampan. Mätningen går snabbt och resultatet är tillförlitligt.

Termometern kommer med 24 stycken linsskydd som behöver appliceras på toppen för att termometern ska fungera. Dessa går sedan att köpa ny om de skulle ta slut, men ett minus här är att skydden applicera på termometern med hjälp av en liten ring vilket vi misstänker är en enkel sak att råka tappa bort. Speciellt då ingen förvaringsask medföljer.

Omron Gentle Temp 521 är ändå en pålitlig och lättanvänd termometer som drivs av ett klockbatteri vilket gör att den håller länge innan ett utbyte behöver ske.

Användningsområde: Panna och öra
Minnesfunktion: Ja, hela 25 mätningarna (!)


Braun High Speed PRT 1000
– för den som söker en klassisk lättanvänd termometer

Braun High Speed PRT 1000 är en digital termometer som visar ett resultat inom 10 sekunder! Termometern har en böjlig spets så att det kan vara enkelt att applicera den och du ser temperaturen tydligt på en LCD-display.

Braun High Speed PRT 1000 passar den som vill ha en enkel klassisk termometer med flera användningsområden. Eftersom rekommendationen är att alltid ta tempen i ändtarmen hos barn under 1 år är det här en bra första gångs-termometer som sedan kan användas på andra kroppsdelar ju äldre barnet blir. 

Användningsområde: Kan användas både i armhålan, i munnen och rektal. Minnesfunktion: Termometern visar den senaste uppmäta temperaturen.


Braun PRT 2000
– för den som vill ha lite extra stöd i avläsningen

Feber betyder inte samma sak hos alla människor. Ett litet barn kan ha feber men verka helt pigg, medan en vuxen inte orkar dra sig upp ur sängen med samma värden. Å andra sidan är det inte alltid lika farligt för en vuxen med hög feber som det kan vara för ett barn.

Med Braun PRT 2000 får du lite hjälp i att läsa av gränserna inom feber. Termometern har en knapp där du kan ställa in ålder på den du mäter på med intervaller på 0–3 månader, 2–36 månader och 36 månader -vuxen. Du får ett snabbt och lättläst digitalt resultat samtidigt som skärmen lyser i grönt, gult, eller rött för att indikera febernivån i förhållande till åldern på personen som mäts.

En nackdel som den här termometern har att även om det går att använda termometern på flera mätningsställen på kroppen, så är det endast när man mäter i armhålan som färgindikatorn används. På andra ställen är det endast de digitala siffrorna som skall läsas av, vilket kanske i många fall räcker.

Användningsområde: Kan användas både i armhålan, i munnen och rektal.

Minnesfunktion: Termometern visar den senaste uppmäta temperaturen.


NUK 2 in 1
– när du vill ha en liten behändig termometer med enkel förvaring

Från världskända NUK kommer en liten och nätt termometer som kan mäta temperatur både på pannan och i örat. Termometern är liten och rund och därmed enkel att hålla i handen och kommer med ett praktiskt ställ som man kan förvara termometern i när den inte används.

Temperaturen visas digitalt i en LED-skärm och tippen på termometern lyser röd om den uppmätta temperaturen ligger över 37,5 grader.

Dock är tiden för mättning ganska lång vilket är en nackdel om man kanske ska mäta temperaturen på ett litet barn som inte riktigt vill sitta stilla. Men bortsett från det är det en bra lite och enkel termometer med flera användningsområden. Att det inte behöves linsskydd till NUK 2-1 så som ofta behöves till andra termometrar gör att den alltid går att använda samt att man aldrig behöver köpa till några extra delar.

Användningsområde
: Panna och öra
Minnesfunktion: Ja, de senaste fem mätningarna


EXTRA TILLBEHÖR

Tempasept
-enkelt plastöverdrag för alla pinntermometrar

Så gott som alla termometrar idag går enkelt tvätta rent med lite vatten och tvål, men om man är flera i familjen som ska ta tempen eller om man huvudsakligen använder sig av rektal mätning så kan det ibland kännas mer hygieniskt att använda sig av ett extra skydd.

Tempasept har tagit fram ett plasthölje som man enkelt fäster över de febertermometrar som man tar tempen med i mun, armhåla eller rektalt. Man öppnar helt enkelt ett yttre skyddspapper, trär plasthöljet över termometern och omsluter.

Tempaset är egentligen framtagen för termometrar med mätaren centrerad i mitten, men när vi testade att applicera den på en febertermometer med mätaren på sidan (så som Braun High Speed PRT 1000) så slöt den helt utan problem. När du är klar med Tempasept så drar du enkelt av den och slänger den.

Läs mer om Tempasept här…

FYRA SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN KÖPER EN FEBERTERMOMETER

1 Vilken febertermometer passar till bebis?
Teoretiskt sett fungerar alla termometrar till alla åldrar, men en örontermometer kan ibland vara lite för stor för att vävnaden i örat skall sluta ordentligt runt linsen när man är under 12 månader gammal och därmed visa för låg temp. Samma gäller för termometrar i mun och armhåla som kräver en viss typ av självkontroll och därför rekommenderas rektal termometer tills barnet är över 1 år.

2. Vilken febertermometer är säkrast?
Det råder skilda meningar om vilken febertermometer som är säkrast och det finns egentligen bara korrekta riktlinjer när det gäller barn under ett år. Alla termometrar i vårt test har klarat kraven på exakta mätningar, men vissa behöver man få inte lite mer teknik med för att lyckas. Alla termometrar har olika fördelar som passar olika behov, men lättast att använda med tanke på funktion och hur enkelt det är att få in rätt teknik, är  rektal- samt örontermometrar.

3. Vad mer behöver man köpa till sin febertermometer?
Alla digitala termometrar behöver batterier och det skiljer sig lite åt vilken typ de olika maskinerna använder sig av. Vissa har vanliga AAA-batterier som enkelt går att köpa i närmsta mataffär och vissa mer komplicerade klockbatterier som kanske inte är lika enkelt att hitta på kvällstid eller tidig morgon. Ha sagt det så drar en febertermometer väldigt lite batteri och det är inte ofta som det behövs bytas.

Vissa apparater, synnerligen örontermometrar, behöver även ha linsskydd för att kunna fungera. Dessa kommer i storpack och brukar enkelt gå att beställa hem via en välsorterad online butik eller köpa på apotek.

Ytterligare en komponent som kan tänkas behövas köpa till är då hygienskydd för rektal/munhåla/armhåla-termometrar. Även om alla egentligen fungerar utan ett sådant.

4. Vilken febertermometer passar till ett spralligt barn?
Har man ett spralligt barn vill ta tempen på ett barn som sover så kan det vara svårt att ta tempen i munnen eller armhålan. Då kan det vara en fördel att ha en riktigt snabb örontermometer som inte kräver något direkt stillasittande och som mäter temperaturen riktigt snabbt för att det ska fungera.

HUR MÄTER MAN FEBER PÅ ETT BARN?

  • Örat–  Börja med att sätta på ett linsskydd. Dra sedan försiktigt barnets öra uppåt innan du för in termometern. Det är viktigt att du placerar termometern rätt långt in så att hörselgången i örat sluter tätt om de. Linsen når inte ända in till trumhinnan ändå, utan det är värmen från trumhinnan inne i örat som mäts.
  • Rektal– Börja med att sätta lite salva eller olja på termometern. Låt sedan barnet ligga på rygg eller på sidan med uppdragna ben. Termometern ska föras in en till två centimeter för att temperaturen ska kunna mätas korrekt. På barn upp till sex månader förs endast den yttersta spetsen in.
  • Armhålan– Placera termometern så djupt in i armhålan som möjligt och kläm åt den med armen. För att mätning i armhålan skall fungera felfritt behöver huden i armhålan vara någorlunda torr. Vid svettning som gärna sker vid feber så kyls huden lätt ner och kan då ge en lägre temperaturvisning.
  • Pannan– Här skiljer användningstekniken lite åt mellan olika apparater. Generellt skall den infraröda strålen riktas mot mellan och strax ovanför ögonbrynen, men läs alltid bruksanvisningen för en mer detaljerad beskrivning.
  • Munnen- Lägg spetsen på termometern under tungan så långt bak det går. Håll tungan pressad neråt tills mätningen är klar.

VAD ÄR FEBER?

Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot infektioner som orsakas av virus eller bakterier. Barn får lätt feber, men det behöver inte alltid betyda att de egentligen är särskilt sjuka. Det viktiga är hur barnet mår i övrigt och om de är pigga samt äter och dricker.

Kroppstemperaturen kan variera något mellan olika barn och det är inte efter barnets temperatur som man avgör om det är en feber, utan det är feber om temperaturen är 38,0 grader eller högre för alla. Kroppen ökar temperaturen för att dräpa virus och bakterier genom att öka ämnesomsättningen eller genom att aktivera muskelarbete, det är därför vi huttrar när vi får feber, för att alstra värme. När kroppen sedan nått sin ”önskade” temperatur slutar huttrande.

Sedan när immunförsvaret gett klartecken till att febern kan sänkas så börjar man istället svettas för att sänka temperaturen. Feber är alltså i sig inte en sjukdom, utan en försvarsmekanism mot andra mikrober som kan skapa sjukdom.

Med andra ord. Kroppen är helt fantastisk!