Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Babyshop

Att vara gravid är enligt många något av det bästa och häftigaste som finns. Du som är blivande mamma kan säkert instämma med det.

När barnet väl kommer till världen går den mer eller mindre enligt ett schema där barnet sover och äter på repeat.

När barnet äter är det under sin första tid på jorden mer eller mindre beroende av sin mamma för bröstmjölk.

Som mamma kan man därför bli sittande ganska många timmar om dagen med barnet vid bröstet, vilket kan vara ganska påfrestande för kroppen.

När du ammar måste du ju hålla upp barnet så att det är på precis lagom höjd för att nå bröstet och kontinuerligt hålla koll att allt är okej och det kan i slutändan bli väldigt slitsamt på axlar, rygg, och armar.

Men, det finns ett otroligt bra redskap att tillgå; en amningskudde!

Med en amningskudde kan du som mamma få rätt stöd för axlar, rygg och armar medan du matar eller ammar ditt barn. Samtidigt får ditt barn rätt amningsposition.

En amningskudde är å andra sidan inte bara en hjälp när du matar ditt barn utan den kan dessförinnan vara till stor hjälp under själva graviditeten som en graviditetskudde.

En graviditet är som sagt svårslaget men den kan å andra sidan också medföra mindre trevliga saker som ont i ryggen och svårt att sova.

Därav är det väsentligt att man som kvinna är medveten om de olika saker som finns att tillgå för en lättare och bekvämare graviditet.

En graviditetskudde kan vara en stor under hjälp för många blivande mödrar under natten. Den hjälper till att avlasta olika delar av kroppen såsom ryggen och bäckenet och kan därmed bidra till en bättre nattsömn!

Graviditetskudden är dock behjälplig för mer än bara som stöd under natten, då den också är användbar när du sitter i soffan och t.ex. kollar på tv eller vid skrivbordet och jobbar.

I denna artikel testar vi några av de populäraste amningskuddarna/graviditetskuddarna ute på marknaden och förhoppningsvis hittar du en som passar dig och ditt barn!

Premium: Bbhugme Gravid- och Amningskudde

Bild på Bbhugme Gravid- och Amningskudde (Stone)

Denna amningskudde från Bbhugme kan du som mamma använda både som amningskudde och graviditetskudde.

Den har en stilren design och du kan själv ställa in hårdheten du vill ha på kudden med hjälp av silikonringarna i ändarna av kudden.

Fyllningsmaterialet i kudden är antibakteriella ESP-kulor och överdraget är gjort av 100% OEKO-TEX certifierad bomull. Amningskuddens ändar består av BPA-fri silikon.

Kudden är ca 150 cm lång och kostar 1 495 kr.


Mellan: Doomoo gravidkudde

Amningsbarnmorskor rekommenderar Doomoo amningskudde för dess professionella design. Med kudden får mamman korrekt stöd för axlar, rygg och armar samtidigt som barnet får rätt amningsposition.

Kuddens runda form är praktisk då den sitter fast runt mammans mage för enklare amning. Kudden är fylld med minimala, prasselfria EPS-kulor som formar sig efter mammans och babyns kropp.

Amningskuddens storlek är 50x48x14 cm och den kostar 698 kr.


Budget: Carena Tjockö Amningskudde

Med denna amningskudde som är designad av det svenska märket Carena, kan du vara så bekväm som möjligt vid amning.

Amningskudden är tillverkad i mjuk, skön bomull och den sitter bekvämt runt dig när du ammar ditt barn.

Överdraget kan du vid behov tvätta i 40 grader, väldigt behändigt just när du ammar eller matar ditt lilla barn.

Amningskudden kostar 244 kr.


Vad är bra att tänka på vid köp av en amningskudde?

Innan du köper en amningskudde kan det vara bra att tänka över om du också är i behov av en graviditetskudde. Dvs. en kudde som du t.ex. kan ha i sängen under graviditeten.

Om du t.ex. känner av att du har ont i ryggen under graviditeten och har svårt att sova, kan en graviditetskudde vara en bra hjälp för dig.

De flesta amningskuddar fungerar också bra som graviditetskuddar. Mindre amningskuddar är dock ofta mer lämpade just för amning. Detta eftersom de kan vara lite för små för att använda i sängen eller soffan som graviditetskudde.

I testet har vi exempel på kuddar som fungerar som kombinerade amnings- och graviditetskuddar samt bara amningskuddar. Det finns också kuddar att köpa som är utformade specifikt som graviditetskuddar eller kroppskuddar.

Hur använder man en amningskudde?

För många kan det vara svårt att hitta en skön amningsposition och det är inte alltid helt lätt att veta hur en amningskudde ska användas.

Vissa amningskuddar har en rund form som gör att det går lätt att sätta fast de kring mammans mage. Därmed sitter kudden stadigt under amning eller matning och man behöver inte oroa sig för att kudden ska glida ifrån.

Det finns också amningskuddar som man kan knyta runt magen. Dessa amningskuddar är utformade med band i ändarna som används som knytband.

Tanken är alltså att amningskudden ska sitta runt dig så att den inte glider iväg och att du ska lägga ditt barn framför dig på kudden i en bra höjd så att du slipper lyfta upp barnet.

Formbara amningskuddar kan här vara av fördel om man t.ex. vill ha den tjockaste delen av kudden under barnets huvudände för extra stöd.

Att hitta en bra amningsposition är å andra sidan högst individuellt och vad som fungerar bra för en person behöver nödvändigtvis inte fungera för en annan.

Därmed kan det vara bra att experimentera lite tills du hittar rätt position för dig och ditt barn!

Vilka fördelar finns det med användning av en amningskudde?

Fördelarna med en amningskudde kan vara många när man hittar en amningskudde som passar ens egna behov.

Med en amningskudde slipper du lyfta upp ditt barn till brösthöjd och därmed blir det inte en lika stor påfrestning för din kropp.

Särskilt axlar, armar och ryggen kan ta mycket stryk om du är tvungen att lyfta upp ditt barn samtidigt som du ammar det.

En amningskudde innebär att du endast behöver stödja ditt barn när det ligger på kudden och därmed blir påfrestningen på din kropp inte lika stor.

En annan fördel med en amningskudde är att det blir en skönare och mysigare amningsstund för dig och ditt barn då det kan bli hårt för både dig och barnet om barnet ligger direkt i ditt knä.

De flesta amningskuddar kan också användas som graviditetskuddar och därmed kan en amningskudde också ge dig stöd under din graviditet.

Kort och gott kan en amningskudde innebära många fördelar för din kropp men se till att hitta en position som avlastar rätt och känns bra för dig!

Vilken fyllning är bäst i en amningskudde?

Ett vanligt fyllningsmaterial i en amningskudde är så kallade ESP-kulor.

Dessa kulor är antibakteriella vilket är av stor fördel i amningssituation då bakterier inte kan överleva naturligt i mikrokulornas miljö. Därmed minskar risken oerhört för att ditt barn ska få en infektion.

En annan fördel med detta fyllningsmaterial är att det går att forma efter behov, varav du kan använda amningskudden för många olika tillfällen.

Ett annat vanligt fyllningsmaterial är skumgummi som också är väldigt bra då det kan formas efter behov. Skumgummi har å andra sidan inte samma antibakteriella effekt som ESP-kulor.

I och med ESP-kulors antibakteriella egenskap kan man anse att detta fyllningsmaterial är att rekommendera.

Särskilt i och med att det minskar risken för infektion i just amningssituationer där barn aktivt intar föda och därför också kan inta andra partiklar som bakterier.

Med det sagt kommer man också långt med att tvätta överdraget på amningskudden regelbundet för att hålla borta smuts och bakterier.

Premium: Bbhugme Gravid- och Amningskudde

Bild på Bbhugme Gravid- och Amningskudde (Stone)

Bbhugme har utformat en mångsidig amningskudde som även fungerar som graviditetskudde.

Kudden är designad och utvecklad av tre norska, kvinnliga kiropraktiker och entreprenörer, som specialiserat sig inom muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida. Du kan alltså vara säker på att denna kudde är utformad för att ge bästa möjliga avlastning.

I och med att du själv kan ställa in hårdheten du vill ha på kudden med hjälp av silikonringarna i ändarna av kudden, kan den vara användbar under många olika tillfällen och du kan alltid få den precis som du vill ha den.

Förutom att du också kan använda kudden när du t.ex. ammar ditt barn eller matar ditt barn, så kan de BPA-fria silikonringarna på kuddens ändar också användas som bitring för ditt barn.

Genom att knyta kudden runt dig får du ett bra stöd för både dig och din bebis vid amning. Tack vare kuddens mjuka och miljövänliga material formar den sig enkelt efter kroppen och ger bebisen en komfortabel plats.

Det går också utmärkt att amma tvillingar med kudden då det finns plats för båda barnen.

Kudden är också användbar som gravidkudde och den ger ett mjukt stöd för att avlasta de mest kritiska områdena, däribland bäckenet, korsrygg, mage, knän och vrister.

Du kan också använda kudden både i sängen, soffan och vid skrivbordet för att avlasta kroppen och ge stöd. 

Kuddens fyllningsmaterial består av antibakteriella ESP-kulor och överdraget är tillverkat av 100% OEKO-TEX certifierad bomull.

Överdraget är avtagbart och du kan maskintvätta det i 40 grader. Du kan också handtvätta innerkudden vid behov och silikonringarna kan du tvätta i tvättmaskinen eller koka.

Med kudden medföljer en praktisk väska och kudden väger tillsammans med väskan ca 1,5 kg.

Kudden är ca 150 cm lång och har en omkrets på ca 20 cm och den kostar 1495 kr.


Mellan: Doomoo gravidkudde

Doomoo har utvecklat en amningskudde som rekommenderas av amningsbarnmorskor för dess professionella design. Kudden ger nämligen mamman korrekt stöd för axlar, rygg och armar samtidigt som barnet får rätt amningsposition.

Dessutom utsågs Doomoo Amningskudde 2016 & 2018 till Bästa amningskudden av testsajten Bäst-i-test.se!

Amningskuddens runda form gör att kudden sitter stadigt runt mammans mage så att både mamma och barn blir mer avslappnade och får en fungerande och mysig amningsstund, vilket enligt senare forskning stimulerar mjölkproduktionen.

Kudden har också fler smarta funktioner då den kan användas som ett skönt liggstöd till barnet, både när det ligger på mage och på rygg samt som ett säkert sittstöd, som en ”lära sitta-kudde”.

Kudden är fylld med minimala, prasselfria EPS-kulor som formar sig efter mammans och babyns kropp och ger därför ett ergonomiskt stöd.

EPS-kulorna som fyller upp kudden innehåller mycket luft så kulorna blir platta efter en viss användning. Därför går Doomoos kvalitetskuddar att fylla på med nya kulor via en dragkedja på innerkudden. 

Dessa EPS-kulor har en antibakteriell egenskap som är av stor fördel i amningssituation då bakterier inte kan överleva naturligt i mikrokulornas miljö. Doomoo EPS-kulor och extra överdrag finns att köpa som tillbehör.

Kuddens överdrag är gjort av ekologisk bomullstrikå som är avtagbart och går att maskintvätta i 30 grader. Även innerkudden kan du tvätta i maskin på 30 grader.

Storleken på kudden är 50x48x14 cm och den finns i många olika färger.

Kudden finns även i en större modell. Amningskudden kostar 698 kr.


Budget: Carena Tjockö Amningskudde

Carena Tjockö Amningskudde Grå

Tjockö är en mjuk och ergonomisk amningskudde från märket Carena.

Amningskuddens runda modell bidrar till att kudden sitter stadigt runt kroppen och du behöver inte bekymra dig över att kudden ska glida iväg vid amning.

Tack vare kuddens skumgummi-stoppning formar sig kudden efter din bebis för en så skön amningsstund som möjligt.

Det formbara skumgummit ger också mamman möjlighet att forma amningskudden efter behov för en maximal komfort.

Överdraget är tillverkat i 100% mjuk bomull, medan själva kudden/kärnan är gjord utav skumgummi. Överdraget kan tvättas i 40 grader.

Amningskudden kostar 244 kr.


Den stilsäkra amningskudden: Vinter & Bloom Amningskudde Nordic Leaf Calm

Amningskudde Nordic Leaf Calm Grey

Det här är amningskudden med ett tidlöst mönster som gör att den passar i både moderna som klassiska hem.

Amningskudden från Vinter & Bloom ger både dig och din bebis ett skönt stöd för att underlätta vid amning eller flaskmatning.

Med hjälp av kudden kan ditt barn positioneras för att komma på en lämplig höjd vid matning.

Detta gör matstunden mer komfortabel och mysig för dig och din bebis.

Vid behov kan du också använda kudden som ett sovstöd under graviditeten och kan därmed underlätta natten när det är svårt att hitta sovställningar som fungerar.

Amningskudden passar även som stöd till små bebisar som inte har lärt sig att sitta än.

Överdraget på amningskudden är i 100% ringspunnen bomull och kudden får därför en skön satin-känsla. Innerkudden är i polyestervadd.

Du kan tvätta överdraget utan försämrad kvalitet eftersom överdraget håller sig mjukt tvätt efter tvätt utan att noppa eller tappa sin passform.

Du kan maskintvätta överdraget i 40°C och handtvätta innerkudden. Överdragets tyg är Oeko-Tex®-certifierat och innehåller inga skadliga ämnen för babyns ömtåliga hud.

Amningskuddens längd är 130 cm och bredden är 23 cm.

Vinter & Blooms amningskudde kostar 399 kr.


Den långa amnings- och graviditetskudden: NG Baby Dandelion Sovorm

Denna smarta produkt från NG Baby har svensk tillverkning och design.

Du kan använda kudden som amningskudde och graviditetskudde och kudden kan därför följa med från graviditet till ditt barns förskoleålder!

Kudden kan användas som gravidkudde som stöd under graviditeten men också som amningskudde.

Kudden går alltså att forma efter eget behov.

Du kan också knyta samman ändarna av amningskudden till ett tryggt babynest att använda i babyns säng eller när du lägger ditt barn att vila i stor säng.

Denna amningskudde från NG Baby är med andra ord en multifunktionell produkt som kan du kan använda utifrån dina behov.

Kudden har också en rörlig fyllning vilket gör att du kan forma kudden efter din kropp och utefter användningsområde.

Amningskuddens överdrag är tillverkad i 100% GOTS-certifierad bomullsjersey.

Kudden har en stoppning av styrolitkulor och råmaterialet är små polystyrenpärlor. 

Vid tillverkningen används EPS från svensk leverantör som, enligt gällande lagstiftning om kemiska produkter, inte klassificeras som hälso- eller miljöfarlig.

Kudden har därmed ett helt giftfritt innehåll och är därför säkert för ditt barn.

Amningskudden är tillverkad i 100% GOTS-certifierad bomullsjersey och har en stoppning av styrolitkulor.

Överdraget är avtagbart och kan tvättas i maskin på 40 grader och dragkedjan gör det enkelt att ta av och på överdraget.

Måtten på amningskudden är 240 x 20 cm.

NG Baby Dandelion Sovorm kostar 599 kr.


Sammanfattningsvis kan man se att det finns många fördelar med en amningskudde/gravidkudde för att minska smärta.

Om du känner av smärta under graviditeten kan en gravidkudde vara en bra investering för dig.

Detta gäller också när du ammar ditt barn, då en amningskudde kan fungera som ett stöd för att minska smärta.

Det stora utbudet av kuddar kan göra det svårt att veta vilken man ska välja.

Det kan därför vara bra att testa kuddarna för att hitta en som passar dig och ditt barn bäst.

Att hitta rätt amningsposition för att belasta kroppen så lite som möjligt kan också kräva lite experimenterande.

Men med rätt amningskudde kan det bli lättare att hitta rätt position!