Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Barn är till naturen nyfikna på sin omgivning och omvärld från födseln!

Det finns många sätt för dig som förälder att stimulera denna nyfikenhet hos ditt barn på.

Ett sätt är genom att låta barnet utforska världen genom roliga experiment och vetenskap!

Här är en experimentlåda ett otroligt bra redskap som tillåter ditt barn att förvandlas till en smart forskare eller varför inte en häftig magiker?

Att tillåta barnet att utforska sin nyfikenhet med en experimentlåda ger verkligen nytta med nöje.

Då får barnet en väldigt rolig stund samtidigt som barnet får lustfyllt lärande!

En experimentlåda kan nämligen låta ditt barn lära sig om allt från fysik till kemi och naturvetenskap på ett roligt och säkert sätt i hemmet!

Lista över de bästa experimentlådorna

Premium: Marvel Spider-Man Kit med Kikare, Kompass, WalkieTalkie och Hörlurar

Mellan: Alga Science 101 Experiment

Budget: Kärnan Hemlig Agentset Stora Lådan

Kärnan Beppes Favoritexperiment

Alga Experiment Crazy Chemistry

Alga Science Slime lab

Kärnan Tobbes trollerilåda med hatt

Clementoni 101 Experiment

Bamse Trollerilåda med hatt

Premium: Marvel Spider-Man Kit med Kikare, Kompass, WalkieTalkie och Hörlurar

Med denna experimentlåda inspirerad av Marvel Spider-Man kommer ditt barn säkerligen få en rolig stund! Experimentlådan inkluderar både kikare, kompass, WalkieTalkie och hörlurar och bjuder därför på varierande lek.

Denna experimentlåda rekommenderas för barn från 3 år och uppåt.


Mellan: Alga Science 101 Experiment

Alga Science 101 Experiment

Alga Science 101 Experiment är en experimentlåda som passar perfekt för nyfikna små vetenskapsintresserade barn. Denna roliga experimentlåda inkluderar flertalet tillbehör som tillåter ditt barn att upptäcka elektronikens spännande värld!

Rekommenderad ålder för detta experimentset är från 8 år och uppåt.


Budget: Kärnan Hemlig Agentset Stora Lådan

Kärnan Hemlig Agentset Stora Lådan

Detta experimentset från Egmont Kärnan är det perfekta setet för de barnet som drömmer om att bli en hemlig agent! Lådan är fullproppad med en mängd utrustning för agenter och spioner.

Rekommenderad ålder för experimentlådan är från 5 år och uppåt.


Köpguide X

-Olika typer av experimentlådor

Det finns flertalet olika experimentlådor med lite olika fokus.

Till exempel finns det experimentset som inriktar sig mer på vetenskap. Då kan fokus bland annnat ligga på ämnen som kemi där barnet får lära sig mer om kemiska reaktioner.

Ett annat fokusområde inom vetenskap kan vara fysik där barnet får lära sig mer om bland annat elektronikens värld.

Dessutom finns det experimentlådor som inriktar sig mer på detektivarbete där barnet får leva sig in i hur det är att vara en hemlig agent!

Förutom detta finns det flertalet trollerilådor för de trolleriintresserade barnen.

-Fördelar med experimentlådor

Förutom att ditt barn troligen kommer ha väldigt roligt med en experimentlåda så erbjuder en experimentlåda också en väldigt lärorik lekstund. Det är verkligen nytta med nöje eftersom barnet stimuleras till tänkande för att utföra olika experiment.

En experimentlåda är perfekt för att stimulera barnets naturliga nyfikenhet till omvärlden och troligtvis gör lådan så att barnet blir än mer nyfiken på världen runtom!

Dessutom brukar experimentlådan innehålla väldigt illustrativa och pedagogiska beskrivningar på hur olika experiment ska utföras.

Detta tränar också ditt barns läskunskaper och kan bidra med ett utökat ordförråd!

-Vid vilken ålder är det lämpligt med en experimentlåda?

Olika experimentlådor kan ha lite olika åldersrekommendationer beroende på hur avancerade experiment som lådorna innehåller. Åldersrekommendationerna beror också på vad lådorna innehåller eftersom smådelar kan vara farliga för yngre barn.

De experimentlådor med lägst åldersrekommendation är rekommenderade för barn som är 3 år och uppåt.

Dessa experimentset brukar vara lite mer simpla och har ofta innehåll som lämpar sig bättre för lek. De innehåller alltså inte lika mycket experiment som kräver mer tänkande.

Trollerilådor är rekommenderade för barn från ca 5 år och uppåt eftersom de är lite lättare att hantera och också har mer fokus på lek snarare än experiment.

När det handlar om experimentlådor som har mer fokus på just experiment inom till exempel vetenskap, brukar de ha en åldersrekommendation på 8 år och uppåt.

Dessa lådor innehåller ofta lite mer avancerade experiment och kräver lite mer tänkande från barnet!

-Säkerhet kring experimentlådor

Hur säker en experimentlåda är för barnet beror sjäkvklart på innehållet i lådan. Experimentlådor är generellt inte rekommenderade för barn under 3 år eftersom de ofta innehåller smådelar som kan vara farliga för barn i denna ålder.

Vissa experimentlådor kan till exempel innehålla slime och då är det såklart viktigt att barnet är i en ålder då barnet förstår att man inte ska äta slime. Generellt kan åldersrekommendationen för en enskild experimentlåda ge en bra indikation på hur säker en experimentlåda är för barn i olika åldrar.

Premium:

Marvel Spider-Man Kit med Kikare, Kompass, WalkieTalkie och Hörlurar

Med denna experimentlåda inspirerad av Marvel Spider-Man kommer ditt barn säkerligen få en rolig stund! Experimentlådan inkluderar både kikare, kompass, WalkieTalkie och hörlurar och bjuder därför på varierande lek.

Detta 5-i-1-set gör ditt barn fullt förberedd för en rolig lekstund och barnet kan både kika, kommunicera, lyssna och lokalisera sig.

Denna låda står sig troligtvis väldigt bra för äventyrslystna Marvel Spider-Man-fan. Stämmer detta in på ditt barn? Då har du troligtvis hittat rätt experimentlåda!

Specifikationer:

Denna experimentlåda är rekommenderad för barn från 3 år och uppåt. För att kunna använda alla tillbehör i lådan krävs 2 st 9V-batterier och 1 st AA.


Mellan:

Alga Science 101 Experiment

Alga Science 101 Experiment är en experimentlåda som passar perfekt för nyfikna små vetenskapsintresserade barn. Denna roliga experimentlåda inkluderar flertalet tillbehör som tillåter ditt barn att upptäcka elektronikens spännande värld!

I denna experimentlåda finns allt som behövs för att ditt barn ska kunna utföra 101 riktigt intressant experiment. Detta inkluderar experiment med fokus på statisk elektricitet, magnetism, motorer och mycket mer.

De olika experimenten bygger på frågor och svar och varvas med lättläst fakta vilket erbjuder varierande, lärorik och spännande lek för ditt barn!

Specifikationer:

Rekommenderad ålder för detta experimentset är från 8 år och uppåt. Batterikrav: 1 x 9V-batteri.


Budget: Kärnan Hemlig Agentset Stora Lådan

Kärnan Hemlig Agentset Stora Lådan

Med Kärnan Hemlig Agentset Stora Lådan kommer ditt barns dröm om att bli en hemlig agent gå i uppfyllelse! Denna experimentlåda är nämligen fullproppad med en mängd utrustning för agenter och spioner.

Tillbehören i denna experimentlåda tillåter ditt barn bland annat att ta fingeravtryck, rita fantomskisser, färgkoda meddelanden och skriva med osynligt bläck.

Dessutom innehåller lådan spionglasögon, en spionlampa, kodsnurra samt andra agenttillbehör som ger ditt barn en lärorik och spännande stund!

Specifikationer:

Rekommenderad ålder för experimentlådan är från 5 år och uppåt. Mått: 23 x 36 cm.


Kärnan Beppes Favoritexperiment

Bild på Kärnan Beppes Favoritexperiment

Kärnan Beppes Favoritexperiment är en experimentlåda fylld med spännande och aktuella experiment! Dessutom är experimenten tydligt och enkelt förklarade av den alldeles egna Beppe!

I det här experimentsetet finns prylar och instruktioner till massor av olika spännande experiment som uppmanar till undersökande, klurande och häpnadsväckande fynd!

Lådan innehåller flertalet roliga experiment som till exempel innebär att barnet får göra egna hypoteser, experimentera och sedan se resultatet. Därefter får barnet dra slutsatser och lära sig massor på vägen!

Specifikationer:

Rekommenderas för barn som är 8 år och äldre.


Alga Experiment Crazy Chemistry

Alga Experiment Crazy Chemistry

Detta spännande kemiset från Alga Science ger ditt barn en chans att testa på hur det är att vara en riktig kemist! Så fort ditt barn har satt på sig de medföljande skyddsglasögonen är det fritt fram att börja laborera.

Experimentsetet innehåller det som behövs för att ditt barn ska kunna tillverka läskiga slimes, studsbollar och coola vulkanutbrott. Med detta kemiset kommer dit barn inte bara att ha roligt utan dessutom lära sig en hel del om kemiska reaktioner och rörelseenergi!

Specifikationer:

Experimentsetet är ej lämpligt för barn under 3 år.

Instruktioner finns på Norska, Finska, Svenska, Engelska, Danska.

Mått: Höjd (cm): 32 Längd (cm): 7 Bredd (cm): 38,7.


Alga Science Slime lab

Bild på Alga Science Slime lab

Med Alga Science Slime Lab är det endast fantasin som sätter stopp för vad som kan åstadkommas! Så fort ditt barn har rört ihop lite slime kan barnet göra om det till allt möjligt som till exempel blodklumpar, grodyngelsoppa och pruttljud.

I experimentlådan finns allt som krävs för att ditt barn ska kunna göra 8 slemmiga projekt. I förpackningen finns dessutom enkla instruktioner om hur man utför de olika projekten och ditt barn kan sätta igång och experimentera direkt!

Med Science Slime Lab får ditt barn lära sig att använda enkel utrustning för att testa idéer, göra observationer och dra grundläggande slutsatser om bland annat hydratiserade kristaller och polymera mater.

Specifikationer:

Exerimentsetet rekommenderas från 8 års ålder och uppåt.


Kärnan Tobbes trollerilåda med hatt

Bild på Kärnan Tobbes trollerilåda med hatt

Självklart finns det även experimentset i form av trolleriset! Detta set är inspirerat av Tobbe Trollkarl och går säkerligen hem hos flera barn.

Med detta set får ditt barn lära sig att trolla med Tobbe Trollkarl på flera olika sätt eftersom lådan innehåller hela 45 roliga tricks! Dessutom innehåller lådan en magisk trollerihatt och andra tillbehör som får ditt barn att känna sig som en riktig trollkarl.

Specifikationer:

Denna trollerilåda rekommenderas för barn som är 6 år och uppåt.


Clementoni 101 Experiment

Bild på Clementoni 101 Experiment

Denna experimentlåda är perfekt för barn som ser fram emot att göra många roliga och intressant experiment. Lådan innehåller nämligen hela 101 experiment som håller ditt barn sysselsatt under en lång tid!

Ditt barn får bland annat experimentera med ballonger, såpbubblor och mycket mera! I lådan finns dessutom dosetter, färger och många fler tillbehör som tillåter utförande av alla 101 experiment.

Dessutom medföljer en pedagogisk och illustrerande manual med i lådan som innehåller mycket bilder som underlättar för ditt barn att utföra experimenten.

Specifikationer:

Experimentlådan rekommenderas för barn som är 8 år och äldre.


Bamse Trollerilåda med hatt

Bild på Bamse Trollerilåda med hatt

Bamses trollerilåda är perfekt för barn som är fan av Bamse och detta är Bamses allra första trollerilåda och den är fullpackad med roliga trolleritrick!

Denna trollerilåda inkluderar hela 40 trolleritrick och bland annat kommer ditt barn kunna lära sig att trolla fram Lille Skutt ur en hatt!

Dessutom innehåller lådan en magisk trollerihatt som ditt barn kan ha på sig medan barnet utför alla de roliga trick som denna låda har att erbjuda!

Specifikationer:

Rekommenderad ålder för trollerilådan är för barn från 6 år och uppåt.

Material: Papp
Höjd (cm): 26
Längd (cm): 22
Bredd (cm): 16


Vanliga frågor om experimentlådor

Vad bör jag tänka på innan jag köper en experimentlåda till mitt barn?

Innan du köper en experimentlåda till ditt barn kan det vara bra att få en känsla för vilket typ av experimentset som ditt barn kommer upskatta mest. Som nämnts finns det flertalet olika typer av experimentlådor där vissa är mer inriktade på vetenskap med kemi och fysik. Dessa passar bra för barn som visar ett intressa för sådana saker. Andra barn kanske skulle upskatta ett trolleriset mer och för vissa barn kanske det snarare är intressant med detektivarbete och experimentset som är mer inriktade mot det. Självklart är det även viktigt att köpa en låda som passar barnets ålder så att lådan varken blir för avancerad eller för lätt för barnet att hantera.

Vilken experimentlåda är bäst?

Huruvida en experimentlåda är bättre än en annan är en högst subjektiv fråga och vilken som passar dig och ditt barn bäst beror helt på ditt barns intressen. Hursomhelst kanske en experimentlåda anses bättre ju fler tillbehör och experiment den innehåller eftersom det bidrar till variation för barnet. På så sätt kan barnet lära sig så mycket som möjligt från en experimentlåda! Trots att de experimentlådor med flest experiment kanske innebär större variation för barnen, kan en låda med få experiment ha mer avancerade experiment som kan kräva lite mer tänkande från barnets sida. Om man är ute efter en låda som utmanar barnet lite mer kan alltså en mindre låda vara att föredra!

Passar en experimentlåda alla barn?

Generellt ja, men som sagt så har barn olika intressen så vissa experimentlådor kanske passar vissa barn bättre än andra. Samtidigt finns det självklart barn som inte alls gillar att experimentera och dessa barn kommer nog inte heller vilja leka med en experimentlåda. En experimentlåda lämpar sig istället bättre för barn som tycker att det är spännande att experimentera och undersöka samt att lära sig mer speciellt om natur och vetenskap. 

Hur säkert är det för barn att leka med en experimentlåda?

Experimentlådor är säkra för barn så länge man följer åldersrekommendationerna för lådorna. Till exempel innehåller vissa lådor smådelar som barn inte ska stoppa i munnen eller äta på och dessa lådor är för en högre ålderskategori. Små barn som ofta stoppar saker i munnen ska därför inte leka med en experimentlåda. Självklart är det viktigt att ha barnen under uppsikt även om barnet uppfyller ålderskriterierna för lådan. Experimenten i lådorna är dock anpassade för barn och är därför inte skadliga.