Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Jollyroom, Pyret och Snäckan & BabyV

Nu när hösten har inletts och höstvädret börjar framträda mer och mer, kan vi också förvänta oss att regnet kommer att komma.

Många barn tycker, ofta till skillnad från oss vuxna, att det är otroligt roligt att vara ute när det regnar och plaska runt i regnpölar.

Du kan försöka hindra ditt barn från att hoppa i vattenpölar så mycket som du vill men det kommer troligtvis inte att hjälpa.

Det är ju i och för sig bara vatten, och vatten torkar, men eftertänksam som du troligen är, vill du ändå helgardera ditt barn med ett ordentligt regnställ.

Med rätt kläder för väder kan du förhindra att ditt barn blir nedkylt vid kallt och ruskigt väder och i och med det kanske också förhindra förkylningar och dylikt.

Om inte annat så är det också skönt att du slipper få in allt vatten i huset men också att ditt barns kläder håller sig torra och rena.

Men även om ditt barn kanske inte är så förtjust i att vara ute i regnväder, går det ofta inte att undvika regnrusket helt och hållet.

Man måste ta sig till och från dagis och arbetet och det måste man göra oavsett väderlek.

Här kan ett mysigt och varmt regnställ vara till stor hjälp både för dig och ditt barn och med ett bra regnställ kan du vara säker på att du klär ditt barn rätt för det ruskiga höstvädret!

I denna artikel kommer vi därför att testa de populäraste regnställen just nu. Förhoppningsvis finner du ett regnställ som hindrar ditt barn från att bli genomblöt även under de ruskigaste av höstdagar!


Premium: Joki Regnställ från Reima

Reima Joki Regnställ Yellow Yellow

Med detta regnställ från det finska märket Reima kan du vara säker på att hålla ditt barn torr.

Detta regnställ är lämplig för temperaturer mellan +5° och -10° C
och det är självklart vattentätt.

Regnstället är även vindtätt och utrustat med resårer och reflexdetaljer. Stället består av ett material i 100% polyester.

Regnstället kostar 899 kr.


Mellan: Didriksons Boardman Regnställ

Didriksons Boardman Regnställ, Yellow

Didriksons Boardman regnställ är ett helt vatten- och vindtätt regnställ med svetsade sömmar från märket Didriksons.

Regnstället är tillverkat i Galon (100% polyester) och insidan är klädd av ett skönt fleecefoder som håller ditt barn varmt. Plaggets ytbehandling är i 100 % polyuretan.

Regnstället kostar 449 kr.


Budget: Reima Tihku Regnställ

Tihku Regnställ från Reima är ett ofodrat regnställ som är perfekt för regniga dagar.

Byxorna har elastiska, justerbara axelband för bästa passform för ditt barn.

Med de avtagbara fothällorna kan du vara säker på att bensluten hålls på plats.

Regnstället har även detaljer i reflexmaterial, vilket gör att regnstället syns bättre i mörkret.

Regnstället kostar 399 kr.


Vilka egenskaper erbjuder dyrare regnställ?

Regnställ som hamnar i den lite högre prisklassen har ofta en högre vattenpelare än lite billigare regnplagg.

Hur hög vattenpelare plagget har ger en indikation på i vilken utsträckning plagget är vattentätt.

Vattenpelare är ett verktyg för att mäta hur mycket vattentryck ett material klarar av innan vattnet tränger igenom. Vattenpelare mäts i millimeter och ju högre vattenpelare ett material kan utstå desto mer vattentätt är plagget.

Ett plagg som t.ex. har 2000 mm vattenpelare är inte vattentätt utan benämns som vattenavvisande. 5000 mm är vattentätt men endast för lättare regn eller kortare perioder i ösregn.

Köper du däremot ett regnplagg i den högre prisklassen kan du räkna med en vattenpelare runt 10000 mm, vilket innebär att regnplagget kan utstå kraftigt regn i flera timmar. 

Även detaljer som sömmar, dragkedjor och öppningar är viktigt och kan vara avgörande för i vilken utsträckning plagget faktiskt är vattentätt på riktigt

För att ett plagg ska få kategoriseras som vattentätt bör sömmarna vara tejpade för att det inte ska kunna läcka in vatten i sömmarnas väldigt små hål.

Att ha koll på dragkedjan kan också vara bra för att se att den är vattentät eller har ett skydd som hindrar vattnet från att ta sig in.

Regnklädernas olika öppningar i nacke, ärmar, ben och i nederkant bör vara justerbara för att förhindra läckage. 

Välj regnställ utifrån behov!

Vilket regnställ du ska välja till ditt barn beror på hur länge ditt barn ska använda det och för vilket ändamål.

Olika regnställ är nämligen olika vattentäta och har olika andningsförmåga. Dessa två egenskaper krockar ofta med varandra i och med att det ofta är så att de mest vattentäta plaggen har sämre andningsförmåga, och tvärt om.

Att tillverka vattentäta material som samtidigt transporterar ut fukten från kroppen är nämligen inte helt enkelt, även om utvecklingen av sådana regnplagg ständigt går framåt.

Så när behöver ditt barn ett regnplagg som framför allt är vattentätt och när kan det vara bra med regnkläder som dessutom har andningsförmåga?

För att rekommendera ett användningsområde framför det andra baseras de på högre eller lägre aktivitet och i vilken utsträckning ditt barn kommer bli varm och svettas.

Ett helt vattentätt regnplagg är helt tät och släpper inte in något vatten men släpper heller inte ut någon fukt. I denna typ av regnjacka eller regnbyxa kommer ditt barn vid aktivitet bli väldigt varm, fuktig och känna sig instängt.

När ditt barn utför en aktivitet i regn som innebär hög aktivitet kan det alltså vara bra att undersöka även andningsförmågan på regnstället för en mer behaglig stund i regnet. 

Regnkläder i rätt material!

När du ska välja material på regnplagget kan det vara bra att utgå ifrån den aktivitetsnivå som ditt barn ofta har ute i regnet samt när kläderna ska användas.

Antingen kan du välja ett regnplagg i PU, polyuretan, eller i polyester försett med membran.

Regnkläder i PU, t.ex. galon: Dessa är väldigt vattentåliga då de inte släpper in något vatten alls. Däremot släpper de heller inte ut någon fukt vilket gör att ventilationen är så gott som obefintlig genom tyget. Ditt barn kan då bli fuktig innanför jackan vilket kan leda till att barnet börjar frysa. 

För att undvika detta kan det vara en fördel att inte ha jackan helt stängd eller att ha bra plagg under som till viss del transporterar fukt. 

En regnjacka i galon eller liknande kan alltså passa bra vid lägre aktivitet som när man är vid lekplatsen eller promenerar till och från dagis.

Regnställ med membran: För att regnplagget ska ha ventilerande egenskaper i större utsträckning bör det vara i polyester och försett med någon form av membran, till exempel Gore tex.

Ett membran är utvecklat för att stänga vind och vatten ute och samtidigt släppa ifrån sig fukt från kroppen. Det finns olika membran som skiljer sig sett till vattentäthet och andningsförmåga.

Så när ditt barn är ute i regnet och har en hög aktivitetsnivå är ett regnställ i polyester som är försett med ett membran ett bra val. Då håller regnstället ditt barn torrt och i behaglig temperatur.

Dessa plagg är ofta även mer följsamma och smidigare än regnkläder i t.ex. galon, vilket också är en fördel vid högre aktivitet och rörelse. 


Premium: Joki Regnställ från Reima

Reima Joki Regnställ Yellow Yellow

De finska experterna på regn- och ytterkläder på företaget Reima har tagit fram detta regnställ.

Med detta regnställ är chansen liten att ditt barn blir blött i regnvädret.

Regnstället är lämpligt för temperaturer mellan +5° och -10° C och fungerar därför ypperligt under kallare höstdagar såväl som kallare vårdagar.

Joki regnställ är vattentät och med en vattenpelare på 10 000 mm klarar det av stora regnmängder.

Det är också vindtätt och klarar därmed också av kraftiga vindar.

Regnsetet är också fodrat så att det blir lättare för ditt barn att hålla värmen med regnstället.

Jackan har avtagbar huva, dragkedja framtill och är fodrad i värmande mjuk fleece. Jackan har också resår längs med ärmslut och huva.

Byxorna är fodrade i värmande, mjuk fleece och har en täckande överdel i fleece med resår i midjan och vid benslut. Byxan har även avtagbara, ställbara elastiska fothällor.

Stället har även svetsade sömmar och elastisk 4-vägsstretch för bättre rörlighet. Jackan och byxorna har PVC-fri ytbehandling och regnstället består av 100% polyester.

Regnstället är även utrustat med reflexdetaljer så att ditt barn syns bättre under mörka morgnar eller kvällar.

Stället går bra att tvätta i 30° C i tvättmaskin.

Detta regnställ kostar 899 kr.


Mellan: Didriksons Boardman Regnställ

Didriksons Boardman Regnställ, Yellow

Ett helt vatten- och vindtätt regnställ med svetsade sömmar från märket Didriksons.

Regnstället är tillverkat i Galon och har på insidan ett mjukt och skönt fleecefoder som håller ditt barn både varmt och torrt oavsett väderlek.

Regnstället är även utrustat med en avtagbar huva, som dessutom går att justera i storlek med hjälp av kardborrband. Den ger därmed extra skydd mot väder och vind.

Byxan är extra hög i midjan så att den täcker stora delar av överkroppen. Det ger extra isolering och värme och gör även att slask och regn inte kan tränga in mellan jackan och byxan.

Byxan har också extra förstärkning vid knäna och ett liv av fleece för extra värme och förbättrad passform. I benslutet sitter resårband som kan fästas under skon så att byxan sitter på plats.

4-vägsstretch ger elasticitet och stor rörelsefrihet för aktiva barn.

Regnställets material är mycket slitstarkt och har extra skydd på knäna, där det slits mest. Detta gör att regnstället kommer vara helt och passa bra under kalla, regniga och slaskiga dagar.

Det har även synliga reflexer hela vägen runt för bästa möjliga synlighet i mörkret.

Specifikationer:
– Vikt: 780 g.
– Teknologi(er): Storm System
– Kvalitet: PU
– Material: 100 % polyuretan (PFC-fri)
– Vattentät/vattenavvisande: Vattentät (8 000 mm)
– Vindtät/vindavvisande: Vindtät
– Huva: Avtagbar, reglerbar huva

Egenskaper hos regnstället:
– Huva: Fast, justerbar
– 4-vägsstretch
– Justerbar överdel med kardborreband
– Hakskydd
– Reflexer
– Förstärkta områden på byxan
– Resårband under foten
– Täckt dragkedja i jackan
– Tejpade sömmar
– Extra skydd över knäna

Regnstället från Didriksons kostar 449 kr.


Budget: Reima Tihku Regnställ

Bild på Reima Tihku Regnställ (Candy Pink)

Detta ofodrade regnställ är perfekt för regniga dagar med dess vattenpelare på minst 8 000 mm. Regnstället kan också användas under kalla dagar med värmande kläder under.

Regnstället är utformat med vattentäta, svetsade sömmar och har ett flexibelt material i 100% polyester som är fritt från PVC.

Jackan har dragkedja fram och en avtagbar huva som skyddar mot regn och vind och den är utrustad med resår i ärmslut och en justerbar midja.

Byxorna har elastiska, justerbara axelband för optimal passform och avtagbara fothällor håller bensluten på plats.

Det finns även resår i bensluten och med de reglerbara hängslena kan duanpassa byxorna utifrån ditt barns behov.

Med detaljer i reflexmaterial syns regnstället bättre i mörkret.

Reima har även ett löfte om att deras produkter är fria från förbjudna ämnen och är utformade för sitt barns välbefinnande. De är även utformade för att minimera risken och maximera komforten i användningen.

De strävar efter att gå utöver att uppfylla kvalitets- och säkerhetsbestämmelser och även att spara resurser för framtiden genom att utveckla produkter som är lättskötta och har ett långt liv.

Detta regnställ kan du tvätta separat i 40 grader med aviga sidan utåt och med stängda blixtlås och kardborreband.

Sammanfattning av egenskaper: Vattentäta svetsade sömmar Vindtät Vatten- och smutsavvisande yta Fri från PVC Elastiskt material Detaljer i reflexmaterial

Regnstället kostar 399 kr.


Det bästa fodrade regnstället: Kuling Ottawa Fodrat Regnställ

Kuling Ottawa Fodrat Regnställ Classic Navy

Med detta regnställ från det svenska märket Kuling, kan du vara säker på att du har hittat slitstarka kläder som även är prisvärda och speciellt anpassade för aktiva barn.

Regnstället tillåter ditt barn att leka i regn och rusk då kläderna har en vattenpelare på 8000 mm.

Plagget är också vindtätt så det passar också bra under blåsiga, kyliga höstdagar.

Kulings regnställ har tejpade sömmar samt reflexdetaljer som kommer väl till hands under mörka morgnar eller kvällar.

Både jackan och byxan är varmt fodrat med fleece och jackan har också en avtagbar huva. Dragkedjan på jackan är utrustad med ett hakskydd så att kedjan inte skaver ditt barn och det finns även vindslå med tryckknappar.

Byxan har en överdel i fleece och är också utrustad med resår i benslut. På byxan finns också förstärkta knän för bättre tålighet under lek och slitstarka justerbara fothällor i silikon.

Regnställets yttre och fodret är gjort i 100% polyester. Kläderna har en ytbehandling i 100% polyuretan med en smutsavvisande BIONIC-FINISH ECO®-ytbehandling.

Vid rengöring bör du tvätta regnstället i tvättmaskin på 40°C.

Kuling Ottawa Fodrat Regnställ kostar 699 kr.


Det bästa regnstället för det lilla barnet: Didriksons Waterman Regnställ

Bild på Didriksons Waterman Regnställ (Yellow)

Ett ofodrat vind- och vattentätt regnställ helt i PFC-fri Galon med svetsade sömmar är perfekt för utelekar i regnigt väder.

Med en vattenpelare på 8000 mm är regnstället helt vattentätt i material och konstruktion. Regnplagget är ett skalplagg och har därför inga isolerande egenskaper, varav det lämpar sig för mildare regnväder.

Att regnsetet är vatten- och vindtätt, gör det lämpligt för lek och utevistelse i både blåsigt och regnigt väder. Reflexer finns på ben, ärmar och rygg och du behöver därför inte vara orolig för att ditt barn inte ska synas i mörkret.

Jackan har dragkedja fram för enkel påtagning samt en avtagbar huva med tryckknappar.

Byxan är av en hög modell för ökat skydd mot regn och vind så att ditt barn kan fokusera obekymrat på uteleken. Byxorna har hängslen samt resår under foten.

Passformen på byxan kan justeras i hängslena och med hjälp av tryckknappar i båda sidorna på byxan.

Funktioner hos regnstället: 4-vägsstretch Justerbara plaggslut Justerbar nederkant Justerbara hängslen Avtagbar huva Reflexdetaljer Fothällor

Det är bra att tvätta regnstället separat första gången med ett milt tvättmedel samt utan sköljmedel då det kan påverka den vattenavvisande förmågan. 

Undvik torktumling och torkskåp med mycket hög temperatur då det sliter på materialets funktioner. Vid torkning i torkskåp, överskrid inte rekommenderad tvättemperatur.

Didriksons Waterman Regnställ kostar 599 kr.


Fem tips vid köp av regnplagg till ditt barn

1. Tänk på att köpa ett regnplagg där det kan få plats en tröja eller tunnare dunjacka under regnjackan om du vill att ditt barn ska kunna använda regnjackan även när det t.ex. regnar på vintern.

2. Var noga med hur du sköter regnplagget och läs tvättråden noga för att plagget ska hålla längre! Tvätta inte regnstället i onödan, ett PU- och galonplagg har en yta som stöter bort även smuts och kan enkelt torkas eller spolas av.

3. Välj ett regnställ med reflexer eller reflekterande detaljer för att öka säkerheten under mörka tider.

4. Om ditt barn t.ex. ska ha regnstället när ni går till dagis eller skolan och ska ha en ryggsäck, är det bra att prova jackan med ryggsäck så inga fickor göms eller att dragkedjor skaver med ryggsäcken på. 

5. Se hur regnstället sitter på ditt barn och tänk på att ditt barn inte bara kommer stå still i regnstället utan låt barnet röra på sig för att se till att det inte t.ex. glipar mellan jacka och byxor.