Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Men se, det snöar! Vintern är en årstid med sin egen charm, då både barn och vuxna kan njuta av att roa sig ute i det glittrande vita. Samtidigt gäller det att undvika att bli nedkyld. De ställen där man först börjar frysa, brukar vara händer och fötter. Den här gången har vi tittat närmare på just vintervantar för barn.

Vilka krav ska man ställa på ett par riktigt bra vantar för barn på vintern? Vantarna ska skydda mot väta och vind, samtidigt som de gärna får ha en förmåga att ventilera ut fukt.

En annan viktig egenskap är självklart att de ska vara väl isolerade och bra på att hålla värmen, och de får gärna ha en mjuk och behaglig insida.

De ska vara lätta att ta av och på, ha en bra passform, och gärna kunna hakas fast i ärmarna, så att de inte kommer bort. Är de dessutom försedda med reflexer, så är det ett extra plus.

Viktigt är också att vantarna är tillräckligt långa, så att det inte uppstår glipor mellan vante och ärm, där kyla och snö kan leta sig in. Och självklart vill man ha slitstarka plagg med kvalité i material och utförande, så att de håller för många glada äventyr.

Lösningar som är genomtänkta, och som har prövats i verkligheten, brukar vara de som också fungerar bäst i längden. Här presenterar vi ett antal riktigt intressanta alternativ när det kommer till vintervantar för barn.

Lista över de bästa vantarna:

Premium: Backflip från Isbjörn of Sweden

I premiumklassen var det Backflip som tog hem segern. Den här vanten klarar högt ställda krav på komfort, kvalité, vattentäthet och värmeisolering. En elastisk rem över handleden håller vanten på plats.


Mellan: Kuling Eskimo

Den som tog hem segern i mellansegmentet blev vanten Eskimo från det svenska märket Kuling. En genomtänkt och robust vante som klarar att skydda barnets händer genom vinterns alla lekar och bus. En dragkedja i sidan gör den lätt att ta av och på.


Budget: Didriksons Pileglove

Vinnaren i budgetklassen blev den fodrade galonvanten Pileglove från Didriksons. En utmärkt modell av vantar med bra vattentäthet och ett skönt fleecefoder inuti. Även dessa har elastiska band runt handleden.


Köpguide

Vad ska man tänka på när man köper vintervantar till barn?

Ett par bra vantar ska inte underskattas. Vackra vinterdagar vill man gärna kunna stanna ute ett tag, utan att behöva gå hem bara för att man fryser om händer eller fötter. Men vad ska man då tänka på när man väljer vintervantar till sitt barn?

Varma vantar

Ett foder med någon form av isolerande material göra att vantarna håller barnets händer varma. Fodret kan vara av till exempel fleece (polyester) eller ull. Idag finns många olika varianter av isolerande material på marknaden. Ju längre tid barnet spenderar utomhus i låga temperaturer, desto viktigare blir värmeisoleringen.

Behöver man extra värme för händerna, kan man ha en tunn vante innerst, och sedan en fodrad och vattentät vante utanpå. En annan variant kan vara att ha en tjock vante under, med en tunn skalvante ovanpå. Extra varmt blir det om både den inre och den yttre vanten är tumvantar, så att fingrarna värmer varandra.

Ett plaggs eller materials värmeisolerande förmåga kan ibland anges i clo, en enhet som togs fram av den amerikanska militären under andra världskriget.

Vattentäta vantar

Det yttersta skiktet på vantarna bör vara vattentätt. Man vill undvika att fukt kommer in, då det har en kylande effekt. Materialets vattentäthet mäts i så kallad vattenpelare. Ju högre vattenpelare, desto bättre vattentäthet.

För att klara lite kraftigare regn behövs vattenpelare 6000, och för att klara kraftigt regn under lång tid så är det vattenpelare 10 000 och uppåt som gäller. Man rekommenderar ofta en vattenpelare på minst 10 000 för barn.

Man ska dock komma ihåg att även med en hög vattenpelare, så finns risken att vatten ändå tar sig in i plagget – genom sömmarna. Därför är det bra om sömmarna är tejpade eller svetsade.

Vantar som andas

När man pratar om hur bra kläder är på att ”andas”, så syftar man på hur effektivt de ventilerar ut kroppsfukten. Om vattentäthet handlar om vatten i flytande form, så pratar vi här i stället om avdunstad fukt, det vill säga vattenånga.

Eftersom vattendroppar är mycket större än molekylerna i vattenånga, så kan ett plagg alltså vara vattentätt samtidigt som det släpper ut vatten i gasform. Kläders andningsförmåga kan mätas i genomsläpplighet, alltså hur många gram vatten som släpps igenom per kvadratmeter tyg på ett dygn. Ju högre siffra, desto bättre är alltså andningsförmågan.

Ett annat mått som används kallas RET-värde, som i stället indikerar materialets motstånd mot att släppa igenom fukt (vattenånga). Här gäller det omvända – ju lägre RET-värde, desto bättre andningsförmåga.

Sköna vantar

Vantarna ska vara trevliga att ha på sig – annars vill barnet bara ta av sig dem. Materialet inuti vanten ska vara mjukt och behagligt. Det är också bra om materialet kan transportera bort fukt.

Lämpliga material kan vara till exempel fleece eller en finfibrig ull. Vantarna får gärna vara långa, och sitta bra, så att det inte blir någon glipa mellan vante och ärm.

När barn är aktiva och leker så vill de gärna ha vantar som känns smidiga och lätta att röra sig i. En del vantar har också en gummiyta eller liknande, så att barnet kan få ett bra grepp.

Praktiska vantar

Att på något sätt kunna fästa vantarna, så att de inte tappas bort, är en ovärderlig funktion. En annan är att vantarna bör vara lätta att ta av och på.

Det kan åstadkommas till exempel genom att de kan öppnas med en dragkedja. De kan också vara av en vid modell som kan spännas åt med en rem över handleden. Remmen får gärna vara elastisk, för bästa komfort och funktion.

Till barn är ofta tumvantar att föredra framför fingervantar, eftersom de är lättare att ta på. Vissa modeller har också en dragkedja i sidan, vilket underlättar när tummen ska in.

Det kan också vara en fördel om vantarna är lätta att sköta om och hålla rena.

Fodrade eller ofodrade vantar?

Ett par fodrade vantar har ofta flera funktioner i en – de är både vattentäta och värmande, och ofta räcker det med ett par sådana, utan underhandske.

Ett annat alternativ kan vara att ha ett par tjockare vantar, till exempel vanliga stickade – underst och sedan en skalvante utanpå. Det är en smaksak – dock kan en fodrad vante kännas enklare att ta av och på, och det kan bli lättare att hitta fram till rätt passform för barnet.

Slitstarka vantar

Vinterkläder för barn bör i allmänhet vara av den typen som klarar ganska så tuffa tag. Vantar är inget undantag. Man vill gärna ha en produkt med hög kvalité, som tål många dagar av äventyr ute i det gnistrande vita.

Det gäller att vantarna är gjorda i slitstarka material, men man bör också titta på utförande och detaljer. Slitstyrkan för textilier anges ibland i enheten Martindale, som anger hur många varv tyget klarar i ett slitagetest. Det är också viktigt att man följer skötselråden och tar hand om vantarna på rätt sätt.

Vantar för olika åldrar

Vantar till spädbarn och riktigt små barn kan gärna få vara tum-lösa, då en tumme bara skulle krångla till det för dem. När barnet är redo för dem, är tumvantar ett bra alternativ.

Tumvantar är varmare än fingervantar, och lättare att ta av och på. Fingervantar kan bli aktuellt senare, när barnet blir äldre och kanske vill göra mer avancerade saker utomhus.

Premium: Backflip från Isbjörn of Sweden

I premiumklassen var det Isbjörns Backflip som tog hem segern. En vante som är värmande men ändå lätt, och med en mjuk och behagligt fodrad innerhandske, ger en hög komfort för barnet.

Med sin höga vattenpelare på 15 000 millimeter klarar den lek i snö och regn. Den vattenavvisande impregneringen är dessutom fri från flourkarboner. Tack vare en riktigt bra andningsförmåga, på hela 15 000 g/m2/24h, kommer all eventuell kroppsfukt att ventileras ut effektivt.

Fodret är gjort av Primaloft Gold, som är ett ledande märke när det kommer till syntetiska isoleringsmaterial. Det är känt för att behålla sina goda värmeisolerande egenskaper, även i blött väder. Det här materialet bidrar också till produktens höga andningsförmåga, då det är bra på att släppa igenom fukt som vill ut. Materialet är gjort av 60% återvunnen polyesterfiber.

Materialen i den här vanten är också licensierade enligt Bluesign, som är en textilcertifiering avseende produktionens miljöpåverkan, konsumenternas säkerhet, och företagets samhällsansvar (CSR).

Vantarna är lätta att ta av och på, men sitter ändå bra, tack vare ett elastiskt handledsband. De har också en dragsko i överkanten, så att de kan dras åt och sitta riktigt bra.


Mellan: Kuling Eskimo

Det svenska utomhusmärket Kuling erbjuder ett sortiment av slitstarka kläder, designade för att barn ska kunna vara aktiva i alla väder. Vanten Eskimo är en robust och genomtänkt vintervante.

Tack vare ett vattentätt inlägg i Fan-Tex, har de här vantarna en hög vattentäthet (vattenpelare), på 15 000 millimeter som skyddar barnet mot inträngande fukt. Samtidigt kan materialet andas och släppa ut fukt som kommer inifrån. Produktens andningsförmåga ligger på hela 8000 g/m2/dygn.

Vantarna har en dragkedja i sidan, vilket gör att de blir lätta att ta av och på. De sitter bra på, tack vare en justerbar handledsrem med kardborreband. Vantarna har också resår, både upptill och vid handleden. Och så är de försedda med karbinhake, så att de kan fästas ihop med varandra när de inte används.

Materialen i vanten är polyamid och polyester. Kan tvättas i maskin, 40 grader.


Budget: Didriksons Pileglove

De här rejäla vantarna från Didriksons går en bra bit upp på underarmarna. Med sin kombination av vattentät galon och mjukt, värmande fleecefoder, uppfyller de vintervantarnas viktigaste funktioner. Ytmaterialet galon(polyuretan) i STORMsystem™ garanterar en vattentäthet (vattenpelare) på 8000 mm.

Det mjuka och värmande fodret är gjort i polyester (fleece).

Vantarna är långa och sköna och sitter bra runt handleden tack vare ett resårband med tryckknapp. Den här konstruktionen gör också att vantarna är lätta att ta av och på.

Resåren i överkanten hjälper till att hålla vantarna på plats, och förhindrar att snö eller regn letar sig in.


Andra varma rekommendationer

För att testet ska bli så komplett som möjligt, tar vi med några andra produkter i samma kategori. Det här är produkter som vi varmt (!) kan rekommendera, även om de inte kom på första plats.

Powder Pink från Elodie Details

Det svenska designmärket Elodie har ett brett sortiment av kvalitetsprodukter för barn. De här vantarna i ljusrosa har fina detaljer kombinerat med funktionalitet. De har ett slitstarkt, vattenavvisande yttertyg i polyester. De har ett mjukt, skönt och värmande foder.

Modellen har en dragkedja som går ända upp till tummen, vilket gör att vantarna är lätta att ta av och på. De sitter sedan bra, tack vare kardborreband och resår i handleden, och resår upptill.


Polarn O. Pyret vadderade tumvantar

En modell som blivit mycket uppskattad är denna långa vante från Polarn O. Pyret. Inga knäppningar utan endast en resår i handleden och en upptill, gör vanten väldigt enkel och behändig att dra på, och den sitter bra på barnet.

Vadderingen är gjord i Primaloft Gold Eco, ett syntetiskt material som har hög isoleringsförmåga, som är fuktavvisande, och som värmer även i vått tillstånd. Eco betyder att det består till 55% av återvunnet material.

Fleecefodret är mjukt och behagligt. De här långa vantarna har också ordentliga reflexer, och insidorna av händerna är försedda med ett greppvänligt material.


Reima Ote Reimatec

Några mer välgenomtänkta och högpresterande vintervantar än dessa är svårt att föreställa sig! Reima är ett finskt märke som är känt för sina funktionella barnkläder.

De här vintervantarna för barn är försedda med Primaloft-vaddering, som är känt för att vara ett syntetiskt alternativ till dun. Det är både lätt och värmande, samtidigt som det andas och transporterar bort fukt. Primaloft behåller också sin isoleringsförmåga även om det skulle bli fuktigt.

Vanten har dessutom dubbel isolering på övre delen av baksidan. Detta kompletteras med ett invändigt Hipora-membran, som är vind- och vattentätt och som också andas. Den här vanten ska klara temperaturer ända ner till -30 °C. Överdelen har en vattenpelare på 12 000 mm och en andningsbarhet på 8 000 g/m2/24 h.

Det invändiga fodret består av en mjuk och behaglig fleece. Vanten är dessutom försedd med den vatten- och smutsavvisande ytbehandlingen Bionic Finish Eco, som är fri från flourkarboner och formaldehyd.

Det här är ett par slitstarka vantar, och överdelen håller för 80 000 varv Martindale. Som jämförelse kan nämnas att möbler i offentliga miljöer ska hålla en slitstyrka på minst 30 000 Martindale. Vanten är också försedd med förstärkningar i tumgrepp och handflata.

Vanten har en rejäl längd, en skön vidd i överdelen, och hålls ordentligt på plats med en resår i överkanten och ett justerbart handledsband. De har detaljer i reflexmaterial, och det finns även ett spänne för att fästa ihop vantarna med varandra när de inte används.

Den här barnvanten finns i många storlekar, från 1 år upp till 10 år, och den finns i många färger. Vantarna är lättskötta och tål torktumling.


Biggles från Didriksons

Den här är en bra vante för snöiga vinterdagar. De är vind- och vattentäta, och har dessutom tejpade sömmar som hindrar vatten från att tränga in. De är impregnerade för att stå emot väta bra, och impregneringsmedlet är fritt från PFC.

De är fodrade med ett mjukt och skönt fleecematerial invändigt, och värmer de små händerna när temperaturerna sjunker utomhus. Vantarna har förstärkningar i silikon och galon i tumgrepp och handflata, vilket ger ett bättre grepp under lek.

De är rymliga upptill för att lätt kunna dras över jackärmarna, och de sitter bra tack vare resår och kardborrband i handleden, samt en resår i överkant.


name it Willit

Ett par riktigt sköna tumvantar i merinoull från name it. När det blir extra kallt är ett tips att ha ett par värmande innervantar under ett par yttre, väderskyddande vantar. Dessa mjuka ullvantar passar utmärkt att använda som sådana innervantar. De kan såklart även användas som de är, när vädret är mildare och finare.

Närmast huden vill man ha ett material som är vänligt mot barnets hud, som transporterar bort fukt och som är bra på att hålla värmen. Merinoullen är ett material som uppfyller alla de kraven. Med sina fina fibrer kommer det att kännas mycket behagligt mot huden och inte klia. Ullen till den här vanten är också mulesing-fri.

De här vantarna finns i storlekar från 1 år upp till 5 år. Ullplagg är antibakteriella och behöver inte tvättas så ofta. När de tvättas ska de hanteras varsamt. De här vantarna ska tvättas i ett skonsamt program på 30 °C, och sedan plantorkas.


Molo Igor (Shooting Stars)

Ett par vantar som tar dig med till en annan galax – i alla fall om man ska tro på deras namn och motiv!

De här vantarna uppfyller alla krav på ett par vintervantar. De håller värmen bra tack vare Thinsulate™-isolering. De har en vattenavvisande impregnering som inte innehåller vare sig PFC, PFOS, PFOA eller liknande.

Vattenpelaren liggen på 10 000 mm. Och de har en bra andningsförmåga, på 8.000 g/m2/dygn. De har också praktiska funktioner som reflex, resår och kardborreband. De här vantarna ska tvättas med varsamhet; 30°C och utan torktumling.


Reimatec® Tartu

När barnet blir lite större kan det bli intressant att pröva fingervantar i stället för tumvantar. Med den här rejäla modellen från Reima, ska ditt barn inte behöva frysa i vinter! Tvärtom, de här vantarna är avsedda för låga vintertemperaturer.

Med sin varma, lätta Primaloft-isolering håller de värmen utmärkt. De är fodrade med ett behagligt fleecematerial. De här vantarna är också vindtäta och impregnerade med Bionic Finish Eco, utan flourkarboner. Vattenpelaren ligger på 12 000 mm. Samtidigt har de en bra andningsförmåga, på 7000 g/m2/dygn. De har resår och en justerbar rem i handleden. De kan tvättas i maskin i 30°C.