Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Den dag då barnet tar sina första steg är en stor dag för både föräldrar och barn. Att öva barnet på att gå kan vara kul och mysigt men även mycket tidsupptagande. Det tar lång tid innan den lille klumpiga varelsen har nog med kontroll över sin kropp för att kunna gå.

Någonting som kan både vara väldigt roligt för barnet och skönt för dig som förälder är att låta ditt barn använda en hoppgunga. En hoppgunga är en slags sits man hänger upp som låter barnet utforska sin motorik och balans och allt utan att ramla platt på marken eller att du konstant behöver vara beredd för att hindra fall efter fall.

Dessutom kan du göra annat medan barnet underhåller sig själv och övar sin motorik helt utan din hjälp. Även om du självklart alltid måste ha uppsikt över barnet så ger hoppgungan dig chansen att använda båda händerna så du kan laga mat, diska, städa, vika tvätt eller kanske äntligen svara på det där mejlet som har legat i inkorgen i nästan 2 veckor. Man kan få gjort mycket på en kvart om man verkligen försöker.

Även om hoppgungor inte är en nödvändighet så är de en väldigt bra investering om du har lite mer pengar att spendera på någonting praktiskt, lärorikt och roligt för din lille. Dessutom så är en hoppgunga en utmärkt present om du känner någon som ska ha barn eller redan har det! Därför har jag granskat dagens marknad för att hitta de bästa valen för dig som har tänkt att köpa hoppgunga i 2020.

Här är de hoppgungorna jag har valt ut och rekommenderar med tanke på kvalitet, utseende och pris.

Lista över de bästa hoppgungorna

Resultat: Bästa hoppgungan

Premium: Graco Bumper Jumper Hoppgunga

Premium: Graco Bumper Jumper Hoppgunga

Premiumvalet på dagens lista är en mycket söt hoppgunga från Graco. Hoppgungans tyg är i ett skogstemat mönster och plasten och remmarna är svarta och vita.

Hoppgungan har en maxvikt på 11 kg. Det finns ännu mer underhållning för barnet i form av två mjuka leksaker som enkelt kan sättas fast på remmarna. Graco Bumper Jumper är enkelt att flytta omkring från rum till rum och går att justera i höjd. Även om modellen är premium får du den till ett ganska bra pris.


Mellan: Carena Blidö Hoppgunga Midnight Black

Mellan: Carena Blidö Hoppgunga Midnight Black

För mellanvalet så har vi en helsvart hoppgunga från det skandinaviska märket Carena.

Denna snygga hoppgunga är en av mina personliga favoriter eftersom den ser så stilren ut med den helsvarta färgen och de silvriga metalldetaljerna. Denna hoppgungas maxvikt ligger på 12 kg och polyestertyget kan maskintvättas.


Budget: Kaxholmen Hoppgunga Grå Melerad

Budget: Kaxholmen Hoppgunga Grå Melerad

Det småländska märket Kaxholmen skapar en mycket enkel men bra produkt med denna gråa hoppgunga. Hoppgungan är en neutral grå med svarta detaljer. Maxbelastningen på denna hoppgunga är 12 kilo. Gungselen är gjord av mjukt bomull och fästningen har metalldetaljer.


Köpguide för hoppgungor

Är en hoppgunga en nödvändighet?

Absolut inte, men den är heller inte en onödig produkt. En hoppgunga är mycket användbar och hjälpsam men barn kan utveckla motorik även utan en hoppgunga och klara sig mycket bra utan att någonsin använt en. Lek är en viktig del av barnets utveckling och hur de lär sig så det är viktigt att du leker med barnet och låter din älskling använda leksaker själv. Även om det inte behöver vara just en hoppgunga så är en hoppgunga ett bra alternativ för barn som kan sitta upp men inte kan gå än.

Vilka typer av hoppgungor finns det?

Det finns huvudsakligen två typer av hoppgungor: de som består av en karm som liknar en gunga och en ”byxa” och de som består mer av bara en sele. Valet är helt ditt men en sela kan kännas säkrare om du känner dig orolig vid tanken att ditt barn på något sätt skulle lyckas ta sig ut och ramla. Seltypen är även oftast lite billigare.

Annars så kan hoppgungor variera i material och självklart färg. Dessutom så kommer en del hoppgungor med leksaker för extra kul.

Vad ska jag tänka på när jag köper hoppgunga?

Eftersom hoppgungor är ganska enkla så finns det bara några få saker du behöver tänka på när du väljer hoppgunga.

För det första bör du köpa en ny hoppgunga eftersom en gammal kan vara sliten och mindre säker. Även om en begagnad hoppgunga kan vara billigare så är det inte att rekommendera. Om du har en nära vän som bara använt hoppgungan lite och varit väldigt försiktig så går det bra att använda en gammal, men känner du inte till tidigare slitage är det aldrig en bra idé.

Utöver det gäller det bara att du väljer en hoppgunga av den modell som du själv tycker känns bäst och som självklart är från ett väl ansett märke som skapar kvalitetsprodukter. Många modeller kommer i olika färger, så du kan till och med välja en hoppgunga som matchar rummen i ditt hus.

Hur mycket kostar en hoppgunga?

Som med allt varierar priset med modellen men du kan förväntas att behöva lägga ner 300 till 600 kronor på en hoppgunga. Med andra ord är en hoppgunga inte alltför dyr och passar perfekt som present till en vän som skulle dra nytta av den.

Premium: Graco Bumper Jumper Hoppgunga

Premium: Graco Bumper Jumper Hoppgunga

Graco är en av världens mest ansedda märken för barnprodukter och har skapat produkter som gör livet bättre för barn och föräldrar i över 65 år. Därför är det inte konstigt att de har en ledande produkt genom hoppgungan Bumper Jumper i mönstret kallat ”bear trail” som blev vinnaren av denna listas premiumval. Detta mönster är sött och enkelt i temat av en skog med träd, löv och skogsdjur på en vit bakgrund.

Bumper Jumper är enkel att flyta omkring från rum till rum och sätts fast med en klämma som inte lämnar några spår. Med kommer två söta mjuka leksaker i figurer som föreställer djur. Dessa kan enkelt justeras eller till och med tas av helt och hållet om så önskas.

Du kan förbättra motorik med denna praktiska hoppgunga och maxvikten ligger på 11 kg.

Om Bumper Jumper blir smutsig kan du enkelt ta av plastdelen och tvätta den i tvättmaskinen i kallt vatten. Plastdelarna rengörs bäst med en våt trasa.

Specifikationer:

 • Typ: Med kant
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 11 kg
 • Färg: Vit med mönster

Mellan: Carena Blidö Hoppgunga Midnight Black

Mellan: Carena Blidö Hoppgunga Midnight Black

En stilren, enkel hoppgunga av seltypen.

Det svenska märket Carena erbjuder ofta stilrena och vackra produkter och detta är inte undantag när den gäller deras hoppgunga Blidö i Midnight Black. Dess enkelhet men ändå stilrena utseende i kombination med ett rimligt pris har gjort att den fått mellanplatsen på min lista av hoppgungor.

Selen är gjord utav 100% polyester och produkten har detaljer av metall. Att den har metalldetaljer istället för att de hårda delarna är av plast ger den ett ännu mer premium utseende. Färgen, Midnight Black, är precis som det låter becksvart. Jag anser att denna är en riktigt stilig hoppgunga och eftersom den är så pass elegant och neutral passar den bra i alla hem och kan därför även vara ett bra val om du vill köpa present. Hoppgungan fästs antingen på dörrkarmen eller genom en krok på taket och maxbelastningen är 12 kg. Du ändrar enkelt höjden av selen när du monterar den genom vilken ögla du väljer på metallkedjan.

För att rengöra den så tvättar du tyget i 30 grader i tvättmaskinen och torkar av metalldelarna med en fuktig trasa.

Specifikationer:

 • Typ: Sele
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 12 kg
 • Färg: Svart

Budget: Kaxholmen Hoppgunga Grå Melerad

Budget: Kaxholmen Hoppgunga Grå Melerad

Kaxholmen är ytterligare ett svensk företag som skapar barnprodukter. Deras produkter kommer oftast till priser som är svåra att slå samtidigt som kvaliteten inte är sämre för det.

Kaxholmen Hoppgunga är en mycket enkel modell som låter dig enkelt fästa den vid dörröppningen med hjälp av en karmsax. Du kan enkelt anpassa hur högt den sitter genom att byta ögla på kedjan.

Kaxholmen Hoppgunga Grå Melerad är mitt val för ett budgetalternativ så självlärt är även priset lågt. Priset för denna hoppgunga är bland de lägsta som finns på marknaden men trots det så gör den ett bra jobb i att säkert öva barnets motorik och balans.

Denna barngunga är precis som hoppgungan ovan också tillverkad av metall och tyg. Tyget är bomull och kan tvättas i maskin. Metalldelarna rengörs med hjälp av en fuktig trasa.

Specifikationer:

 • Typ: Sele
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 12 kg
 • Färg: Grå

Charmig stil: Hauck Jump Hoppgunga, Hearts

Charmig stil: Hauck Jump Hoppgunga, Hearts

Sedan 1923, alltså i snart hundra år, har Hauck jobbat för att göra barn glada. Massor av produkter finns tillgängliga och en av dem är denna hoppgunga med hjärtmönster. Haucks sortiment har ganska stort fokus på att allt ska se snyggt och mysigt ut så min utmärkelse av en charmig stil är välförtjänt. Hauck är ett av de absolut populäraste märkena i Sverige och många föräldrar förlitar sig på detta företag.

Jag måste säga att denna modell har en väldigt charmig och mysig design som jag omedelbart gillade. Tyget är mönstrat med mycket små, skissliknande hjärtan och remmarna är i en passande blå som gör hoppgungan något mer färgglad. Sittdynan är mjuk och vadderad så att barnet kan gunga bekvämt och utan obehagligheter.

Hoppgungan fästs vid dörrkarmen och är enkel att flytta och dessutom så lämnar den inga märken på karmen.

Modellen HAR ÄVEN en lekbricka där du kan placera duplobitar och andra favoritleksaker så att barnet enklare ska kunna underhålla sig själv.

Specifikationer:

 • Typ: Med kant
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 12 kg
 • Färg: Mönstrad

Neutral: 2ME Hoppgunga Emil, Grå

Neutral: 2ME Hoppgunga Emil, Grå

Om du letar efter en hoppgunga som present till någon annan men inte har någon aning om vilken stil de skulle föredra så är 2ME Hoppgunga Emil den perfekta, neutrala designen. Den är även perfekt om du inte vill att hoppgungan ska märkas så mycket eftersom denna praktiska men inte så uppseendeväckande sele lätt smälter in i rummet.

Denna hoppgunga har en dold men säker dragkedja (oroa dig inte, barnet kommer inte att fastna!) som förenklar saker när du tar ute och sätter in barnet. Denna hoppgunga är bland de billigaste som finns ute på marknaden just nu. Tyget består av bomull.

Varumärket 2ME har hög erfarenhet av att skapa olika produkter så du kan känna dig trygg hos det här märket: kvaliteten är där trots det låga priset.

Specifikationer:

 • Typ: Sele
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 12 kg
 • Färg: Grå

Lekfull: Hauck Hoppgunga Jump

Lekfull: Hauck Hoppgunga Jump

Letar du efter en hoppgunga med en rolig och busig design vill jag presentera för dig Hauck Hoppgunga Jump.

Den mycket färgstarka hoppgungans olika delar är i färgerna röd, blå och gul. Hoppgungan ger verkligen den där lekfulla, livfulla barnkänslan. Förutom att denna modell är rolig och spännande är den dessutom mycket billig!

Hauck Hoppgunga Jump består av tyg och en plastkarm. Du fäster hoppgungan i dörrkarmen med en karmsax som följer med på köpet. Du kan enkelt justera höjden genom remmarna.

Specifikationer:

 • Typ: Med kant
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 12 kg
 • Färg: Flerfärgad

Minimalistisk: Beemoo Hoppgunga, Svart

Minimalistisk: Beemoo Hoppgunga, Svart

Ytterligare en variant av en klassisk modell är den stilrena och minimalistiska hoppgungan från Beemo.

I denna hoppgunga kan ditt barn öva din koordination med stil. Det svarta bomullstyget och de silvriga metalldetaljerna med metallkedjan matchar allt ihop mycket snyggt men ändå enkelt. Om du gillar en enkel och snygg look på dina prylar så är denna hoppgunga från Beemo troligtvis det bästa valet du kommer att hitta.

Precis som med andra modeller sätter du enkelt upp gungan vid dörröppningen med en karmsax eller hänger upp den på en gunga och justerar höjden med hjälp av kedjans öglor.

Specifikationer:

 • Typ: Sele
 • Justerbar: Ja
 • Maxbelastning: 12 kg
 • Färg: Svart

Vanliga frågor om hoppgungor

Hur fungerar en hoppgunga?

En hoppgunga består av en del som bebisen sitter i och så hängs den delen upp. Hoppgungan låter barnet gunga sig själv och hoppa upp och ner i egen takt. Många barn gillar att sitta i många minuter och det är både kul och lärorikt för barnet. Vissa hoppgungor har även leksaker med som gör hoppgungan ännu mer underhållande.

När ska man börja använda hoppgunga?

Barnet behöver vara stadigt i nacken och ryggen innan man kan börja använda hoppgungan. Alltså bör du vänta tills barnet kan sitta upprätt, vilket vanligtvis är ungefär 4-5 månaders ålder.

När ska man sluta använda hoppgunga?

Antingen så slutar du då barnet har nått maxvikten eller så slutar du när barnet har lärt sig stå själv, beroende på vilket av dessa som händer först.

Kan jag lämna mitt barn i hoppgunga utan uppsikt?

Nej, lämna aldrig barnet utan uppsikt. Det är en bra idé att välja en sittgunga som är enkel att montera eftersom då kan du enkelt flytta barnet till det rummet du är i. Med båda händerna fria kan du enkelt diska, laga mat, vika tvätt eller göra annat samtidigt som du har uppsikt över din lille.

Hur väljer jag vilken hoppgunga som present?

Om du inte känner din vän så bra och därför inte vet vilken stil du borde välja så kan det vara bra att köpa ett ganska neutralt alternativ som någonting i grått eller svart. Ingen skulle säga nej till en enkel, stilren hoppgunga för den lille.

Med alla barnprodukter som behövs; barnvagnar, bilstolar och mycket, mycket mer så kan det bli enkelt att man glömmer att leta efter bra och lärorika leksaker för barnet. Leksaker är en stor del av hur barnet lär sig hur världen fungerar när de försöker att utforska den på alla möjliga sätt. Även om dessa leksaker inte är en faktisk nödvändighet för barnet så är de mycket värdiga investeringar, men det är ganska lätt att glömma det.

En hoppgunga är bland de bästa leksakerna du kan välja åt ett barn mellan 5 månader och 1 år. En hoppgunga är både extremt lärorik och rolig och låter dig dessutom få en liten paus för att ta hand om dina egna ärenden inom hemmet. Om du känner någon som skulle dra nytta av en hoppgunga är detta även en speciell och väldigt användbar present!

Om du köpt en hoppgunga och ditt barn inte verkar gilla den så bör du inte bli besviken. Det kan ta lite tid för barnet att vänja sig och det är inte konstigt. Tvinga inte barnet att sitta i hoppgungan utan låt din lille provsitta under korta stunder så ska du se att det inte tar lång tiden innan din lille börjar att se det roliga med det hela. Det kan också hjälpa att ge en favoritleksak medan hon eller han sitter i selen.

Det är en ganska stor mängd hoppgungor vi gick igenom eftersom det finns många bra alternativ där ute, men trots det var att välja hoppgunga aldrig jättesvårt för mig. Eftersom det inte finns så många tekniska specifikationer är det bara att välja en hoppgunga som passar dig och förses av en respekterad leverantör så att du kan känna dig trygg i dess säkerhet. Hoppgungor finns i flera olika stilar så välj bara någonting som resonerar med dig!