För dig som vill känna dig trygg med att ditt barn är så säkert som det bara går i alla situationer kan en flytväst vara en bra investering. Det då du vet om att du någon gång kommer ta med dig barnet ut på havet, till båten eller till en annan plats som innebär en viss risk om att barnet trillar i vattnet. 

Med en flytväst minskar du risken avsevärt om att det skulle hända något olyckligt med barnet trots att det trillar i vattnet. Det då flytvästen möjliggör för barnet att flyta ovanför vattnet, även om det är vågigt eller dåligt väder. Det är med andra ord en väldig trygghet för alla inblandade.

För att underlätta för dig då du vill köpa en trygg och säker flytväst till ditt barn har vi samlat de 6 bästa flytvästarna för barn på marknaden. Vi hoppas att du med hjälp av våra tips och rekommendationer kan hitta den bästa flytvästen för er! 

Lista över de bästa flytvästarna för barn 

·      Premium: Baltic Compact 100 Auto Uppblåsbar Flytväst

·      Mellan: Väst Flipper Baltic

·      Budget: Baltic Split Front – Orange 3-15kg

·      Baltic Flytväst Genua 25-40 kg

·      Baltic Bambi Supersoft – Orange

·      Baltic Räddningsväst Pirate UV-Yellow

Resultat bäst i test 

För att få en tydlig bild över vilka flytvästar för barn som faktiskt är bäst i test har vi gjort väldigt mycket research online. Där har vi bland annat sett över olika produktbeskrivningar, tagit del av experttester, jämfört produktrecensioner och användaromdömen, samt försökt att själva få oss en uppfattning av vilka flytvästar vi vill rekommendera dig. 

Efter mängder av noggrann efterforskning kom vi fram till vilka flytvästar som skulle få utses till våra vinnare och vilka som fick bli våra deltagare. När vi rangordnade produkterna utgick vi dock inte bara från andras åsikter eller omdömen. Utan här var faktorer som pris, passform, hantering, material och säkerhet avgörande. 

Premium: Baltic Compact 100 Auto Uppblåsbar Flytväst Vit

Baltic Compact 100 Auti Uppblåsbar Flytväst är ett mycket bra alternativ för dig som vill investera i en trygg och säker flytväst till ditt barn. Med denna fäst runt kroppen finns det en väldigt liten risk för att barnet skulle vara med om en olycka om hen råkar trilla i vattnet. 

Dess rejäla form och robusta design gör att den sitter på sin plats i alla lägen. Tack vare den koncentrerade flytkraften framtill kan den användas av båda simkunniga och icke simkunniga!

Du får med andra ord vad du betalar för. Så trots att denna flytväst kostar lite mer anser vi verkligen att den är värd en investering. Västen har justerbara remmar både i grenen och i midjan – du kan enkelt justera passform efter behov. Det finns även en automatisk ventil som möjliggör smidig hantering. 


Mellan: Väst Flipper Baltic 

Här har vi en mycket värdig mellanklassvinnare, återigen från Baltic. Deras Väst Flipper är en mycket mångsidig flytväst som tack vare dess snygga och stilrena design kan användas oavsett om ni är på vattnet eller på land. Du kan välja mellan två färger då västen kan användas med två sidor. 

Utöver snygg design känns den smidig, behändig och riktigt behaglig, samtidigt som den ger gott om skydd och ser till att barnet flyter vid behov. Dessutom är denna väst också smidig att simma i. Det gör att den även funkar riktigt bra för dig som vill köpa en seglarväst till barnet, där rörlighet är A och O. Passformen är bra både för tjejer och killar. 


Budget: Baltic Split Front – Orange 3-15kg

För dig som är på jakt efter en bra men billig flytväst till barnet kan vi verkligen rekommendera denna modell från Baltic. Baltic Split Front är nämligen en flytväst utformade med delade flytkroppar för att ge bästa möjliga passform och flythjälp vid behov. 

Grenbandsbyxan med två lägen är även den avgörande för den goda passformen. Tack vare det rejäla midjebandet och den praktiska dragkedjan är det möjligt att både justera passform och storlek in i minsta detalj, så att du kan vara säker på komforten är hög och att barnet får bästa möjliga hjälp. 

Västens stora, skyddande krage ger ordentligt med skydd och stöd för barnets huvud. Denna krage är dessutom försedd med tydliga reflexer för extra bra synlighet. Kombinationen av bra reflexer och flytvästens tåliga material i en lysande, orange färg gör verkligen skillnad om olyckan är framme och sikten är dålig. Västen har också visselpipa och lyfthandtag. 


Köpguide – att tänka på inför köp av flytväst för barn 

Med tanke på att det idag finns en varierande upplaga av olika flytvästar för barn att välja mellan på marknaden idag har du som intresserad köpare alla möjligheter när det kommer till att hitta en modell som passar. Samtidigt kan denna uppsjö av modeller göra valet väldigt mycket jobbigare då det kan vara svårt att veta vad man faktiskt vill ha. 

Vad är just mitt barn i behov av, och hur vet jag vad som passar mitt barn bäst? Dessa är förhoppningsvis några av de frågor vi kan hjälpa dig att besvara med vår köpguide. Nedan har vi listat de aspekter som är absolut viktigast att tänka på då du ska köpa en flytväst till ditt barn!

Anpassa val efter barnets vikt och storlek

Precis som med alla andra produkter som finns till för att på något sätt hjälpa barnet eller öka barnets säkerhet är det otroligt viktigt att du vid köp av flytväst anpassar valet av modell efter barnets storlek och vikt. 

Västen bör inte bara sitta bra runt barnets kropp, utan att varken vara för tight eller för stor. Utan västen bör även vara specifikt utformad för att klara av barnets vikt. Vanligen står det dock både ålders- och viktrekommendationer på flytvästar på barn. Se till att utgå från dessa så att du vet om att köpet blir så bra som möjligt. 

Ändamål

I och med det generösa utbud av flytvästar som finns för barn på marknaden innebär det också att det finns ett flertal olika modeller att välja mellan. Dch då menar vi inte bara olika modeller i form av olika form, storlek och design. Utan det finns även olika flytvästar för olika ändamål.

Det absolut lättaste för att hitta den bästa flytvästen för ditt barn är att välja en så kallad räddningsväst. Dessa är kanske inte optimala om barnet ska utöva någon vattensport eller ta sig fram smidigt. Men, å andra sidan är räddningsvästar de absolut säkraste oavsett om barnet kan simma eller inte. 

Testa passform

Om du har möjligheten att låta barnet testa flytvästen innan det att du köper den kan det vara väldigt smart. På så sätt kan du försäkra dig om att den sitter som den ska innan ni köper den. Detta kan både innebära att du slipper betala onödiga pengar för nya västar, samt att barnet säkerhet är på topp. Komforten är såklart även viktig!

Flytkraft och krage

En annan viktig aspekt när det kommer till flytväst för barn är just flytkraft och krage. Dessa är de två egenskaperna hos västen som ser till att, och hur pass bra, barnet flyter. Ju bättre flytkraft (lyftkraft) desto bättre kommer barnet att flyta. Tänk på att flytkraften ska ligga på bröstet.

Om kragen också är stor, stadig och skyddande kommer barnets huvud också hållas upp mycket bättre, och det i en bra och trygg position som håller munnen borta från vattnet. Detta är också avgörande för hur pass bra barnet flyter, speciellt om ni ska vistas i lite stormiga väder där det blåser, är vågigt eller regnar. 

Grenband

När du köper en flytväst för barnet är det viktigt att se över om det medföljer ett grenband eller inte. Detta är dock inte en självklarhet, så ingår det inte behöver inte det vara så konstigt. Det krävs då bara att du köper till ett då grenbandet är det som håller barnet kvar i västen.

I och med att grenbandet är den del av flytvästen som träs mellan benen, och som i sin tur håller västen på plats, är denna del avgörande för att flytvästen ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Är grenbandet för långt, eller om det inte finns alls, finns det en risk för att västen flyter upp och att barnet hamnar med huvudet under vatten. 

Övriga detaljer

Sist men inte minst kan det vara bra att fundera över ett par andra detaljer. Dessa må kanske kännas obetydande vid köpet, men faktum är att de kan göra rätt stor skillnad i längden. Sådana detaljer är aspekter som färg och hantering/ användning.

Vad gäller färg bör du alltid välja en flytväst för barn som kommer i en stark, väldigt färgglad och nästan neonlik färg. Detta gör att du lättare kan se barnet, även på långt håll, om olyckan skulle vara framme. Ser vi istället till användning och hantering kan det underlätta om flytvästen har ett lyfthandtag och säkra remmar för fästning. 

Resultat 

Baltic Compact 100 Auto Uppblåsbar Flytväst Vit

Frågar du oss finns det ingen tvekan om att denna flytväst från Baltic är den självklara bäst i test vinnaren i detta test av bästa flytvästen för barn! Den erbjuder i princip allt du kan fråga efter, och till och med lite till. Trots att västen kommer till ett exklusivt pris anser vi verkligen att den är värd en investering. 

Till att börja med kommer västen i en uppblåsbar design som möjliggör smidig hantering och flexibel anpassning efter situation och behov. Det i kombination med dess rejäla och robusta utformning gör att både du och barnet kan känna dig trygg och säker i alla lägen. 

I och med att flytkraften koncentrerats till västens framsida kommer flytvästen se till att barnet som bär västen hamnar i ryggläge, det för att ansikte och mun ska hållas borta från vattnet så gott det bara går. Skulle olyckan vara framme och ditt barn inte kan simma kommer västen alltså göra jobbet!

Samtidigt kan den användas av barn som kan simma då den är bekväm och praktisk att röra sig i. Oavsett om ni ska ut på havet, sitta i båten eller ge er ut på andra aktiviteter i vattnet kommer denna passa perfekt. Barnet är otroligt säkert med västen på.

En väldigt bra detalj, som verkligen gör stor skillnad när det kommer till användning och trygghet, är de justerbara remmarna i midjan och i grenen. Dessa möjliggör för dig att justera passform och storlek helt efter behov. På så sätt blir flytvästen också väldigt behaglig att använda. Sist men inte minst finns en automatisk ventil för extra säker hantering. 


Flipper väst Baltic 

Flipper Väst från Baltic har blivit en stor favorit hos både barn och vuxna när det kommer till flytvästar. Efter att vi tagit oss en närmare titt på denna modell insåg vi rätt snabbt att den skulle bli en självklar mellanvinnare i vårt test – här får du en mycket prisvärd flytväst av hög kvalité!

Denna flytväst är dock som sagt inte bara prisvärd, utan den är även tillverkad av högsta kvalité för att erbjuda bästa möjliga användning i flera lägen. Här är framförallt dess både snygga och praktiska design avgörande. Först och främst har västen två färger, där du då kan välja att vända västen till den färg som passar. Bara det är så roligt! 

Tack vare västens många sektioner och rätt nätta design erbjuder den riktigt bra passform för både killar och tjejer. Dessutom är det väldigt smart att den har dubbla fickor med dragkedja, samt att den sitter åt bra runt kroppen utan att kännas för klumpig. 

Just denna egenskap innebär att västen är mycket smidig och enkel att röra sig i. Det gör sig väldigt bra både då den ska användas som flytväst och som seglarväst. Oavsett om ditt barn har västen på land, på båten eller i vattnet är det inga problem att simma eller ta sig fram som vanligt. Trots det håller den barnet flytande bra. Vi är så nöjda!


Baltic Split Front – Orange 3-15kg 

Baltic är en klar vinnare för oss när det kommer till flytvästar för barn. Precis som att både vår premiumvinnare och mellanvinnare består av en flytväst från märket så gör även vår budgetvinnare det – deras Baltic Split Front kan bli en stor favorit hos väldigt många! Och det utan tvekan! Du kommer förstå vad vi menar om du fortsätter läsa nedan. 

Trots att detta är en rätt billig flytväst så erbjuder den kvalitéer, egenskaper och funktioner som liknar många andra västar i de betydligt högre priskategorierna. Det inte minst när det kommer till passform och säkerhet. 

Här får du en flytväst som är utformad med delade flytkroppar vilket innebär att passformen blir väldigt mycket bättre. Västen känns mer flexibel och smidig samtidigt som den ger gott om flythjälp och ett riktigt bra skydd. Den stora, rejäla kragen skyddar såväl som håller upp barnets huvud, medan den också skyddar huvudet bra.

Tack vare västens utformning med en rejäl grenbandsbyxa, som kan knäppas i två lägen, samt ett robust midjeband och dragkedja har du alla möjligheter att justera storlek och anpassa passform enligt det ditt barn behöver. Västen kommer sitta som en smäck! 

Andra detaljer som är avgörande är magreflexerna, visselpipan och lyfthandtaget som både är enkla att komma åt. Sist men inte minst är denna flytväst för barn utformad i ett mycket tåligt material som klarar det mesta. Materialet är i en stark, lysande färg för ökad synlighet. Allt detta får du för ett otroligt generöst pris.


Baltic Flytväst Genua 25-40 kg

Här har vi ytterligare en flytväst för barn från Baltic, men denna gång i modellen Genua. Det som gör att denna modell skiljer sig en aning från våra andra deltagare är inte minst att den är utformad för att användas av de lite större barnen (25-40kg). Dessutom är den här modellen något kortare vilket gör att den sitter på sin plats trots att barnet rör sig. 

Detta i kombination med västens design överlag gör att du kan känna dig säker på att passformen är så bra som det bara går. Du kan justera både form och storlek genom att fästa det tillhörande grenbandet – då hålls västen än mer still i sitt läge. Detta är snabbt och enkelt att fästa oavsett situation. 

Tack vare den praktiska och säkra utformningen får barnet riktigt bra flythjälp vilket gör att den kan användas även av icke simkunniga utan problem. Det finns även ett midjeband, förstärkta axelband och resår som ser till att västen sitter bekvämt men tryggt. 

Västen är tålig och hållbar och passar de flesta. Det finns även en kraftig dragkedja. Bra och prisvärd! Vi gillar också att flytvästen är designad med två olika färger som finns i två upplagor för olika smak och tycke.  


Baltic Bambi Supersoft – Orange

Baltics Bambi Supersoft är en flytväst anpassad för användning av de lite mindre barnen. Just av den anledningen kommer den i ett supermjukt flytmaterial som ser till att västen varken skaver, klämmer åt eller sitter konstigt. Oavsett hur just ditt barn är van vid flytvästar kan vi lova dig att denna kommer gå hem!

Passformen är även väldigt bra tack vare midjebandet med snabbspänne och grenbandsbyxan som kan knäppas i två lägen. På så sätt kan du justera västens placering och storlek precis efter ditt eget barn. Det gör verkligen skillnad. Rekommenderad vikt för användning är dock mellan 3-12 kg.

Utöver riktigt bra och trygg passform och bekväm användning är detta även en flytväst som skyddar barnet. Det då den har en stor krage med mjukt fleecefoder i nacken. Kragen har även reflexer och är i samma mjuka material som resterande väst. Sist men inte minst finns det ett greppvänligt lyfthandtag.


Baltic Räddningsväst Pirate UV-Yellow

För dig som föredrar räddningsvästar framför flytvästar eller seglarvästar kan denna modell från Baltic komma att bli en riktig favorit. Baltic Räddningsväst Pirate UV-Yellow är utvecklad och framtagen av experter som vill att din lilla älskling ska vara så trygg och säker som möjligt i närheten av vatten. Det trots att barnet inte kan simma!

Just den här modellen är dock inte bara utformad för att ge bästa möjliga flythjälp för barn som inte kan simma. Utan det är även utformad för att vara extra smidig att använda och snabb att hantera. Därmed har man valt att ta fram en vändbar modell med lätthanterligt grenband och stängnning med dragkedja samt midjeband knäppe. 

Samtidigt ligger ett stort fokus på att passformen ska vara så bra som möjligt, det för att bidra med hög komfort samt öka säkerheten för både barn och föräldrar. Det har man lyckats uppnå då västen har en väl tilltagen krage med synliga reflexer. Denna ger både skydd och stöd för barnets huvud och nacke. 

Andra praktiska detaljer som gör stor skillnad både för komforten, säkerheten och hanteringen är visselpipan, det smidiga lyfthandtaget i nacken samt västens tåliga material. Detta är även av en starkt lysande gul färg som gör att barnet syns bra på långa avstånd och vid dålig sikt. Vi känner oss riktigt trygga med denna flytväst. 

https://lekmer.se/raddningsvast-pirate-uv-yellow/p/97991

Varför ska jag investera i en flytväst till mitt barn?

En flytväst för barn är något som alla föräldrar bör ha hemma, det oavsett om ni lever ett liv som ofta inkluderar aktiviteter nära eller i vatten eller inte. Med en flytväst på barnet kan du nämligen känna dig trygg med att barnet kommer flyta och hålla sig över vattenytan trots att det kanske inte kan simma. Detta är då både en säkerhet för barnet och för dig själv.
Flytvästen minskar risken för olyckor och drunkningar i alla lägen. Oavsett om ni ska sitta på en båt, ta er ut till havs eller bara vara nära vatten kan en flytväst vara det som skiljer mellan liv och död om olyckan är framme!

Hur vet jag vilken flytväst jag ska välja till barnet?

Med tanke på att det finns väldigt många olika flytvästar att välja mellan på marknaden idag finns det en modell som kan passa alla, det oavsett barnets ålder och ert ändamål. Samtidigt är det inte alltid helt lätt att veta vilka flytväst som är bäst baserat på ens förutsättningar. Där ingår bland annat barnets ålder och vikt, ändamål, pris, design och passform.

Flytväst eller räddningsväst?

Den mest avgörande faktorn i denna fråga är om ditt barn kan simma eller inte. Om ditt barn inte kan simma är det en räddningsväst du bör investera i då dessa är utformade för att ge bästa möjliga flythjälp. Vanliga flytvästar är det bättre alternativet om ditt barn redan kan simma, samt om du vill att västen ska vara lite smidigare att röra sig i.

Ska jag främst gå efter ålder eller vikt när jag väljer flytväst?

För att passformen ska bli så bra som möjligt när flytvästen kläs på barnet är det nödvändigt att du utgått från den rekommenderade vikten. Viktrekommendationer är bättre än åldersrekommendationer då barn i samma ålder kan väga olika mycket. Hur mycket barnet väger är avgörande för att flytvästen ska kunna bära upp och hålla barnet flytande vid behov, samtidigt som vikten även påverkar västens passform och komfort.

Mitt barn vill inte använda sin flytväst, hur gör jag?

Om du upplever problem på grund av att barnet inte känner sig bekväm eller trygg i flytvästen finns det ett par saker du kan testa. För det första är det viktigt att du låter barnet vänja sig vid känslan och passformen av att bära flytväst innan det att den kanske behövs “på riktigt”. Börja med korta stunder lite då och då och växla sen upp.
Ett bra tips är att förklara för barnet att flytväst är något man alltid har i närheten vid vattnet, oavsett hur situationen ser ut. När barnet förstått innebörden är det dags att ni sätter flytvästen till test i praktiken. Låt då barnet plaska och simma i vattnet med den på så att barnet vänjer sig även vid den känslan, på ett tryggt och lugnt sätt. All förberedelse är bra förberedelse!