Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Har man flera barn är det för många en självklarhet att de ska bo tillsammans när de är små. Detta är ofta även uppskattat hos barnen i fråga, och så är det en fördel för dig de slipper ta upp två rum i hemmet. Däremot kan det bli rätt trångt om du ska försöka få plats med 2 sängar i samma rum – då brukar det inte finns så mycket plats kvar för annat. Här kan en våningssäng vara en riktigt bra lösning!

Jag ska dock vara helt ärlig: det spelar ingen roll hur noggrant man väljer ut den första våningssängen. Första gången min 6-åring klättrade upp i sin precis monterade våningssäng kände jag mig nästan svimfärdig vid tanken på att han skulle sova där uppe. Ensam. Tänk om han ramlade ner? Visst hade jag valt en säng med trygga kanter runt, men jag kände mig ändå inte alls redo att lämna den lille obevakad.

Snart insåg jag dock att det inte verkade vara någon risk med att mitt barn sov i våningssängen, och dessutom stormtrivdes han däruppe. Nu när jag är van vid det kan jag inte annat än att rekommendera våningssängar för alla barn, det oavsett om de ska bo med andra barn eller om de ska sova själva.

I den här artikeln har vi samlat de bästa våningssängarna 2020, och det till de bästa priserna. På så sätt kan det bli lättare för dig när du väl ska köpa en våningssäng till ditt barn och vill känna dig säker på att den är trygg, hållbar och trivsam!

Lista över de bästa våningssängarna för barn

Resultat: Bästa våningssängen för barn

Premium: Mathy By Bols Våningssäng Träkoja, Vit

Premium: Mathy By Bols Våningssäng Träkoja, Vit

Mathy by Bols är rena drömsängen för de flesta barnen. Jag vet i alla fall att jag hade älskat denna våningssäng när jag var liten. Inte bara är den spännande och rolig, men den är dessutom säker och eftersom det bara finns en small öppning i mitten av sängen slipper du oroa dig över att ditt barn ska rulla ut under natten. Jag ser detta premium valet som en vinn-vinn situation för dig och ditt barn. Om du har lite extra pengar att spendera på denna drömlika barnsäng kommer ni inte att bli besvikna.


Mellan: Våningssäng Felix 80 Edenwood

Mellan: Våningssäng Felix 80 Edenwood

Denna prisvärda våningssäng är säker, stabil och ger dig dessutom ett praktiskt lagringsområde under sängen. Sängen är i naturfärg, och du kan fästa stegen på valfri sida. Producenten EdenWood är ett svenskt märke du kan lita på med som fokuserar på högkvalitativa möbler av trä, och det lever de upp till med våningssängen Felix 80.


Budget: Våningssäng Med Förvaringslåda, Vit

Budget: Våningssäng Med Förvaringslåda, Vit

Budgetalternativet är bäst för de som helt enkelt vill ha en enkel, snygg våningssäng för barnen. Genom denna enkla våningssäng som kommer till ett budgetpris frigör du golvutrymme. Denna våningssäng är säker med stabila, höga skyddskanter runt den övre sängen, och rundade hörnen för att skydda dina små älsklingar när de leker.


Köpguide för våningssängar

Tänk på storleken

En viktig sak att tänka på när du ska köpa våningssäng är att du kollar måtten. Det är bäst att mäta rummet där våningssängen ska stå så att du inte stöter på några oönskade överraskningar när det är dags att montera. Detta gäller även madrass; se till att du kan hitta madrasser med rätt storlek för sängen. Samma sak gäller självklart lakan också.

Om du har små barn kan man vilja välja en något lägre säng, men kom bara ihåg att välja en som kommer vara stor nog att passa barnet till det att han eller hon får eget rum!

Så väljer du en säker säng

Jag vet hur läskigt det kan kännas att någon så liten ska sova där uppe. Tänk om något händer under natten? Eller under dagen när de leker lite för vilt?

Det bästa är att välja en stabil säng av tåliga material och se till att den är ordentlig monterad. Förutom det så behöver självklart sängen också ha höga skyddskanter. Kom ihåg att madrassen kommer höja bädden en del också, så skyddskanterna är inte så höga som de först ser ut när barnet väl ska sova där. En annan sak att tänka på är att hörn och kanter ska vara rundade.

Kostnaden av en våningssäng

När du ska köpa möbler av bra kvalitet kan det kosta dig en rejäl slant, och det gäller såklart även för när du ska köpa våningssäng för ditt barn.

Våningssängar kostar all från flera tiotusen kronor till bara några få tusen. Beroende på hur länge du har planerat att använda en våningssäng kanske det känns ganska dyrt, men ifall du inte längre har användning av en våningssäng brukar du oftast kunna sälja den på blocket eller liknande.

En del funderar på om det blir billigare att bygga egna våningssängar åt barnen. Visst är det möjligt, men jag kan inte rekommendera det för någon som inte är riktigt skicklig på att bygga. En våningssäng som skulle kunna kollapsa är helt enkelt inte värt pengarna du kanske sparar.

Premium: Mathy By Bols Våningssäng Träkoja, Vit

Premium: Mathy By Bols Våningssäng Träkoja, Vit

Mitt premiumval för våningssängar är absolut bland de mysigaste våningssängarna för barn som finns på marknaden. Överdelen liknar en träkoja komplett med ett tak och ett gulligt fönster, och de höga väggarna garanterar att barnet inte kommer att ramla ut ur sängen under natten.

Denna våningssäng kombinerar skoj med sömn och du lär inte ha några problem med att få barnen att gå och lägga sig i första taget. Det enda jag skulle kunna se som ett problem? Den övre sängen kanske blir så uppskattad att barnen behöver turas om med vem som sover vart.

Stegen är också stadig och enkel att klättra upp och nerför. Dessutom så är designen stilren med roliga detaljer och en elegant, vit färg.

Specifikationer:

 • Material: MDF, Furu
 • Höjd: 221 cm
 • Längd: 229 cm
 • Bredd: 139 cm

Mellan: Våningssäng Felix 80 Edenwood

Våningssängen Felix från Edenwood är en väldigt prisvärd modell som erbjuder hög kvalité och säkerhet för alla barn. Med ett mått på 80x200cm kan den användas av såväl lite större som lite mindre barn, där de alla kommer få en trivsam och trygg upplevelse för en god natts sömn. 

Det bästa med den här sängen är dock inte bara dess storlek. Utan det är även en säng som upplevs som väldigt stadig och rejäl, vilket i sin tur även bidrar till dess säkerhet – både du och barnet kan känna sig lugna och trygga. 

Dessutom kommer den här sängen med en praktisk förvaringslåda undertill där du får plats med allt från täcken, kuddar och sängkläder till leksaker, kläder och andra saker som man kanske vill gömma undan. Med denna säng placerad i rummet kommer syskonen såväl som det ensamma barnet ha gott om plats att röra sig på golvet. 

En annan smart sak är att sängens stege kan fästas där du själv önskar vilket gör det hela väldigt flexibelt och mångsidigt. Vi gillar också att den är utformad i en stilren och klassisk design i en härlig naturfärg som passar in i de flesta rum och stilar. Vi ger med andra ord tummen upp till denna svenskproducerade, prisvärda våningssäng från Edenwood!

Specifikationer:

 • Material: svensk FSC Furu
 • Höjd: 150cm
 • Längd: 209cm
 • Bredd: 89 cm

Budget: Våningssäng Med Förvaringslåda

Här har vi ett lite enklare budgetalternativ när det kommer till våningssängar för barn. Däremot är den, trots dess enkla utformning, väldigt snygg och stilren. Den kan med andra ord passa in i de flesta rum. 

Den absolut främsta egenskapen med just den här våningssängen är dock att du utan problem kan frigöra mycket golvutrymme genom att kombinera två sängar i en. På så sätt får barnen plats att leka på golvet samtidigt som du kan ägna dig åt att planera rummet utefter andra inredningsdetaljer. 

Oavsett om du har ett syskonpar eller om du har ett barn kan sängen komma till stor användning, det både i vardagen och under sleepovers. De kan leka och ha roligt tillsammans utan bekymmer för vare sig plats eller tillgänglighet. 

Du behöver dock aldrig känna dig orolig om ditt barn sover i överslafen på den här sängen. Kanterna, som går runt hela sängen, är nämligen rundade, och så är de lite extra stadiga och höga för att ge bra med skydd när barnen leker, busar och klättrar där uppe. Stegen kan också placeras på valfri sida. 

Sist men inte minst får du på den här våningssängen en smart och rymlig förvaringslåda undertill. Där kan du förvara sådant som du inte har plats för någon annanstans, oavsett om det rör sig om inredning, barnens grejer eller andra saker runt om i huset. Trots att sängen kommer till ett bra pris är den både snygg, säker, praktisk och bekväm. 

Specifikationer:

 • Material: Massiv furu
 • Höjd: 150cm
 • Längd: 207cm
 • Bredd: 96 cm

Vipack Våningssäng Luca, Låg – Vit

Vipack våningssäng Luca är ett perfekt alternativ till våningssäng för barn då den både är stabil, rymlig och säker. Här märks det tydligt att tillverkarna har lagt mycket tid och energi på att få till en bra våningssäng som alla kan få användning för, oavsett barnets ålder, behov och intressen.

Tack vare att den är lite lägre än vanligt behöver du aldrig känna dig orolig för att barnet ska trilla ner från väldigt höga höjder. Däremot är den fortfarande så pass rymlig att den ger gott om plats för två barn som ska sova i samma rum.  Tack vare dess charmiga design och mysiga utformning kommer barnen stormtrivas – det blir som ett litet äventyr!

En rolig detalj som gör denna säng ännu lite mer charmig är att den har som små fönster i den nedre sängvrån, ett i fotändan och ett vid huvudet. På så sätt känns det behagligt och öppet men samtidigt ombonat och tryggt. Även barnet som sover där uppe kan vara tryggt i och med de rundande, höga kanterna och den enkla stegen.

Detta är en riktigt bra våningssäng som kan komma att bli en stor favorit för barnen där hemma. Låt fantasin flöde med dess lekfulla men samtidigt mysiga design. Vill du dessutom veta något extra bra? Sängen är otroligt prisvärd!

Specifikationer:

 • Material: MDF
 • Höjd: 106cm
 • Längd: 210cm
 • Bredd: 90,4 cm

https://www.litenleker.se/vipack/vaningssang-luca-lag-vit


Hoppekids Sänggardin Fairytale Knight 90x200cm

Vill du ta barnens våningssäng till nästa nivå? Genom att fästa denna sänggardin på sängen kan du på ett kick förvandla våningssängen till en rolig och spännande koja. Så länge du har säng som mäter 90×200, och som har en höjd på 108cm, kommer den passa perfekt. Det är med andra ord ett mångsidigt tillägg som kan komma till användning lite när som!

I och med att gardinen också kommer med ett väldigt fint motiv finns det mycket som talar för att barnen kan förvandla sängen till precis det som deras fantasi talar om för dem. Oavsett om det är en koja, ett slott, ett fort eller ett café finns det mycket roligt att ta del av. 

Tänk att något så litet kan göra så mycket! Du kan också känna dig säker med att den här sänggardinen både är trygg, behaglig och mysig att använda. Tack vare dess material i 100% bomull, som dessutom är oeko-tex certifierat, finns det inte mycket som kan gå fel. 

Kvalitén är med andra ord på topp, och trots många använder håller den sig fin, fräsch och hel Den gör sig perfekt i sängmiljön och bidrar med det där lilla extra. Behövs den tvättas gör du det enkelt i maskin på 30 grader. Vi är så nöjda med denna sänggardin från Hoppekids. 

Specifikationer:

 • Material: 100% oeko-tex certifierad bomull
 • Höjd: 108cm
 • Längd: 200cm
 • Bredd: 90cm

Hoppekids Halvhög Säng 70×160

För dig som är på jakt efter en mellanvariant mellan en våningssäng och en vanlig barnsäng kan vi rekommendera denna modell från Hoppekids. Deras Halvhög säng mäter nämligen bara 105cm i höjd, vilket är rätt lågt i jämförelse mot många andra modeller. 

På så sätt passar den här perfekt för ett barn som ska sova ensam. Under sängen kan du få plats med förvaringsskåp och lådor, ett skrivbord, en lekhörna, eller till och med bygga in som en garderob. Sätter du fast en så kallad sänggardin, som den vi tipsar om ovan, kan barnet när som helst förvandla utrymmet under sängen till en koja eller ett slott!

Trots att den endast kommer med en säng ger den alltså väldigt mycket extra golvutrymme i rummet. Dessutom är detta en säng som både är stabil och trygg. Det inte bara på grund av att den är något lägre, utan även på grund av att den är tillverkad i ett rejält material. 

Sängen står på sin plats men känns ändå bekväm och praktisk. Vi ger ett extra plus för en stilren och snygg design som går ihop med alla rum och stilar. Att du själv kan placera stegen där det passar är också väldigt praktiskt. Vi anser utan tvekan att detta är en av de bättre varianterna av våningssängar på marknaden – så bra och smidig. 

Specifikationer:

 • Material: Furu
 • Höjd: 105cm
 • Längd: 168cm
 • Bredd: 81cm

Vanliga frågor om våningssängar för barn

När börja med våningssäng?

Ett barn kan sova på den lägre sängen i stort sätt sedan hon eller han blir gammal nog att flytta ur spjälsängen, men du bör vänta med den övre tills barnet är 6 år. Detta beror också självklart på sängen och det individuella barnet också, men 6 år är en bra tumregel.

Hur monterar jag våningssängen?

Med köpet av sängen får du specifika instruktioner i manualen för hur du monterar sängen, och dessutom så kan du ofta hitta videor online som visar sig exakt hur du gör för att montera sängen. Om du känner dig osäker är det alltid okej att be om hjälp från någon som är van vid att montera möbler.

Kan jag bygga en egen våningssäng?

Det är helt klart möjligt att bygga egen våningssäng, men ifall du inte är erfaren så kan jag tyvärr inte rekommendera det. Det är varken värt stressen ifall du inte är säker på att sängen är helt och hållet stabil eller risken om något faktiskt skulle hända.

När slutar barnen använda våningssäng?

Egentligen kan man fortsätta att använda våningssäng för alltid, men ofta vill barn ha eget rum när de blir äldre och närmar sig tonåren. Efter 12 är det vanligt att barnet istället för egen säng.

En våningssäng är både praktisk och kan dessutom passa mycket snygg i hemmet, och jag hoppas att den här guiden har om inget annat gett dig lite inspiration och information om hur du väljer en bra våningssäng. Visst finns det många olika alternativ och i den här listan har jag inkluderat flera stycken, men av bra anledning; alla’s familjer och hem är unika. Vad som passar bäst för dig passar inte nödvändigtvis för någon annan, så du själv väljer vilken av våningssängarna som passar bäst för dig och dina barn i ditt hem. Någon där ute vill ha en rolig och mysig våningssäng som barnen kan leka i, och då är premiumvalet utmärkt, men du kanske letar efter en mer grundläggande och då passar budgetvalet eller den minimalistiska helt enkelt bättre. Att välja möbler kan kännas stressigt ibland särskilt med så många alternativ som finns på nätet, men jag hoppas att min lista har hjälp dig göra valet lite enklare. Lycka till!