Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Clas Ohlson, Webhallen och Cdon

Barnen är vår framtid. Vi kan hjälpa dem att växa och utvecklas genom att ge dem tillgång till de ljud som vi själva tar del av, och som berikar vår värld idag. På så sätt utvecklas deras hörselfärdigheter och språk vilket sedan leder till att de kan börja bygga sin framtid och hitta sina egna personligheter.

Ljud är bra.

Men ibland är det ändå skönt att hålla ljudet från barnprogram, musik och dansprogram på lite avstånd och det är då ett par hörlurar är på sin plats.

TESTET

I testet har vi med tre olika sorters hörlurar i tre olika priskategorier;

  • JBL JR300BT – Färgglada hörlurar med riktigt bra ljud som kommer med roliga klistermärken för vidare dekoration
  • Urbanear Plattan ADV WirelessLång batteritid för massor med hopp, dans och lek
  • BuddyPhones PLAY – Fyra inställningar anpassat för det individuella behovet

BARNS HÖRSEL

Barn använder hörsel för att lära sig tal, tankeförmåga och känslor och hörseln är en viktig funktion för den totala utvecklingen. Därför erbjuds alla barn idag redan en hörselkontroll på BB, en så kallad OAE (Oto Autistisk Emission) vilket är består i att ett litet ”klick” skickas in i örat för att se hur svarsimpulserna inne i örat ser ut.

Sedan när barnet är 6 månader gammalt brukar BVC-sköterskan fråga hur barnets joller låter samt hur barnet svarar till sina föräldrar för att på så vis följa upp språkutvecklingen. Detta underlättar för BVC att upptäcka hörselavvikelser i god tid så att barnet kan få den hjälp barnet behöver.

Men det viktigaste är dock så klart att skydda hörseln från saker som den tar skada av. Detta innefattar givetvis höga ljud, men även ljud som inte är så höga men som pågår under en längre tid.

Vad innebär hörlurar för barn och när blir ett högt ljud farligt?

Som sagt, det som avgör om en hörselskada kommer uppstår är hur känsligt örat är i kombination med hur högt ljudet är, hur intensivt det är och hur lång varaktigheten är. Ljud i vår värld mäts i decibel vilket anges som dB. Decibelskalan fungerar så här;

  • 0 – Vissa människor kan uppfatta ljud här men inte alla, 0 dB är det allra svagaste ljudet.
  • 10 – ungefär när du hör din egen andning
  • 20 – på samma nivå som blåsande löv
  • 40 – en lugn gågata eller viskning
  • 50 – ljudnivå i ett normalt kontorslandskap
  • 60 – detta är ljudet för en normal konversation mellan två personer
  • 80 – stadstrafik med bussar och bilar
  • Gränsen för hörselskada – hörselskador kan nu uppstå om ljudet pågår under en längre tid
  • 90 – en vanlig motorgräsklippare
  • 100 – en motorsåg eller en medelstor konsert
  • 120 – siren från brandbil eller ambulans. Här går även gränsen för smärta i örat.
  • 140 – motor från ett jetplan
  • 150 – skott från ett hagelgevär på 25meters avstånd

Skalan slutar på 194 dB och är en så kallad logaritmisk skala. Detta innebär enkelt förklarat att man arbetar med logaritmer som gångrar sig med varandra, och det innebär i sin tur att en ökning från t.ex. 50 dB till 100 dB inte ökar ljudnivån med det dubbla utan mycket, mycket mer.

Enligt experterna är risken stor att hörseln skadas om man utsätter sig för mer än 85 dB kontinuerligt. Ju längre man utsätts för höga ljud och ju närmare ljudkällan man befinner sig, desto större är risken för hörselskada.

Ha sagt detta så är det inte som att man direkt får hörselskada bara för att ljudet överstiger 85 dB, utan tidslängden på ljudanvändningen spelar en mycket stor roll.

HÖRLURAR FÖR BARN DÅ?

Det finns hörlurar som är speciellt utvecklade för att skydda hörseln hos barn och därmed förebygga hörselskador senare i livet. Skillnaderna på dessa hörlurar i jämförelse med de mer standardhörlurar som vuxna använder sig av är att det först och främst ofta inte går att höja ljudet så att det når över 80–95 dB. Utöver det är passformerna så som bågen och kåporna anpassad till små huvuden och har gärna lite gladare färger.

Många av modellerna är även lite mer robusta och tåligare för att klara många danspass och flygande behandling. Så oavsett om det är hopp och studs med dans till Bolibompadraken eller bara en stund framför TVn utan att resten av familjen ska höra, så är ett par trådlösa hörlurar för barn alltid både en säker och praktisk lösning!

Bäst-i-test
Trådlösa Hörlurar för Barn

Premium: JBL JR300BT – Färgglada hörlurar som räcker hela danspasset

Från väletablerade och omtyckta JBL kommer dessa tåliga hörlurar med en fantastisk ljudkvalitet. Öronkuddarna är specialformade för små barnaöron och det går att välja mellan flera olika färgkombinationer på bågarna och kuddarna. Kopplingen till enheten som spelar upp ljudet sker via Bluetooth och räckvidden är hela 15 meter så det finns massa utrymme för hopp och lek och dans.

Hörlurarna har ett mycket enkelt upplägg när det kommer till knappsatsen så att inga vuxna ska behöva assistera så fort det ska fixas med något. Hörlurarna är även ihopfällbara för att man enkelt ska kunna förvara dem utan att de tar för mycket plats.

En annan rolig bonus med dessa trådlösa hörlurar är att de kommer med ett set klistermärken i olika färger och former som barnet (eller du!) kan dekorera dem med.

Maxgräns ljud: Alltid under 85 dB

Trådlös teknik: Bluetooth

Laddning: Laddar ca 1 timme batterilängd på 10 minuter via USB


Mellan: Urbanear Plattan ADV Wireless – Inte enbart för barn, men ändå också för barn

Det fantastiska och högkvalitiva märket Urbanears har släppt sina första trådlösa hörlurar med namn och design hämtade från den populära mötesplatsen i Stockholms innerstad – Plattan. Hörlurarna kommer i flera olika färger och huvudbandet är avtagbart och tvättbart, praktiskt när det är små vildingar som använder dem. Dessa tvättas enkelt i 30 °C.

En cool funktion med dessa hörlurar är att det är en helt knapplös design – lurarna har inbyggd mikrofon samt kontroller för musik, volym och samtal som enkelt styrs via en swipefunktionen, dra enkelt fingret rakt fram på högra kåpan för att byta låt eller tryck på mitten för att pausa/starta eller ta emot samtal. Utöver det är hörlurarna ihopfällbara  för enkel hantering och för att enkelt kunna stuva undan dem.

Maxgräns ljud: Dessa hörlurar når faktiskt ända upp till 96 dB och barn, beroende på ålder, kan behöva stöd av en förälder eller annan vuxen.

Trådlös teknik: Bluetooth

Laddning: En laddning håller i hela 14 timmar


Budget: BuddyPhones PLAY – för både lek och filmmys

BuddyPhone PLAY är en bra hörlur som kommer i flera olika färggranna val och där du faktiskt kan välja om hörlurarna ska vara trådlösa eller icke vilket kan vara till fördel om batterierna tar slut eller om man ska dela ljudet med några kompisar.

En bra funktion med dessa hörlurar är att du kan ställa in ljudgränserna i olika steg beroende på vem som sak ha dem. Hörlurarna har fyra olika specifika lyssningslägen för olika tillfällen – Toddler, Kids, Travel och Study:

  • Läget Safe Flight ger max 94db och ger en säker lyssning i högre ljudförhållanden. 
  • Läget Safe Kid ger max 85db vilket är perfekt för ”vanlig” lyssning. 
  • Läget Safe Toddler sänker maximal volym till 75db, perfekt för barn med känslig hörsel, uppmärksamhetsproblem och/eller autism.
  • Läget Study är ett innovativt läge med en patenterad teknik som optimera återgivningen av röster och tal. Läget spärrar vid 94dB för att ge klarare, tydligare röståtergivning som hjälper barnet att fokusera när man pluggar, ser utbildningsfilm eller streamar utbildning. Study Mode är perfekt för att lära nya språk eller uppmärksamt lyssna på tal.

BuddyPhones kommer också med roliga klistermärken för att dekorera hörlurarna.

Maxgräns ljud: Se punktlistan för att se de olika ljudnivåerna som BuddyPhone PLAY uppnår

Trådlös teknik: Bluetooth eller sladd. Perfekt för eventuellt urladdade batterier.
Laddning: En laddning håller upp till 14 timmar


VARFÖR VÄLJA TRÅDLÖSA HÖRLURAR TILL BARN?

Med trådlösa hörlurar kan man sjunga och dansa och röra sig fritt i rummet. Man slipper risken med sladdar som går sönder och man behöver inte bekymra sig för att surfplattan eller mobilen ska gå i golvet om barnet plötsligt går iväg eller vänder sig om hastigt.

Jag vet inget barn som inte älskar att kunna röra sig fritt när det dansar, sjunger och hoppar eller som inte vill kunna mysa in sig i en egen värld när det ser på film eller lyssnar på musik. Med trådlösa hörlurar utan sladdar som är i vägen går detta alldeles utmärkt.

Den enda nackdelen som jag kan komma på är just det faktumet att trådlösa hörlurar behöver laddas. De flesta hörlurar har en väldigt bra batterilängd men visst är det ändå en nackdel om barnet vill ha hörlurarna på en gång men dessa har laddat ur. Detta är dock en ganska liten detalj när man tänker på alla de positiva aspekter som hörlurarna för med sig.

Tre saker att tänka på när man köper trådlösa hörlurar till ett barn

1. Vid vilken ålder kan börja använda hörlurar?

Ett felaktigt användande av hörlurar är en av förklaringarna till att hörselskador blivit ett allt vanligare problem bland barn och unga. Därför rekommenderas det att barn under tre år inte ska utsättas för ljud rakt in i öronen, men även när det gäller lite äldre barn är det viktigt att komma ihåg att barns hörsel är mycket känsligare än de vuxnas.

Det finns en del punkter man kan försöka tänka på för att det ska vara så säkert som möjligt:

  • Undvik att ge barnen hörlurar med ”öronproppar” där ljudet går rakt in i örat.
  • Låt dem inte sitta i flera timmar med ljud rakt in i öronen.
  • Kontrollera volymen på hörlurarna och hjälp dem hitta rätt.

Du kan även testa volymen på ett ungefär genom att notera hur mycket barn hör utöver ljudkällan, om de sitter med hörlurar på men ändå inte hör dig när du pratar med dem från ett par meters håll är volymen för hög.

2. Hur hög decibel kommer hörlurarna upp i?

Att hörlurarna har en maxgräns på 80-85 dB kan vara viktigt för att barnets hörsel inte ska ta skada då barn många gånger inte själva kan reglera volymen eller tänka på konsekvenser när det gäller ljudnivån.

Men egentligen är det svårt att säga att även den ljudnivån är säker då man måste se på ljudnivån i kombination med hur lång tid barnet exponeras för att bedöma risken. Studier har visat på att en halvtimma med 97 dB i öronen faktiskt blir samma påverkan som 85 dB i åtta timmar för ett öra. Att se till att barnet får ljudpauser och därmed låta öronens känsliga nervceller vila är viktigt

De flesta trådlösa hörlurar för barn i det här testet ligger under 85 dB, men även vid det här läget är det ändå bra att som förälder alltid lyssna och göra en bedömning av ljudet, hjälpa barnet att hitta rätt volym samt hålla koll på hur länge barnet lyssnar.

3. Passar trådlösa hörlurar till den enhet du använder?

En absolut viktig aspekt att tänka på är vilken enhet du vill kunna använda de trådlösa hörlurarna till. Alla trådlösa hörlurar fungerar genom att koppla samman hörlurarna med enheten man vill lyssna till via Bluetooth. Detta innebär med andra ord att det oftast inte går att använda dem till en äldre mobiltelefon eller en gammal CD-spelare då dessa i de flesta fall inte har denna funktionen. Satsa då istället på ett par bra hörlurar med sladd.


Likande artiklar: