Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

Fram tills för några år sedan har vi föräldrar inte kunnat ha koll på vart våra barn befinner sig så länge vi inte har kunnat se dem med blotta ögat.

Vanligen så förlitar vi oss på andra föräldrar eller på barnet själv att de förstår när det är dags att går hem.

Ibland kan barn tappa bort sig tror föräldrars eller deras egna goda vilja. Det är lätt att ryckas med i en lek och plötsligt har barnet vandrat iväg en bra bit in på okända marker.

Numera lever vi i nutiden och tekniken har gjort det möjligt för oss att alltid kunna veta vart våra barn befinner sig. De flesta som använder en gps-klocka sitter inte och stirrar på kartan över vart barnet befinner sig utan har det som en extra trygghet. Eller använder den populära gräns-funktionen.

Vi har testat och utvärderat Spectrafencee cmee 2c för att se om den är så bra som alla verkar tycka.

Vid första anblick så känns den ungefär som en lite billigare och bulkigare variant än en apple watch. Men den ger ett pålitligt intryck och min bedömning är att den håller likvärdig kvalitet med de annars så populära löparklockorna alla män över trettio verkar måste bära.

Vad ingår?

Spectrafence cmee 2c levereras tillsammans med laddare och verktyg för att montera sim-kort. Sim-kort får man köpa till separat.

Funktionen i korthet

Klockan kopplas till en eller flera telefoner via en app. Föräldrarna kan sedan inuti appen se vart barnet befinner sig med hjälp av en gps-sändare i klockan.

Det går även att ringa till klockan och skicka meddelanden. 

Förutom att se vart barnet befinner sig så går det att sätta upp en gräns så att om barnet går utanför gränsen så ger appen en notis i mobiltelefonen.

Mina intryck?

Armbandet är mjukt och fastnar mot huden vilket gör att den sitter stadigt och bra på handleden även om den inte är hårt åtdragen.

Menyerna och de olika funktionerna på klockan känns igen likt en appleprodukt men är inte lika snygga kan man säga. Man sveper åt höger eller vänster för att välja i menyn.

Funktioner

GPS

Den viktigaste funktionen är såklart GPS-funktionen. Med hjälp av denna kan du, via din app se vart din barn befinner sig. Du kan även se hur barnet har rört sig den senaste tiden, likt en träningsapp. Det tänker jag är mest något man använder ifall man oroar sig extra mycket av någon anledning.

Personligen ser jag Spectrafence cmee 2c som en extra trygghet för mig som brukar kunna oroa mig för mycket. Då är det bara att öppna telefonen och se vart hen befinner sig. Så behöver jag inte oroa mig längre.

Batteriet håller för normal användning 1-2 dagar. Men skulle batteriet i klockan mot förmodan ta slut så sparas den senaste positionen. Vid ett sådant tillfälle skulle det kunna vara användbart att se hur barnet har rört sig den sista tiden innan batteriet tog slut för att kunna lista ut vilken riktning hen rörde sig.

Telefon och SMS

GPS-klockan har både telefon- och sms funktion. Det går både att ringa till och från klockan. På den tidigare varianten gick det endast att ringa ut till förinställda nummer, numera går det att ringa till alla nummer även om det går att förprogrammera så att bara föräldrarnas nummer finns sparade.

En del av säkerhetstänket hos Spectrafence cmee 2c är att GPS-klockan endast kan ta emot samtal från förprogrammerade nummer. Så inga mystiska personer eller telefonförsäljare kan ringa till den.

Det går även att skicka sms till och från klockan. Detta är något jag gillar personligen och den funktion som borde användas mest flitigt. Till vardags behöver jag inte se vart mitt barn är varje sekund. Men att kunna skicka ett sms och säga till att det är dags att gå hem, kan vara riktigt användbart.

Att skicka sms från klockan är som sagt möjligt men blir lite plottrigt på den lilla skärmen. Det går ju lättare för barn som har mindre fingrar såklart men inget att jubla över.

Larm

På klockan finns en larmknapp dom direkt ringer förinställda nummer. Det går att ha tre förinställda nummer och om inte det första svarar så ringer den automatiskt upp nästa nummer i listan och så vidare.

Automatiskt tyst läge

En smart funktion är automatiskt tyst läge. Detta kan användas när barnet är i skolan för att inte störa. Ställ bara in vilka timmar som GPS-klockan ska vara tyst så kommer den inte låta under de timmarna.

Denna inställning görs också via appen och är väldigt enkel att ställa in.

Bortappad klocka

Skulle klockan tappas bort inomhus någonstans går det att via appen sätta igång ett larm som låter från klockan, så att det är lättare att hitta den.

Nya funktioner

Till skillnad från förra modellen så är denna utrustad med en kamera och bättre vattentålighet.

Slutsats

Spectrafence har lyckats att leverera en produkt som gör sitt jobb bra och är enkel att använda. Kameran tycker jag själv känns överflödig men annars är alla funktioner riktigt användbara.

Det handlar ju mest om att ge oss föräldrar en lite mindre oroad tillvaro. Och skulle något hända så kan en GPS-klocka vara ett riktigt bra verktyg för att hitta sitt barn.

Även om det inte är något hemskt som hänt så vill man alltid hitta sina barn så fort som möjligt om de är försvunna.

Till vardags används den mest som en telefon mellan föräldern och barnet. Det känns bra att den bara kan ha kontakt med oss och ingen annan. Det är en perfekt introduktion innan det är dags för en vanlig mobiltelefon som kan tappas bort. Den här sitter ju fast på armen.