Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Som förälder försöker man alltid göra det yttersta för att se till att ens barn får en så bra uppväxt som möjligt. Att ge barnet ens tid och kärlek är några av de viktigaste sakerna man kan göra för sitt barn.

En annan viktig sak är att se till att barnet får i sig den näring som behövs för att kunna utvecklas och växa på ett ordentligt sätt.

Rätt dos av vitaminer och mineraler i kroppen är grunden för den bästa möjliga utvecklingen och tillväxten och därav är det av stor betydelse att barnet förutom näringsrik mat också får sin dagliga dos av vitaminer och mineraler.

Vitaminer och mineraler är oerhört viktiga och de har väsentliga roller i våra kroppar eftersom de behövs för att bibehålla flera livsviktiga, normala kroppsfunktioner.

Kosttillskott kan därför vara ett bra komplement för att säkerställa ditt barns rekommenderade dagliga intag av vitaminer och mineraler.

Idag finns det en uppsjö av olika kosttillskott och det kan ibland vara svårt att veta vad man ska välja.

Vitamin A, B3, B6, C… De flesta har nog hört om dessa olika vitaminer flertalet gånger men det kanske inte är lika många som vet vad de har för funktion i kroppen.

Omega-3 och kalcium är andra ämnen som ofta nämns som viktiga att få i sig, men vad har dessa egentligen för verkan i kroppen?

Låt oss kortfattat säga att de är nödvändiga att få i sig eftersom vår kropp inte själv kan tillverka dem. Extra viktiga att få i sig är de för barn eftersom de på ett eller annat sätt bidrar till ett barns utveckling.

Och vad är viktigare för dig som förälder än att ditt barn utvecklas på rätt sätt?

I denna artikel avser vi att gå igenom ett gäng rekommenderade kosttillskott för barn, vilket förhoppningsvis kan vara en hjälp vid ditt nästa köp av kosttillskott.

Premium: Semper magdroppar

Semper magdroppar är ett kosttillskott i form av en oljelösning med bakteriekultur. Kosttillskottet ämnar täcka upp ditt barns behov av bakteriekulturer i magen och tarmen.

Endast fem droppar ger den rekommenderade dagliga dosen av 100 miljoner Lactobacillus reuteri Protectis som gör ditt barns mage och tarmar nöjda.

Produkten innehåller 10 ml olja och räcker till 50 dagsdoser. Kosttillskottet kostar 141 kr.


Mellan: Apoteket Multivitamin Barn + Omega 3 Barn

Detta kosttillskottspaket innehåller en burk med Apotekets Multivitamin Barn och en burk med Apotekets Omega 3 Barn.

Apotekets Multivitamin innehåller 18 av de viktigaste vitaminerna och mineralerna för barn från 3 år och uppåt. Tabletterna har en god smak av jordgubb.

Apotekets Omega 3 innehåller fettsyrorna EPA och DHA. De kommer i form av tuggbara kapslar med apelsinsmak från naturlig apelsinarom.

Multivitamin innehåller 90 tabletter och Omega 3 innehåller 60 kapslar. Tillsammans kostar de 149 kr.


Budget: Active Care Vitaminbjörnar

Active Care Vitaminbjörnar ger ett allsidigt komplement av vitaminer till den vardagliga kosten. Varje vitaminbjörn innehåller 9 vitaminer.

Rekommenderad dos för barn från 3 år är 1 st vitaminbjörn/dag. För vuxna och barn över 12 år: 2 st vitaminbjörnar/dag.

Förpackningen innehåller 60 st vitaminbjörnar och kostar 69 kr.


Vad bör man tänka på när man köper kosttillskott till sitt barn?

När man köper kosttillskott i form av t.ex. vitaminer och mineraler kan det vara bra att se till att tillskottet innehåller de vitaminer och mineraler som är viktigast för ett barn att få i sig.

Viktiga vitaminer för barn är bl.a. D-vitamin som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och viktiga mineraler inkluderar kalcium som bidrar till ett välbyggt skelett.

Även Omega-3 och Omega-6 anses viktiga för barn eftersom de är nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt.

Det är också viktigt att ha koll på hur många procent av det dagliga referensintaget (%DRI) som ämnena i en tablett innehåller. Detta står ofta tydligt på förpackningen.

Ofta behöver barn en lägre dos än vuxna och den rekommenderade dagliga dosen brukar också stå tydligt på förpackningen.

Vilka vitaminer är bäst för att stärka immunförsvaret?

Både D-vitamin och C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. I Sverige är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin under vinterhalvåret eftersom solens strålar inte kan hjälpa vår hud att bilda D-vitamin själv då.

C-vitamin kan också bidra till en normal energinivå, vilket minskar trötthet och utmattning.

Andra vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion är A-vitamin, B-vitamin (B6 och B12), Zink och Selen.

Finns det några nackdelar med att ge kosttillskott till sina barn?

I regel är det positivt att ens barn får sitt dagliga behov av vitaminer och mineraler eftersom de har så viktiga funktioner i kroppen.

Samtidigt är det viktigt att man inte överdoserar så att ens barn får i sig för mycket kosttillskott eftersom detta kan ha konsekvenser.

Speciellt för vissa ämnen är det en liten marginal mellan dagsbehovet och skadlig mängd. Exempel på dessa ämnen är vitamin A, jod och selen enligt Livsmedelsverket. Därav kan det vara bra att ha extra koll så att man inte överdoserar dessa kosttillskott.

Det kan också vara en bra idé att titta på innehållsförteckningen för kosttillskottet så att det inte finns några onödiga ämnen tillsatta.

Det finns kosttillskott som kan vara förorenade med tungmetaller, andra oönskade ämnen eller för höga halter av mineraler och vitaminer. Dock är risken för detta liten eftersom de allra flesta svenska varor idag går igenom grundliga kontroller för att slippa just detta.

Finns det något kosttillskott som är viktigare än andra för barn?

Enligt Livsmedelsverket är Vitamin D extra viktigt att få i sig för barn upp till två år. Detta för att barnen ska hålla sig friska och utveckla ett normalt skelett. Det gäller inte minst barn i Norden då solens strålar inte är tillräckligt starka under vinterhalvåret för att D-vitamin ska kunna bildas i huden.

Eftersom det också kan vara svårt för små barn att få i sig tillräckligt med D-vitamin från kosten ges i Sverige D-vitaminer till barn som tillskott för att undvika bristsjukdomar som rakit.

Andra viktiga kosttillskott för barn är Omega-3 och kalcium.

Är behovet av kosttillskott större för vegetarianer?

Eftersom vegetarianer inte äter kött, vilket är en stor källa till många vitaminer, kan de ha större benägenhet för vitaminbrist.

Vitamin B6 är ett vitamin som främst finns kött, fisk och mjölkprodukter och därför har vegetarianer ett större behov av att få detta vitamin via kosttillskott.

Vitamin B12 finns i princip bara i animaliska livsmedel och i berikade vegetabiliska livsmedel och det behövs bland annat för blodet och nervsystemet. För vegetarianer är det mycket viktigt med B12-tillskott för att vara säker på att intaget är tillräckligt.

Järnet i vegetarisk mat är svårare för kroppen att ta upp jämfört med järn i exempelvis kött och fisk. Därav är det viktigt att välja livsmedel som innehåller mycket järn eller att inta ett kosttillskott som innehåller järn.

Kalciumbrist behöver inte vara ett problem för vegetarianer så länge de intar mjölkprodukter som innehåller mycket kalcium. Dock kan veganer vara i behov av kalciumtillskott eftersom de inte intar mjölkprodukter.

Kalcium bygger upp skelettet och tänderna och det är det viktigaste näringsämnet för att hålla skelettet starkt. Det bidrar också till att barns benstomme utvecklas och bibehålls.

Premium: Semper magdroppar

Kosttillskottet består av en flytande olja som innehåller bakteriekulturen Lactobacillus reuteri Protectis. Dagsdosen (fem droppar) av tillskottet ger 100 miljoner Lactobacillus reuteri Protectis.

Denna bakteriestam förekommer naturligt i människans mage och tarm och är därmed en del av människans viktiga tarmflora.

Just Lactobacillus reuteri Protectis binder till den skyddande tarmslemhinnan i kroppen. Tarmslemhinnan förhindrar det vi äter, och som inte bör tas upp av kroppen, inte heller passerar och till exempel hamnar i blodsystemet.

Tarmbakterier är alltså otroligt viktiga för magens normala funktioner och de hjälper oss bl.a. att bryta ner vår kost och de är också en viktig del av vårt immunförsvar.

Att få i sig tillräckligt med nyttiga bakterier är därför av stor vikt för att matsmältningen ska fungera korrekt. Om ditt barn har problem med t.ex. matsmältning kan ett kosttillskott i form av bakteriekulturer kanske vara det som behövs.

Bakteriekulturen är suspenderad i olja och är avsedd för både barn och vuxna. Dropparna tas med fördel tillsammans med mat och dryck eller direkt på en sked och det är därför enkelt att ge dropparna till både små barn och spädbarn.

Oavsett ålder så kan du ge 5 droppar, barn som vuxen. Produkten är också användbar vid graviditet och amning.


Mellan: Apoteket Multivitamin Barn + Omega 3 Barn

Multivitamin som innehåller både vitaminer och mineraler är ett bra komplement för att säkerställa ditt barns dagliga behov.

Apotekets burk med multivitamin innehåller 18 av de viktigaste vitaminer och mineraler som vår kropp behöver för att fungera normalt.

Vår kropp kan inte själv bilda vitaminer och därför är det ett måste att dessa tillföras via maten eller tillskott. Vitaminer kan t.ex. samverka med kroppens enzymer för att förbränna socker och fett så att vi kan använda det som energi.

Mineraler är också otroligt viktiga då de bidrar till att bygga upp delar av kroppen som till exempel skelett, tänder och brosk. De är också viktiga för vatten- och saltbalansen, musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera.

För barn från 3 år rekommenderar apoteket 1 tablett dagligen. Barn från 6 år: 2 tabletter dagligen. Tabletten har en god smak av jordgubb och kan med fördel tuggas/smältas i munnen i samband med måltid.

Omega 3 är ett annat väsentligt kosttillskott som tillsammans med Omega 6 utgör de viktigaste fleromättade fetterna. Att vi får i oss dessa via kosten är otroligt viktigt eftersom kroppen inte själv kan tillverka dem.

Apotekets Omega 3 innehåller 85mg EPA och 60mg DHA per kapsel. Både EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion
och synen är i allra högsta grad beroende av omega-3 fettsyran.

Kapslarna är tuggbara med apelsinsmak från naturlig apelsinarom och förutom de essentiella fettsyrorna EPA och DHA, innehåller kapslarna naturligt vitamin E tillsatt som antioxidant.

Tillskottet rekommenderas till barn från 3 år och dosering är 1-2 kapslar per dag.

Nedan kan du läsa om innehållet i burkarna:

Innehåll Apoteket Multivitamin Barn
Innehåll Apoteket Omega 3 Barn

Paketet med Apoteket Multivitamin Barn + Omega 3 Barn kostar 149 kr.Budget: Active Care Vitaminbjörnar 60 st

Detta kosttillskott i form av vitaminbjörnar innehåller 9 vitaminer som är viktiga att få i sig vid sidan av kosten.

Björnarna innehåller bl.a. 100% av det dagliga referensintaget av vitamin D3. D3 är extra viktigt för barn då vitaminet kan bidra till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och normala tänder.

Då bristen på D-vitamin hos barn har ökat de senaste åren kan det vara en god idé att förse ens barn med D-vitamin. Särskilt viktigt är det under vintermånaderna när solljuset inte är tillräckligt stark för att göra det möjligt för huden att producera vitaminet.

Kosttillskottet innehåller även Vitamin A som bl.a. är viktigt för tillväxt och ögats funktion.

A-vitaminet har även en grundläggande betydelse för utveckling, tillväxt och differentiering av embryot under den tidigaste delen av graviditeten. Därför kan det vara bra att man ser till att få i sig ordentligt med Vitamin A som gravid kvinna.

Active Care Vitaminbjörnar är sockerfria och tuggbara vitaminer i olika färger och med god smak av hallon, blåbär och citron. Barn som är 3 år och uppåt rekommenderas att ta 1 vitaminbjörn/dag och vuxna och barn över 12 år ska ta 2 vitaminbjörnar/dag.

En vitaminbjörn-tablett innehåller: Vitamin A 200 mcg (25 %*), Vitamin D3 5 mcg ( 100 %*), Vitamin E 6 mg (50 %*), Biotin 25 mcg (50 %*), Folsyra 100 mcg (50 %*), Vitamin B3 8 mg (50 %*), Vitamin B12 1,25 mcg (50 %*), Vitamin B6 0,7 mg (50 %*), Vitamin C 40 mg (50 %*).

Active Care Vitaminbjörnar innehåller 60 st björnar och kostar 69 kr.


Multivitamin för hela familjen: BioSalma Multivitamin Family

BioSalma Multivitamin Family är ett bra alternativ för hela familjen då tabletterna kan tas av både vuxna och barn från 3 år.

Familjens nya multivitamin i form av små gelefigurer innehåller 11 olika vitaminer. Däribland de viktiga vitamin C, B3, B5, B6 och B12 som ingår i det rekommenderade dagsbehovet.

De fem ovannämnda vitaminerna är nämligen vattenlösliga och lagras därför inte av kroppen, varav de behöver tillföras på nytt varje dag

Dessutom underlättar C-vitamin för kroppen att ta upp flera näringsämnen, t.ex. järn, zink, kalcium och folsyra (B9).

Eftersom kroppens upptag av järn är speciellt lågt, är det bra att komplettera sin kost med tillskott av både järn och Vitamin C för att vara säker på att man får i sig den rekommenderade dagliga dosen. Detta är extra viktigt att tänka på för barn under sex år eller för dig som är gravid.

Multivitaminet innehåller också viktiga Vitamin D och kan därför ersätta D-vitamin droppar som annars rekommenderas för små barn.

Tabletterna är sockerfria och har en smak av cola som troligen gör dem till en favorit även för barnen.

Rekommenderad dagsdosering är 1 vitamin-geléfigur för barn från 3 år och 1-2 st för barn över 12 år och vuxna.

Näringsinnehåll per 1 tablett / 2 tabletter (% av DRI):

A-vitamin 200 µg (25%*) 400 µg (50%*)
B5-vitamin 3 mg (50%*) 6 mg (100%*)
B6-vitamin 0,7mg (50%*) 1,4 mg (100%*)
B12-vitamin 1,25 µg (50%*) 2,5 µg (100%*)
Niacin B3 4 mg (25%*) 8 mg (50%*)
Biotin 25 µg (50%*) 50 µg (100%*)
Folsyra 100 µg (50%*) 200 µg (100%*)
C-vitamin 40mg (50%*) 80 mg (100%*)
D-vitamin 10 µg (200%*) 20 µg (400%*)
E-vitamin 6 mg (50%*) 12 mg (100%*)
K-vitamin 25 µg (33%*) 50 µg (66%*)

Det bästa kosttillskottet för barn som är vegetarianer och veganer: OmniVegan KIDS Multi

Det råder ofta diskussioner om huruvida vegetarianer och veganer får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler i och med att de har en mer begränsad kost än personer som äter animalier.

Självklart finns det en sanning i att barn och vuxna som inte äter kött kan ha större brist på vissa vitaminer och mineraler i och med att dessa till stor del finns i kött.

Därför är detta kosttillskott från OmniVegan extra bra för vegetarianer och veganer. Med över 20 viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen kan du vara säker på att täcka upp ditt dagliga behov oavsett vad du äter.

Dessa tuggtabletter innehåller bl.a. flera B-vitaminer som framför allt finns i animaliska produkter och därför är extra viktiga för vegetarianer och veganer att få i sig.

Barn som äter en vegetarisk kost har större risk att drabbas av järnbrist, varav det är väldigt bra att tabletterna innehåller järn.

Multivitaminen innehåller också kalcium vilket är särskilt viktigt för veganer som t.ex. inte kan få i sig sin dagliga dos kalcium via mjölk eller andra mejeriprodukter.

Kalcium är ett livsnödvändigt mineral som har en viktig funktion bl.a. vid bildandet av skelett och tänder.

Tuggtabletten har en frisk smak av jordgubb och är självklart utan animaliska ingredienser och finns registrerad vid The Vegan Society.

Det rekommenderade intaget för barn 3-10 år är 1-2 tuggtabletter per dag.

Innehåll i tabletterna:

Vitaminer: Vitamin A (betakaroten), Vitamin D3 (kolekalciferol, från lavextrakt), Vitamin E (d-alfa-tokoferylvätesuccinat), vitamin K2 (menakinon), vitamin C (l-askorbinsyra), vitamin B1 (tiaminmononitrat), vitamin B2 (riboflavin), Niacin (nikotinamid), vitamin B6 (pyridoxinhydroklorid), Folsyra (kacium-L-metylfolat), vitamin B12 (metylkobalamin), Biotin (d-biotin), Pantotensyra (kalcium-d-pantotenay)

Mineraler: Kalcium (lithothamnium calcareum), Magnesium (citrat/lith.calcareum), Järn (järnfumarat), Zink (zinkcitrat), Selen (l-selenometionin), Molybden (ammoniummolybdat), Jod (kaliumjodid)

Burken innehåller 80 tabletter och kostar 177 kr.