Många föräldrar tycker att det är minst lika roligt att köpa barnkläder som vuxenkläder.

Ja till och med roligare.

De är ju så söta och coola.

Man kan till och med köpa matchande kläder. Likadana kläder till mamma, pappa och barn.

Men det är ju också dyrt att köpa barnkläder.

Ni kommer att märka ni som precis har blivit föräldrar hur dyrt det egentligen är. Och hur mycket bebiskläder behöver man köpa egentligen?

Ni ska veta att när bebisen har kommit så kommer ni att få mycket barnkläder i present.

Ha lite is i magen och vänta och se.

Några plagg som bebisen kan ha på BB och sedan när ni precis har kommit hem kan vara bra att skaffa och kanske kläder som bebisen ska åka hem i.

Att tänka på när man ska köpa barnkläder

Vad är det man vill ha när man köper barnkläder? Oftast slutar det med att man köper dyra kläder för att man tror att de håller bäst. Så behöver det inte vara. Dyrt är inte alltid bäst.   Pris, kvalitet och att de ska vara sköna. Har visat sig att många föräldrar tycker att det är det viktigaste att tänka på.

Pris: Ja det är dyrt med barnkläder. Om de är nya. Det är många som har upptäckt att om man köper barnkläder på secondhand så kan det skilja många hundralappar i pris. Visst finns det mycket skräpkläder på secondhand, men om man ger det lite tid och kollar runt så kommer du att göra massor av fynd.

Kvalitet: Man vill att kläderna ska hålla länge, och man ska också tänka på att barns hud är känslig. Framförallt små bebisars hud. Det bästa för ditt barns hud är bomullskläder och då helst ekologisk bomull. Men om du har sett en ekologisk tröja och jämför med en icke ekologisk tröja. Då är den ekologiska tröjan mycket dyrare och man vill ju hålla ner priset. Men en ekologisk tröja håller mycket längre. En icke ekologisk tröja behöver tvättas minst tio tvättar för att få bort alla kemikalier som den har och då har man ju nästan tvättat sönder tröjan. Så ekologiska barnkläder är bäst, men dyrast. Man kan dock hitta mycket ekologiska kläder på secondhand. Så det är bara att leta.

Sköna barnkläder: De flesta barn rör sig mycket och leker både ute och inne. Man vill att ens barn inte ska känna sig begränsad när de leker. Deras kläder ska vara sköna och bekväma. Kolla resår och knappar. Hur känns de? Sitter resåren för hårt? Lossa lite på den. Hur känns knapparna? Och det värsta av allt: Tvättlapparna. Dessa hemska saker som kittlas i nacken eller i midjan. Varför ska det vara så många och långa? Klipp av dem. Vill du ha tvättråden kvar? Klipp lapparna så långt att du ändå ser råden. Eller bestäm dig för att tvätta alla kläder i 30 grader. Dagens tvättmaskiner klarar det och det är bra för vår miljö.

Begagnade barnkläder

Om man vill köpa billigare barnkläder så kan man köpa begagnade barnkläder. Många tycker dock att man inte vill det. Man är kanske rädd för att det är dålig kvalitet när kläderna är i använt skick. Men tänk på att till exempel bebiskläder inte är så väl använda av små bebisar. De flesta bebisar har alldeles för mycket kläder utan att veta om det. Är det värt alla pengar? Nej, egentligen inte. Okej, visst vill man köpa lite nytt till sin bebis innan den kommer. Och visst ska man göra det, men i rimlig mängd. Om man är en sådan förälder som vill ha mycket kläder till sina barn, så satsa på begagnade kläder istället. Man kan göra många billiga fynd.

Det finns många sidor som säljer begagnade kläder. Facebook har olika grupper som säljer begagnade barnkläder från våra olika län och städer. Kolla och bli medlem så missar man inget. Sedan har vi ju de mest kända: Blocket och Tradera. Det finns också en sida som heter Sellpy.  De har samarbete med Tradera så där kan du välja om du vill se auktioner eller fast pris. Där kan du också välja vilket skick du vill att kläderna ska vara. Ju bättre skick desto dyrare kläder. På Sellpy finns också mycket kända märken och som till exempel Polarn O. Pyret. Ja här kan du verkligen fynda.

De hetaste barnkläderna på Blocket

Det görs flera undersökningar vad som är hetast på barnklädesmarknaden och även Blocket gör sådana undersökningar. De klädmärken som ligger i topp på Blocket är Polarn O. Pyret, Kavat och Mini Rodini. De här kläderna är lite dyrare än till exempel barnkläder från Lindex, men de är i mycket bra kvalitet och dessutom är de bra för miljön. Det har visat sig att barnfamiljer vill ha bra och miljövänliga barnkläder och det är faktiskt de som använder sig mest av Blocket.

Gå på loppis

Att gå på loppis är väldigt populärt och det är ju mest på våren och sommaren som man gör det. De flesta som har loppis brukar sälja barnkläder. Det är någonting som eftersöks. Här kan man hitta väldigt billiga barnkläder. Är priset för högt så vill folk inte köpa. Går man på loppis så förväntar man sig att det ska vara billigt. Ett tips: När ni åker på bilsemester så passa på att gå på loppis. Ni kan inte missa alla loppisskyltar som ställs ut efter vägarna.

Gå på klädbytardagar

Om du inte har gått på en klädbytardag, så är det ett hett tips. Det har börjat komma fler och fler när det gäller barnkläder så ha lite koll. På en sådan dag byter man kläder. Du tar med dig ett antal plagg hemifrån som du lämnar in. Du får sedan samma antal biljetter eller kort som du kan betala med. Om du till exempel har fyra plagg att byta in så får du fyra kort som du kan betala fyra andra plagg med. För det mesta brukar man få lämna in någon dag innan dagen är. Men det kan också vara samma dag.

Gå på rea

Alla vill göra fynd. Så är det. Och fynda kan man göra när det är rea. Om man tänker efter så reas det nästan jämt: Före jul, efter jul och när nya kollektioner kommer inför nya årstider. Hur många har gått på en rea och kommer ändå hem med det nya? Affärer är så duktiga på att marknadsföra det nya. Om det är vår och sommar. Ja då kommer nya fina ljusare färger in. Man vill ha det istället för den där billiga hösttröjan som reas ut till halva priset. Tänk på vad barnet behöver. Behöver det tröjor som bara ska användas på till exempel förskolan. Vad spelar då färgen för roll, egentligen?

Gratis är gott

Det är inte ofta man får något gratis, men när det gäller barnkläder så kan man det faktiskt. De allra billigaste barnkläderna är de som är gratis. Smaka på det ordet. Visst blir man glad. Du har säkert flera vänner som vill bli av med lite barnkläder som deras barn har vuxit ur. En del vill ha tillbaka kläderna, men de flesta rensar ur och ger bort. När man får barn så kan ni vara säkra på att era vänner kommer att fråga om ni vill ha lite kläder och andra saker till ert barn. That´s what friends are fore.

En annan sak: Spar barnkläder om ni har bestämt att ni vill ha fler barn. Att ärva kläder från sina syskon brukar uppskattas.

Att hyra barnkläder

Visste du att man kan hyra barnkläder? Jo det är sant.  Det finns en sajt som heter Hyber. Här kan man alltså hyra barnkläder. Framförallt klädpaket som till exempel vinterplagg, regnkläder med mera. Sådant som är dyra och som barnet växer ur efter en säsong.  Mot en månadskostnad så hyr man barnkläder och får byta storlek när man vill. Här kan man spara pengar och man tänker på miljön.

Barnklädesapp

Det finns en app som har blivit väldigt populär bland barnfamiljer. Där köper och säljer man begagnade barnkläder bland annat. Den heter Reshopper. Den har laddats ner 300 000 gånger i Danmark där barnfamiljer använder den dagligen. Nu har den blivit populär även i Sverige. Här kan du fynda allt till ditt barn.

Det är upp till dig

Det är svårt att säga vilka barnkläder som är bäst. Det är upp till var och en och vilken ekonomi man har. Det de flesta föräldrar är överens om är att barnkläder är dyra och att de blir dyrare ju äldre barnet blir. Barn växer mer eller mindre fram till de kommer in i puberteten. Det som också finns bevisat är att ekologiska barnkläder är mer hållbara än de kläder som inte är ekologiska. De är dessutom bättre för barns känsliga hud. Men om man vill ha billiga kläder till sina barn, så är det second hand butiker som gäller. Både fysiska butiker och på nätet. Här kan man verkligen göra fynd och det finns många butiker som har märkeskläder till bra priser. Det finns något för alla helt enkelt.