Många barn protesterar högljutt när deras föräldrar ber om hjälp hemma.
Framförallt när det kommer till städning.
Men att hjälpa till behöver inte alltid betyda att barnen ska städa.
Det finns så mycket annan de kan hjälpa till med.
Matlagning, tvätt, barnvakt, gå ut med hunden, bakning med mera.
Ja listan kan göras lång. Det viktigaste är att de lär sig att hjälpa till.
Syftet med att hjälpa till
Det första du ska göra som förälder är att ta reda på varför du vill att ditt barn ska hjälpa till hemma.
- Om du vill ha hjälp för att du inte orkar göra allt själv. För att du vill ha stöd i hushållsarbetet. Ja då ska samtalet med ditt barn vara utifrån det.
- Hur kan vi göra för att dela på uppgifterna här hemma?
Är en bra fråga att börja med. Här kan ni prata om vad som behöver göras i ett hem. Fördelningen mellan er. Vad ni tycker om och inte tycker om att göra hemma.
- Om du vill att ditt barn ska lära sig hjälpa till hemma för att hen ska lära sig och kunna det när hen blir vuxen. Då ska ni prata utifrån det.
- Vad behöver man kunna när man flyttar hemifrån?
- Vad skulle du vilja lära dig och hur lär du dig bäst?
Det här är förslag på frågor du som förälder skulle kunna ställa till ditt barn.
- Om du bara vill bestämma och få ditt barn att lyda.
Ja då ska du hota, nedvärdera och inte lyssna på ditt barn. Det här kommer naturligtvis inte att fungera, men det finns de föräldrar som försöker. Det brukar sluta med att man får ett barn som gör precis tvärtom. Och det blir många konflikter.
- Om du vill att ditt barn ska lära sig att det är tråkigt att hjälpa till.
Då kan du börja med att muta ditt barn.
- Du får tjugo kronor om du städar toaletten.
Ja, det kan fungera.
Men ditt barn lär sig att det inte är värt det och att du egentligen inte tycker att det är så viktigt med att hjälpa till.
Att få pengar för att hjälpa till kan vara en bra lösning. Men då ska man göra upp det i tid och att barnen kan se det som ett jobb där man tjänar pengar.
Man ska då göra upp om det är timpenning ditt barn ska ha eller bara en engångssumma.
- Om du inte vill att ditt barn ska lära sig hjälpa till.
Ja, då får du göra allting själv och du får ett barn som inte lärt sig att ta ansvar och göra saker för andra.
Det finns som ni ser många olika strategier för att få era barn att hjälpa till hemma och inte hjälpa till. Det handlar naturligtvis också om vilken ålder det är på barnen.
Sysslor för olika åldrar
Alla föräldrar vill väl att deras barn ska växa upp och ta ansvar. Som är självständiga och kan klara av att leva i vårt samhälle. För att få det måste man som förälder låta de hjälpa till hemma. Börja tidigt och gör det roligt.
2–3 års ålder:
Lär barnen att städa upp sina leksaker efter sig. Var tillsammans och sjung en städsång. Sortera i olika lådor. Det brukar barnen tycka om.
3–5 års ålder:
Fortsätt med de saker som står ovan. Lägg till att barnen kan lära sig att klä på sig själva. Varför inte hacka lite grönsaker tillsammans? Se till att de har barnvänliga knivar i så fall. Bakning är också något som brukar uppskattas.
6–7 års ålder:
Duka bordet brukar de flesta tycka om. Städa sina rum. Lär de hur dammsugaren fungerar och damma tillsammans. Sådana där dammvippor är roliga. Man kan lära de att packa sina väskor till skolan. Gå igenom vad som ska med och låt barnen prova på att packa själva.
8–10 års ålder:
I den åldern kan ni som föräldrar kräva att barnen ska städa sina egna rum. Det klarar de. De kan också ta hand om ett husdjur. Gå ut och gå med hunden. Ge katten mat. Städa kaninens bur. Är matlagning roligt? Låt de vara med. Läsa recept. Övervaka, men ta inte över. Gör det tillsammans. Att packa skolväskan är något de ska göra och ha lärt sig nu. Gör det kvällen innan så blir det inte så stressigt på morgonen.
Barn över 12 år:
Det här är sista fasen av barndomen. De kan mycket nu och ska kunna det. Hålla snyggt på sina rum. Hjälpa till med disken. En del börjar intressera sig för att tvätta. Var med och visa hur tvättmaskinen fungerar.
Innan du ger uppgifter
- Ge inga order. Gå sakta fram. Målet är att ge barnen vanor som de tycker om att göra.
- Hjälp de när det behövs. Våga backa och övervaka på håll.
- Ge belöning och beröm när de hjälper till.
- Kritisera inte.
- Ha tålamod. Lär de hur det ska göras, men låt de det på sitt sätt. Är de nöjda så ska ni också vara det. Även om det inte blev som ni tänkt.
När det gäller barn så vet ni att det inte finns någon färdig mall. Alla barn är olika och det som fungerar för andra kanske inte fungerar för er. Prova er fram. Prata och gör det roligt. Ni märker när ni kan kräva mer och när ni måste backa.
Dryga ut veckopengen
Att hjälpa till hemma ska egentligen inte behöva kosta dig som förälder någonting. Många av er ger era barn veckopeng eller månadspeng kanske.
Ibland kan ni låta era barn få lite pengar för att de hjälper till. Det ger de uppmuntran och ser också att det lönar sig att göra något hemma. Det finns många appar som ni kan ta hjälp av när det gäller veckopeng. Här följer några exempel:
- Gimi.
Här lär man sig att schemalägga sina sysslor. Motivation och belöningar. Sparande. Budget. Med mera.
- Veckopengen.
För äldre barn. Här har man koll på både sparande och utgifter.
- Tody.
Skapa listor över sysslor i hemmet. Appen talar om när det är dags att göra dessa sysslor. Familjen kan se vem som gjort vad och vem som gjort mest. Roligt för de som tycker om att tävla.
Ska bonusbarnen hjälpa till?
Idag kan en familj se väldigt olika ut.
Det är många förhållanden som ändras och man träffar nya partners.
Som i sin tur kanske har barn och helt plötsligt har man blivit bonuspappa eller bonusmamma som får bonusbarn som i sin tur får bonussyskon. Hur gör man då med sysslorna i hemmet?
Hur mycket ska man som bonusförälder kräva av sina bonusbarn? Lika mycket som med sina egna barn (om man har några)?
Får man som bonusförälder lägga sig i och bestämma, eller ska föräldern till barnet göra det? Ja, det här är svåra frågor.
Här måste ni som både bonusförälder och föräldrar vara överens.
Gärna från alla håll, men det viktigaste är att de vuxna i hushållet är överens vad som ska gälla.
När ni vuxna har pratat så släpp in alla barn i samtalet och berätta vad ni tycker. Lyssna in och hör vad barnen har att säga.
Möt varandra. Kompromissa om det behövs.
Alla som bor i ett hushåll måste dra sitt strå till stacken så att säga. Det beror naturligtvis på vilken ålder det är på barnen, men det viktigaste är att alla är överens.
Vad händer om någon av barnen vägrar? Då får ni som bonusföräldrar backa lite. Låta föräldern till barnet/barnen ta över ett tag.
När barnen inte vill
Vad gör man om barnen inte vill hjälpa till hemma? Frågan är vad orsaken är. Om barnet säger att hen inte vill. Då ska man inte acceptera det. Den ursäkten duger inte. I en familj hjälper alla till. Så är det bara. Alla ska känna sig lika viktiga. Det räcker inte heller att barnet säger att det är tråkigt. Att göra tråkiga saker tillhör livet. Allt är inte roligt. Men man kan diskutera om hen kan tänka sig att byta syssla med någon annan.
Det ni som föräldrar kan tänka på är att börja i tid att hjälpa till. När barnen är små. Skapa vanor helt enkelt. Då brukar det gå bra. Sedan går det i perioder. Många barn som trotsar och vägrar. Ge extra med belöning och uppmuntran då. Vägra de ändå så dra in på något. Det kan vara skärmtid eller något annat som ni vet skulle bita lite extra på barnet. Det är inte att ge något straff. Det är en konsekvens.
Vad lär sig barnen av att hjälpa till hemma?
Förutom att barnen lär sig att hjälpa till, så finns det några saker som de får med sig i livet också:
- Barnen får ökad självkänsla.
När barnen hjälper till känner dig sig viktiga och duktiga vilket ökar deras självkänsla.
- Man får en stark familjesammanhållning.
Det är viktigt för barnen att känna att de bidrar och har en tillhörighet.
- Arbetsmoral
Det är viktigt för barnen att se att arbete är bra och att det lönar sig. De känner sig glada och stolta över att ha gjort någonting bra och nyttigt.
- Ansvarskänsla inför andra
Barnen lär sig att andra räknar med att de gör det de ska och att de har en viktig uppgift.
Hur mycket ska ett barn hjälpa till hemma?
Det finns inga regler eller lagar för hur mycket dina barn ska hjälpa till hemma. Det är upp till varje familj att bestämma det. Men det är vanligt att ansvaret ökar med åldern.
När barnen är små är det vanligt att de städar upp efter sig. Något så enkelt som att ställa undan sin tallrik efter maten kan man lära de när de är i förskoleåldern. Det är också någonting som barnen även får göra på förskolan, så varför inte träna på det hemma också?
Oavsett vad barnen ska hjälpa till med så handlar det om ålder och framförallt mognad hos barnet. Det här vet ni som föräldrar. Ni känner era barn och vet hur mycket ni kan kräva av dem.
Gör ett schema
Om ni vill göra det överskådligt vilka sysslor ni i familjen ska göra och vilka som gör dem, så gör ett schema. Sätt er ner och diskutera vad som måste göras. Ta fram papper och pennor, gärna i olika färger och gör ett fint schema som ni sätter upp där alla kan se det.
Det finns också familjekalendrar att köpa där ni vecka för vecka skriver ner vad som ska göras.
Här kan ni också skriva i era fritidsaktiviteter.
Då ser ni tydligt vilka dagar man kanske inte kan lägga in så många andra sysslor. Det ska inte bli för mycket helt enkelt. De dagar barnen har fritidsaktiviteter så kanske de ska slippa göra hemmasysslor också. Om de inte vill förstås. Allt handlar om att kommunicera med varandra och vara överens.
Ska barnen få betalt?
De flesta föräldrar har säkert gett barnen betalt när de hjälpt till hemma. ”Om du klipper gräset så får du en hundring”.
Är det fel?
Det finns egentligen inga rätt eller fel här. Många anser dock att barn ska lära sig hjälpa till utan att få någonting för det. Ja, några uppskattande ord och beröm kostar ju inget förstås.
Det ska man som förälder slösa med. Men det här med pengar…
Det kan vara ett sätt att få barnen att göra det där tråkiga, men samtidigt så ska de lära sig att göra tråkiga saker också.
Det ingår liksom i livet.
Det bästa är att ge sina barn veckopeng eller månadspeng istället för att ge dem ”lön”. Men det är inte fel att ge era barn lite extra för väl utfört arbete.
Det kanske inte ska gälla när de städar sina rum, eller tömmer diskmaskinen.
Det kan istället gälla när en syssla tar lite längre tid. Till exempel klippa gräsmattan, häcken, måla huset med mera.
Det är vanligt att det första sommarjobbet är en större syssla hemma eller hos någon man känner. Det kan väl inte vara fel att lära sina barn om ekonomi och att man faktiskt måste jobba, göra någonting för att få pengar.
Vad är den vanligaste sysslan?
Kan ni gissa vilken som är den vanligaste sysslan som barnen hjälper till med? Det är att städa sina egna rum.
Det har visat sig i många undersökningar att det är det som de flesta föräldrar vill att barnen gör. En gång i veckan ska barnen städa sina egna rum.
Återigen så beror det på hur gamla barnen är, men när barnen är 7-8 år så ska de kunna och göra det här.
Gärna en gång i veckan. Det är också någonting som många föräldrar håller hårt på. Städa en gång i veckan. Då ingår att damma och dammsuga. Och visst låter det rimligt. Städa sitt rum en gång i veckan. Ja det borde ni kräva av era barn.
Många föräldrar säger också att barnens rum är barnens rum och de får göra som de vill. Föräldrarna lägger sig inte i. Vill era barn ha det stökigt och lortigt, ja men låt de ha det. Det är de som ska leva i skiten. Hur många föräldrar kommer att klara det här, utan att tjata. Inte så många.
Dock när man har tonåringar så är det tydligen lättare att låta barnens rum vara. Kanske för att tonåringar till slut märker att de inte har några kläder som är rena, eller att det börjar lukta illa i rummet när tallrikar med matrester hittas lite här och där. Det här kanske är en fördom, men vissa har det så här. Då får man helt enkelt sätta sig ner och prata om det. Hitta lösningar.
Ta vara på barnens intressen
Okej, nu har vi bestämt att barnen ska hjälpa till att hålla snyggt på sina rum. Det låter ju superbra.
Men allt annat som ska göras då? Vem/vilka ska göra dessa saker? Det brukar landa i att det är ni föräldrar som gör det.
Ni nöjer er helt enkelt med att era barn tar hand om sina rum. Om man är nöjd med den fördelningen så är det bra, men man kan också fråga barnen vad de tycker är roligt att göra.
Tänk om de tycker om matlagning. Då kan barnet få laga mat en gång i veckan. Eller någon kanske tycker om att tvätta. Varför inte låta de göra det. Det finns också barn som tycker om att städa. Ge de barnen möjlighet att städa fler rum.
Det handlar om att ha en dialog med sina barn.
Och det behöver inte vara helt rättvist. De yngre får kanske inte lika många sysslor som de äldre.
De som verkligen inte tycker om att städa kanske bara ska få städa sina egna rum och inga andra rum.
De är duktiga på andra saker.
Ta vara på varandras intressen.
Det gäller ju er föräldrar också. Ni är också duktiga på olika saker. Ni ska vara förebilder för era barn. Det är helt okej att säga att man tycker att det är tråkigt att städa eller laga mat, men man måste göra det ändå. Men om man gör saker tillsammans så blir det roligare och det går mycket fortare. Vid matlagning kan ni sätta på musik och dansa när ni lagar mat till exempel. Använd fantasin och gör vardagssysslorna tillsammans och börja när barnen är små.
Innehåll
Kommentarer av Lisa
Hur får jag mitt barn att gå ner i vikt?
Hej, 45kg för en person som är 151cm lång är ...