Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Lekmer, Bamba & Lekmer

Sparkcykeln är ett klassiskt transportmedel och en leksak som använts sedan tidigt 1900-tal för att roa barn i hela världen. Under 30-talet hölls till och med organiserade tävlingar i sparkcykel på gatorna i stora Europeiska städer så som Paris och Amsterdam, och populariteten har hållit i sig genom seklet. Idag finns avancerade sparkcyklar i flera olika modeller, material och för olika ändamål från lek till professionell användning. Men vilken är egentligen bäst av sparkcyklarna på marknaden? Det ska vi gå igenom i detta test!

Lista över de bästa sparkcyklarna

Resultat Bäst i Test

Vi har i testet utgått från ett användarperspektiv med fokus på hur hela sparkcykeln upplevs, hur tålig den är och vad den har för finesser. Produkterna är märkta med ”Budget”, ”Mellan” och ”Premium” för att indikera vilken prisklass de tillhör och de som kom med på vår lista är följande;

PREMIUM: Stiga Sparkcykel Air Scooter

En stabil sparkcykel på två hjul från välkända märket Stiga som har ett stort sortiment av bra sparkcyklar. Den här sparkcykeln ligger dock i toppen.

Högsta betyg för användning inom transport och lek då den tål så gott som alla underlag med sina lite större luftfyllda gummidäck.

Cykeln har en riktigt bra balans och bromsar både fram och bak vilket gör den lättmanövrerad. Den är dock inte anpassad för att göra mer avancerade tricks, men med sina mjuka däck, men för transport och lek är den perfekt både på gräsmatta och grusplan!


MELLAN: Skids Control Hopfällbar Sparkcykel, Grön/Svart

En enklare men tålig sparkcykel för tricks och lek med hårdare däck i plast och kullager. Bra för lek, men även för den som vill ta nästa steg från enbart lek och börja utföra lite trick, hopp och snabbare åk!

Cykeln är riktigt bra för nybörjare också och kommer med en ståplatta helt täckt i halkskydd för maximalt grepp. Perfekt för de mindre åkarna som vill lära sig sparktekniken utan att halka, och trots att den endast har två hjul har den en bra balans genom hela cykeln. Zmac kommer i flera olika färger och styret går att höja och sänka för att passa genom ett par åldrar.


BUDGET: Stiga Cruise

Ett mycket prisvärt alternativ bland tåliga sparkcyklar i stål och den snygg skandinavisk design blir bara ett plus!

Cykeln är perfekt som nybörjarcykel och har den fantastiska detaljen att den faktiskt går att fälla ihop för enkel förvaring och transportering. Detta gör att man lätt kan flytta den mellan hem, sommarstuga, bil och förskola och blir därför även den ultimata semestercykeln!

Ett annat plus med Stiga Cruise Sparkcykel är att den går att höja och sänka och där med kan följa barnet under ett par år.


KÖPGUIDE – SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER SPARKCYKEL

Efter att man tänkt över behov och ändamål är det läge att se över de mindre finesserna och ställa sig ett par frågor;

DE OLIKA MODELLERNA

LEK – Det finns enklare och inte allt för dyra sparkcyklar helt anpassade för lek och fara omkring. Dessa passar oftast till ett barn under 6-8 år som ska lära sig manövrera en sparkcykel och bara vill ha den att leka med.

TRICKS och FREESTYLE – För lite mer avancerad användning så som till exempel på ramper och till tricks så finns det lite kraftigare sparkcyklar som tål mer belastning. Dessa passar kanske någon över 6-8 år som generellt manövrerar en sparkcykel bättre och därmed utsätter den för mer påfrestning

TRANSPORT- Sparkcyklar ämnade helt för transport är kanske inte så aktuellt för ett barn och kommer inte diskuteras särskilt djupt i detta test, men det är värt att nämna att det finns speciella sparkcyklar för transport som oftast är högre och större än de för lek och tricks samt har utrymme för att lasta saker på.

CYKELN KAN VÄXA MED BARNET
Att kunna höja och sänka styret är en bra finess om det är fler barn som ska dela på cykeln eller om man vill att barnet ska kunna växa med cykeln. Maximalvikten bör självklart inte överskridas och det är viktigt att cykeln är anpassad för barnet så att den inte tar skada.

ATT FÖRVARA SPARKCYKELN
Kanske mer en bekvämlighetsfunktion, men reser man mycket eller har dåligt med förvaring så kan det vara rimligt att se över utbudet av hopfällbara cyklar.

HJULEN
Hjulen är oftast gjorda i gummi eller plast och har då olika tålighet, men är det en cykel för lek eller till ett mindre barn duger oftast plasthjul bra.

BUDGET
Sparkcyklar kommer inte direkt under 100-lappen så man behöver tänka över nyttan och nöjet med sitt inköp. Men om det är noga övervägt och du vet att sparkcykeln kommer användas är det absolut värt att lägga lite extra på en rolig och robust sparkcykel.

Resultat:

Stiga Sparkcykel Air Scooter

Stiga är ett väletablerat märke med en hel serie med flera olika cyklar, skydd, hjälmar och vintersportartiklar. Stigas sparkcykel Air Scooter har en robust stålram och 12-tum luftfyllda hjul samt handbroms till både fram- och bakhjul. Styret går att justera mellan 70-90cm och är därmed anpassad för någon från 7 år och uppåt vilket gör att man kan ha den länge.

Sparkcykeln kommer i svart och är anpassad till nästan alla typer av underlag, även till grusväg som annars kan vara svår för vissa cyklar. Den är lätt att spaka framåt och får bra betyg!

Typ av hjul: Luftfylld gummi
Max. vikt: 100kg


Stiga AIR Scooter – en lång cykel anpassad för alla underlag

Stiga AIR Sparkcykel kommer i flera olika färger och är med sina stora lufthjul användbar på både grusväg och asfalt. Cykeln sticker ut med sin långa modell vilket gör att balansen blir enklare, men för vissa kan modellen bli för lång så det är bra att testa den innan. Stiga har flera olika sparkcyklar men just Air-modellen har handbroms bak och fram samt är anpassad från 7 år samt går att höja mellan 75-87cm så kan följa med ett tag!

Typ av hjul: Luftfylld gummi
Max. vikt: 100kg


My Hood Trick Scooter – en riktigt cool trickcykel

My Hood Trick Scooter är en riktigt bra cykel som stöttar ditt barn när de lär sig sina första tricks. Cykeln är en uppgradering av den första Distortion och är numera förstärkt i ramen vilket klarar en riktigt tuff behandling! Den är lätt (3,65kg), stabil och med bra rörelser. Helt enkelt en riktig bra cykel för den som vill använda sin sparkcykel till tricks!

Typ av hjul: Kärna av aluminium
Max. vikt: 100kg


Impulse Sparkcykel

Impulse Sparkcykel är en lite tuffare sportsparkcykel för den som vill lära sig tricks och utveckla en sparkcykeltalang. Ett måste för de barn som gillar en utmaning och testa sin cykel till gränserna. Sparkcykeln har förstärkt T-bar styre, en stabil och halkfri ståplatta samt aluminiumfästen. Ramen är gjord i stål och hjulen är gjorda i PU vilket står för polyuretan och är en grupp av polymerer som är mycket tåligt. Dock är det inte optimalt för att köra på grus med så det tål att tänkas över innan man överväger att köpa denna modell så att den inte slits på för mycket. Cykeln är anpassad från 8 år.

Typ av hjul: PU-hjul med non-slip funktion
Max. vikt: 100 kg


Skills on Wheels Twix Scooter – välj om du ska sitta eller stå på sparkcykeln

Här kommer en innovativ och rolig sparkcykel som är perfekt för nybörjaren. Skills On Wheels har lanserat sin Twix Scooter med en funktion som gör att du både kan sitta och stå medan du sparkar cykeln framåt. Cykeln har en skena som man enkelt kan applicera i ramen alternativt ta bort. Perfekt för nybörjaren för att hitta den naturliga övergången från att sitta till att stå. Med sina tre hjul blir sparkcykeln även väldigt stabil och blir istället en rolig och uppmanande övning för de minsta barnen som kanske annars lätt tappar intresset om man trillar över och slår sig i tid och otid. Sparkcykeln har ett hjul bak till och två hjul framtill i motsatts till en traditionell trehjuling vilket bidrar till att ingenting sticker ut där bak och därmed inte är i vägen när man sparkar sig fram. Helt enkelt en toppen-produkt för nybörjaren och till ett helt ok pris och kommer i antingen grön, blå eller rosa.

Typ av hjul: PU-hjul
Max. Vikt: 30kg


Stiga Mini Kick Supreme+ – En perfekt cykel för nybörjare

Denna sparkcykel från Stiga är perfekt för nybörjare och kommer med två hjul framtill vilket ger en bra balans för små åkare. Utöver det har den även en halkskydd-yta och en bra svängradie vilket passar nybörjaren perfekt. Den här sparkcykeln är även hopfällbar vilket gör den enkel att förvara och ta med sig och en bra och praktisk korg framtill där man kan få med sig favoritleksaken!

Typ av hjul: PU med kullager
Max vikt: 50kg


Stoy Sparkcykel – en riktigt bra budgetcykel som du lätt kan packa med dig överallt

Stoy är ett fyndigt namn på ett företag från Sverige som tillverkar leksaker och är alltså en sammanslagning av ”S” för Sverige och ”Toys” för engelskans ”leksaker”. Vips så kom Stoy till. Stoy är uppskattat för sin förmåga att sammanfoga skandinavisk design med hög kvalitet på sina produkter. Stoy Sparkcykel är en justerbar cykel och kan höjas mellan 68–79 cm, kommer med mjuka handtag och broms, och sist men inte minst så går den att fälla ihop. Det sistnämnda är en ypperlig funktion om man vill ta med den på resa, eller om barnet ska cykla till förskolan/skolan och sedan vill kunna vika ihop den och förvara den på sin plats. Självklart gör detta också cykeln enklare att förvara om man inte har plats i förråd, källare eller garage. Cykeln passar barn som fyllt fem år och är anpassad för lek och mindre transport.

Typ av hjul: PU-hjul med kromlager
Max. vikt: 50kg


STIGA Scooter Mini Kid – en bra nybörjarcykel med praktisk förvaring framtill

Den bästa sparkcykeln från välkända Stiga för de allra minsta nybörjarna. Den här sparkcykeln har en robust och kraftig stålkonstruktion och har tre hjul för att göra den extra stabil för de lite mindre åkarna. På den här modellen sitter hjulen precis som på en traditionell trehjuling, en fram och två baktill. Framhjulet är 15 cm i diameter och bakhjulen är 12,5 cm vilket ger en bra balans till cykeln. En annan liten bonusfunktion här är att cykeln kommer med en ficka framtill där barnet kan förvara spadar, vantar eller vad som nu tänkas ska med på färden! Max. vikt på den här modellen är 20 kilo och passar för någon som fyllt 2 år

Typ av hjul: Plast
Max. vikt: 20 kilo


OM OLYCKAN ÄR FRAMME…

Det är alltid rekommenderat att ha skydd när man åker sparkcykel. För även om man endast leker med sin sparkcykel ute på torget med vännerna kan det enkelt bli att man halkar till eller åker på en sten och därmed faller. Allra viktigast kanske det är när man vill tricksa och kanske ka på banor där det är ännu enklare att falla

  • SPARKCYKEL HJÄLM – För huvudet är den självklara attiraljen så klart en hjälm. En hjälm skyddar huvudet bra mot fallskador och många modeller skyddar även haka och ansikte.
  • SPARKCYKEL KNÄSKYDD – För att inte skrapa upp knäna vid fall från sparkcykeln kan det vara bra med ett stabilt knäskydd som man knäpper baktill. De flesta knäskydd går att storleksanpassa och därmed ha i flera år.
  • SPARKCYKEL HANDLEDSSKYDD / HANDSKAR – Det är en mänsklig insikt att ta emot med händerna när man ramlar och visst kan det göra otroligt ont att skrap upp den på grus, asfalt eller bränna dem mot gummimattor. Med ett par handledsskydd eller ett par kraftigare handskar skyddas händerna mot skador, och handskar i sig kan ibland assistera och hjälpa till med ett kraftigare grepp runt handtagen!

FRÅGOR OCH SVAR


VARFÖR SKA MAN HA EN SPARKCYKEL?

Om man är på jakt efter en sparkcykel är det nog i många fall för att ens barn vill ha en rolig leksak, men en sparkcykel kan vara så mycket mer än bara en leksak! 

När ditt barn är runt 2 år eller strax över så kan införskaffandet av en sparkcykel hjälpa till så att de får träna sin balans och motorik. En del sparkcyklar kommer även som ”2-in-1” där du kan du kan sätta fast och ta bort en sittdel för att kunna variera mellan en sitt-och en stå sparkcykel. Detta kan vara ett suveränt eftersom man då inte behöver köpa två olika cyklar när barnet avancerar.

När barnen har blivit lite äldre är sparkcykeln fortfarande bra för att träna deras balans och för öva fram tricks samt användas som transportmedel för kortare sträckor.

HUR VÄLJER MAN SPARKCYKEL?

Sparkcyklar finns i olika storlekar och höjder. Många av dem går att höja och sänka så de passar under en längre tid, men generellt gäller det att om barnet är 95–112 cm (cirka 3–5 år) bör sparkcykeln vara under 70 cm. Nästa steg är 112–126 cm (cirka 5–7 år) och då bör sparkcykeln vara 60–75 cm. När barnet är 126–138 cm (cirka 7–9 år) så bör sparkcykeln vara 65–79 cm och sedan bygger det på ända upp i vuxen ålder.

HUR FÖRVARAR MAN SPARKCYKELN OCH GÅR DET ATT LÅSA FAST DEN?

Sparkcykeln behöver förvaras olika beroende vad det är för material. Eftersom en sparkcykel är anpassad för att förvaras utomhus är den väldigt tålig, men man bör ändå se till att den står torrt och skyddat när den inte använd. På så vis förlänges sparkcykelns hållbarhet.

När det kommer till att låsa fast cykeln kan det vara lite lurigt då det inte riktigt finns något självklart ställe att låsa fast dem i med de klassiska kedjelåsen. Men det är inte helt kört, för det finns faktiskt specialanpassade lås för just sparkcyklar. Låsen ser ut som små dosor som du sedan drar ut en vajer ifrån och virar runt cykeln och sedan ett cykelställ.

VID VILKEN ÅLDER KAN MAN BÖRJA ANVÄNDA EN SPARKCYKEL?

Cirka tre år bör man vara för att börja med en sparkcykel, men självklart är det när barnet är redo som man ska utgå ifrån. I början kan man öva med barnet för att hitta balansen och rörelsen och då underlättar det att ha en sparkcykel med dubbla hjul som är lättare att balansera på.

BEHÖVER MAN HJÄLM ELLER ANDRA SKYDD NÄR MAN ÅKER SPARKCYKEL?

Det är egentligen inte lagstadgat att man måste ha hjälm eller andra skydd när man åker sparkcykel, men självklart är det alltid bäst att ha hjälm när man åker på ett fordon oavsett vilken typ det är. Även om barnet är försiktigt eller kunnigt kan olyckor alltid hända.

VILKA HJUL SKA MAN HA OCH VART PASSAR DE OLIKA TYPERNA?

Hjulen kommer huvudsakligen i plast (PU) eller gummi. Plasthjulen kan vara helt i plast eller plast blandat med kullager för bättre rörelser. De som är i gummi fungerar mer som ett vanligt däck som man pumpar med luft.
Gummidäcken har en mjukare, stretchigare och följsammare form och kan därför fungera bättre på grus och gräs då det inte blir lika mycket slipande slitage. Därför är det här ett mycket bra alternativ om man kanske bor på landet eller ska använda sparkcykeln på grusplaner och gräsmattor.
Plasthjul med kullager är hårdare och slits lättare ut på grus som liksom slipar och skalar materialet. Dock fungerar oftast dessa bättre till tricks och liknande då de blir mindre rörelser och friktion i hjulet och de är med lättare att styra. Plast med kullager ger även en mindre risk för att glida än vad gummidäck ger.
Plasthjul där det enbart är kanske känsligast för slitage, men när det kommer till att leka och cykla runt med kompisarna på gården så duger de absolut!

Trevlig tur!