Funderar du eller ni på att låta barnet sova i ett eget rum?

Det är en mycket bra idé.

Den största anledningen att föräldrar låter sitt barn flytta till ett eget rum är av praktiska skäl. Det stör nattsömnen och sexlivet.

Och går det för länge så börjar det bli trångt i sängen.

Dessutom finns det forskning som visar på positiva hälsoeffekter för barnet.

Även om det låter som en liten sak så kan flytten först upplevas jobbig för barnet. Och inte minst för oss föräldrar. 

Det är ju så mysigt att ha barnet nära och kunna gosa och amma.

Men det finns studier som visar att barn sover bättre och längre om de sover i ett eget rum.

När ni väl har bestämt er för att det är dags har vi några tips för att hjälpa på vägen.

11 Tips för att få ditt barn att sova i eget rum

 1. Vänta tills ni är säkra på att barnet ska flytta ut. Det är inte otroligt att det kommer vara jobbigt i början. Det blir en omställning för barnet men de brukar vänja sig ganska snabbt. Även för er som föräldrar kan det kännas jobbigt att inte längre ha full kontroll. Därför är det bra att ni bestämt er innan så ni inte ger upp vid första motgången.
 2. Bestäm er. Barn ser enkelt igenom sina föräldrar när de försöker ge sken av att allt är frid och fröjd. Om ni har bestämt er innan att detta är det bästa, kommer det vara lättare för barnet att tro detsamma.
 3. Behåll kvällsrutinerna. Det underlättar för barnet att acceptera den nya miljön om ni behåller samma läggningsrutiner som tidigare. 
 4. Planera tillsammans med barnet. Gör flytten till något roligt! Inred rummet tillsammans med barnet och låt det känna att det är hans eller hennes.
 5. Inred rummet så det känns igen. För detta gäller det att vara ute i god tid redan innan flytten. Ta med saker som fanns i barnets närhet i föräldrarnas sovrum så att barnet känner sig hemma i det nya. Te x bilder på väggen eller en mobil hängande över sängen.
 6. Använd samma säng och sängkläder. Det kan kännas som ett naturligt steg att uppgradera sängen i samband med flytten. Det hjälper tyvärr inte barnet att somna lättare med ännu fler nya element. Börja med att låta barnet sova i sin spjälsäng som den känner sig trygg och bekväm i.
 7. Rätt belysning. Starkt ljus innan läggning gör det svårare att somna. Se till att ha dämpad belysning redan en stund innan barnet ska läggas ner i sängen. Det gör att barnets kropp ställer in sig på att det är läggdags och kommer (förhoppningsvis) lära sig den rutinen. Ett tips är att använda en nattlampa med inbyggd belysning.
 8. Planera flyktvägar. När du spenderat hela kvällen på att få barnet att somna och det bara finns tid för ett avsnitt netflix innan du själv måste sova. Se då till att inte väcka barnet på vägen ut. Mattor på golvet dämpar ljud och knarranden. Gnisslar dörren kan du dutta en droppe olja i gångjärnen.I princip vilken olja som helst går bra, förutom matolja.
 9. En stol vid sängen. Du kommer att få spendera en del tid med att natta barnet i det nya rummet. Det kan därför vara smart att placera en stol så att det blir enkelt och smidigt att gå ut och in i mörkret vid behov.
 10. Låt inte en ny bebis ta platsen. Om ditt barn förstår att han/hon måste flytta till ett eget rum på grund av att det är ett nytt barn på gång, finns det en risk att avundsjuka uppstår. Försök att göra flytten åtminstone några månader innan mammas mage börjar bli för stor. Allra helst innan ni berättar att det ska komma ett småsyskon.
 11. Låt det ta sin tid. Ingen är perfekt. Och låt er inte tappa modet bara för att det inte fungerar på en gång.

Vad säger forskningen?

En studie med 230 mammor visar att barn sover bättre om de får sova i ett eget rum. Barnen var fyra månader gamla när studien utfördes och resultatet var att de hade 45 minuter längre sammanhängande sömn. De barn som visade allra bäst förbättring sov hela 100 minuter längre jämfört med de som sov hos föräldrarna.

Varför ska barn sova i eget rum?

 1. Det första och viktigaste argumentet är att barnet får bättre förutsättningar för en bättre nattsömn. Något som är jätteviktigt för barnets utveckling. En god nattsömn är tillsammans med föda och kärlek, en av byggstenarna för både den psykiska och fysiska utvecklingen.
 1. Från och med att första barnet föds så blir nattsömn en aldrig densamma för föräldrarna. Om ni kan låta barnet sova i ett eget rum så har ni kommit ett steg närmare en hel natts sömn. Självklart kan barnet vakna under natten och sova klart hos er. Eller så får en av föräldrarna gå upp och natta om barnet. Oavsett så kommer barnet mest troligt att sova längre sammanhängande pass, vilket ger er längre och bättre sömn.
 1. Den första tiden med en nyfödd är speciell och det är helt naturligt att ni tappar fokus på varandra till fördel för barnet som precis kommit till världen. Men det kan också utgöra en fälla för din och din partners relation. 

För många stärker ett nyfött barn en kärleksrelation på sikt. Men under de första månaderna kan de också vara påfrestande. Du ska inte känna oro ifall det känns som ni tappat bort varandra i blöjbyten och obefintlig sömn. Därför är det också en bra idé att låta barnet sova i ett eget rum så att ni kan återfå närheten mellan varandra. Och sexlivet inte minst.

Personligen ser jag det som barnets första steg mot självständighet. Det kanske låter konstigt att barnet ska vara självständigt redan vid sex månaders ålder?

Det är det inte.

Missförstå mig rätt. Barnet är en egen person samtidigt som det är en del av sina föräldrar. Att sova i ett eget rum är ett litet steg mot självständighet och resan mot att bli en egen person.

Självklart är barnet 100% beroende av er föräldrar och kommer vara det en lång tid framöver. Men en del i att växa upp innebär att skaffa sig en bra självkänsla i livet.

Sova i ett eget rum kan vara ett första steg.

Te x blir det naturligare att lära barnet att städa sitt eget rum när det bor och sover i det.

Det kan också vara en bra övning för er föräldrar att öva på att släppa taget. Det kommer komma en dag…

Om ditt barn inte vill sova i eget rum?

Har du försökt få ditt barn att sova i eget rum men misslyckats?

Du är inte ensam.

Det kan vara nog så jobbigt under småbarnsåren. Och att få barnet att sova i ett eget rum kan ibland kännas som en ytterligare last.

Oavsett ålder är det nyttigt och viktigt att prata med sin barn. Även innan de själva ens kan formulera sig. 

Förklara för barnet att det är helt naturligt och positivt att barnet har sitt eget rum. Låt han eller hon vara stolt. 

Men att lära barn nya vanor kan ta tid.

Se över tipsen i början och se om ni kan använda något särskilt i just er situation. Det är lätt att tappa bort sig ibland och det gör inget om saker inte fungerar på en gång.

Om ingenting fungerar?

Alla barn är olika. 

Och det är viktigt att komma ihåg att du som förälder inte kan bestämma hur allt ska bli. Vissa föräldrar följer alla råd som finns men får ändå jobba oerhört mycket med sina barn.

Medans andra inte verkar ha läst något om barnuppfostran men ser ut att ha det hur enkelt som helst.

Slappna av.

Dina barn och din familj är unik och alla har vi våra olika sidor och egenskaper. Det är lätt att ta stunden på för stort allvar när det gäller sin egna barn.

Fungerar det helt enkelt inte så fungerar det inte. Ta en paus med försöken och prova igen om några månader.

Rätt vad det är så har du tonåringar som inte vill veta av dig.

Förlåt.