Alla föräldrar vill att deras barn ska sova gott på natten, och vakna utvilade till varje ny dag. Men valet av säng och madrass till barn, handlar inte bara om att de ska ladda batterierna.

En av de utmärkande egenheterna hos barn, och i synnerhet små barn, är att de sover mycket. Bebisar och småbarn kan spendera mer än halva dygnet i sängen. Sedan minskar sömnbehovet successivt under uppväxttiden.

Barn är också snabbt växande individer, och nattens period av återhämtning är extra viktig just ur den aspekten. Att få en bra nattsömn har en stor inverkan på barnets hälsa och utveckling. Det gäller den mentala utvecklingen, men också den rent fysiska.

En stor del av deras tillväxt sker under natten. Därför är det bra att tänka på hur sängen är utformad. En viktig aspekt av att välja säng till sitt barn, är om den ska vara mjuk eller hård.

Barn växer, och för att de ska växa och utvecklas på ett bra sätt, behöver de stöd och samtidigt tryckavlastning när de sover. Ryggraden behöver ha en naturlig position, för att utvecklas och växa på rätt sätt.

Men vad innebär det när man ska välja säng och madrass till dem? Och vad finns det mer att tänka på när man ska välja hårdhetsgrad för deras säng?  

Inget barn är det andra likt – det här gäller också deras sömn. Hur påverkar barnets sovställning, rörelsemönster och andra sovvanor valet av säng och madrass? Det finns olika typer av madrasser, med olika egenskaper, material, tekniskt utförande, densitet och fasthetsgrad.

Ska barnet sova mjukt eller hårt?

Det är med sängar för barn som med sängar för vuxna – det finns olika varianter. Det finns olika typer av resårsängar, skumgummimadrasser, och madrasser i specialmaterial som memoryskum.

Man har olika faktorer att ta hänsyn till när man ska välja en mjukare eller hårdare säng eller madrass till sitt barn. När det gäller små barn och bebisar, så är rådet att man ska ha en relativt fast madrass i deras säng.

Man ska alltid undvika alla former av mjuka underlag till spädbarn, som till exempel kuddar eller mjuka madrasser. Det handlar om säkerhet, då mjuka underlag för bebisar har visat sig öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Men det är också för att ge tillräckligt stöd för det snabbt växande barnet.

Känn på madrassen – om du enkelt kan pressa ihop den, så är den inte tillräckligt fast. Till en bebis behöver man dock inte ha en madrass med fjädrar i.

När barnet blir några år gammalt, behöver underlaget inte längre vara fast som för en bebis. Då blir det mer individuellt om man ska välja en fastare eller mjukare madrass. Barn har, som vuxna, olika smak och olika sovstilar. Vissa barn kan uppleva att en mjukare variant blir mysigare och bekvämare.

Ett sätt att avgöra, kan vara att ta med barnet till butiken och låta det provligga i sängarna. Vissa sängbutiker kan också låta en köpa sängen på öppet köp, eller ha den hemma under en provperiod.

Man kan börja med att testa en medelfast säng eller madrass. Skulle barnet efter ett tag tycka att den är för mjuk eller för hård, så måste man kanske inte heller byta ut den. Det kan räcka att man kompletterar med en lämplig bäddmadrass.

Barnets sovställning kan också ha betydelse. Om barnet sover mycket på sidan, blir tryckavlastningen viktigare. Sover barnet mest på rygg, blir de fastare och stödjande funktionerna i madrassen viktigare.

Ryggen behöver stöd och tryckavlastning

Att välja rätt säng och madrass handlar också om att barnen ska utvecklas rätt när de växer. Ett barns ryggrad genomgår en rad förändringar när barnet – och såklart också ryggraden – växer.

De största förändringarna och den snabbaste tillväxten sker under barnets första levnadsår. I genomsnitt blir barn hela 25 centimeter längre under det första året, och de växer ytterligare 12 centimeter i snitt under det andra året i livet.

Vår ryggrad består av ett antal kotor med mellanliggande diskar av brosk. Sedd från sidan har den en kurvad form. Bebisar har en c-formad ryggrad, men senare utvecklas den s-formade kurvan som gör att ryggraden blir stötdämpande.

Sedd bakifrån ska ryggraden dock vara rak, om man inte har utvecklat någon form av skolios. Undersök ryggraden hos ditt barn med jämna mellanrum för att tidigt upptäcka eventuella deformationer!

Ryggraden hos ett litet barn växer som mest under natten, då diskarna och kotorna fylls med vatten. Även äldre barn växer mycket.  

Det är viktigt att barnet har en bra madrass som kan ge både stöd och tryckavlastning. På så vis kommer ryggraden att ha en bra position, och då kan den utvecklas och växa på ett korrekt och hälsosamt sätt.

Om barnet sover på en skumgummimadrass som ger dåligt stöd, riskerar man att den växande ryggraden sätts under press under en lång tid. Det kan göra att den inte utvecklas som den ska. Om ryggraden deformeras, så riskerar det att också påverka andra inre organ.

Barnets rygg och nacke behöver vara i en neutral position. Därför behöver man en madrass som låter ryggraden behålla sin naturliga form, och där trycket blir jämnt fördelat.

En madrass som ger ett bra stöd, kan också göra att barnet sover lugnare och inte vrider och vänder sig lika mycket.

Vilken typ av madrass ska man välja?

En resårmadrass är fast men ändå bekväm. Den är fastare än en madrass i skumgummi. Viktigt är också att den är både stödjande och tryckavlastande. En bra resårmadrass gör att ryggraden utvecklas bättre och mer naturligt när den växer. Den viker inte undan för ditt barns kropp, vilket är bra eftersom ryggraden behöver en fasthet för att utvecklas på rätt sätt.

En bra madrass är extra viktigt för barn med växtvärk. En annan fördel med resårmadrassen är att den håller längre. Det behöver inte vara en hel resårbotten – det räcker med en resårmadrass på ribbotten.

Det finns olika varianter av resårmadrass. De med lite högre kvalité brukar ha pocketresår, alltså fjädrar som rör sig individuellt, oberoende av varandra. Dessa är ofta dyrare, men ger ett bättre stöd. Ju fler fjädrar, desto bättre är madrassen och desto längre håller den. Det är också bra att titta på fjädrarnas kvalité.

En madrass som ger bra stöd gör också att barnet sover lugnare och bättre. Även latex och memoryskum kan ge ett bra stöd. Vilket material man föredrar är till stora delar en smaksak. Memoryskum är ett tryckavlastande material, som formar sig efter kroppen och gör att barnet inte vänder och vrider på sig lika mycket. Memoryskummet är syntetiskt och blir varmare, medans latex tenderar att bli svalare att sova på. För båda dessa varianter brukar man ange ett mått på densitet – ju högre densitet, desto fastare är de.

Välj rätt säng och madrass för ditt barn

Att välja säng och madrass till sitt barn kan handla om många saker. Framförallt vill man att det ska vara en plats där barnet kan känna sig tryggt och sova gott. Man vill också tänka på sådant som säkerhetsaspekter, allergier, och att det ska vara lätt att sköta om sängen och hålla den ren. När det gäller hårdhetsgrad så är det viktiga att spädbarn inte ska ha ett för mjukt underlag. Sedan, när barnet ska byta från spjälsängen till en annan säng, kan man gärna prova med en medelfast madrass. Men barn är också individer, med olika sovvanor och preferenser. Låt ditt barn också ha sina önskemål när det kommer till hur sängen ska vara!

Liknande artiklar:

Vad du ska tänka på när du köper barnsäng

Resesängar bäst i test