Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Lekmer &Jollyroom

När man har barn så blir man ofta påmind om hur snabbt de växer, och det gäller att hänga med och skaffa nytt när kläder och skor blir urvuxna. Självklart kommer barnet också att ”växa ur” sin säng. Men här finns det smarta lösningar, som gör att man inte måste köpa ny barnsäng hela tiden.

En så kallad växasäng är utformad på ett sådant sätt så att den faktiskt kan ”växa” med barnet. Ofta består växasängen av olika delar som kan monteras ihop och isär, så att de passar till ett mindre eller större barn. De kan ha höj- och sänkbar sängbotten, och sidostycken som kan sättas dit eller tas bort efter behov.

Vissa växasängar börjar som en spjälsäng till den nyfödda bebisen, och slutar som en juniorsäng. Andra växasängar är tänkta att börja användas efter spjälsängen, och sedan följa barnet uppåt i åldrarna.

Att slippa köpa ny säng fler gånger under barnens uppväxt är såklart både ekonomiskt och praktiskt. Och, det kan underlätta övergångarna då barnet kan känna att det fortfarande sover i ”sin” säng – den har bara blivit lite större.

Vad vill man då tänka på när man köper en växasäng? Självklart ska den vara utformad så att barnet kan sova tryggt och säkert i den. Det ska inte finnas risk för att barnet klämmer sig, skadar sig eller ramlar ur sängen. Och så ska den vara byggd och målad i material som inte är skadliga för barnet.

Sedan är ju det här en säng som ska följa med barnet under en lång tid. Därför är det bra om sängen har en enkel och tidlös design, som passar in i rummet och som man inte tröttnar på alltför snabbt.

I det här testet lyfter vi fram ett antal modeller av växasängar som uppfyller våra krav på moderna och funktionella sängar för barn. Vissa föredrar att i stället köpa en juniorsäng direkt efter spjälsängen – därför har vi också testat några sådana sängar.

Lista över de bästa växa- och juniorsängarna:

Premium: Sebra växasäng

Det här är den klassiska Junosängen, som har återupptagits och uppdaterats av det danska designföretaget Sebra, som är känt för sina välgjorda kvalitetsmöbler för barn. Sängen har en justerbar botten och avtagbara sidor. Den kan användas från att barnet är nyfött, och upp till sexårsåldern.


Mellan: Troll Victor växasäng

Företaget Troll är känt för sina vackra barnmöbler i nordisk stil. De ställer höga kvalitetskrav och möblerna är gjorda i massiv björk från de nordiska länderna. Växasängen Victor har en hög huvudgavel och avtagbara sidobrädor som skyddar barnet från att rulla ur sängen. Rekommenderad ålder: 3-12 år.


Budget: Troll Royal juniorsäng

Sängen Royal från Troll är designad med inspiration av det svenska kungahusets prinsessa Estelle. Den är utsmyckad med en handmålad krona på huvudgaveln. Kronan är målad i silver, men skiftar färg beroende på hur ljuset faller. Sängen uppfyller Trolls alla kvalitetskrav.


Köpguide växasängar

Vad ska man tänka på när man köper en barnsäng?

Att kunna sova bra är viktigt för barns hälsa och utveckling. Och som med alla barnsängar så gäller det att sängen är utformad så att barnet kan sova och vakna tryggt och säkert.

Barnet ska inte riskera att klämma sig eller skada sig på något annat sätt eller att ramla ur sängen. En barnsäng ska vara stabilt byggd och den ska inte ha några lösa delar. Kontrollera att sängen som du köper är testad och godkänd utifrån gällande säkerhetsstandard.

Om det är en spjälsäng, ska den vara utformad så att barnet inte kan klättra ur den. Det är också viktigt att spjälorna i sängsidorna inte sitter för glest. Detta för att det annars finns en risk att barnet tränger sig ut och det finns risk för kvävning. Avståndet mellan spjälorna ska vara max 65 millimeter enligt Konsumentverket.

Om sängen har ribbor i botten, ska dessa sitta ännu tätare, med max 25 millimeters mellanrum. Detta för att barnet annars riskerar att fastna med fötterna. Spjälsängen ska inte heller ha några delar som sticker ut, där barnets kläder kan fastna och orsaka strypning.

Det är också viktigt att madrassen sitter rätt i sängen, och täcker hela sängbotten. Till spädbarn ska madrassen inte heller vara för mjuk. Använd den madrass som hör till sängen som du köper!

Ett spjälskydd kan användas för att undvika att armar och ben hamnar mellan spjälorna. Det ska i så fall fästas så att det sitter ner mot sängbotten, mellan madrassen och sängsidan.  

Att sängbotten är höj- och sänkbar är en fördel då den kan anpassas efter behov. När bebisen är liten kan man då ha sängbotten i ett högre läge, så det blir lätt att plocka upp och lägga ner bebisen i sängen. Sedan, allteftersom bebisen växer, så kan sängbotten flyttas längre ner. Det är viktigt att den är i rätt läge så att inte barnet kan klättra ur sängen och riskera att skada sig.

Med tanke på säkerheten ska avståndet mellan sängbotten och sängsidans överkant ska vara minst 60 centimeter när sängbotten är i sin lägsta position, och minst 30 centimeter när den är i det högsta läget. Sängbotten ska sänkas till det lägsta innan barnet kan sätta sig upp själv. 

När ska man byta från spjälsäng till en annan typ av säng?

En växasäng kan vara antingen en sådan som du kan ha redan från när barnet är nyfött – eller en sådan som du byter till när barnet blivit för stort för sin spjälsäng. Men i båda fallen så ska barnet i något läge byta från någon form av spjälsängsmodell, till en variant som den kan gå i och ur själv.

Vissa spjälsängar och växasängar har avtagbara sidor, så att barnet kan behålla samma säng även efter spjälsängsåldern. När barnet börjar visa tendenser till att klättra över kanten, kan det vara läge för att ta bort sängsidan, alternativt byta spjälsängen mot en annan säng. När barnet kommer in i det nyfikna klätterstadiet, är det bra om det kan få känna mer frihet och självständighet.

När barnen är lite större, behöver de alltså inte längre ha en spjälsäng med fyra sidor. Däremot kan utrullningsskydd komma väl till pass. Barnsängar har ofta någon form av skyddsbräda på sidan, som hindra barnet från att ramla ur sängen. Det kan upplevas som en extra trygghet för barnet.

Design, kvalité och material

En barnsäng bör vara gediget och stabilt byggd, i material med hög kvalité. Välj gärna en säng som är byggd i massivt trä. Det finns också växasängar i järn.

Man vill att alla material i sängen, inklusive färger, limmer och madrass, ska vara fria från kemikalier som kan vara skadliga för barnet att andas in. Vädra gärna madrassen innan den används första gången. Det är bra om säng, madrass och sängkläder är slitstarka och lätta att hålla rena.

Sängens design bör vara enkel och genomtänkt, gärna med lugna, runda och mjuka former. En växasäng är tänkt att följa med barnet under en lång tid. Därför är det bra om man väljer en enkel och tidlös design som passar in i barnets rum och som man inte tröttnar på alltför snabbt.

En säng bör också vara utformad så att madrassen inte hamnar för nära eller direkt mot golvet. Detta för att kroppsfukten ska kunna ventileras ut. Att sova för nära golvet gör också att barnet andas in mer damm, vilket inte är hälsosamt. Så se till att sängbotten kommer upp en bit ifrån golvet.

Fördelarna med särskilda sängar för barn

Många föräldrar har funderingar kring vad som är den bästa sänglösningen för barnen. Varför ska man köpa en växasäng eller en juniorsäng till sitt barn? Går det inte lika bra med en vuxensäng direkt efter spjälsängen?

En växasäng eller juniorsäng kan bli ett gulligt eller lekfullt inslag i barnens rum. Den typen av sängar är också särskilt anpassade efter barnets behov. Den kan till exempel ha stödbrädor på sidorna, som hindrar barnet från att rulla utför kanten och ramla ner på golvet.

Barnsängen är också mer anpassad storleksmässigt, vilket kan kännas tryggare och mer ombonat för barnet – särskilt för små barn. Den kommer självklart också att ta upp mindre plats i barnets rum, och därmed få rummet att kännas mindre trångt för barnet.

Ett annat utrymmesbesparande alternativ kan vara en våningssäng eller loftsäng till barnen. Här finns dock en del säkerhetsrisker att tänka på om barnen faller eller hoppar från höga höjder.

Premium: Sebra växasäng

En tidlös modell som använts och älskats i generationer.

Junosängen är en dansk designklassiker som ritades av arkitekten Viggo Einfeldt på 1940-talet. Den har en enkel och modern men samtidigt klassisk form som uppskattas av många.

Nu har det danska företaget Sebra återupptagit och uppdaterat den här modellen. Sebra är inriktade på kvalitetsmöbler för barn där man kombinerar det moderna med det hantverksmässiga, och man använder gärna naturmaterial.

Den här baby- och juniorsängen är gjord i björkträ och har en vacker form med rundade hörn. Den har element av spjälsäng då sidorna har spjälor, medans gavlarna är hela bortsett från en sektion med spjälor längst upp. Båda sidstyckena med spjälor kan enkelt tas bort och sättas dit igen efter behov.

Sängbotten kan justeras i två olika höjder, och sängen är också utdragbar – från 112,5 centimeter till 155 centimeter. Den kan användas från det att barnet är nyfött, upp till 6 års ålder. Den är målad med en antibakteriell, miljövänlig och giftfri färg.

Den här sängen finns i flera vackra och tidlösa färger.

Mått: 112,5-155 x 70 x 88 centimeter


Mellan: Troll Victor växasäng

En enkel, robust och vacker säng som kan följa ditt barn genom många år.

Det lettiska företaget Troll är känt för sina vackra kvalitetsprodukter när det gäller inredning för barn. Deras formgivning har en klassisk nordisk stil, och möblerna är byggda i björkträ från de nordiska länderna. Troll ställer hårda krav på sina material och produkter, och uppfyller både europeiska och amerikanska standarder.

Den här växasängen är tänkt att användas från cirka 3 till 12 års ålder. Med sina höga gavlar och sidobrädor med rundade former, ger den en ombonad känsla. Sidobrädorna finns där för att skydda barnet från att ramla av sängen, men de kan också tas bort om de inte behövs.

Sängen kan dras ut på längden, och har en säkerhetsspärr som hindrar att den dras ut så långt att den delar sig. Från 110 centimeter, kan den dras ut och bli hela 201,1 centimeter lång.

Sängen är tillverkad av solid björk och MDF. Det rekommenderas att man också köper den tredelade madrassen som hör till. Färgen som sängen är målad med och även limmet är miljövänligt och giftfritt.

Mått: 110,6-201,1 x 83,4 x 89 centimeter


Budget: Troll Royal juniorsäng

Ett alternativ kan vara att gå direkt från spjälsängen till en juniorsäng. Därför har vi även tagit med några sådana modeller i testet.

I den här sängen får ditt barn en sömn med kunglig guldkant!

Den höga huvudgaveln får sängen att påminna om en tron. Och sängen är faktiskt designad med inspiration av det svenska kungahusets prinsessa, den lilla Estelle! Sänggaveln är utsmyckad med en krona, målad i silver. Och som för att ge ett magiskt skimmer av kunglig glans, skiftar kronan färg beroende på hur ljuset faller på den.

Också denna juniorsäng kommer från Troll, som är kända för sina kvalitetsmöbler i nordisk björk och med ett klassiskt nordiskt formspråk. Möblerna är grundligt testade och kontrollerade. Och såväl färger som limmer är miljövänliga och giftfria.

Mått: 152,8 x 76,7 x 92,2 centimeter


För att göra testet mer komplett, har vi också tagit med några extra modeller som vi varmt kan rekommendera.

Bloomingville juniorsäng

Sov högt uppe bland molnen!

Här har vi ytterligare ett danskt varumärke som har skapat en fin säng för de små. Sängen är robust och kvalitativ, byggt i massivt trä och MDF. Samtidigt har den en lekfullhet i utformningen, med rundade detaljer och ett sött moln som sidoskydd.

”Molnet” kan sättas på höger eller vänster sida av sängen, eller tas bort helt när det inte behövs längre. De generösa måtten – 200 lång och 90 bred – gör att barnet kan behålla den här sängen en bra bit upp i åldrarna.

Mått: 200 x 70,5 x 90 cemtimeter


Troll Philipa Juniorsäng

Ännu en kvalitetsprodukt från Troll.

Det här är en robust säng, enkelt designad med raka linjer, och en praktisk förvaringslåda under. Perfekt för leksaker, extra filtar, eller bara för att hålla monstren borta! Sängen har också sidoskydd som hindrar barnet från att ramla ur sängen.

Troll är känt för sina kvalitetsmöbler för barn, tillverkade i massivt trä från de nordiska länderna och med ett nordiskt formspråk. Färger och limmer som används till möblerna är miljövänliga och giftfria.

Mått: 148,3 x 65,5 x 87,0 cm


Stokke Sleepi 4-i-1-säng

Den här kan man verkligen kalla växasäng!

Stokke är ett norskt märke för barnprodukter med inriktning mot kvalité, ergonomi, funktion och design.

Den här sängen vann Junior Design Awards 2015 och har en unik oval design. Genom att köpa till de olika delarna och montera ihop dem med varandra, kan man förvandla sängen från spjälsäng till juniorsäng.

Konceptet kallas Sleepi 4-i-1. Den här sängen kan alltså användas från det att barnet är nyfött, och ända upp till 10 års ålder.

Sängen är tillverkad i miljövänligt europeiskt bokträ och finns i färger som vit, natur och valnöt. Sängbotten är höj- och sänkbar, och även perforerad för bästa luftcirkulation. Sidorna är avtagbara så att barnet lätt ska kunna ta sig i och ur.

Sängen har fyra låsbara svänghjul, och det kombinerat med dess kompakta form, gör att den blir lätt att flytta från rum till rum.

Madrassen som hör till är gjord i ett allergitestat PU-skum.

Mått på första delen: 127 x 86 x 74 centimeter


Leander Comfort växasäng

Även denna är en riktig växasäng, som kan användas från nyfödd upp till sju års ålder.

Den här växasängen från danska Leander är en vackert designad säng med mjuka former. Man har medvetet undvikit alla skarpa kanter i utformningen. Även i materialvalet har man varit noggrann; sängen är byggd i FSC-certifierad, formpressad bok. Den är målad med en vattenbaserad lack.

Sängen byggs ut för barnet i flera steg. Man börjar med att montera sängen i bebisutformningen, då den fungerar som en spjälsäng med hög botten. När bebisen växer, sänker man sängbotten.

När barnet sedan blir så stort att det kan krypa ur sängen själv, är det dags att ta bort sängsidorna. Då har du en vanlig säng som är 70 x 120 centimeter.

Sedan, när barnet växer ur även den storleken, byter man bara ut sidorna och sängbotten till ett juniorkit. Då har man en juniorsäng på 70 x 150 centimeter. Det finns också säkerhetsskenor som en extra trygghet.

Sängen kan senare användas som en smart soffa i tonårsrummet!

Mått: 120-150 x 70 x 94,5 centimeter


Frågor och svar

Vad ska man tänka på när man köper en växasäng till sitt barn?

Säkerheten måste alltid gå först när man köper en säng till sitt barn. Sängen ska vara godkänd enligt gällande säkerhetsstandard och Konsumentverkets anvisningar.

Vid vilken ålder ska man gå över från en spjälsäng till en annan typ av säng?

Det är individuellt, men generellt gör man det bytet när barnet börjar visa tendenser till att vilja klättra ut själv.

Vilka material är bra i en säng för barn?

Materialen i sängen bör vara fria från giftiga kemikalier och andra ämnen som kan vara skadliga för barnet att andas in. Sängen ska också vara byggd i stabila och robusta material.

Vilken madrass är bäst i en barnsäng?

Man ska alltid välja en madrass som passar i sängen, och som täcker hela sängbotten. Köp den madrass som hör till sängen! En kvalitetsmadrass är värd pengarna, eftersom en bra sovställning är viktig för ryggradens utveckling hos växande individer. En bra nattsömn är såklart också viktigt för barnets allmänna hälsa och välbefinnande.