Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Filur Namnlappar, Namnband & Applino

Jackor, väskor, stövlar, skor. Olika saker som ska med till skolan, förskolan, fritids, aktiviteter och så vidare – och förhoppningsvis inte försvinna någonstans! När det gäller att hålla reda på vad som tillhör vem, och att hitta igen barnens saker, så är namnlappar till stor hjälp.

Alla har varit med om saker som hamnar på villovägar. Och i gemensamma tamburer där många barn ska samsas och lämna sina tillhörigheter, är det lätt hänt. Men om sakerna är märkta med namn och kanske andra uppgifter som telefonnummer, så ökar chanserna att de kommer tillrätta igen.

Det finns olika typer av namnlappar för textilier. Vissa fästs i tyget genom att man stryker på dem med strykjärn. Då sitter de väldigt bra, eftersom de smälter ihop med tygets fibrer vid strykningen. Men idag finns också riktigt bra strykfria varianter på marknaden.

Namnlappar finns också i varianter som kan användas på andra material än textil. Vissa passar för att märka prylar som leksaker, och även de vuxnas saker, som verktyg eller andra saker. Det finns namnmärken som fäster på material som plast, glas och metall, och även på till exempel väskor och stövlar i olika material.

Idag finns namnlappar i olika utföranden, och i många fall har man stor frihet att designa sina namnlappar själv! Det finns olika bakgrundsfärger, textfärger, teckensnitt, och figurer att dekorera sina namnlappar med. Figurer gör det lättare även för små barn att känna igen och hitta sina saker.

Vi lyfter här fram ett antal varianter av namnlappar som vi varmt kan rekommendera. För att komplettera testet så har vi även tagit med andra relaterade produkter, som stämplar, reflexer och märkpennor.

Lista över de bästa namnlapparna

Premium: Filur strykfria namnlappar

Dessa slitstarka namnlappar kan användas på kläder, men även på verktyg och andra prylar. De tål både höga och låga temperaturer. Du skapar dem själv – det finns många olika färger och utföranden att välja mellan. Filur har fått fem stjärnor på Trustpilot för sina namnlappar!


Mellan: Stryka-på-lappar från Namnband

De här lapparna sitter väldigt bra i och med att de smälter in i plaggets fibrer när man stryker dem. Materialet i de här lapparna är vinyl. De kan användas till kläder men även till böcker, stövlar, kälkar, leksaker mm.


Budget: Namnstämpel från Namnband

Det är alltid kul att ha en stämpel att märka barnens saker med! Det går snabbt, blir snyggt och man kan märka upp väldigt många saker. Det här är en textilstämpel med snabbtorkande, svart tryck. Den fungerar även på väskor, regnkläder, stövlar med mera.


Köpguide: Vad ska man tänka på när man köper namnlappar till barn?

Namnlappar för att märka kläder och andra saker finns i olika material. Ofta är de gjorda i någon form av textila material. Välj namnlappar efter hur de ska användas.

Det är viktigt att de sitter fast ordentligt så att de inte tappas bort. Med tanke på hur de används är det ofta viktigt att namnlappar har en hög kvalité och är slitstarka.

Både lapparna, limmet och färgen till trycket ska vara av beständiga sorter som gör att de klarar tuffa tag. Samtidigt ska de inte vara gjorda av ämnen som kan vara skadliga eller irriterande för barnets hud.

Det finns olika sätt att fästa namnlappar – de kan sys fast i kläderna, vissa ska strykas fast, och andra är självhäftande, så kallade strykfria namnlappar. Vissa namnlappar är gjorda för att fästas på plaggets tvättrådslapp, och ska inte fästas på själva tyget.

Olika namnlappar har olika ändamål. Vissa passar bäst för kläder, andra fungerar bra även på väskor, skor, stövlar, regnkläder och annat. Åter andra kan även användas på leksaker, verktyg och andra saker. Vissa är specialanpassade för någon specifik användning, till exempel i skor. Tänk efter vad namnlapparna ska användas till och om de passar för ändamålet!

En viktig aspekt är om namnlapparna klarar dina vanliga tvättrutiner. Kontrollera om lappen tål maskintvätt och torktumling och i så fall hur höga temperaturer de klarar. Angående namnmärkning av prylar så kan det också bli aktuellt att kolla om namnlapparna till exempel är vattentåliga, om de klarar att köras i diskmaskin, och så vidare. Vissa namnlappar klarar både ugn, mikrovågsugn och maskindisk utan problem! Kanske något för matlådan på jobbet?

Andra typer av namnmärkning

Ett alternativ till namnlappar kan vara att i stället använda en stämpel eller en märkpenna och på så vis märka plagget direkt. Även här blir det ju intressant, om det gäller kläder, att ta reda på om märkningen håller i tvätten – och i hur många tvättar?

I vissa fall – kanske om det är saker som till exempel böcker som ska märkas, så kan pappersetiketter vara ett alternativ. Dessa kan till exempel skapas i någon lämplig programvara på datorn och sedan skrivas ut på etikettpapper.

Namnlapparnas design

I många fall har du stora friheter att designa dina namnlappar själv. Gör det gärna tillsammans med ditt barn! Då kommer barnet lättare ihåg hur just hans eller hennes lappar ser ut.

Ofta finns möjlighet att välja från en hel palett av färger, både för bakgrundsfärgen och för texten. Ibland finns olika bakgrundsmönster att välja mellan. Texten kanske kan utformas efter tycke och smak och man kan ha möjlighet att välja teckensnitt.

När det gäller namnlappar för barn så finns det ibland också diverse olika figurer att pryda namnlapparna med. Det kan vara enkla figurer som djur, blommor, smileys eller andra bilder. Och hos vissa tillverkare finns ett helt utbud av kända figurer till exempel från serier, barnböcker eller filmer att välja mellan.

Premium: Filur strykfria namnlappar

Filur har fått fem stjärnor på Trustpilot för sina namnlappar. Den här varianten av deras namnlappar är självhäftande och strykfria, och kan användas på alla kläder som har skötselråd.

Det här är slitstarka namnlappar, som klarar både höga och låga temperaturer. De kan tvättas i 60 grader och de kan även torktumlas. De har även andra användningsområden som att märka verktyg och andra prylar, och de klarar även diskmaskin och ugnsvärme.

(Undantagen är alltså kläder utan skötselråd, till exempel strumpor, halsdukar och hemstickade kläder – till dessa rekommenderar tillverkaren att man i stället använder de påstrykbara namnlapparna. )

När det gäller utformningen så har du och barnet här en hel uppsjö med alternativ att välja mellan! Här finns motiv med alltifrån djur till bilar och fantasifigurer. Du kan också välja bort motivet och bara ha text på lapparna.

För bakgrunden finns olika färger att välja mellan, men även motiv och mönster som prickar, hjärtan, stjärnor, moln, eld eller spindelnät. För texten finns en hel palett med färger, och flera olika teckensnitt, att välja mellan.

Tillverkaren utlovar också en snabb leveranstid – från beställningen har du dina namnlappar på bara 3-4 dagar.

Mått: 30 x 13 mm


Mellan: Stryka-på-lappar från Namnband

De här namnlapparna har fått mycket fina betyg i kundrecensionerna. De är vita namnlappar i vinyl, med svart tryck i en enkel och tydlig design. Det finns ett antal symboler att välja mellan – till exempel aliens, halloween, sjukvård, fordon eller idrott. Symbolen och texten är svarta. Både lappar, lim och tryck är mycket slitstarka och klarar alla väder.

De här namnlapparna kan användas både på kläder och prylar. För att fästa dem på kläder, stryker man dem med strykjärn i fem sekunder. Strykjärnet ska vara inställt på rätt temperatur för bomull, och man lägger en bit bakplåtspapper emellan namnlappen och strykjärnet.

När man stryker dem, smälter de in i tygets fibrer och sitter sedan väldigt bra. Man kan sedan tvätta dem i alla tvättprogram upp till 60 grader. Man ska dock vänta till 48 timmar efter strykningen, innan man tvättar dem.

Man kan även använda de här namnlapparna på böcker, stövlar, kälkar, leksaker med mera. Vill man använda dem på prylar, är det bara att klistra på dem. De klarar maskindisk. Leveranstiden enligt tillverkaren är tre dagar.

Mått: 33 x 11 mm


Budget: Namnstämpel från Namnband

Ett intressant alternativ för märkning av kläder och annat, är att använda en stämpel. Det är ett sätt att snabbt och lätt märka upp många plagg och andra saker.

Även denna produkt från Namnband har fått mycket fina recensioner av kunderna. Stämpeln har en svart tryckfärg som torkar snabbt och som håller i tvätten.

Det fungerar även att stämpla olika prylar, väskor, regnkläder, stövlar etc. Man får stämpeln med en dyna och en flaska med färg.

På tunna plagg kan trycket lysa igenom – man kan i så fall stämpla på tvättrådslappen i stället.


Fler namnlappar

För att komplettera testet, har vi också tagit med några andra varianter av namnlappar som vi varmt rekommenderar.

Klädetiketter från Applino

Applino erbjuder snygga och stilfulla etiketter med en modern, lekfull design. De är gjorda i material med hög kvalitet, är mycket tåliga, och fäster riktigt bra. De tål både tvätt i tvättmaskin och torkning i torktumlare. De är också miljövänliga och hudvänliga, och fria från BPA, ftalater och nickel.

I sortimentet finns olika typer av etiketter som passar för kläder, skor respektive prylar. Klädetiketterna finns i en stryka-på-variant och en strykfri. Och det finns en stor valfrihet bland olika storlekar och format – runda, fyrkantiga eller avlånga.  

Man kan välja olika typer av design, till exempel med en figur, ett monogram eller en symbol, eller andra designattribut som arrangeras tillsammans med texten. Text och grafiska detaljer är oftast vita. Snygga och moderna och samtidigt roliga och lekfulla. Bakgrunden kan vara enfärgad eller mönstrad.

Sedan går man vidare och väljer färg, typsnitt, och om de ska vara strykbara eller strykfria. De strykfria namnlapparna ska man fästa på tvättrådslappen, inte på tyget.


Filur strykbara namnlappar

Det här är mycket tåliga namnlappar som kan fästas på alla typer av kläder, inklusive strumpor, halsdukar, och hemstickade plagg. De sitter extra bra, eftersom strykningen gör att de smälter ihop med tygets fibrer. Och de klarar riktigt höga tvätt- och torktemperaturer. Vill man få bort en sådan här lapp igen, gör man också detta med hjälp av ett strykjärn.

När det gäller designen så har ni här massor av alternativ att välja mellan! Här finns motiv med alltifrån djur till bilar och fantasifigurer. Eller du kan välja bort motivet och bara ha text på lapparna.

För bakgrunden kan du välja mellan olika färger, men även motiv och mönster som prickar, hjärtan, stjärnor, moln, eld eller spindelnät. För texten finns flera olika teckensnitt, och en hel palett med färger att välja mellan.

Tillverkaren utlovar en snabb leveranstid – från beställningen, har du dina namnlappar på bara 3-4 dagar. Och Filur har fått fem stjärnor på Trustpilot för sina namnlappar!


Skoetiketter från Applino

Applinos namnlappar är slitstarka och håller en hög kvalité. Detta blir inte minst viktigt i lappar som ska sitta i skor, och hålla för alla typer av lek och stoj utomhus. Etiketterna är snygga och stilfulla, med en modern, lekfull design. De är också miljövänliga och hudvänliga, och fria från BPA, ftalater och nickel.

Skoetiketterna är självhäftande och utformade för att sitta inuti skon, i hälen. Man kan välja en rund form, eller en som är mer formad efter själva skohälen. Det finns också en rektangulär variant med vit bakgrund.

Det finns olika typer av designattribut att välja mellan, till exempel med en figur, ett monogram eller en symbol, som arrangeras tillsammans med texten.

Vill man hjälpa barnen att lära sig vänster och höger, så finns också två olika varianter av etiketter med symboler för detta – en oval variant och en som är ”hälformad”.

Sedan går man vidare och väljer bakgrundsfärg och typsnitt. Text och grafiska detaljer är oftast vita.


Vävda namnband 10 mm

De här namnbanden för kläder och textilier är vävda i miljöcertifierad egyptisk bomull. Man kan välja mellan flera olika sätt att fästa dem – sy fast dem, stryka fast dem, eller använda Namnbands egen patenterade metod som kallas Taggit, där man använder särskilda fäststift.

Man utformar också sin egen design på bandet. Det finns ett antal olika textstilar att välja mellan, och man väljer färg på bandet och färg på texten. Om man vill, kan man också välja en symbol – dessa finns indelade under olika teman som djur, natur, fordon, kärlek eller handarbete. Texten kan fördelas på en, två eller tre rader. 


Pryletiketter från Applino

Håll ordning på barnens saker med namnetiketter! De här pryletiketterna från Applino kommer i en mängd olika format, med samma moderna, snygga och lekfulla stil som kläd- och skoetiketterna. Du väljer format, bakgrundsfärg, symbol eller figur, och teckensnitt. Det finns varianter med mönstrad bakgrund, vit bakgrund, monogram, och så vidare, och många fina färger att välja mellan.

Pryletiketterna är självhäftande och du fäster dem enkelt och snabbt på föremål som leksaker, matlådor, termosar, sportredskap, böcker, mobiltelefoner, nyckelringar, tandborstar och andra tillhörigheter. De här etiketterna är mycket tåliga mot vatten och repor, de håller färgen bra, och de tål både frys och mikrovågsugn.


Märkpenna från Polarn o Pyret

Ett annat alternativ när man tänker på att märka upp kläder och tillhörigheter, är att använda sig av en märkpenna. Med den här märkpenna från Polarn  o Pyret märker du snabbt och enkelt upp ditt barns kläder och prylar.

En smal spets med svart färg gör att du lättare kan få ett snyggt resultat. Märkningen håller sedan i många tvättar. Polarn o Pyret har också kemikalierestriktioner för tillverkningen av sina produkter.


Reflexer från Filur

En annan produkt som lämpar sig väl för att fästa på kläder och väskor – särskilt den här tiden på året – är såklart reflexer. Med reflexer syns ditt barn på betydligt längre håll än utan.

De här fina och roliga reflexerna från Filur är självhäftande, och formade som olika figurer. De finns i många utföranden: allt från neutrala, geometriska former till djur, blommor, smileys eller kända figurer som Hello Kitty, Frost och Spider-Man.

Man får ett set med 12 eller 15 reflexer på det tema man har valt. Reflexerna är följsamma och sitter bra på kläder och annan utrustning. De är godkända enligt europeisk standard (EN13356) och gör att man blir synlig på 140 meters avstånd.

Snåla inte med reflexerna – sätt dem på alla ytterkläder, skor, stövlar, ryggsäckar och så vidare! Ett kul sätt att hålla dina barn säkra i trafiken.

Filur har fått mycket goda omdömen, med fem stjärnor på Trustpilot. De erbjuder också snabb leverans och gratis frakt.


Minilappar från Filur

Inte minst de små sakerna kan ju verkligen behöva varsin märkning! Hur lätt är det inte att pennor, pennvässare, linjaler och annat smått och gott annars försvinner. Och varför inte märka upp sådant som solglasögon och nyckelringar? Med de här snygga minilapparna kan du få ordning på alla små men viktiga prylar. De kan även placeras på klädernas tvättrådslapp. De klarar dessutom både tvättmaskin (upp till 60 grader), torktumlare, frys, ugn och diskmaskin.


Namnlappar med kända figurer

De här strykfria namnlapparna finns med många olika motiv med kända figurer. Här finns figurer som de små barnen känner igen, som Hello Kitty och Greta gris. De större barnen kan välja och vraka bland kändisar som Frost, Spider-Man och Avengers. Och här hittar du såklart klassiker som Musse Pigg, Bamse, Mumintrollen och Nalle Puh.  Här finns Disneys bilar med personlighet, och här dansar vackra prinsessor. Plus ännu fler teman – det är bara att botanisera bland alla fina alternativ tillsammans med dina barn!


Frågor och svar

Vilka olika typer av namnlappar finns på marknaden?

Det finns många olika typer. Vissa ska strykas på, andra är självhäftande och kallas också strykfria. Man kan också sy fast namnlapparna eller använda särskilda stift.

Hur kan jag märka upp många plagg snabbt?

Att märka med strykfria lappar går i regel snabbare än de som ska strykas fast. Andra alternativ kan vara att man i stället använder en stämpel eller en märkpenna.

Vad ska jag tänka på när jag köper namnlappar?

Det är viktigt att lapparna sitter bra så att de inte lossnar och kommer bort. Då förebygger man också risken att barnet får i sig namnlappen (gäller framförallt små barn).