Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland, Stor & Liten och Apoteket.

Nappflaskor är en nödvändighet när man har fått ett tillskott i form av ett litet barn i familjen! Särskilt under barnets yngre år är nappflaskan den produkt som barnet intar en stor del av sin föda genom. Mödrar som av olika anledningar inte kan amma sina barn har ett speciellt behov av nappflaska och det är därför av stor vikt att nappflaskan håller en hög kvalitet.

I detta test kommer fokus att ligga på just nappflaskor och mer specifikt på miljövänliga nappflaskor. Det är nämligen svårt att undgå att klimatet på vår planet blir mer och mer osäkert, varav det är av stor vikt att man som konsument väljer de produkter på marknaden som gör minst skada på vår planet.

Bäst i test 2020

  • Klean Kanteen – Kid Baby Bottle
  • Philips – Avent Natural
  • NUK – First Choice
  • Twistshake – Anti Cholic
  • NUK – Active Cup

Produkter som gör mindre skada på vår planet är ofta även produkter som gör mindre skada på oss människor, vilket är ännu en anledning till att föredra miljövänliga och ekologiska produkter. Genom att välja miljövänliga produkter väljer du alltså produkter som är mindre skadliga för ditt barn, vilket ökar chansen för att ditt barn får leva ett hälsosamt och långt liv!

För att hitta de populäraste och mest köpta nappflaskorna har vi använt oss av olika jämförelsesidor. Därav hoppas vi på att kunna ge dig en bra guide till vilken nappflaska som passar dig och ditt barn bäst utifrån din budget och dina krav!

Premium: 266 ml Kid Baby Bottle with Medium Flow Nipple från Klean Kanteen

Denna nappflaska från Klean Kanteen rymmer 266 ml och den är ett eko-säkert och miljövänligt alternativ och en sann utmanare till plastnappflaskan. Nappflaskan är helt fri från BPA, ftalater, bly samt andra gifter, vilket innebär att nappflaskan håller dryckerna rena och fräscha.

Själva flaskan är gjord av 18/8, livsmedelsklassat rostfritt stål och nappen är gjord av medicinsk silikon och båda dessa är helt fria från gifter som kan skada ditt barn. Vidare har flaskan en konturformad timglas-design som är speciellt utformad för små händer. Nappflaskan är även en så kallad ”Wide-mouth” flaska som har en bred öppning, vilket gör den enkel för påfyllning, tömning och rengöring.

Nappen på flaskan är designad så att den ska underlätta för barnet att behålla taget om nappen. Napparnas olika flöden möjliggör även naturliga ät-tempon och avslappnad matning för ditt barn. 

Nappflaskan har ett dubbelt beckventilsystem som undviker att nappen kollapsar och minskar även risken för kolik. Gängorna på nappflaskan är kompatibla med hela Klean Kanteens Wide-seriens lock, varav man kan byta lock vid behov.

Sammanfattningsvis kan man säga att Klean Kanteen har utvecklat en återanvändbar och 100% återvinningsbar nappflaska som tål maskindisk och därav är ett hållbart och säkert alternativ för ditt barn!


 

Mellan: Natural-nappflaska i glas 240 ml från Philips Avent

Här har Philips utvecklat en naturlig nappflaska i glas. Nappflaskan rymmer 240 ml och själva flaskan är tillverkad av BPA-fritt borosilikatglas av typ 1 medan nappen är av BPA-fri silikon. Glaset är helt återvinningsbart och följer läkemedelsbranschens standarder för högsta kvalitet och renhet.

Nappflaskan är även värmebeständig och den tål kraftiga temperaturvariationer, varav den kan förvaras säkert i kylskåpet, värmas och även fungera bra för sterilisering. De tydliga markeringarna på nappflaskan möjliggör exakt mätning och gör det lättare att fastställa hur mycket din bebis har ätit.

Nappflaskan har en insvängd form som ger stabilitet och komfort och detta gör den enklare att hålla i. Nappen är bred och bröstformad, varav den uppmuntrar till ett naturligt grepp och underlättar även vid övergången från bröst till nappflaska för ditt spädbarn.

Inuti nappen finns ett inlägg som gör den mjukare och mer flexibel utan att den kläms ihop, vilket ger ditt barn en mysigare och behagligare matstund. Nappflaskan har även ett avancerat system som motverkar kolik genom att flaskan är utformad med dubbla ventiler som leder till att luften hamnar i flaskan istället för i ditt barns mage.

Den breda flaskhalsen på nappflaskan gör den lätt att fylla på och rengöra. Nappflaskan består av få delar varav det går enkelt och snabbt att sätta ihop den. Nappflaskan tål även maskindisk och mikrovågsugn, varav den blir enkel att rengöra och värma på.


 

Budget: Nature Sense Glasflaska 240ml Silikon från NUK

NUK Nature Sense nappflaska rymmer 240 ml och är tillverkad av glas. Nappflaskan har en ortodontisk anti-koliknapp av silikon som förebygger kolik. Nappflaskan har även ett Anti-Colic Air System som balanserar vakuumet i flaskan vilket förhindrar att barnet sväljer luft och därmed förebygger kolik. Nappflaskans extra breda öppning underlättar påfyllning och rengöring av nappflaskan.

Sugnappen som är tillverkad i mjuk silikon har ett litet hål för tunnare vätskor och man kan även köpa till sugnapp med större hål. Sugnappen har som sagt en ortodontisk form vilket förebygger tandproblem hos ditt barn.

Nappflaskan är fri från BPA samt fri från bisfenoler, ftalater och PVC. NUKs produkter har vunnit flera priser inom olika kategorier, bl.a. har deras nappflaskor vunnit priser för dess höga kvalité, funktion, ergonomi m.m.


 

Vem behöver en nappflaska?

Föräldrar med spädbarn och små barn kan ha stor nytta av en nappflaska vid matning av sitt barn. För mödrar som av olika anledningar inte kan amma sina är en nappflaska ett måste så att barnet kan få i sig den näring som den behöver. Men även om man som mamma kan amma, kan det vara skönt att använda sig av en nappflaska som en avlastning och då modern inte finns tillgänglig är det en nödvändighet med en nappflaska. När barnet blir äldre är en nappflaska även bra för att träna på övergång från bröstamning till nappflaska.

Varför testades just dessa nappflaskor?

I detta test ligger fokus på hållbarhet och miljövänliga nappflaskor och därav har främst nappflaskor av miljövänliga material testats, såsom stål och glas. De nappflaskor som har testats är några av de populäraste och mest köpta bland småbarnsföräldrar och genom att testa dessa hoppas vi kunna leda dig till ett bättre köp av en nappflaska!

De nappflaskor som har testats befinner sig i olika prisklasser så att chansen ökar att du hittar en nappflaska som passar din budget och dina krav.


 

Utmanare: Anti-Colic 260 ml från Twistshake

Denna nappflaska från Twistshake är tillverkad i förstklassig BPA-fri polypropen och flaskan rymmer 260 ml. Nappen är gjord av BPA-fri silikon och flaskan har en anti-kolikventil som motverkar att ditt spädbarn drabbas av kolik. Nappflaskan kommer även utrustad med ett mixernät som kan lösa upp eventuella klumpar i drycken. Twistshakes nappflaska har även en praktisk pulverbehållare som man kan förvara portioner i upp till 100 ml i.

Nappflaskans extra breda flaskhals gör den lätt att hålla ren och fylla på drycker i. Nappflaskan är även ergonomiskt designad för att ditt barn ska få ett lättare grepp om flaskan och den har ett tjock plastlager som håller innehållet varmt. Nappflaskan tål maskindisk och den kan värmas i mikrovågsugn. 


 

Utmanare: Active Cup Rostfritt Stål från NUK

NUK Active Cup är en BPA-fri nappflaska i rostfritt stål som rymmer 215 ml. Flaskan är tillverkad av 18/8, luktfritt stål som varken tar åt sig eller ger ifrån sig smaker. Flaskan är även resistent mot bakterier som har svårt för att fästa på ytor av rostfritt stål, 100 % återvinningsbar, återanvändbar, miljövänlig, livsmedelssäker, korrosionsbeständig och utformad för att hålla i en evighet. Den spillfria nappen är av silikon och den är bitvänlig.

Denna nappflaska är dubbelväggig och håller värme och kyla längre än en vanlig nappflaska, i upp till hela 1,5 timme, vilket är väldigt praktiskt om man vill att drycken kyls snabbt eller om man vill att den håller sig varm under t.ex. en utflykt.

Med nappens ventilationsteknik, NUK Anti-Colic Air System, tillåts luften att flöda fritt i flaskan och tekniken motverkar därför sväljning av luft och därav minimeras risken för att ditt barn ska drabbas av kolik. Nappflaskan kommer även med ett praktiskt clip, vilket gör det lätt att hänga upp flaskan på t.ex. barnvagnen eller ryggsäcken. Nappflaskan är även speciellt utformad för små händer, vilket gör det lättare för ditt barn att greppa flaskan.

Nappflaskan är även lämplig för diskmaskin och den kan kombineras med andra drickpipar och sugnappar från NUK First Choice och First Choice+.


 

Frågor och svar

När börjar man använda sig av en nappflaska?

Nappflaskor är särskilt användbara under barnets yngre år. Speciellt viktigt är det för familjer där mamman av olika anledningar inte kan amma sitt barn. Nappflaskor är även väldigt viktiga vid övergången från matning via bröst till matning via nappflaska, men nappflaskor kan även vara bra för övergången från nappflaska till glas.

Hur länge bör man använda sig av en nappflaska?

Detta kan självklart skilja sig från barn till barn då vissa barn kan vänja sig av med matning via bröstet snabbare än andra. Vanligt är att man använder sig av en nappflaska från då barnet är nyfött till dess att barnet har fyllt ett år.

Vilket material är bäst för en nappflaska?

I denna guide har fokus legat på miljövänliga nappflaskor och faktum är att dessa nappflaskor även är säkrare för ditt barn. Detta på grund av att miljövänliga nappflaskor inte innehåller farliga kemikalier som kan skada ditt barn. Miljövänliga nappflaskor består ofta av glas eller stål och utifrån den information som vi har hittat om dessa material, är de att föredra framför nappflaskor av plast.

Ska man välja en nappflaska av glas eller stål?

Om man ser till valet mellan en nappflaska av glas eller stål, är det ingen större skillnad gällande säkerhet då båda materialen är fria från farliga kemikalier. Dock kan en nappflaska av stål hålla värme och kyla bättre, varav en nappflaska av detta material kan vara ett bättre val om man vill att nappflaskan har dessa funktioner.

Om man ser till materialen, kan en nappflaska av stål föredras i och med att det är mindre risk att en nappflaska av stål går sönder jämfört med en nappflaska av glas. Samtidigt väger en nappflaska av stål ofta mindre än en nappflaska av glas.

Vad kostar en nappflaska?

En nappflaska kan kosta från 20 kr upp till 400 kr. De billigaste nappflaskorna är ofta av plast medan de lite dyrare består av material som stål och glas.