Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar till Babylandoch Babyshop.

Det är viktigt att införskaffa en bekväm och säkerhetskontrollerad bilbarnstol för ditt barn oavsett vilken tid på året det är. Men under vinter med is och slask är det extra viktigt att bilbarnstolen uppfyller samtliga lagkrav och är korrekt placerad i bilen.

Det är flera saker som är viktiga att ha i åtanke för att göra det bästa köpet. Framförallt är det viktigt att den stol som du köper är anpassad efter barnets ålder och vikt. Därför har vi valt att inkludera några säkra bilbarnstolar för olika åldrar och vikter. Då kan du välja ett säkert alternativ!

Olika prisklasser och åldrar

I det stora utbudet av bilbarnstolar finns det stolar inkluderade för samtliga åldrar, storlekar och vikter. För att ditt barn ska sitta säkert på plats under hela resan är det viktigt att du har dessa punkter i åtanke när du väljer vilken bilbarnstol du ska investera i. Här hittar du också tre olika prisklasser att välja mellan. Dessa är premium, mellan samt budget.

Samtliga bilbarnstolar på den svenska marknaden uppfyller de EU-krav som gäller för säkerhet och komfort. I denna artikel kan du läsa om flera olika bilbarnstolar som är anpassade och utvecklade för olika stora barn och i olika prisklasser för att den ska inkludera något för alla föräldrar.

Premium: Cybex Cloud Q Butterfly Bilbarnstol

Cyber har med sin gedigna forskning skapat ett sortiment av bilbarnstolar som är av högsta kvalitet. Stolen Cloud Q är ett resultat av deras senaste undersökningar och är en uppgradering från deras tidigare version.

Bilbarnstolen har fått ett lyft med ett extra skydd och säkerhet och har också en ergonomisk ryggdel för att ge ditt barn den ultimata komforten både i och utanför bilen. Cloud Q Butterfly är skapad för mindre barn från 9 månader och uppåt.

Cybex Cloud Q Butterfly .jpg

En funktion som har gjort denna bilbarnstol till det populära val som det är idag är att stolen är utrustad med ett linjärt sidokrockskydd som kallas för LS.P System. Dessutom uppfyller stolen samtliga EU krav, inklusive ECE R44.

Läs mer om Cybex Cloud Q Butterfly här

Mellan: Britax Max-Way BS Bilbarnstol

Max-Way BS från det etablerade varumärket Britax är en bilbarnstol som är utvecklad och testad för barn från 9 mån upp till 6 år. Dessutom är stolen gjord för en vikt från 9 till 25 kg. Stolen är designad för att placeras bakåtvänd för att vara extra säker för ditt barn under färden.

Britax Max-Way BS BIlbarnstol.jpg

En faktor som gör stolen extra säker är att den  även har ett inbyggt stöd för huvudet och är något längre än andra stolar på marknaden. Tack vare stolens praktiska design är den anpassad även för mindre bilar och är ett mycket säkert val som gör att ditt barn sitter säkert året om.

Läs mer om Britax Max-Way BS här


Budget: 2ME Isofix Bältesstol

2ME är en populär stol, den har en kombination av bra säkerhetsfunktioner och en något lägre prislapp. Detta utan att du behöver kompromissa med varken barnets bekvämlighet eller säkerhet. Isofix är utrustad med praktiska remmar som gör det enkelt att fästa bilbarnstolen på sätet och är designad för att användas i en framåtvänd position.

2ME Isofix bältesstol.jpg
Isofix från 2ME är utvecklad och testad för barn med en vikt från 15 kg upp till 36 kg och tack vare stolens sidoskydd är den säker för barn i spridda åldrar. För att ditt barn ska sitta extra skönt har stolen fyllts med mer stoppning, så att barnet omges av ett skönt och mjukt material. Detta gör att stolen kan användas till även lite längre vinterresor. Ett bra val om du letar efter en bilbarnstol i budgetklassen som håller måttet.

Läs mer om 2ME Isofix här


Varför behöver man en bilbarnstol?

Vid en eventuell krock är barnet väldigt utsatt om de inte sitter fastspända i en bilbarnstol som är anpassad och framtagen för barnets ålder, vikt och storlek. Det är nödvändigt att investera i en passande bilbarnstol för att du och ditt barn ska åka säkert i vinter.

Det är också viktigt att du uppgraderar bilbarnstolen när ditt barn har växt ur den befintliga och alltid säkerställer att stolen sitter säkert fastmonterad innan färden. En bilbarnstol som inte är placerad korrekt skyddar heller inte barnet vid en eventuell krock!

För att den ska vara så säker som möjligt är det viktigt att du följer bilbarnstolens instruktioner och monterar den på angivet sätt och position i bilen. Kom ihåg att det också är lag på att barn ska vara fastspända i en bilbarnstol när du är ute och kör!

Hur länge ska man använda bilbarnstol?

För nyfödda barn ska du investera i ett babyskydd. Barn som är äldre än 9 månader ska istället placeras i en bilbarnstol anpassad för deras ålder.

Bilbälteslagen i Sverige gäller för samtliga personer i bilen och barn som har en längd som understiger 135 cm ska enligt lag använda en bilbarnstol under bilfärden. Sveriges lagar om barnsäkerhet i bilen anses av många experter vara bland de bästa och säkraste i världen.

Hur ska bilbarnstolen placeras?

I instruktionerna som medföljer vid köp kan du till exempel se om stolen ska placeras i framsätet eller baksätet samt om den ska monteras fast framåtvänt eller bakåtvänd. Oavsett ska bilbarnstolen aldrig placeras nära en krockkudde då detta kan göra en eventuell krock livsfarlig för ditt barn.

En generell trend är att bilbarnstolen oftare placeras i baksätet på grund av det ökar säkerheten för ditt barn.

Beroende på barnets ålder rekommenderar man lite olika positioner på bilbarnstolen. Forskare rekommenderar att barn färdas bakåtvänt så länge det går, gärna upp till 5 års ålder för att de ska sitta extra säkert i bilen. Studier visar att bakåtvända bilbarnstolar ger det bästa skyddet vid en eventuell krock och att bilbarnstolen ger mer stöd för barnets huvud, framförallt om bilbarnstolen har en något högre höjd.

Enligt studier räknar man också att en bilbarnstol reducerar skaderisken med mellan 60 och 90 procent. Så att använda rätt bilbarnstol har avgörande betydelse i farliga väderförhållanden och räddar liv. Det är därför nödvändigt att du alltid ser till att bilbarnstolen som du använder är i bra skick och att den är utrustad med rätt funktioner som skyddar ditt barn i bilen. Det är också viktigt att du är noga med vart bilbarnstolen placeras för att den ska fylla sin funktion.

Vad kostar en bilbarnstol?

Priset på en bilbarnstol varierar beroende på om du köper nytt eller begagnat och vart du handlar. Oftast är det billigare att köpa online, men olika märken och modeller har olika prislappar.

En billigare bilbarnstol kan köpas för omkring tusenlappen men premiumalternativ kan ligga på omkring fyra tusen kronor.

Utmanare: Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Frequency

Bilbarnstolen Rodifix från Maxi-Baby är en stol som är utvecklad för att hålla under många år. Den är anpassad för barn från 3,5 till 12 år med en vikt på mellan 15 till 36 kg. Stolen placeras framåtvänd i antingen fram- eller baksätet. Stolen har fått pris av flera säkerhetsexperter tack vare sina funktioner och krockskydd.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect Frequency .jpg

Stolen som är tillverkad av ett mycket behagligt material gör att ditt barn sitter bekvämt och säkert på plats även under längre resor. Det krockskydd som stolen är utrustad med kallas för Side Protection System och ger det bästa skyddet vid eventuella krockar och ger också extra stöd för barnets huvud. En värdig utmanare som har hyllats av flera experter.

Läs mer om Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Frequency här


Alternativ: Graco Connext ISO Catch Bälteskudde Diablo

Detta bilbarnsäte är ett bra budgetval för dig som letar efter en enkel bilbarnstol för ditt barn som är över 5 år. Bilbarnstolen är enkel att justera och sätta fast på sätet. Den är också utrustad med en Isocatch-fästanordning som gör att stolen hålls säkert på plats  när barnet sitter i.

Graco Connext ISO Catch .jpg

Connext ISO Catch från varumärket Graco är ett bra val för kortare resor och passar bra för dig som har en mindre budget.

Läs mer om Graco Connext ISO Catch här