Planerar du också en solsemester med dina små? Då funderar du säkert på hur du kan skydda dem på bästa sätt – för en solsemester innebär trots allt en ny miljö, annorlunda mat och mycket sol! Framför allt spädbarn och barn upp till fem år behöver särskilt mycket omsorg för att verkligen få en fantastisk, problemfri semester. Jag tänkte därför dela med mig av några tips som kan ge barnen det bästa möjliga skyddet, och därmed en lugnare och mer stressfri semester för dig!

UV-dräkter

Något som blivit allt vanligare är UV-dräkterna, som skyddar barnen ordentligt mot solens starka UV-strålar. Skillnaden mellan en UV-dräkt och andra badplagg är att vanliga badplagg bara erbjuder ett skydd på 5-15 i UV-faktor, medan skyddet du får av en UV-dräkt är hela 50 eller högre. Dessutom skyddar dräkterna mot bl.a. maneter som kan komma nära stranden.

Skyddande solglasögon

solbrillor

De flesta av oss skulle aldrig tänka tanken att åka på solsemester utan ett par snygga solglasögon som skyddar oss ordentligt i solen. Barn är betydligt mer känsliga mot solljuset, eftersom vi i Sverige inte är utsatta för särskilt mycket sol och värme. Därför hinner barnen inte utveckla en lika stark resistens som vi vuxna, så maximalt skydd i form av solglasögon är en nödvändighet.

Snygga solhattar

babyhatt

Solhatten är inte bara en trendig accessoar – den är ett måste! Huvudet och axlarna är de områden som är mest utsatta för UV-ljus, så det råder ingen tvekan om att alla barn behöver en högkvalitativ solhatt som skyddar barnets tunna hud. Det finns en mängd olika alternativ att välja bland, så låt barnet självt välja solhatten som är finast!

Bekväma sandaler

sandaler.jpg

Det är nog ytterst få barn som inte tycker om att springa omkring barfota, men den lyxen kan man tyvärr inte unna sig på solsemestern. Både stränder och pool-områden är fulla av sand, stenar, snäckor och glas, som kan orsaka allvarliga skador på de små fossingarna. Köp gärna minst två par bekväma skor innan du far iväg, och räkna inte med att hitta något lämpligt på semesterorten.

Praktiska resevagnar

Även om du bara planerar att vistas på hotellet som ligger precis vid stranden kan man inte komma ifrån det faktum att ett nytt land innebär många spännande attraktioner. Ni kanske trots allt får för er att se er omkring lite grann, och då är barnvagnen ofta en räddare i nöden – framförallt i 30 graders värme. På varma breddgrader är det betydligt jobbigare att bära omkring på ett litet barn, och då kan en praktisk, hopfällbar resevagn komma mycket väl tillhands.

Hoppas mina tips kommer till användning och ha så roligt på semestern!