Det är mycket man ska tänka på när man har barn. Och det som många föräldrar kämpar med och vill lära sig mer om, är barns sömn. Det finns egentligen inga rätt eller fel när det gäller barnsömn. Ni föräldrar får göra det som känns bäst för både era barn och er själva. Det finns ändå några saker ni kan ta till er.

Varför är sömnen viktig?

Alla människor behöver sömn. När man sover återhämtar både kroppen och hjärnan sig. Dessutom behövs sömn för immunsvaret. När man är barn och håller på att växa, är sömnen viktig. Under sömnen utsöndras tillväxthormon.

Hur mycket sömn behöver ett barn?

När det gäller hur mycket sömn ett barn behöver, så skiljer det sig åt. Alla barn är olika och behöver olika mycket sömn. Här följer en lista på hur mycket sömn ett barn behöver i olika åldrar:

0–12 månader: 15–18 timmar/ dygn. Men under dessa månader är det stor skillnad. En del barn sover mer och en del sover mindre.

1–3 år: 12–14 timmar/dygn.

3–6 år: 11–12 timmar/dygn.

6–12 år: 10–11 timmar/dygn.

12 år och äldre: 8–9 timmar/dygn. Men här skiljer det sig åt mycket. Många föräldrar upplever nog att deras barn sover mer. På fel tider också.

Sovvanor och rutiner

Det är viktigt för alla barn att ha sovvanor och rutiner. Framförallt när barnen är små. Det är då man som förälder ska börja få in rutinerna. Lättare sagt än gjort tycker nog många föräldrar. Under de första månaderna som småbarnsföräldrar, så är det nästintill omöjligt att få in rutiner. Då styr er bebis helt. Ja det är faktiskt så. Det som styr är hunger och mättnad. Men barnet vill också ha närhet och kärlek. Och det spelar ingen roll när på dygnet. På en nyfödd bebis är magsäcken liten. Det är svårt för bebisen att känna sig mätt. Man får som föräldrar räkna med många, många vakna nätter. Det är mamman till barnet som troligen gör det mesta av jobbet, då hon ammar.

Magsäcken blir större med tiden och till många föräldrars glädje behöver barnet äta mer sällan, även på nätterna. Efter 3–4 månader ska man försöka få barnet mätt och belåten då det ska sova för natten. Självklart ser det olika ut. Det är nu man ska börja få in rutiner. Ni ska veta att barnet kommer att testa er, att försöka få som hen vill, igen.

Alla barn mår bra av rutiner oavsett ålder. Det är under det första halvåret som det är viktigt att få till rutinerna. Framförallt vid läggdags. Kom ihåg att ha tålamod och se till att kvällarna ser likadana ut. Det kan till exempel vara mat, lyssna på saga eller sjunga. De sakerna gör att barnet vet när det är dags att sova. Ljuset är också viktigt. På dagen är det ljust och på kvällen släcker man ned när det är sovdags. På sommaren är det en bra idé att skaffa en rullgardin.

Sova med napp

Det här är ett ämne som diskuterar vilt. Många tycker inte att man ska lära sitt barn att ha napp. Det är lika många som tycker att barnen mår bra av det. Det är en tröst. Så är det. Om barnet skriker, in med nappen och det blir tyst. Frågan är om nappen är för barnets skull eller föräldrarnas? Det är inte farligt med napp. Vill ni att ert barn ska ha napp så go for it. Framförallt bebisar vill ha något att suga på. Men behöver det vara en napp? Många anser att om man vänjer sitt barn med napp, så blir det svårt att ta bort den sedan. Ja, så kan det vara. Det är många föräldrar som kämpar med det. Men man kan faktiskt ta något annat. Ditt eget rena lillfinger till exempel. En sak att tänka på: Om ditt barn tappar ur nappen när det sover, sätt inte tillbaka den då. Det kan vara ett sätt för barnet att förstå att det går att klara sig utan nappen.

Fördelar med napp:

 • Vem som helst kan trösta barnet när det vill suga. Inte bara den som ammar. Den som ammar kan då få en stund att vila och vara för sig själv.
 • Bra att ta till mellan måltiderna.
 • Barnet kan få det lättare att somna i sin egen säng.
 • Det kan vara bra att ta till om barnet vaknar på natten och ska somna om.
 • Man kan bestämma hur mycket barnet får suga på nappen. Det kan till exempel bara vara när barnet ska sova.
 • Forskare säger att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar. De tror att barnet sväljer bort slem när hen suger på napp. En annan förklaring kan vara att barn som sover med napp vaknar lätt.

Nackdelar med napp:

 • Det är svårt att vänja av barnet med nappen. Hen kan ha den flera år.
 • Om barnet vaknar på natten och har tappat nappen, kan det vara svårt för barnet att somna om innan hen får nappen i munnen igen.
 • Svårt att komma till ro om du glömt nappen. Kom alltid ihåg nappen!
 • Barnet får fula tänder och risken få tandställning när barnet blir äldre ökar.  
 • Vissa ljud uttalas fel om barnet har nappen i munnen när talet utvecklas.

Att sluta med nattmatning

Det kan vara svårt att sluta ge barnet mat på natten. När är det egentligen dags att sluta amma eller ge ersättning/välling? Det där är någonting som är upp till varje familj. Men vid fyra-sex månader kan det vara en idé att börja låta barnet få smaka på riktig mat. Sådana där barnmatsburkar ni vet. Man brukar börja med små, små smakportioner. En del vänjer barnet med gröt. Men sedan måste man sluta ge mat på natten. Det kan vara en stor omställning för barnet. Det finns vissa saker man kan tänka på:

 • Ha en vattenflaska vid din säng, om ditt barn brukar dricka mycket.
 • Se till att ditt barn har ätit innan läggdags, så det somnar mätt.
 • Se till att en annan vuxen kan ta hand om barnet de första nätterna när du ska sluta amma.
 • Ge helst inte mat som tröst om barnet vaknar på natten. Trösta genom att krama, byta blöja eller vagga. Musik kan också hjälpa. Eller sjung en sång.

Var ska barnet sova?

De flesta nyfödda barn sover i samma sovrum hos sina föräldrar. Det är lättast då barnet vaknar på nätterna och är hungrig. Många barn sover då i en bebiskorg, vagga eller spjälsäng. En del föräldrar har sina barn bredvid sig i sängen. Det gör man såklart som man vill. Många säger dock att det är farligt. Man kan rulla över sin bebis. För att motverka den risken kan man använda ett babynest. Det är också svårare att vänja av barnet när det sedan är dags att sova ensam. Jaja, det här måste alla ni föräldrar välja själva. En sängmobil över barnets egna säng kan hjälpa

Om man vill att ens barn ska sova i sin egen säng, så bör föräldrarna lägga barnet på sin plats när det är trött, mätt och belåten. Då kommer barnet så småningom lära sig att somna och vakna på samma plats. Det ger trygghet. Man kan också ge barnet ett gosedjur eller något annat mjukt som gör att det inte saknar sina föräldrars närhet. Barnet ska ha en lugn, tyst, säker och trygg plats. Och tänk på att det inte ska vara för varmt i rummet.

När ska barnet sova i eget rum?

Den här frågan kan bara ni som föräldrar svara på. Men det finns en rekommendation i Sverige. Det är bra att barnet sover i sin egen säng men inne hos sina föräldrar ända upp till 6 månader. För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Men när man slutar med nattmat är det ett bra tillfälle att låta barnet träna på att sova i ett eget rum. När man tänker efter så sover ens barn ensam ganska mycket på dagtid. I vagnen, i sin säng med mera. Men det är tyvärr inte lika lätt när det blir kväll. Ni som föräldrar får prova er fram och göra det som känns bäst för er.

Läs mer i vår guide om hur man får sitt barn att sova i egen säng.

Barn som sover på dagarna

Alla barn sover på dagarna. I alla fall under de två- tre första åren, men det kan naturligtvis se olika ut. Man känner igen ett trött barn på att det gäspar, kliar sig i ögonen och är gnällig. Då är det dags att sova. För att inte störa nattrytmen är det bra om barnet inte sover för sent på eftermiddagen. När barnet är 2 år och äldre är det bra om ni föräldrar kan börja minska ner på dagsömnen. Men det ska kännas bra för er och barnet.

Kan barn sova ute?

Tänk er och ert nyfödda barn. Ni är ute och går med er fina barnvagn och barnet somnar gott i den. Det är skönt med en härlig promenad. Det är en mysig stund tillsammans med ditt barn. Sedan kommer ni hem och vill inte väcka barnet. Vad ska ni göra? Kan ni låta barnet sova ute? Självklart kan ni det. Barn mår bra av att sova ute, men ni måste ha koll på det. Bor ni i ett hus, så ställ vagnen skyddat från regn och sol. Ha gärna en babyvakt med er, så ni hör när barnet vaknar. Om ni bor i en lägenhet så kan det vara svårare. Har ni en balkong så kan ni ställa vagnen där. Annars får ni sitta ute och vänta tills barnet vaknar. Det är inte helt fel det heller. Ni kan ju passa på att lyssna på en podd, läsa en bok eller bara njuta av lugnet.

Läs mer om barn och sova ute i vår guide

Barns sömn på förskolan

När barnet är 1 år eller äldre får barnet börja på förskolan om föräldrar vill och behöver för livspusslet. På förskolan sover barnen också och många förskolor följer rekommendationen att låta barnen sova i vagn utomhus. En del förskolor har till med utesängar där barnen sover. Men det är ni föräldrar som bestämmer hur länge ert barn ska sova. Det är många i den här åldern som har fått in sovrutiner. Och man försöker följa de rutinerna även på förskolan. Många förskolor har en tavla med barnens namn och hur länge varje barn ska sova.

De barn som inte ska sova brukar ha en vilostund. Då ligger man eller sitter och lyssnar på en saga. När sagan är slut är vilostunden slut. Det är viktigt att alla barn får ta det lugnt en stund och låta kropp och knopp återhämta sig lite och även personalen också.

Barn som sover för lite

Sömn är livsviktigt. Det vet vi nu. Vi vet också att alla barn är olika. Alla familjer är olika och gör det som är bäst för just deras barns sömn. Men de barn som inte får tillräckligt med sömn mår inte bra. Man märker på hur barnen är om de inte har sovit tillräckligt. På de minsta barnen märks det om de blir lättirriterade, blir sura eller gråter mycket.

De lite större barnen kan hamna i fler konflikter, har svårt att sitta stilla och koncentrera sig. Och skolbarn har svårt att ta in kunskap och lära sig. Det finns några saker som ni föräldrar kan tänka på när det gäller förskolebarn och skolbarn:

 • Om ni fått in kvällsrutiner som fasta sovtider. Håll fast vid dem.
 • Se till att det är positiva rutiner. Skapa lite mys med högläsning eller sånger.
 • Ingen tv eller dator i sovrummet.
 • Ge inte barnet dricka med socker
 • Lär ert barn vikten av goda sömnvanor.

Sömnbesvär hos barn

Det är vanligt att barn sover oroligt under vissa perioder. Det är någonting man som förälder får vara beredd på. Här följer några saker som kan ge sömnbesvär hos barn och vad du som föräldrar kan göra i de situationerna:

Om mitt barn får mardrömmar?

Barn drömmer mycket. Det är ett sätt att bearbeta det de upplevt under dagen. Ibland yttrar det sig som mardrömmar. Du som förälder kan tänka på att vara nära och trösta. Man behöver inte väcka barnet, men finnas där och se till att barnet blir lugn.

Det känns som att mitt barn är rädd för natten

Det som är typiskt vid nattskräck är att barnet helt plötsligt sätter sig upp och stirrar. Man kanske tror att barnet är vaket, men det är det inte. De första 5–10 minuterna är barnet inte kontaktbart. Helt plötsligt kan barnet börja skrika, gråta och bli rädd. Och hjärtat slår hårt. Du som förälder ska bara prata lugnt med barnet. Hålla om det och kanske sjunga en sång eller prata om någonting vardagligt, som barnet tycker om. Barnet blir lugn efter en stund.

Sedan finns det andra, mer vanliga saker som kan störa ett barns sömn som till exempel en förkylning, att barnet håller på att få tänder, kissar på sig, har växtvärk med mera.

Orsaker till försämrad sömn hos äldre barn och tonåringar kan vara:

 • Att barnet sitter vid en skärm (mobil, surfplatta eller tv) sent på kvällen.
 • Att barnet har mardrömmar.  
 • Att barnet känner sig stressad.
 • Att barnet mår psykiskt dåligt.
 • Att barnet har något problem i en relation.
 • Att barnet varit med om något jobbigt.
 • Att barnet druckit alkohol eller använt droger.

Sömn hos tonåringar

Att sova är livsviktigt. Det vet vi nu. Det pratas jättemycket om att motionera och äta bra mat är viktigt för att vi ska må bra. Men faktum är att om vi låter bli att röra på oss och inte tänka på vad man äter, så kan vi må ganska bra länge ändå. Om vi däremot inte sover som vi ska, så märker vi att vi mår dåligt bara efter några dagar. Visste ni till exempel att forskning visar att det finns en ökad risk för Alzheimers, diabetes typ 2, fetma och hjärt-och kärlsjukdomar om man inte sover bra? Det är viktigt att tänka på. När det gäller tonåringar så vet man att de flesta av dem är piggare på kvällen och tröttare på morgonen. Men det här är naturligtvis individuellt. En tonåring behöver ca 8–10 timmars sömn/dygn.

Egentligen ska man kanske inte gå efter antal timmar. Det är så olika från person till person. Titta istället efter hur ditt barn mår. Somnar hen ofta på lektionerna eller när hen kommer hem? Orkar din tonåring med skolan och eventuella andra aktiviteter? Vi vet alla att tonåringar älskar att slappa och ta det lugnt, men om du ser att det är ovanligt mycket, ja då kanske ni behöver göra någonting åt det. Kanske ni måste ändra någonting i sovrutinerna, eller införa några om det inte finns.

Sömn och skärmtid

Man ser en koppling till dålig sömn och skärmtid. Man tror att om barn sitter mycket framför en skärm så utsätts man för det så kallade blåljuset, som är likvärdigt dagsljuset. Blåljuset förskjuter produktionen av melatonin. Ett hormon som kroppen behöver för att kunna sova. Tonåringar använder skärmar dagligen det vet vi. Det är deras värld och det är så vårt samhälle ser ut. Flera, flera timmar går åt för att titta på en skärm.

Allt tittande påverkar deras hormonsystem, både positivt och negativt. Men skärmtittandet påverkar också era tonåringars tankar och känslor. Det de ser och hör ska bearbetas. Det kan i sin tur ge sömnsvårigheter. Sömnen blir störd och om man får svårt att sova, vad gör era tonåringar då? Jo de sätter sig eller lägger sig framför en skärm. De chattar och spelar spel, för att de tror att de ska bli trötta. Men i själva verket blir de piggare. De hamnar då i en ond cirkel, som kan vara svår att ta sig ur.

Känner ni igen er att när man är trött så blir man sugen på något sött? Det är väldigt vanligt att man som tonåring tar något sött på kvällen när man sitter framför en skärm. Kan man sova då? Nej, det söta gör att man blir piggare och att man orkar sitta och spela eller chatta. Ni föräldrar kan göra ett test tillsammans med era barn. Ha en sockerfri månad. Blev det någon skillnad med sömnen? Bra för er och era barn.

Ni föräldrar måste också våga sätta gränser. Alla barn behöver gränser, även tonåringar. Fast de oftast inte tycker det.  Hur vill ni ha det i er familj? Prata med era barn. Inga skärmar efter kl. 21för er alla kanske? Skulle det kunna fungera? Om inte, vad vill era barn? När de får veta allt om sömn så kanske de börjar förstå hur viktigt det är. Kompromissa och kom överens.

En annan sak är det där med motion. Ja vi har tagit upp det förut, men när det gäller tonåringar så märker man att de rör sig mindre. Det är ett faktum. Ett skämmande sådant också. Det är inte lika roligt att leka utomhus i den åldern. Och har man ingen fritidsaktivitet på dagarna, ja var hamnar man då? Jo framför en skärm. Samma sak, prata med era barn. Rör er tillsammans. Utmana varandra. Gör det till en kul familjegrej.

Barnsömn

Nu kan ni väl allt om sömn? Nja, det finns mer att lära sig, men det viktigaste har ni kanske tagit till er. Det är livsviktigt med sömn när det gäller alla människor. Vi fungerar inte om vi inte sover bra. Vi mår psykiskt och fysiskt dåligt.

Rutiner är viktiga. Utan rutiner kommer det inte att fungera. Det är inte bara de små barnen som behöver rutiner. Försök att ha rutiner även när barnen blir äldre och tonåringar också. Man kanske får ändra lite när det gäller tider, men det ska finnas rutiner.

Visa att det är ni som är de vuxna. Det är ni som bestämmer och vet vad som är bäst för era barn. Hur många har någon skärm era sovrum? Det är många som har det idag. Det är någonting som verkligen kan störa sömnen. Det är någonting att tänka på. Era barn kommer under sin uppväxt få höra vad som är viktigt för att må bra. Men prata med de hemma också.

Om ni ändå känner att det här med sömn är svårt eller att era barn har problem som inte går över, så finns det hjälp att få. Ni kan vända er till BVC, MVC, skolsköterskan och vårdcentralen.