Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Dina små ögonstenar är inte bara söta och rara – de är också små äventyrare som älskar att röra sig runt i hemmet och undersöka allt. Och visst är det charmigt – men det innebär också vissa säkerhetsrisker.

Hemmet är den trygga platsen för hela familjen, men här kan också faror vila. Faktum är att hemmet är den plats där flest olyckor drabbar barn. Så enkla, vardagliga saker som möblerna, spisen, badkaret, diskmedlet och balkongen kan orsaka olika typer av olyckor, och till och med bli dödsfällor om det vill sig illa.

I den här artikeln ger vi dig en guide för hur du på bästa sätt ser till att ditt hem blir en säker plats för barn. Vi bjuder också på köptips när det gäller olika typer av spärrar, skydd och annat som kan behövas för att barnsäkra hemmet.

Lista på saker för att barnsäkra hemmet:

Risker i hemmet

Merparten av de olyckor som små barn råkar ut för sker i eller i närheten av hemmet. Några av de vanligaste olyckorna i hemmet är fallolyckor, brännskador, klämskador och förgiftningar.

Tänk på att vara ute i god tid med att barnsäkra hemmet! Barn kan ofta röra sig mer och snabbare än vad föräldrarna tror. Och glöm inte att även när du har vidtagit alla åtgärder, så är det fortfarande viktigt att du tänker på att ha uppsikt över barnet.

Fallolyckor

En stor del av de olyckor som drabbar barn är fallolyckor, och det finns många platser i ett hem där barn riskerar att falla och skada sig. Och små barn kan skada sig även vid fall från låga höjder. Se till att det finns spärrar på alla fönster, även på första våningen, och självklart även balkongdörren. Kontrollera att balkongräcket ger tillräckligt bra skydd. Trappor får gärna ha grindar både upptill och nedtill.

Spädbarn kan skada sig även vid fall från låg höjd, som från en säng eller soffa. Använd en lämplig spjälsäng eller annan specialanpassad säng för bebisar, och en låg säng till små barn. Att spädbarn faller från skötbord är lätt hänt. En lösning kan vara att byta blöjor på golvet i stället. Lämna aldrig ett barn utan uppsikt på ett skötbord – håll hela tiden en hand på barnet om du till exempel snabbt behöver vända dig bort när barnet ligger på skötbordet.

Använd sele när barnet sitter i en barnstol, och försäkra dig om att stolen är stabil. Undvik gardiner som hänger i barnens höjd så att de kan klättra i dem. Av samma anledning bör man undvika golvlampor.

Olyckor med föremål och möbler

Tragiska olyckor har hänt då stora möbler har vält över små barn. Se till att fästa in alla höga möbler ordentligt i väggen. Även TV-apparater utgör ett riskmoment. Vill man inte ha sin TV på väggen så finns det särskilda tippskydd för platt-TV.

Även mindre fallande föremål kan skada barn. Om till exempel sladdar till elapparater hänger ner, eller man har bordsdukar som hänger ner, så kan barnen få tag i dessa och dra ner saker över sig. Om det finns tunga föremål framme som barnet kan nå, så kan de få dem över sig. Se till att förvara saker så att barnen inte kan få tag i någon del av dem. Det gäller i synnerhet tunga, hårda och vassa saker.

Om det finns vassa hörn och kanter så kan barn också springa och slå sig på dem. Det finns särskilda kantskydd som man kan använda. Klämskador är en annan stor risk. Man kan sätta särskilda spärrar på dörrar som gör att de inte stängs helt. Även spärrar på fönster och köksskåp kan förhindra klämskador.

Undvik alla små saker som barn kan stoppa i munnen och svälja eller sätta i halsen. Håll rent på golven och se till att barnet inte får tag i småsaker. Kontrollera barnets napp, byt napp regelbundet, och kassera den direkt om den blir trasig. Se till att barnen inte får tag i plastpåsar eller annat som medför risk för kvävning. Köp leksaker som är CE-märkta, och undvik leksaker med små delar som kan lossna. Leksaker ska vara anpassade till barnets ålder.

Alla typer av linor, till exempel till persienner, gardiner, markiser, och även sladdar medför en risk för strypning. Håll alla typer av linor och öglor utom räckhåll för barn. Det finns särskilda skydd för att kapsla in persiennlinor.

I badrum bör man sätta in halkskydd i badkar/duschkabin, för att förhindra halkolyckor.

Skärskador är en annan risk. Om barn dricker ur ett glas kan de tappa glaset i golvet, glaset kan då gå sönder och barnet kan skada sig på glaset. Låt dem dricka ur glas i andra material, som plast. De kan också skada sig om de får tag i vassa föremål som knivar eller saxar. Håll knivar, saxar, matberedare, trädgårdsredskap och andra verktyg utom räckhåll för barn. Det finns särskilda spärrar för kökslådor och -skåp.

Elrelaterade olyckor

Eluttag utgör en risk, om barnet kan peta i dem med fingrar eller föremål. Det finns inbyggda petskydd i moderna eluttag. Köp annars till petskydd till alla uttag, även till grenuttag och liknande.

Sladdar är ett annat riskmoment. Till exempel om isoleringen är skadad, eller barnen har sönder dem. Sladdar utgör även en strypningsrisk. Installera gärna fler uttag för att slippa ha långa sladdar. Då kan man också välja att placera uttagen högre upp på väggen, där barnen inte kan nå dem. Använd kabelgömmor. Dra ur sladdar till elapparater när de inte används, och plocka undan apparaterna. 

Kontrollera att alla sladdar och kontakter är hela. Försäkra dig om att det finns en fungerande jordfelsbrytare som är installerad av en behörig elektriker.

Brännskador och skållning

Det finns många saker som barn kan bränna sig eller skålla sig på. Spis och ugn är självklara riskmoment men tänk även på sådant som utomhusgrillen, strykjärnet, kaffekannor, koppar med hett kaffe eller annat som är varmt eller hett.

Spis och ugn kan barnsäkras med olika typer av spärrar och skydd:

  • vredspärrar så barnen inte kan sätta på en platta
  • spärr så att de ej kan öppna ugnsluckan
  • om ugnsluckan blir varm när ugnen används, kan man sätta ett särskilt skydd även på denna.
  • spisskydd/hällskydd så att de ej kommer åt plattor eller heta kastruller etc. eller
  • vänd alltid handtagen på kastruller och stekpannor inåt, utom räckhåll för barn.
  • tippskydd för spisen, så att den inte välter eller tippar mot barnet.
  • timer/överhettningsskydd så att spisen stängs av automatiskt efter en viss tid eller vid en viss temperatur

Tänk på att inte låta sladden till vattenkokaren eller kaffebryggaren hänga ned så att barnet får tag i den.

Ha inte så varmt vatten i kranarna så att barnen riskerar att skålla sig på det. Tänk på att inte ha för varmt vatten när barnet ska bada. Häll upp ljummet vatten först, sedan varmare om det behövs.

Drunkning

En annan typ av mycket tragiska olyckor är drunkningsolyckor. Töm alltid badkaret efter bad, och undvik att ha proppen i badkaret när det inte används. Använd halkmatta i badkaret. Lämna aldrig barn utan uppsikt i eller i närheten av vatten, till exempel badbalja, badkar eller vattensamlingar utomhus.

Förgiftning

Barns tendens att stoppa saker i munnen riskerar också att leda till att de stoppar helt fel saker i munnen. Se till att förvara mediciner och farliga kemikalier, till exempel rengöringsmedel, diskmedel, och tändvätska, inlåsta eller så att barnen inte kan komma åt dem. Det gäller även kosttillskott.

Krukväxter och trädgårdsväxter kan vara giftiga. Ta reda på vilka de är och undvik att ha giftiga blommor, krukväxter eller trädgårdsväxter hemma.

Köptips för att barnsäkra hemmet

Idag finns en uppsjö av smarta lösningar för att göra hemmet till en trygg och säker plats för de små. Här har vi gjort ett urval av dessa.

Luxorparts skyddsplugg för vägguttag

Elektricitet är en av de största säkerhetsriskerna i hemmet, och eluttag sitter ofta nära golvet, där det är lätt för barnet att nå dem. Det här är ett petskydd, som hindrar att barn sticker in fingrar eller annat i vägguttaget. Skyddet passar både till jordade och ojordade uttag.

Självhäftande vägguttagsskydd

Smarta skydd för dina vägguttag. Skydden är tvådelade, och när du ska använda vägguttaget så vrider du bara på skyddet. 6-pack. Luxorparts skyddsplugg för vägguttag

Habo Trygg lås för kyl och frys

Kyl- och frysskåp kan vara spännande för barn att utforska, men kanske inte så lämpligt. Med den här haken blir det svårt för barn, men fortfarande enkelt för dig att öppna och stänga kyl- och frysdörrarna. Habo Trygg lås för kyl och frys

Habo Trygg bygel för dubbelskåp

Av olika skäl kan det vara en bra idé att hålla skåp låsta för barn. Det kan till exempel vara köksskåp där man förvarar sådant som man inte vill att barnen ska komma åt, som porslin, köksredskap, rengöringsmedel eller avfall. Det här är en bygel som låser skåpsdörrar för småbarn, för att hindra dem från att öppna skåpen. Du sätter den där du har dubbelskåp. på de två handtagen eller knopparna. Habo Trygg bygel för dubbelskåp

Mått: 180×50 mm

Habo Trygg hörnskydd för bord och bänkar

Möbler tenderar att ha vassa hörn som barn lätt kan skada sig på. De här hörnskydden i genomskinlig plast gör hörnen lindrigare. 2-pack. Habo Trygg hörnskydd för bord och bänkar

Housegard första hjälpen-väska Comfort

Det är viktigt att ha första hjälpen-utrustning i hemmet, gärna på flera strategiskt valda platser. Den här första hjälpen-väskan innehåller förband för små, mellanstora och stora sår, samt många andra hjälpmedel som brännskadegel, mitella, mun-till-mun-mask, pincett med mera. En första hjälpen-handbok medföljer också. Housegard första hjälpen-väska Comfort

Babydan spisskydd i metall

Spisen utgör självklart en säkerhetsrisk för barn. Inte minst för att den gärna drar till sig barnens uppmärksamhet – där händer det ju spännande saker! Den här modellen av spisskydd skyddar barnet från att bränna sig på spisen eller på kastruller etc. Babydan spisskydd i metall

Passar spisar som är 50-70 cm breda.

Höjd: 11,5 cm

A-safety extra skydd för spisvred

Små busfrön kan roa sig med att vrida på knappar som de kommer åt – varför inte spisvred? Det här spisskyddet ger ett extra skydd även för spisens vred och knappar, för att hindra att olyckor sker. Skyddet är lätt att ta bort eller fälla upp när det inte behövs. A-safety extra skydd för spisvred

Safety 1st dörrstoppare 2in1

Att klämma sig i dörrar är en vanlig skada hos barn, och kan vara mycket smärtsamt. Det här är en dörrstoppare som hindrar att barn klämmer fingrarna i dörren. Smart modell som man kan sätta antingen undertill eller på dörrens sidokant. Safety 1st dörrstoppare 2in1

Babydan Flex säkerhetsgrind

Att hindra barn från att bege sig ut på ställen där faror lurar, kan åstadkommas med hjälp av en praktisk grind. Den här grinden kan formas på flera olika sätt i och med att den består av tre delar – en större och två mindre – som kan monteras i olika kombinationer. Grinden är 71 cm hög. Babydan Flex säkerhetsgrind

Läs även vårt test av trappgrindar

Babydan Flex XXL rumsavdelare

Ibland vill man dela av ett större område där barnen kan få rumstera omkring utan risk, eller dela av för att behålla dem inom synhåll. Då kommer den här längre grinden, eller rumsavdelaren, väl till pass. Den sträcker sig över 3,5 meter, och kan även förlängas genom att man kompletterar den med fler delar. Produkten är godkänd enligt den senaste EU-standarden för barngrindar, EN1930:2011. Babydan Flex XXL rumsavdelare

Skåp-/lådregel HABO 5002 plast

Både skåp och lådor kan innehålla sådant som barn inte bör komma åt. Dessutom riskerar barnen att klämma sig på dem. Den här regeln passar både till skåp och lådor. Skåp-/lådregel HABO 5002 plast

Habo Trygg vädringsbeslag

Fallolyckor är en vanlig riskfaktor i hemmet. Se till att dina fönster har spärrar, som ändå låter dig öppna dem för vädring! De här spärrarna passar både till inåt- och utåtgående fönster, och låter dig öppna fönstret upp till 10 cm. Habo Trygg vädringsbeslag

Habo Trygg möbelankare

Tunga möbler utgör allvarliga säkerhetsrisker för barn, eftersom möblerna riskerar att välta över barnet. Med det här rejäla möbelankaret kan du fästa in möbeln säkert och stabilt i väggen. Det har en brottstyrka på minst 300 kg och kan klippas av för att anpassa längden. Habo Trygg möbelankare

Habo Trygg tippskydd för spis

Precis som bokhyllor och andra möbler, är även spisen en tung pjäs som riskerar att välta över barnet. Det här förebygger du enkelt med hjälp av ett tippskydd. Det här skyddet består av en vajer som fästs in i spisen och i väggen. Habo Trygg tippskydd för spis

Safe & Care Dubbeldörrslås

Den här spärren är till för att hindra barn från att öppna skåp. Den är utformad för skåp med dubbeldörrar. Tack vare de självhäftande ytorna fästs den enkelt och utan att lämna spår på möblerna.

Smart lösning som är lätt för en vuxen att öppna och låsa igen. Den är också lätt för vuxna att ta loss när den inte längre behövs. Safe & Care Dubbeldörrslås

Safe & Care Multilås

Skåplås för att hindra barn från att öppna skåp. Låset har självhäftande ytor och fästs därmed enkelt och utan att lämna spår. Smart lösning som är lätt för en vuxen att öppna och låsa igen. Låset är också lätt för vuxna att ta loss permanent. Safe & Care Multilås

A-plast halkskydd fisk

Att halka i badrummet är både obehagligt och farligt. De här halkskydden i form av små söta fiskar passar både för badkar och duschkabiner. A-plast halkskydd fisk

Tål maskintvätt.

4-pack.

Skip Hop Playview lekhage

En lekhage skapar en trygg plats för ett barn som har börjat krypa eller håller på att lära sig gå. Den här hagen består av sex stabila ramar i stål, inklädda i ett genomskinligt tyg så att du hela tiden kan se ditt barn. Du kan öppna dörren med en hand, och det finns en indikator som varnar om dörren inte är ordentligt stängd. När du köper lekhagen, får du också en interaktiv lektavla som ger bra underhållning för barnet. Du kan även använda lekhagen som rumsavdelare, och fästa in den i väggen med hjälp av medföljande fästen.

Lekhagen innehåller inga skadliga kemikalier. Den är godkänd enligt REACH och EU-standarder. Skip Hop Playview lekhage

NG Baby pannband

Att slå i huvudet är en risk när barnet börjar bli mer rörligt i hemmet.  Då kan ett huvudskydd komma väl till pass. Det här pannbandet är gjort i bomull, med fyllning i polyester. NG Baby pannband

Hauck hemsäkerhetspaket

När man ändå är i farten med att göra sitt hem till en trygg och säker plats för sina barn – varför inte slå till och köpa flera hjälpmedel i ett paket? Det här paketet innehåller dörrstoppare, hörnskydd, vägguttagsskydd och skåpspärrar. Hauck hemsäkerhetspaket

Safe & Care startset hemsäkerhet

Skaffa ett helt paket med saker som du behöver för att barnsäkra hemmet! I det här paketet finns låd- och skåpspärrar, eluttagsskydd, hörnskydd, multilås, testcylinder samt klämskydd för dörrar. Safe & Care startset hemsäkerhet

Frågor och svar

Varför är det viktigt att barnsäkra hemmet i god tid?

Barn är ofta mer rörliga och aktiva än vad vuxna tror.

Vilka typer av olyckor med barn inblandade är vanligast?

Fallolyckor hör till de vanligaste olyckorna som drabbar barn, men även olyckor med föremål och möbler, brännskador och förgiftningar.

Det finns spärrar, skydd mm. att köpa. Men vad mer är viktigt att tänka på för att barnen ska vara säkra i hemmet?

Hur du placerar saker – se till att barnet till exempel inte kan få tag i en bordsduk och dra ner tunga saker över sig. Och att alltid hålla uppsikt över barnen. Att inte lämna dem obevakade på någon plats där de riskerar att falla, eller skada sig på andra sätt. Dock är spärrar, grindar och skydd av olika slag också viktiga, eftersom det alltid finns tillfällen då du vänder dig bort.

Vilka platser och föremål i hemmet utgör de största riskerna?

Alla platser där barnet kan ramla ner – inte bara trappor och balkonger utan även låga möbler som soffor! Alla tunga möbler som kan välta över barnet. Eluttag, elapparater, sladdar, persiennlinor. Spisar, ugnar, rengöringsmedel, andra kemikalier. Glas och vassa föremål, skarpa hörn och kanter. Små föremål som barnet kan stoppa i munnen. Vattensamlingar som innebär drunkningsrisk. Badrummet, med sina glatta ytor, behöver halkskydd.