Att vänskap är viktigt under barndomsåren är en självklarhet för många. Tryggheten med att ha en kompis i sin närhet är viktigt för de flesta barns utveckling. Har du märkt att ditt barn har svårt att knyta nya relationer, eller har ditt barn inga vänner? Undrar du vad du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn att få kompisar? I den här artikeln tänkte vi prata om just vad du som vuxen kan göra för att hjälpa ditt barn bli mer social.

Först och främst – alla barn är unika och fungerar på olika sätt. En lösning för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Det allra viktigaste är därför att lära känna ditt egna barn. Det kanske låter uppenbart, men alla föräldrar lägger inte ner tid och energi för att faktiskt knyta en god relation med sitt barn.

  • Vad tycker ditt barn om att göra?
  • Har hen några intressen?
  • Vad för musik lyssnas på?
  • Vad för värderingar har ditt barn?

Alla människor fungerar på olika sätt och ju mer du känner ditt barn, desto enklare kommer det bli som förälder att hjälpa barnet hitta nya vänner. Är barnet ditt inte intresserad av t.ex. fotboll, då kommer ju hen med stor förmodan inte hitta några nya vänner på en fotbollsplan. Det gäller därför att anpassa sig efter ditt barn, så att du har koll på hens förutsättningar, behov och åsikter.

Utveckla barnets intressen

Barnets intressen visar vägen till var vänner kan befinna sig. De flesta vänner har oftast liknande intressen och tycker om att göra samma saker. Som det skrev tidigare om, är det därför viktigt att du har koll på vad ditt barn faktiskt tycker om att göra. Ju mer saker som du testar med ditt barn, desto bättre – det kan ju vara svårt att veta exakt vad man vill göra när man är såpass ung. Har ditt barn svårt att veta vad som är av intresse kan det därför vara toppen att testa flera nya saker, tills hen hittar något som är roligt och intressant.

Det finns massvis av roliga och intressanta hobbies där ute! Det kan handla om en speciell sport (vilket även ger ditt barn träning), någon kreativ aktivitet som målning, dans, skulptering? Shack? Scouter? Datorspelsevenemang? Listan kan göras lång.

Kamrater i skolan

Klasskamrater och kompisar är inte riktigt samma sak för de flesta barn, men den största chansen för ditt barn att få nya kompisar är via skolan. Det är här barnet spenderar mestadels av sin tid. Trots att du inte har någon påverkan på hur ditt barn beter sig under skoltid, finns det fortfarande saker som du kan göra för att ditt barn får chans att träffa nya vänner.

Låt ditt barn cykla, promenera eller åka buss till skolan istället för att ta bilen. Väljer du t.ex. att skjutsa ditt barn till skolan, missar hen möjligheten att träffa på en eventuell ny vän på väg mot skolan eller i bussen. Självklart beror det hur gammal ditt barn är och om hen känner sig säker på att ta sig till skolan själv. Skulle det kännas otäckt kan du som förälder alltid följa med i början, tills ditt barn blir van att göra det helt på egen hand.

Gemensamma vänners barn

Hur brukar du träffa nya vänner? Via vänners vänner! Detsamma kan du göra med ditt barn. Har du ett par bekanta som också har barn, är det ett perfekt tillfälle för båda att arbeta fram en relation med varandra.

Detsamma gäller vid släktkalas och födelsedagar. Om ditt barn blir inbjuden till en kompis barnkalas, så lär födelsedagsbarnet även bjudit in andra vänner. På så sätt kan ditt barn lära känna de gemensamma vännerna och där möjligtvis få en ny vän till kompiskretsen.

Fritidsgårdar

Var befinner sig de andra barnen efter skolan? Förmodligen hemma eller på en fritidsgård! Om ditt barn har svårt att få vänner kan det vara utmärkt att hen tar sig iväg till en fritidsgård efter skoltid. De flesta kommuner och städer i Sverige idag har en fritidsgård i närheten av skolan.

Fritidsgårdar ska vara ett ställe som barnen kan umgås och leka på. Här finns det ju redan andra barn som gått hit efter skolan och därmed är det ett perfekt ställe för ditt barn att hitta nya vänner på.

Prata med ditt barn

Det viktigaste du kan göra är att faktiskt prata med ditt barn. Finns det någon anledning till varför hen inte har några kompisar, har svårt att skapa nya kontakter eller behålla en gemenskap med någon? I de flesta fall brukar det finnas en anledning till varför en människa har svårt i sociala situationer. Att därför prata med ditt barn och det kan gynna mycket att föra en diskussion om kompisar, både dig och barnet.

Ska du föra ett samtal med ditt barn är det starkt rekommenderat att inte ha några förutfattade meningar, inklusive dålig självkänsla. Det är enkelt att vi äldre har våra egna normer, samtidigt som barnen har andra behov och preferenser. Ska ni prata med barnet är det bäst att vara helt utan förutsättningar och det är också därför det är bäst att lära känna ditt barn innan du antar något eller agerar på något sätt.

Vissa barn har ju t.ex. högre krav på hur en kompis ska vara jämfört med andra. Om ert barn fungerar på det sättet, kan det ju möjligtvis vara så att barnet inte har problem med att få kompisar, men helt enkelt inte vill vara vän med vem som helst. Alla barn fungerar som sagt helt olika och har sina egna åsikter och behov.

Kommunikation är därför alltid en väldigt viktigt punkt i relationer, oavsett vad för slags relation det handlar om. Ju mer man känner sitt barn, desto enklare förstår man vad som försiggår och varför hen har svårt att få kompisar. I många fall kan det vara föräldern som dessutom oroar sig för mycket.

Barnets självkänsla är A och O

Allt skapas först inifrån. Ett barn som har en bra självkänsla vet att hen är älskad och är en unik individuell människa. Alla personer med en hög självkänsla, vuxna som barn, värderar sig själva högt och vet att yttre förhållanden inte ska påverka hur man tycker om sig själv. Man behöver inte imponera på andra eller leta efter bekräftelse från utsidan för att må bra. Ett barn med en god självkänsla har oftast lättare att hitta ny vänner.

Det finns ju oftast en anledning till varför ett barn har svårt att få vänner och självkänslan brukar ha en stor påverkan på detta. Studier visar att ett barn med en god självkänsla har lättare att hantera grupptryck, känslor och beslut. Det är helt enkelt enklare att hantera hela ens liv när självkänslan är hög.

Ett barn med en sämre självkänsla kommer, förutom att inte känna sig älskad, ha svårare att prova nya grejer. Barnet kan bli lättpåverkad av andra runt om, det kan finnas en tendens att skylla ifrån sig och det brukar oftast vara svårt att hantera sina känslor. En av de viktigaste sakerna en förälder kan göra för sitt barn är därför att utveckla självkänslan, så tidigt som möjligt. Hur barnet fungerar i sociala situationer, i skolan och i hemmet beror till en stor del på hur säker hen känner i sig själv.

Hur kan jag förbättra mitt barns självkänsla?

Det finns många saker som föräldrar kan göra för att förbättra barns självkänsla. Vissa saker gör man dessutom utan att direkt tänka på det.

Det viktigaste är att visa kärlek. Ju mer kärlek du visar barnet, både i handling och i ord, desto mer kommer ditt barn att faktiskt känna sig älskad. När ett barn känner sig älskad, accepterad och respekterad, blir de bekväma i sin omgivning och trygga med personerna som befinner sig runtomkring. Visa att kärleken är ovillkorlig. Du älskar ditt barn oavsett vad. Mänsklig kontakt som kramar, klappar och gos är också viktigt.

Spendera så mycket tid du kan med ditt barn. Att ge sitt barn uppmärksamhet är alltid viktigt och om du själv hade blivit ignorerad av arbetskamrater eller av din partner, då hade förmodligen ditt egna värde tagit stryk. Lyssna när ditt barn pratar, ha samtal med ditt barn, var intresserad hens av önskningar och behov. Givetvis har vi inte alltid tid hela tiden och barn kräver oftast relativt mycket uppmärksamhet – men det är ju för att de växer och utvecklas.

Att respektera sitt barn är viktigt. När ett barn förstår att vad de tycker, känner och gör är viktigt, ökar respekten för sig själv. Respekterar ditt barn sitt egna känslor, kommer hen även att lära sig att respektera andras känslor. Även om ditt barn tycker, känner eller gör annorlunda än dig, är det viktigt att du ändå accepterar detta. Att ha egna åsikter och känslor är en fantastisk sak och något som ditt barn ska vara stolt över att ha.

Det är inte så stor skillnad på barn och vuxna

Hur hittar du som vuxen nya vänner? Det sägs att det blir svårare att hitta kompisar ju äldre man blir – men stämmer det verkligen? Barn brukar inte direkt tänka igenom sina beslut om att fråga ett okänt barn om hen vill följa med och leka. Ju äldre vi blir, desto fler förhinder skapar vi för oss själva.

De flesta vänner vi träffar i vuxen ålder brukar vara via gemensamma vänner, människor man träffar på jobbet, på gymmet eller om man går ut. Men det betyder dock inte att vänner finns på andra ställen än dessa, precis som hos ditt barn! Vem vet, ditt barns nästa bästa vän kanske leker ensam i en park och bara väntar på den dagen de ska träffas? Det är bara gå ut och utforska!

Så – ju mer du hittar på saker med ditt barn, desto större chanser skapas för barnet att hitta nya vänner. Det är även bra att komma ihåg att alla barn fungerar på olika sätt. Det kanske finns vissa barn som hellre bara har en vän, medan andra barn trivs med fler vänner. Tänk på att inte jämföra barnet med dig själv, syskon eller personer i barnets omgivning. Att ha realistiska förväntningar är också viktigt. Är ditt barn ett blygt barn som oftast inte umgås med sina vänner, då kommer kanske inte ditt barn kommer hitta nya vänner direkt. Alla personer, oavsett ålder, fungerar på olika sätt och utvecklas i sina egna naturliga tider. Alla är redo när de väl är redo och tålamod är viktigt att ha som förälder, oavsett vad det handlar om.

Hur hjälper jag mitt barn att få kompisar?

En god självkänsla är alltså A och O för ett barn när det gäller den sociala biten. Det hjälper barnet att enklare ta kontakt med andra barn och därmed skapa relationer. Vill du hjälpa ditt barn att få kompisar är det därför bäst att utveckla och arbeta med självkänslan först och främst.

  • Utveckla barnets självkänsla
  • Lär känna ditt barn, vad för intressen har hen?
  • Roliga aktiviteter = nya människor att träffa
  • Fritidsgårdar eller sporter
  • Kamrater i skolan
  • Gemensamma vänner

Inte alla barn blir uppväxta med föräldrar som lär barnen om god självkänsla och den största anledningen är oftast eftersom föräldern själv inte blivit uppväxt med detta. Att arbeta med sin självkänsla tar tid och därför är det således bäst att göra det så tidigt som möjligt med ditt barn.

Prata med en professionell

Märker du som förälder att barnets självförtroende minskar på grund av bristen av vänner, eller att hen helt utav mår dåligt och känner sig deprimerad? Som tur är finns det enormt många stödgrupper idag när det gäller utanförskap och nedstämdhet. Många utbildade barnpsykologer och andra duktiga professionella kan ge tips om vad både barnet och föräldern kan göra för att förbättra den sociala biten, om det är just som är problemet till nedstämdheten.

Hjälp finns överallt, både över nätet men även hos utbildade organisationer och verksamheter. Skulle det gå så långt att du som förälder inte vet vad du ska göra och om ditt barn absolut inte mår bra, se då till att ta kontakt med någon som är insatt i just sociala sammanhang gällande barn och unga.