Vinter, snö eller kyla ska inte behöva stoppa ett fantastiskt barnkalas!

Istället för att se vintern som ett hinder eller problem vid födelsedagar, varför inte använda vädret till ens fördel?

Det finns flera roliga aktiviteter som man kan göra under barnkalas utomhus på vintern för ett lyckat barnkalas.

Barn, speciellt unga barn, gillar att leka och springa.

Jag ser upp till föräldrar som inte ser vintern som ett hinder för att ha ett barnkalas utomhus.

En kompis

Att ha ett utomhus barnkalas är därför toppen eftersom barnen då kan springa av sig. När du bjuder in till ett barnkalas, se till att det tydligt står att det ska vara utomhus – så att alla barn har på sig tillräckligt varma kläder. Det är bäst att vara så tydlig som möjligt på inbjudan, så att de inte blir några missförstånd.

Värme är viktigt – hur håller man barn varma på ett utomhuskalas på vintern?

Det behöver inte vara besvärligt att anordna ett barnkalas på vintern. Det gamla sägnet om att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder, stämmer verkligen in här. Ska ni vara en grupp barn utomhus är kylan det första som hade kunnat strula. Därför är det viktigt att tänka på att hålla alla varma.

Se till att det står på inbjudan att kompisarna tar med sig tillräckligt med kläder. Vantar, mössor och varma sockor är nästan ett måste. Har du vinterkläder över kan det alltid vara bra att ta fram ett extra klädesplagg, om något barn skulle glömt något.

Myshörna med underlägg

Ska ni befinna er utomhus kan det vara en bra idé att fixa en mysig höra någonstans nära området ni befinner er på, alternativ i närheten av eventuella matupplägg eller där föräldrarna befinner sig. Här kan alla barnen sätta sig ner eller vila mellan lekar och spring. Ju fler barn som sitter tillsammans, desto varmare blir det!

För att skapa en mysig hörna kan du t.ex. lägga flera underlägg eller en matta på snön/marken. Kuddar kan göra det ännu mer mysigare. Har ni ett barnkalas ute på vintern kommer förmodligen de flesta barnen redan ha vinterkläder på sig, men genom att ta ut några filtar blir det både mysigare och varmare för barnen.

Varm mat värmer upp kroppen

De flesta barnkalas brukar bjuda på någon slags mat och ska ni befinna er utomhus, då passar varm mat bäst! Värm upp choklad och häll i termosar, eller varför inte grilla korv med bröd , pinnbröd eller hamburgare när ni befinner er utomhus? Då kan barnen dessutom få möjlighet att grilla sin egna mat, vilket kan vara både roligt och lärorikt. Förutom hamburgare, pinnbröd och korv kan man dessutom grilla marshmallows efteråt, något som nästan alltid går hem hos barnen.

Platser att ordna barnkalas utomhus på

När du ska ha ett barnkalas ute är det viktigt att du väljer din plats med omsorg. Välj ett område där det inte blåser så mycket. Du kan ordna kalaset i din egna trädgård, i en park eller en trädgård, men tänk bara på att en toalett bör finnas i närheten. Det är oftast smidigast att ordna kalaset utomhus i närheten av sitt egna boende.

Barnkalas i trädgården eller uteplatsen

Det bästa stället att tillbringa ett barnkalas utomhus på, det är i trädgården eller på uteplatsen. Så nära ens hem som möjligt, helt enkelt. På så sätt får ni tillgång till t.ex. kök och toalett enklare, alternativt om vädret blir för dåligt och ni är tvungna att gå in för att värma er.

Barnkalas ute i naturen

Naturen är fantastisk och många barn gillar att äventyra ute i det öppna. Det finns många parker eller grillplatser där ute som är perfekta att anordna ett barnkalas på. Dessutom brukar grillplatserna vara grymma att grilla något gott på när man är en större grupp.

Park eller lekplats

Det går också bra att tillbringa barnkalaset vid en park eller en lekplats. De flesta rastplatser som dessa brukar dessutom ha allmänna toaletter och bänkar, vilket är perfekt för en födelsedagsfest. Det är bara göra en enkel sökning på internet och hitta den bästa parken i närheten.

Hyr en lokal som sista utväg

Har du inte möjlighet att vistas utomhus eller hemma, då går det alltid att hyra en lokal och bjuda in kalaset dit. Det finns vissa lokaler som har trädgårdar eller uteplatser och då har ni möjlighet att både vara inne och ute, vilket är perfekt om barnen vill vila eller värma sig efter lekandet.

Mat och fika att bjuda på

När man ska ha ett barnkalas brukar det oftast bjudas på fika eller mat. Ska man vara ute är det bäst att servera varm mat, så att barnen håller sig varma – men det är självklart inget måste.

Grilla

Det finns mycket man kan grilla. Hamburgare, korv, pinnbröd, marshmallows är bara de vanligaste rätterna som man kan tillaga. Varför inte låta barnen bestämma vad de vill grilla för något?

Varm choklad

Varm choklad brukar nästan alltid gå hem hos barnen och med termosar kommer den varma chokladen hålla sig i rätt temperatur under en längre tid, trots kylan utomhus. Varför inte ta med en extra termos med kaffe eller te i? Då kan de vuxna också får något varmt att dricka, om de inte också vill ha varm choklad såklart!

Godis och kakor
Många barn älskar att äta godis och kakor (vuxna också) och därför är det ett tilltugg som passar utmärkt på barnkalas – oavsett vad för slags väder det är utomhus. Fiskedamm utomhus? Allt går att ordna! Varför inte göra det lite roligare och endast välja ut vita, gråa och blåa godisar? Så passar det in på vintertemat!
Tårta och/eller glass

Även om det är kallt ute kan man ändå bjuda på tårta eller glass. Det bästa med detta är att det inte kommer börja smälta! Se bara till att barnen håller sig varma eftersom de trots allt äter något som förmodligen är lika kallt som där ni befinner er utomhus.

Barnkalas vinteraktiviteter och lekar

Något som kommer göra barnen varma – det är roliga aktiviteter för barnkalaset. Det finns massvis med utrymme eftersom ni befinner er utomhus. Därför är det egentligen bara fantasin som stoppar när det gäller vad för lekar och tävlingar man kan göra. Ibland har dessutom barnen egna idéer på vad de vill leka. Här är några aktiviteter för barnkalaset som passar utmärkt under kalla och mysiga vintertider.

  • Skogspromenad
  • Picknick
  • Skattjakt
  • Igloo- och snögubbe byggning
  • Pulka
  • Åk skridskor

Listan kan egentligen fortsätta hur lång som helst. Det finns enormt många roliga lekar som barn i alla åldrar kan underhålla sig med, både på och utanför barnkalas. Fråga ditt barn vilken aktivitet som är den bästa och gå sedan efter barnets egna tycken, då blir det oftast bäst!

Skogspromenad

Att vara ute i skogen är alltid uppfriskande och dessutom brukar det finnas mycket att upptäcka när man är barn. Det går givetvis också bra att utföra aktiviteter samtidigt som ni är ute i skogen. Många barn gillar att vara omgivna av träd och natur.

Picknick

Gör barnkalaset till en picknick! Det går utmärkt att ha picknick även om det är kallt ute. Det bästa är givetvis att bjuda på varm mat och här passar grillning in perfekt. Som efterrätt kan ni hälla i er varm choklad och grilla marshmallow. Smaskens!

Skattjakt

De flesta barn gillar skattjakt, så varför inte placera ledtrådar på olika platser utomhus? En ledtråd leder till en annan och till sist kommer skatten. Det kan vara en godispåse eller picknicken! Det är en enkel lek att förbereda och dessutom passar den perfekt när man befinner sig utomhus.

Lek i snön!
Snö är roligt. Det går att bygga saker, man kan göra snöänglar eller snölyktor och det är något som många barn gillar att leka i. Varför inte bygga en labyrint i snön som barnen kan underhålla sig med? Det finns oändligt mycket man kan bygga!
Snögubbetävling

Vem kan göra den snyggaste snögubben? När det finns snö ute så kan man (oftast) bygga snögubbar! Dela upp barnen i lag eller låt varje enskilt barn bygga sin egna snögubbe, därefter får alla rösta på vinnaren. Eller så hoppar över man röstningen och så har varje barn istället en ny lekkamrat, gjord av snö!

Pulka

Pulkaåkning är aldrig fel och något som de flesta barn tycker är roligt. Vet ni av en backe i närheten? Då är det en toppen aktivitet att göra med barnen på ett barnkalas. Tänk dock på att givetvis skriva detta på inbjudan så att eventuell utrustning tas med.

Åk skridskor

Finns det en skridskobana i närheten eller en sjö med säker is, då kan skridskoåkning vara en rolig aktivitet under ett barnkalas. Här kan man göra aktiviteter eller lekar när barnen väl är på isen och åker runt, eller så vill de hellre vara friåkare. Skridskoåkning är absolut en aktivitet som skapar skratt och spänning under barnkalaset.

Givetvis är det upp till dig om ni vill utföra några aktiviteter eller inte. De flesta barnkalas fungerar utmärkt med endast tilltugg att bjuda på och därefter brukar ungarna själva vara väldigt fantasifulla. En grej är att aktiviteter eller lekar iallafall håller värmen uppe, något som givetvis är viktigt när man anordnar ett barnkalas ute på vintern. När man är ute finns det dessutom mycket utrymme för lek och skoj.

Barnkalas på vintern, men inte utomhus?

Ibland går det tyvärr inte alltid att vara utomhus. Det kanske är snöstorm eller alldeles för kallt. Har man inte möjlighet att fira barnkalaset utomhus, eller inomhus i sitt boende, är hoppet ännu inte förlorat. Det finns fortfarande utflykter och aktiviteter som ditt barn och vännerna kan hitta på under ett barnkalas.

Gå på en restaurang

Har ditt barn någon favoritrestaurang? Bjud med barnen dit och ha barnkalaset där! Det finns många verksamheter som anordnar kalas när barn fyller år, oavsett vilken månad på året det är. Glöm bara inte bort att ta kontakt med stället som ni vill åka till, så att de är förberedda på att en grupp barn ska komma förbi.

Åk på bio

Det är aldrig fel att åka iväg och se en film på bio. Här gäller det bara att ditt födelsedagsbarn får bestämma vilken film som ska ses och att resten av gänget inte sett filmen tidigare. Det är inte den enklaste aktiviteten som fungerar för alla, men absolut något som är värt att ha i åtanke.

Besök ett inomhus äventyrsbad

Äventyrsbad är extremt roligt när man är liten och det kan också vara en aktivitet som passar bra på en födelsedag. Det kanske inte är bra att vara en jättestor grupp med barn, och om barnets föräldrar följer med blir det nog lite enklare att

Gå på museum

Det finns vissa barn som hellre åker iväg på ett museum och tittar på spännande och gamla föremål, än att tillbringa sitt barnkalas med spring och lekar. Allt beror ju lite på vad ditt barn tycker om att göra! Det finns många olika museum i Sverige som har öppet även när det är vinter och kallt ute.

Ett barnkalas brukar oftast vara roligt

Det bästa att göra vid en födelsedag på vintern, är att prata med barnet och se vad som är högst av intresse. Ju mer barnet får bestämma, desto mer delaktig kommer ditt barn känna sig och därmed kommer barnkalaset förmodligen bli en succeé.

Det går i alla fall utmärkt att anordna ett barnkalas ute, eller inne, på vintern. Vi säger det igen – det finns inget dåligt väder (förutom snöstorm kanske), bara dåliga kläder! På med underställ, vantar, mössa, halsduk, termobyxor och en varm jacka – sedan finns det ingenting som stoppar en rolig födelsedag.

Det går egentligen att utföra alla slags olika aktiviteter på ett barnkalas. Det man behöver tänka på, är att vintern är kall och kylig. Ska man ha ett barnkalas på vintern behöver man därför ha fler saker i åtanke, än om man anordnar ett barnkalas på sommaren. Är det utomhus man bestämmer för att ha barnkalaset, då är det varma kläder som gäller. Är det inomhus finns det oftast andra saker att tänka på. En sak är säker – oavsett vad man gör eller var man befinner sig, kommer det förmodligen vara en bra upplevelse för barnet. Det är ju trots allt ett barnkalas!