Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Pulkadags! Du vet den där dagen på vintern då det har kommit ordentligt med snö, och nästa dag kanske solen skiner och ni är lediga. Vad gör man annat än att ta med diverse åkdon till närmaste backe? Sedan är det bara att leka och ha skoj tillsammans.

Visste du förresten att ordet pulka kommer från finskans pulkka, som i sin tur härstammar från samiskan? Förr i tiden användes ordet ofta för transportpulkor, men har idag mer börjat föra tankarna till pulkan som vi nu känner den, som förknippas med vinterlekar och barn som susar nedför backar.

När man köper en pulka, snowracer eller något annat att åka på nedför backen finns det några saker man behöver tänka på. Säkerheten är självklart nummer ett, och det gäller att det du åker på är avsett för ändamålet och anpassat till barnets ålder och färdighet. Det finns pulkor och andra åkdon för alla åldrar – till och med för bebisar!

I den här artikeln ger vi tips på olika pulkor, snowracers, åkmadrasser, tefat, snowriders och andra typer av åkdon för barn. Vi går också igenom allt du behöver veta för att din och barnens pulkaåkning ska bli säker, och inte sluta på akuten. Ska barnen ha hjälm eller inte? Och förresten – kan man åka pulka när man är gravid, eller bör man undvika det? Vi pratar om olika varianter, som att ”tolka” – det vill säga åka pulka bakom en häst – och till och med om att åka pulka på sommaren!

Bästa pulkan 2021

Premium: Stiga Snowracer SX Pro

Snowracer, kälke, bob – kärt barn har många namn. Det här är en fräsig variant som har allt!  En genomtänkt utformning med twintipskidor, curvingformad framskida, fotbroms, automatisk dragvinda, och ett styre med halkfria handtag.

Den har en robust ram som tål tuffa tag i backen, och den är utrustad med reflex. Vad mer kan man önska sig?

Lämplig i åldrarna 6-10 år


Mellan: STIGA SnowPower styrpulka

Det här är en så kallad styrpulka, där man sitter lite upphöjt, och där man kan styra pulkan med hjälp av en ratt som är kopplad till ett par skidor som sitter under pulkan.

En lättviktig modell som ändå är slitstark och robust.

Har även reflex och broms.


Budget: STIGA Pulka Pacer

En enkel modell av en klassisk pulka från Stiga. Med reflex baktill och ett dragsnöre framtill.


Köpguide: Vad ska man tänka på när man köper en pulka?

Idag finns ett stort utbud av alla möjliga och omöjliga sorters farkoster att susa nedför pulkabacken på. Allt från uppblåsbara flamingos och eldklot, via den klassiska pulkan, till olika modeller av snowracers, kälkar, madrasser och tefat.

Läs mer om utekalas på vintern

När man köper en klassisk pulka, är det viktigt ur säkerhetssynpunkt att den är stadig och robust. Man bör anpassa storleken på pulkan så att barnet sitter med lite böjda ben i pulkan. Är pulkan för stor, och barnet sitter med raka ben, så ökar skaderisken.

Idag finns det pulkor med olika funktioner som till exempel ratt och broms. Pulkorna brukar också ha ett dragsnöre som man kan dra pulkan i.

En pulka kan också användas till att dra barnen i, till exempel på väg till pulkabacken. Därför är det bra om pulkan har ett dragsnöre och även en reflex baktill, så att den syns om man drar den vid vägkanten.

I stället för en pulka, kan man välja att åka på ett tefat eller en åkmadrass. Då minskar risken för att skada sig på själva åkdonet. Dock bör man vara försiktig med att åka med huvudet före på en madrass!

Även bebisar kan följa med på vinterutflykter. De kan i så fall sitta i en särskild bebispulka, som har ryggstöd, sidostöd och bälte. Bebispulkorna kan också ha vaddering i sitsen och ryggstödet. Precis som en vanlig pulka, brukar de ha ett dragsnöre som du kan dra barnet i.

När barnen blir lite äldre, från fem år och uppåt, börjar de lära sig att styra och bromsa sina farkoster. Då kan det bli aktuellt med sådana modeller där man sitter lite högre och kanske har ett styre. De kallas ofta snowracer, kälke eller bob – kärt barn har många namn.

Säkerhet i pulkabacken

Att åka pulka är på ett sätt en av de enklaste aktiviteterna som vi kan ägna oss åt med våra barn. Man skulle kunna tänka sig att det går att swisha nedför backen på vad som helst som har en tillräckligt glatt yta. Och mitt i all den mjuka, fluffiga snön är det lätt att föreställa sig att det inte finns några större risker.

Men faktum är att flera tusen barn skadas varje år i pulkabacken, och att pulkan till och med har utsetts till den farligaste vinterleksaken! Anledningen till många skador är när barnen välter med pulkan, ramlar av, eller krockar med någon eller något.

Det är viktigt att anpassa åkningen till barnens ålder och vana. Det kan handla om att välja hurpass stor och brant backe man ska åka i. Man bör undvika att åka där det finns hinder som barnen riskerar att åka in i, som träd, stolpar eller annat, eller där det finns en risk för att barnen åker ut på en bilväg. Tänk på att små barn kanske inte kan styra sina farkoster.

Gå alltid upp i sidan av backen, inte mitt i backen! Och lämna aldrig barnen ensamma i backen, utan stanna hos dem.

Åka pulka med hjälm

Behöver barnen ha hjälm när de åker pulka? Det råder delade meningar om det. Men man ska komma ihåg att man kan komma upp i höga hastigheter i pulkabacken, likväl som när man cyklar.

Ofta har man redan någon hjälm för andra aktiviteter, och behöver då inte köpa en särskild hjälm för just pulkaåkning. Det kan vara till exempel en rid- eller cykelhjälm.

Till barn rekommenderar man dock en hjälm med “grönt spänne”, som löser ut om barnet skulle fastna i någonting.

Att ha en mössa under hjälmen fungerar inte alltid så bra. Det är viktigt att hjälmen sitter ordentligt på.

Kan man åka pulka när man är gravid?

Att åka pulka kan vara skumpigt och många undrar om det är lämpligt att åka pulka när man är gravid? Finns det några risker med det?

Det finns aktiviteter som man brukar avråda från under graviditeten, som att rida eller åka terrängcykel, vattenskidor eller snabba båtar. Att åka skidor medför ju en risk för att ramla, och bör undvikas under den andra halvan av graviditeten. Men hur är det med pulkaåkning?

Det finns inte ett svar för alla situationer, utan ibland kan det vara en bedömningsfråga. Men man ska vara medveten om att det finns risker även med pulkaåkning. Är man gravid så ska man ta det försiktigt med alla typer av aktiviteter där man riskerar att ramla, kollidera eller liknande.

Om du ändå väljer att åka pulka under graviditeten, tänk på att åka i en backe som du känner till, som inte är för brant eller guppig eller bjuder på överraskningar. Undvik backar med träd, stenar eller andra hinder. Åk gärna på nyfallen snö, hellre än på gammal snö som packats till is. Och välj en backe där det inte är så mycket folk, för att undvika kollisioner.

Tolka – att åka pulka bakom en häst

Att åka pulka bakom en häst kallas för att tolka. Det kan vara en mysig vinteraktivitet för den som har en häst som är van vid att dra saker bakom sig. Det finns särskilda tolkselar som man kan använda för att fästa repen/linorna/tömmarna i, som den som sitter i pulkan ska hålla i.

Med tanke på säkerheten ska man se till att ha tillräckligt långt avstånd mellan pulkan och hästen. Och det är viktigt att det är en lugn och stabil häst som inte blir nervös av ljud och som sagt, att den är van vid att dra saker bakom sig. 

Att åka pulka på sommaren

Det kan låta som en knäpp idé, att åka pulka mitt i sommaren! Men kanske man är en sommarmänniska som tycker att det bara är jobbigt att pulsa i snö med tjocka kläder, men som ändå vill ha det roliga med pulkaåkning. Eller kanske får man helt enkelt pulka-feeling mitt i sommaren. Då finns det faktiskt några sätt att göra det på!

Ett sätt kan vara att man åker nedför en backe med barr eller gräs eller annat material som har lite lagom glid. Tänk dock på att den mjuka snön är borta och det finns risk att skada sig, skrapa sig på olika saker etc! En annan variant kan vara att lägga ut någon form av kraftig byggplast/markplastmatta nedför en slänt & åka på denna. Man kan till och med köpa en särskild sommarpulka med isinlägg undertill! Eller så tar man en tur till fjällen om det ligger snö där, eller till Järfälla Summer Snow Park utanför Enköping, där det finns en konstgjord pulkabacke!

Bästa pulkan 2020

Premium: Stiga Snowracer SX Pro

Den här modellen är en variant av Stigas klassiska kälke som har funnits sedan 1972. Och i sin moderna tappning har den allt man kan önska sig av en snowracer.

Den har en robust ram som gör att den klarar tuffa tag i backen. Den har fotbroms, reflex, styre med halkfria handtag, och ett dragrep med automatisk dragvinda. Den gröna färgen och BMX-styret ger den ett fräckt utseende.

Den här snowracern är också utformad med ett så kallat curve-system, med twintip-skidor och en carvingformad framskida, vilket gör att den blir enklare att styra. Twintip betyder att skidorna är uppböjda både fram och bak, och det gör att man kan åka både bak- och framlänges på den.

Lämplig i åldrarna 6-10 år.


Mellan: Stiga SnowPower styrpulka

En pulka med både ratt och broms! Den här modellen kallas för styrpulka, eftersom den går att styra med hjälp av en ratt, som är kopplad till skidor under pulkan. Den har också broms och reflex. En stor fördel är att den är lättviktig men ändå robust.


Budget: Stiga Pulka Pacer

En fin, enkel modell av en klassisk pulka från Stiga. Den har ett dragsnöre framtill, och en reflex baktill vilket är bra om man drar barn efter sig i pulkan.


Stiga Snowracer Color Pro

En snabb snowracer, som har många detaljer som gör den rolig att köra. Tack vare twintipskidorna och den carvingformade framskidan blir den enkel att manövrera. Den har också broms och en greppvänlig ratt. Det här är en rejäl snowracer med stålram, och detaljer i tålig plast. Modellen har också en dragkassett, som underlättar när man vill dra den.

Rekommenderas från 3 års ålder.


RYDR tefat

Det här ger en annorlunda upplevelse jämfört med de andra åkdonen. Med den här kommer du att snurra dig nedför backen! Ett roligt åkdon med en häftig design. Tefatet är gjort i PE-plast och har två rejäla handtag i sidorna.

Maxvikt 40 kg

Rekommenderas från 6 års ålder.


Stiga Snow Flyer åkmatta junior

En åkmatta kan användas för olika typer av vinterlekar, och kallas även för åkmadrass. Den har ett bra glid, och ett rep att hålla sig i.

Maxvikt: 50 kg

Mått: 100 x 50 x 4 cm

Rekommenderas från 4 års ålder.


Stiga Cruiser babypulka

Bebisar kan också följa med ut på olika vinteräventyr! Med den här bebispulkan sitter den lilla säkert och bekvämt. Den har både rygg- och sidostöd, säkerhetsbälte, och ett dragsnöre så att du kan dra din lilla med dig.

Rekommenderas från 0-3 års ålder.


Dantoy pulka gul

Dantoy A/S är ett danskt företag som har specialiserat sig på leksaker gjorda i bioplast. Här har man tagit fram en produkt som uppfyller höga krav på miljömässig hållbarhet. I stället för petroleumbaserad plast, är den här pulkan tillverkad i en typ av bioplast som är gjord av sockerrör, som är en förnybar råvara. Hela pulkan är dessutom återvinningsbar och LCA-kontrollerad. LCA står för Life Cycle Assessment – livscykelanalys.

Det här är en rejäl och tålig pulka i en ljus färgton.

Mått: 79 cm

Rekommenderas för åldrarna 2-10 år


Yamaha Snow Trike

En riktigt fräck snowracer att racea nedför backen på! Designen påminner mer om en motocross än om något annat i sitt röd-svarta utförande. En riktig stoppad dyna gör dessutom att man sitter bekvämt under sin åktur. Har styre, broms och dragsnöre.

Rekommenderas från 6 års ålder

Material: 80 % metall, 20 % plast

Makvikt: 40 kg

Mått: 80 x 44 x 25 cm


Stiga Snowrider

En annan form av åkning blir det med den här kompakta snowridermodellen från Stiga. Med en låg sits och endast två skidor rakt bakom varandra, får du en speciell upplevelse. Skidorna är av carvingmodell och snowridern har ett styre, men ingen broms, utan du bromsar den genom att luta den eller genom att sätta fötterna i backen. Den robusta och genomtänkta konstruktionen tål tuffa tag och ordentliga svängar i backen.

Rekommenderas från 7 års ålder

Barnets längd: upp till 150 cm

Maxvikt: 100 kg

Material: Aluminium

Märkt med CE och EN71, som är en säkerhetsstandard för leksaker


Stiga Snowskate

För den som gillar att åka bräda på vintern! Fungerar för hopp, rails, cruising och balansträning. Brädan är gjord av hårdplast blandat med glasfiber, och den har EVA-foam på ovansidan vilket ger den ett bra grepp. Den är extra stadig tack vare att den också har spår på undersidan.

mått: 24 x 8 x 86 cm


EuroPlay Artic Racer

En rolig vinterleksak är också den här skumgummipulkan! Med dess lätta vikt blir det enkelt för barnen att bära den. Cool design och utrustad med två handtag, samt plastbotten för att få upp farten. Vad mer kan man önska sig?

Frågor och svar om pulkor

Vad ska man tänka på när man köper en pulka?

Tänk på att anpassa åkdonet efter barnets ålder. En bebis ska sitta i en särskild bebispulka med höga stöd och bälte. Barn som är över 5 år brukar kunna åka på en snowracer, som de kan styra och bromsa.

Vad är viktigast för att förhindra olyckor i pulkabacken?

Anpassa åkningen efter barnets ålder. Små barn behöver inte åka i branta backar. Undvik backar där det finns hinder eller där barnen riskerar att åka ut på en bilväg. Gå upp vid sidan av backen, inte mitt i. Sätt hjälm på barnen, och lämna inte barnen ensamma i backen.

Kan man åka pulka när man är gravid?

När man är gravid bör man undvika aktiviteter där man riskerar att ramla eller kollidera med någonting. Om det är lämpligt att åka pulka blir en bedömningsfråga från fall till fall. Om du väljer att åka pulka, ta det försiktigt och undvik backar med riskmoment som hinder, gupp eller mycket folk.

Vad ska man tänka på om man vill åka pulka bakom en häst?

Om man har en häst som inte är lättskrämd och som är van vid att dra saker bakom sig, kan man prova att åka pulka bakom den. Det här kallas för att “tolka”. Man kan då gärna använda en särskild tolksele att fästa tömmarna i. Se till att ha tillräckligt långa tömmar så att du inte kommer för nära hästen.