Idag har alltfler barn en egen mobiltelefon. Mobilanvändandet har krupit ner i åldrarna och det är inte ovanligt att en sjuåring har en egen telefon. De allra flesta barn i Sverige får tillgång till en egen telefon någonstans mellan 8 och 9 års ålder. Är det rätt eller fel att ge sitt barn en egen mobiltelefon? Här finns inga rätt eller fel egentligen. Det är upp till varje förälder att bestämma. Men  man kan ställa sig några frågor innan man ger sitt barn en mobiltelefon.

 • Behöver mitt barn en mobiltelefon? Fråga dig själv varför en mobiltelefon skulle vara till nytta för ditt barn. Barnet kanske behöver ha en för att nå er?
 • Är mitt barn mogen för en egen mobiltelefon? Barnet måste ta hand om telefonen. Ladda den och förvara den på ett bra sätt. Och vara rädd om den.
 • Klarar ni föräldrar av att sätta regler för användandet? Regler ska finnas. Om det blir konflikter, klarar ni dem då?
 • Kan ditt barn fatta kloka beslut? Det beror naturligtvis på åldern. Men barnet ska lära sig hålla sig till de regler ni kommit överens om.
 • Har du haft en diskussion med ditt barn om mobilanvändning? Prata om internet, nätmobbing, dina förväntningar och ditt barns förväntningar med mera.
 • Vad händer om telefonen går sönder? Gör klart med ditt barn vad som ska gälla. Vem ska betala?

Men det man ska tänka på är det här med skärmtid. Det finns forskning på att sitta framför en skärm för länge är inte bra för hälsan.

Livet framför skärmen kan vara väldigt varierande och har därmed många olika funktioner för användaren, både positiva och negativa.

Källa: 1177.se

Ni som föräldrar måste ha regler när det gäller hur mycket skärmtid era barn ska ha och det gäller alla barn oavsett ålder. Självklart kan man öka skärmtiden med åldern, så barnet lär sig att ta eget ansvar. Ett spädbarn ska enligt WHO inte ha någon skärmtid alls och barn under fem år bör inte ha mer än en timme/dag.

Föräldrarnas ansvar

Vilka är det som ger telefonerna till barnen? Jo det är ju ni föräldrar och sedan klagas det på hur mycket skärmtid barnen ska ha och det blir stora konflikter. Barnen lyssnar inte på er och det blir bråk och tjafs. Det är viktigt att innan ni ger era barn en mobiltelefon, att diskutera varför ska ni ge en telefon? Vad är orsaken? Om orsaken är att barnet har tjatat till sig en eller använt orden ” alla har en utom jag” då bör ni fundera ett tag till. Det är aldrig en bra orsak. En sjuåring har egentligen inget behov av en mobiltelefon. De får inte använda den i skolan då de flesta skolor har mobiltelefonförbud för de yngre barnen. Det är väldigt sällan ett barn i den åldern messar eller ringer, så varför ska hen då ha en?

Det är bara något ni som föräldrar vet svaret på. Har mitt barn behov av en mobiltelefon? Om ni tycker det, så börjar då med en begagnad. De flesta barn ärver sin första telefon.

Titta i era gömmor så hittar ni säkert någon telefon som egentligen inte är så gammal, men som ni inte längre vill ha.  

Så nu har ert barn en mobiltelefon. I början kommer hen att spela spel som ni har lagt in. Det är viktigt att ni sätter upp ramar och regler. Alla barn och vuxna mår bra av att vara ute och röra sig. När barnet kommer hem från skolan se till att eventuella läxor görs först. Skolan ska vara första prioritet. Sedan vara ute och leka och sist skärmtid.

Ett tips kan vara att låta barnen sitta en stund innan när föräldrarna lagar mat.

Om man har ett barn som har svårt att lyssna och slita sig från telefonen, så sätt en klocka. När klockan ringer, är det slutspelat.

Man ska aldrig låta barnen sitta med telefonen alldeles innan läggdags, eller ännu värre för att kunna somna.

Det har visat sig att man blir piggare av att titta på en skärm och att tankarna sätter igång. Läs en bok, lyssna på en saga med mera är bättre som rutin.

Fördelar med mobiltelefon

Det finns fördelar med mobiltelefon till de yngre barnen.

Många anser att om yngre barn använder mobiltelefoner så lär de sig den digitala tekniken och kommer med största sannolikhet att kunna den tekniken hela livet.

Och i vårt digitala samhälle så är det bra. En annan fördel är att barnet alltid kan nå er föräldrar och ni kan nå hen. Det är något som föräldrar idag tycker är bra. Och faktiskt barnen också.

Även om det inte alltid uttrycks så. Mobiltelefoner är också bra för de sociala kontakterna.

Ni som föräldrar kan tycka vad ni vill om det, men det är så era barns värld ser ut. Man ringer, messar, spelar spel, tittar på film, lyssnar på musik med mera via sina mobiltelefoner.

Nackdelar med mobiltelefon

Det finns naturligtvis nackdelar med att barn har en mobiltelefon. Den största nackdelen och det som många föräldrar fasar för, är tillgången till nätet.

Barnet kan komma in på sidor som inte är lämpliga. En annan sak är att barnet blir helt uppslukad av telefonen och risken för konflikter är stor. Barnet rör sig mindre. Är inne mer.

Är mobiltelefoner farliga för era barn?

Det finns ingen forskning som säger att mobiltelefoner är farliga i sig. Det är skärmtiden som inte ska vara för lång. Lär barnet att pausa och göra andra saker.

Men visst kan man bli beroende av sin telefon och det gäller inte bara barn. Det finns några varningstecken som ni föräldrar kan vara uppmärksamma på om ni misstänker att ert barn blivit beroende:

 • Barnet säger nej till det vardagliga. Som till exempel kompisar och skola
 • Sömnproblem
 • Irritation
 • Stänger in sig
 • Slutat röra på sig
 • Är inomhus mycket

Sådana saker behöver inte ha med mobiltelefoner att göra. Det kan naturligtvis vara andra saker, men var uppmärksam.

Det är egentligen ni föräldrar som har makten och den ska ni använda redan från dag 1. När ni gett ert barn en mobiltelefon. Det är här det börjar. Det är ju faktiskt ni som bestämt att hen ska ha en mobiltelefon.

Regler för mobiltelefonen

Det första man måste göra är att se om ens barn är beroende. Om ert barn klarar av sin vardag som att sova tillräckligt, äta, gå till skolan, göra läxor med mera, ja då är det inga stora problem.

Det är ändå bra med regler. Om barnet inte verkar må bra.

Om hen har förändrats eller om det blir många konflikter över mobiltelefonen. Då måste man som förälder införa regler. Det finns egentligen inga färdiga regler att följa. Ni måste bestämma vad som ska gälla i er familj. Men det finns några saker ni kan tänka på och kanske införa i ert liv:

 • Gå till er själva. Hur mycket använder ni er mobiltelefon? Tänk på att barn gör som vuxna gör.
 • Kom överens. Bestäm er i förväg att det ska vara vissa regler. Sätt er sedan ner och prata med ert barn. Försök att komma överens vilka regler som ska gälla.
 • Inga mobiltelefoner vid matbordet. Det gäller alla i familjen. Den som har det får ta hand om disken.
 • Alla i familjen har en mobilfri stund, timme eller dag. Kan vara bra på helgerna. Gör något annat tillsammans.

Mobiltelefoner vid sängen

Hur många av oss vuxna tittar i mobiltelefonen i sängen innan vi släcker lamporna?

Det är väldigt många och de flesta använder sin mobiltelefon som väckarklocka.

Det här gör era barn också. Och det är så lätt att de ligger och tittar i telefonen när den ligger nära sängen. En regel borde vara att inte använda sin mobiltelefon innan läggdags.

Hjärnan sätts igång och istället för att bli trött blir man pigg. I alla fall om man är ett barn.

Det här gäller naturligtvis inte alla barn.

Alla är olika.

Ha sovrutiner.

Det här beror naturligtvis på vilken ålder barnet har. Men det är alltid bra att bestämma att cirka en timme innan läggdags, så är det mobilfritt.

Gör det till en tävling mellan de vuxna och barnen. Ni kan också köpa en riktig väckarklocka. Då kan ert barns mobiltelefon ligga i ett annat rum.

Visa intresse

Barn använder mobiltelefoner. Så är det bara.

Det är bara att gilla läget.

Det är så samhället ser ut och det är så barns värld ser ut idag. Självklart ska ni ha regler.

Var beredda på att reglerna måste ändras när barnen blir äldre. Låt ansvaret växa med åldern.

Men en sak ni kan tänka på är att visa intresse. Om ni tänker efter så gör ni det redan när barnet är litet.

Då är det ni som bestämmer vilka appar barnet ska ha. Ni visar hur det går till. När barnet är äldre och då framförallt tonåring så slutar vi vuxna att visa intresse.

Det kanske är omedvetet eller medvetet. Många låter sina tonåringar stänga in sig i sina rum.

Nej, det är fel.

De behöver er och ni behöver veta vad som pågår därinne. Vad spelar de för spel? Kanske de kan visa er hur man gör.

Är det något ni kan göra tillsammans? Vad lyssnar de på för musik?

Visa intresse för alla de sociala medier som era barn har.

Ni har säkert inte alla, men fråga och låt era barn visa. Det är många av dessa medier som faktiskt är riktigt roliga att ha, även som vuxen.

Säkerhetsinställningar

Var beredda på att ni kanske inte blir insläppta i rummet, men passa på vid något annat tillfälle att prata.

Om det absolut inte går så finns det vissa funktioner i mobiltelefonerna man kan ta till.

Man kan begränsa mobilanvändandet. Det går att begränsa användningstiden i alla smarttelefoner idag.

Passa på att ta reda på säkerhetsinställningar innan du ger telefonen till ditt barn. Var lite finurlig.

Säg att telefonen måste laddas (vilket den måste göras) innan användning. Läs på så mycket du kan om telefonen och dess inställningar om det är en annan än den du har.

Operatörerna brukar också erbjuda säkerhetspaket som begränsar ditt barns nätanvändning.

På en Iphone är det väldigt enkelt att koppla på begränsningar. Det är bara att klicka bort de applikationer du inte vill att barnet ska komma åt. Till exempel åtkomst till applikationsbutiken App Store, webbläsaren (Safari) eller YouTube.


På en Android är det lite svårare att koppla på nätbegränsningar. Du kan få hjälp om du går in på Googles säkerhetsverktyg.  

Egentligen kan du gå ut på nätet och läsa om sådant här. Det finns till och med många bra appar som du kan använda för att begränsa ditt barns nätanvändning.

Screen Time Parental Control och Kids Zone Parental Control är några sådana appar. Om ni lånar ut er mobiltelefon till ditt barn, så sätt på flygplansläge.

Då kan inte ditt barn göra några uppringningar eller surfa på internet.

Om du inte vill att ditt barn ska kunna köpa dyra spel så kan du lägga till en lösenkod som måste matas in innan köp genomförs i spel.

I inställningarna på telefonen kan du förhindra att ditt barn köper saker i spel. Att de inte kan ladda ner appar som du anser vara olämpliga. Att de inte kan se olämpliga innehåll på streamingtjänster eller till och med att de inte kan lyssna på olämplig musik. Du kan också begränsa skärmtiden direkt i inställningarna i enheten.

Man kan också som förälder se hur mycket tid barnet spenderar i apparna.

Var ärlig

Nu får vi hoppas att det inte ska gå så långt.

Det är inte bra att ge sådana förbud, men om ni måste ta till det.

Var ärliga.

Berätta för ditt barn varför ni gör det. Internet är ingen säker plats.

Berätta det för barnet.

Barn får tidigt prata om sådant här i skolan. Det finns också bra barnböcker som handlar om internet och vad barn kan råka ut för.

Gör det här tillsammans.

Det är då man lyckas nå fram till sitt barn.

Prata istället för att förbjuda. Kompromissa om det behövs. Ge ditt barn en chans. Om det misslyckas ska du finnas där och leda hen rätt igen. Begränsa mobiltiden genom att umgås istället. Gör roliga saker tillsammans.