Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland och Babyshop.

Att planera semester med små barn kan ibland kännas överväldigande.

Det är mycket som ska packas och många saker att tänka på. Ofta tar man med sig mer saker än vad man behöver.

Jag uppskattar resevagnen väldigt mycket för att den är så liten. Det går att stuva in en resevagn eller två i vilken bil som helst.

Eller ta med på flyget.

En resevagn är något som är värt att investera i när barnen är små. En resevagn underlättar alla resor, både korta och långa. Vagnarna fokuserar på att vara smidiga att ta med sig. Det gör att resorna blir mer hanterbara, när en vagn hela tiden är tillgänglig för barnen.

Med yngre barn kan det vara svårt att planera resor. Det är då alltid bra att ha en vagn nära tillhands, för att hjälpa barnet vid trötthet. Resevagnar är praktiska på många sätt, därmed har de blivit vanliga att ständigt ha i närheten.

Premium: GB Pockit Monument Black

premium.jpg

En mycket populär resevagn har Goodbaby Pockit Monument Black varit under flera år. År 2014 vann dess föregångare pris som den minsta hopfällbara resevagnen. Rekordet håller ännu i sig fram till idag. Med dessa utmärkelser i bagaget har vagnen blivit omåttligt populär, trots sitt högre pris.

Goodbaby heter tillverkaren av vagnen. Den är anpassad från sex månaders ålder, upp till cirka 4 år. Med detta spann kan den därför bli användbar under flera år. Den beräknas vara som lämpligast för barn mellan 9 till 17 kg. Denna vagn väger enbart 4,8 kg, vilket hör till en av de lättare vagnarna. Under vagnen är en liten korg för att smidigt kunna frakta saker utan att bära. Hjulen på vagnen går även att låsa i rak riktning, något att rekommendera för längre promenader.

Med den starka konstruktion som denna lätta vagn har, så är det en stor favorit på marknaden. Den viks ihop till ett litet paket, vilket gör den lätt att ta med på resan. För användbarhet under många år är den väl värd sitt pris.

Läs mer om Goodbaby Pockit Moniment här


Mellan: Phil & Teds GO Sulky

mellan.jpg

Phil & Teds är ett välkänt märke på barnmarknaden. De tillverkar produkter i exklusiv design, dock till ett pris i mellanklassen. Den här resevagnen är inget undantag. Med en nutida design samt önskvärda funktioner, har det blivit en attraktiv vagn.

Phil & Teds GO Sulky är en lätt vagn. Den väger enbart 5 kg, vilket gör den lätt att dra runt. Den går smidigt att fälla ihop, och med sin vikt är det en perfekt vagn på resan. 15 kg är den högsta vikt som sitsen tål, det beräknas därmed hålla upp till cirka 4-års ålder på barnet. Då remmarna är bra anpassade och ett handtag fram finns, kan den användas från 6-månaders ålder.

Läs mer om Phil & Teds GO Sulky här


Budget: Paraplyvagn Mimmi

budget

Resevagnar kallas också för paraplyvagnar. Namnet kommer med anledning av att de fälls ihop på liknande sätt som ett paraply. De är också lätta att bära, om de ej står uppfällda. Modellen Mimmi är tillverkad av Eurasia, som är kända för sina barnprodukter. Vagnen har detaljer från den tecknade figuren Mimmi Pigg, därav produktnamnet.

Paraplyvagnen kan användas redan från 6 månaders ålder, och är lämplig upp till 3 år. Den kan anpassas utefter barnet med sitt justerbara ryggstöd. Ett 5-punkts sele gör att barnet sitter tryggt fast i vagnen. På resor med olika väderlek kan suffletten fällas ned som skydd.

Läs mer om Paraplyvagnen Mimmi från Eurasia här


Vad kostar en resebarnvagn?

Beroende på hur avancerad resebarnvagn som önskas så kan priset skilja sig. Det finns vagnar från några hundralappar, upp till fyrsiffriga belopp. Så priset går att anpassa utefter funktioner på vagnen som behövs.

Vem kan använda en resebarnvagn?

Många modeller är skapta för att användas från spädbarn upp till ca 4 år. För den som reser mycket så är det bra att investera i en vagn, då den kan användas under flera år. När vagnen inhandlas är det bra att se över funktionerna innan, för att få ut maximalt av dessa utefter ens egna barn och behov.

Varför är resevagn bättre än en vanlig vagn på resan?

En resevagn är byggd för att vara smidig att ta med sig. De vagnarna är lättare att fälla ihop, för att kunna bära med sig. De är även byggda för att ta sig fram i olika sorters terräng, en mer flexibel vagn. Vanliga vagnar är inte lika smidiga. De går inte att fälla ihop lika lätt, vilket gör de tyngre att ta med på resan.

Vilken resebarnvagn ska man köpa?

Vilken resebarn vagn man behöver är en mycket vanlig fråga för småbarnförsälder och också något jag själv funderat mycket kring. Om barnvagnen ska användas mer som en resebarnvagn och dras runt på sandstränder rekommenderar jag en något billigare variant, men vill man ha en enkel och lätt barnvagn för dagligt bruk tycker jag det är värt att spendera lite extra.

Premium: Elodie Details – Stockholm Barnvagn Puderrosa

Elodie Details Barnvagn Stockholm Puderrosa.jpg

Resebarnvagnen från Elodie Details modell Stockholm i puderrosa tycker jag är så söt. Den matchar även perfekt med min Sandqvist ryggsäck, kolla på länken för att se fler bilder. Barnvagnen passar för barn mellan 6 månader och tre år, så den kommer komma till användning under flera år.

Resebarnvagnen går att justera på många olika sätt för att ditt barn ska sitta så bekvämt som möjligt, den går tom att fälla ned till helt horisontellt läge så din lilla sötnos kan ta sig en tupplur.

Som resebarnvagn uppfyller den alla förväntningar som väntat av en premiumvagn, den är lätt och smidig att köra samt går att fälla ihop snabbt och enkelt.

Läs mer om Elodie Details Resebarnvagn Stockholm här


Premium: Bugaboo Bee5 Classic Komplett Barnvagn

Bugaboo Bee5 Classic Komplett Barnvagn

Barnvagnen Bugaboo Bee5 Classic anser jag vara en lite för kompetent barnvagn för att kallas resebarnvagn. Detta är mer en lyxig ”lätt barnvagn” för dig som kräver det absolut bästa. Te x har den fjädring på alla fyra hjulen vilket minskar stötar och obehag för ditt barn.

Barnvagnen går även att justera på alla möjliga sätt som kan tänkas behövas, den går att fälla platt ifall barnet behöver sova, eller vänta hela sittdelen så att barnet är vänd mot dig. Under sittdelen finns ett förvaringsutrymme som känns igen på de flesta resebarnvagnar.

Läs mer om Bugaboo Bee5 Classic Komplett Barnvagn här


Får man flyga med resevagn?

Självklart får du i princip alltid flyga med barnvagnen incheckad. Oavsett storlek.

Vill du däremot ta med dig en vagn in som handbagage gäller det att den är extra liten. 

Här är tre resevagnar som är så pass små att de kommer inom gränserna för att få tas med in i kupén.

Men kom ihåg att alltid kolla med just det flygbolaget du flyger med vad de har för regler.

Babyzen Yoyo

Babyzen Yoyo är en robust och stabil resevagn med fyra hjul

Den är extremt smidig och går att packa ihop till endast 52 x 44 x 18 cm. Vikten är bara 6,2 kg. Detta innebär att den ska gå att få in i de flesta kabinhyllor.

Sittdelen är mjuk med extra stoppning så att barnet kan ha det bekvämt även under längre turer på semestern.

Läs mer om Babyzen Yoyo här

GB Pockit

GB Pockit som även vann utmärkelsen Bästa Premiumresevagn är även en perfekt följeslagare på flygresan då den endast mäter 30 x 35 x 18 cm i ihopvikt läge och endast väger 4,8 kg.

Läs mer om GB Pockit här

Tips för att flyga med barnvagn

Det bästa är alltid att ringa och fråga flygbolaget innan avresa. Då får du veta exakt vad som gäller. Skulle det vara så att ni inte får ta med er vagnen in i kupén så går det alltid att checka in den.

Se längre ner vilka begränsningar som gäller för olika flygbolag

Skulle du behöva checka in resevagnen så brukar man få låna en enklare modell av flygbolaget som man använder tills man hämtat ut sin egen igen.

Använd en så kallad travel bag. Det är en väska som är till för just din resevagn. Med en väska runt vagnen så skyddas den mycket bättre under resan och när den kastas upp och ner från transportband. Det är väldigt ovanligt att en resevagn går sönder om en travel bag används.

Men skulle det uppstå skador på din vagn så brukar flygbolagen ersätta skadan utan problem. Dock underlättar det om ni gör er anmälan direkt när ni landat och hämtat ut väskan. Det kan fungera att lösa det senare men det brukar bli krångligare.

Om ni glömmer att anmäla på plats eller flygbolaget sätter sig på tvären så kan ni alltid höra av er till ert försäkringsbolag.

Att tänka på vid köp av resevagn

  • Fullt liggläge
  • Går den som handbagage?
  • Låg vikt
  • Lätt att fälla ihop
  • Vändbar sits eller inte

Fullt fällbart liggläge

Om resevagnen kan fälla ryggstödet till helt plant läge så kommer barnet att kunna sova på samma sätt som i en ”vanligt”barnvagn. Vissa väljer att enbart köpa en resevagn att använda hela tiden och det kan fungera väldigt bra.

Köper du en resevagn för att använda på heltid och inte bara på semester så rekommenderas att man köper en som kan fälla ryggstödet. Det är såklart även ett plus på en resevagn som endast används på semestern då barnet får sova på samma sätt som hemma.

Men för en del barn spelar det ingen roll om ryggstödet kan fällas helt eller inte, för att de ska sova bra.

Smidig att fälla ihop

Något som är viktigt för alla barnvagnar och extra viktigt för resebarnvagnar är hur enkla de är att fälla ihop.

Moderna resevagnar är smart konstruerade så att de ofta går att fälla ihop enkelt, med bara en hand. Vi vet alla hur värdefullt det kan vara när man kanske har andra handen full med barn eller väskor.

Vändbar sittdel

På lite dyrare resevagnar går det att vända på sittdelen så att barnet antingen kan se framåt eller mot den som kör barnvagnen.

Om du letar efter en resevagn som också ska användas mycket ”hemma”, och inte bara vara en semestervagn kan det vara värt att fundera på om du vill spendera dom extra kronorna på att få möjligheten att vända på sittdelen.

Får resevagnen tas med som handbagage?

Många resevagnar, om inte alla, går att ta med som handbagage. Dock är det som sagt säkrast att kolla med flygbolaget.

Enligt deras egna hemsidor gäller följande:

Air France

Storlek: 55 x 35 x 25 cm
Vikt: 12 kg

British Airways

Storlek: 56 x 45 x 25 cm
Vikt: 23 kg

Easyjet

Storlek: 56 x 45 x 25 cm.
Vikt: Inga restriktioner för vikt

Finnair

Storlek: 56 x 45 x 25 cm
Vikt: 8 kg

KLM

Storlek: 55 x 35 x 25 cm
Vikt: 12 kg

Lufthansa

Storlek: 55 x 40 x 23 cm
Vikt: 8 kg

Norwegian

Storlek: 55 x 40 x 23 cm
Vikt: 10 kg

SAS

Storlek: 55 x 40 x 23cm
Vikt: 8kg

Turkish Airlines

Storlek: 55 x 40 x 23cm
Vikt: 10kg

Andra resevagnar vi gillar:

Eezy S Twist Barnvagn Victory Black

Eezy S Twist Barnvagn är har en smart funktion som gör att du kan koppla av sittdelen och koppla på Eezy’s babyskydd(finns att köpa till). Detta gör det till en extra smidig vagn från första början då man ofta får ha en separat bilbarnstol plus en resevagn.

Denna resebarnvagn lämpar sig från 6 månader upp till 17 kg. Köper du till babyskyddet kan du använda den direkt från födseln.

Ett annat sätt att se kombinationen är som ett babyskydd med hjul till och när barnet vuxit ur babyskyddet så byter du bara till den vanliga sittdelen.

Läs mer om Eezy S Twist Barnvagn Victory Black här


Vad är viktiga funktioner på en resevagn?

Det är viktigt att en resevagn fungerar bra för att vara den hjälp på resan vi behöver. Inte en källa för irritation.

Ett enkelt sätt att vara 99% säker att få en bra resevagn är att köpa en från något av de större tillverkarna.

Vill du däremot försöka hitta ett guldkorn bland de billigare modellerna finns det några saker att tänka på.

Se till att den går att fälla ihop smidigt och blir riktigt liten när den är i hopfällt läge.

Välj en resevagn med robusta hjul. Hjulen på resevagnar är generellt sett små. Vilket de ska vara. Men det gör att de tar mer stryk än större hjul, välj därför en resevagn med kraftiga och välbyggda hjul.

Titta en extra gång hur mycket packningsutrymme som finns på vagnen. Allt som oftast är man tacksam för allt extra utrymme som finns på sin barnvagn.

Källor:

https://www.airfrance.us/US/en/common/guidevoyageur/pratique/bagages-cabine-airfrance.htm

https://www.edreams.com/blog/easyjet-luggage-restrictions/

https://www.sendmybag.com/airlines/klm-baggage-allowance

https://www.finnair.com/pt-en/baggage-on-finnair-flights/carry-on-baggage

https://www.lufthansa.com/us/en/carry-on-baggage

https://www.norwegian.com/se/reseinformation/bagage/handbagage/

https://www.sas.se/reseinfo/bagage/handbagage/

Turkish Airlines 2020 Baggage Allowance

British Airways 2020 Baggage Allowance