Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vill du överraska ditt barn med en extra rolig och smart leksak? Kolla då in de smartphone leksaker som vi listar nedan! 

En smartphone leksak är den perfekta investeringen för barnet som gärna lånar mammas eller pappas telefon.

Utan att mamma eller pappa gärna behöver lämna ifrån sig den.

De flesta föräldrar kan nog känna igen sig i detta, eller hur?

Så fort barnet ser telefonen på bordet ska hen dit och försöka pilla på den. 

Detta kan ju vara roligt ibland, men rätt sällan är en riktig telefon en särskilt bra leksak för mindre barn.

Det inte minst ur en säkerhetssynpunkt – skulle barnet tappa telefonen på marken, eller kanske försöka sig på att bita i den, finns det en stor risk för att den går sönder och skadar barnet.

Det vill vi ju undvika!

Genom att köpa hem en smartphone leksak kan barnet få ”sin helt egna telefon” utan att man blandar in alla dessa risker. Det finns såklart även flera andra fördelar med smartphone leksaker, inte minst att barnet kan lära sig att trycka på knappar, spela upp olika ljud, och så vidare. Bra, utvecklande och roligt, med andra ord. 

Ta del av våra bästa tips när det kommer till bästa smartphone leksak 2022!

Lista över bästa smartphone leksak 2022 

Premium: Clementoni baby Min första surfplatta

Mellan: Infinifun Min Första Smartphone

Budget: ABC Smartphone

Skip Hop Zoo Telefon (Enhörning)

Clementoni baby Smartphone

Mobiltelefon med ljud

Playgro Jerrys Class Aktivitetsleksak Telefon

Resultat bäst i test 

Om du är intresserad av att ta del av vad vi kommit fram till när det gäller frågan om vilka smartphone leksaker som är bäst på marknaden ska du ta del av vår sammanfattade lista nedan! Vi har valt ut de absolut bästa leksakerna i tre olika prisklasser, premium, mellan och budget, men tipsar även om andra smartphone leksaker som kan bli uppskattade.

Tanken är att du och ditt barn ska hitta en smartphone leksak som passar er riktigt bra. Och det alltså oavsett budget, ålder, intressen, kunskapsnivå och önskemål. Just av den anledningen har vi valt att lista våra favoriter i tre olika prisklasser samt lista ett flertal andra alternativ så att du får fler valmöjligheter när det kommer till att hitta din (er) favorit.

Vi hoppas att du med våra rekommendationer kan hitta den smartphone leksak som passar dig och ditt barn bäst! 

Premium: Clementoni baby Min första surfplatta

Enligt oss finns det ingen tvekan om att detta är den bästa leksakstelefonen i premiumklassen. Denna smartphone leksak kan användas av barn från 1 års ålder, där barnet får lära sig att både lyssna, se och trycka. Du kan själv välja om du att telefonen ska vara på svenska eller finska. Riktigt bra och rolig, och anpassningsbar! 

Ålder: 12-36 månader

Språk: svenska och finska 

Mellan: Infinifun Min Första Smartphone

Infinifun, Min första Smartphone, är en rolig, spännande och underhållande smarttelefon för barn från 18 månader. Den känns smidig att hantera, erbjuder flera olika inlärningsspel och roliga funktioner, samt underhåller barnet med mängder av olika ljud. Dessutom kan den ringa, precis som mammas och pappas telefon. Allt detta får du till ett mycket bra pris!

Ålder: från 18 månader 

Mått: 15x20x4cm 

Material: plast 

Budget: ABC Smartphone 

Vill du få ett riktigt bra tips på en budgetvänlig smartphone leksak? Då vill vi tipsa dig om denna ABC Smartphone. Trots att denna variant är väldigt billig så anser vi att det är en väldigt rolig och bra leksak som alla barn från ca 1 års ålder kan underhålla sig med. Den erbjuder olika ljusfunktioner, 15 olika ljud och 10 olika melodier. Lätt att hantera är den också.  

Ålder: från 12 månader

Mått: 13,5cm 

Köpguide: att tänka på inför köp av smartphone leksak

Det finns ingen tvekan om att en smarttelefon leksak kan vara en riktigt bra investering för dig med ett barn på mellan 1-3 år. Barnet kan dra många fördelar av att använda och leka med leksaken, samtidigt som ni som föräldrar slipper oron om att barnet vill sno eller pilla med er riktiga telefon. 

Något som dock kan vara bra att veta om är att olika smarttelefonleksaker både kan se olika ut och erbjuda olika funktioner. För att du ska hitta den som passar ditt barn bäst kan det därmed vara bra att tänka på vissa saker inför köp. Däribland vilka funktioner och egenskaper som är de viktigaste för er:

Åldersrekommendation

Det du först bör se över är för vilken ålder smartphone leksaken rekommenderas. Det allra vanligaste är att de rekommenderas att användas av barn från 1 års ålder. Men det finns ofta även rekommendationer kring under vilken specifik ålder de passar bra, som exempelvis vår premiumvinnare som är rekommenderad att använda av barn mellan 1-3 år. 

Funktioner

Något som är viktigt när det kommer till hur barnet kan använda telefonen och vad barnet kan lära sig av den är just vilka funktioner den erbjuder. Ofta erbjuder en smartphone leksak olika typer av ljud, så som musik, siffror, sånger, ringsignal, djurläten, och så vidare. 

Vissa varianter kommer dock även med ljusfunktioner. Beroende på hur telefonen är utformad kommer den även ha tryck- eller pekknappar. 

Material och design

Även frågan om material och design är viktig när du ska köpa en leksakssmartphone till ditt barn. Detta då materialet är avgörande i frågan om vad telefonen tål och hur länge den håller, vilket i sig innebär att materialet också är avgörande för såväl din egen som ditt barns säkerhet. 

När det kommer till design syftar vi i grund och botten inte på leksakens utseende, dess färger eller hur knapparna är konstruerade. Utan när det kommer till design syftar vi till hur behaglig och enkel telefonen är att hålla i, om den är stadig att greppa, hur lätt den är att använda och trycka på, och så vidare.   

Resultat

Premium: Clementoni baby Min första surfplatta

Clementoni Baby Min första surfplatta är det perfekta alternativet för dig som har ett lite större barn. Närmare bestämt är denna leksak anpassad för att användas av barn mellan 1-3 år, och det just på grund av att surfplattan erbjuder barnet att upptäcka och lära sig att både trycka, peka och lyssna till ljud (finska och svenska).

Pekplattan innehåller ett flertal olika ljud, sånger och ramsor, och så kommer den även med olika ljus och ljuseffekter. När barnet använder denna aktivitetsleksak kommer både syn, hörsel och språkuppfattning att utvecklas och förbättras. Kort sagt är det en väldigt bra smartphone leksak som alla kan få glädje av. Helt klart den bästa i premiumklassen!

Ålder: 12-36 månader

Språk: svenska och finska 

Mellan: Infinifun Min Första Smartphone

Denna smarttelefon från Infinifun kan vi verkligen tipsa om. Den är rolig, barnet kan lära sig mycket genom att använda och leka med den, och så kommer den till ett bra pris. En stor fördel är att den är lätt och smidig att hantera för de små barnhänderna – kanske inte för de allra minsta, men om barnet passerat 18 månader i ålder (som enligt rekommendation) ska det inte vara något problem. 

Vi gillar dock framförallt att detta är en smartphone leksak som erbjuder barnet att göra många olika saker. Det då leksaken erbjuder fyra olika inlärningsspel där ditt barn kan lära sig olika färger, siffror och namn, samt olika djur och deras läten. Telefonen kan också ”ringa”. Riktigt rolig! Den enda invändningen vi har är att ljudet är något lågt. Annars toppen. 

Ålder: från 18 månader 

Mått: 15x20x4cm 

Material: plast 

Budget: ABC Smartphone 

I budgetklassen har vi valt denna smartphone leksak, ABC Smartphone. Det framförallt då du här får chansen att investera i en väldigt billig leksak men som samtidigt håller hög kvalité och låter barnet underhålla sig på flera olika sätt. Perfekt för barn som är 1 år och uppåt. 

Telefonen erbjuder barnet att lyssna på flera olika melodier, och så kommer den med flera olika knappar med symboler som kan spela upp olika telefonljud. En extra bonus är att denna smartphone leksak också är utformad med ljusfunktioner av olika slag, vilket gör användningen ännu roligare. Smidig att hantera och rolig att pyssla med!

Ålder: från 12 månader

Mått: 13,5cm 

Skip Hop Zoo Telefon (Enhörning)

Den här smartphone leksaken från Skip Hop är en extra rolig och fin variant. Denna kommer nämligen i en lekfull och färgglad enhörningsdesign, vilket ju gör det hela ännu mer spännande och underhållande för barnet. 

Samtidigt som designen är både lekfull och fin så är själva telefonen också väldigt praktisk – den är lätt att greppa tag om och hålla i även för de minsta händerna, där barnet också kan välja att hålla i telefonens handtag. Själva telefonen är tillverkad helt utan några dåliga och farliga kemikalier vilket såklart känns ännu mer säkert och tryggt.  

Funktioner som vi uppskattar här är de 6 olika ljuden och melodierna som man kan starta igång genom att trycka på de roliga knapparna. En liten extrafunktion här är att barnet kan trycka på enhörningens mule – då kommer det att börja lysa. Riktigt spännande!  

Ålder: från 6 månader

Mått: 13x11x4,5cm 

https://www.storochliten.se/skip-hop-zoo-telefon-enhorning

Clementoni baby Smartphone

Clementoni baby Smartphone är specifikt anpassad för att kunna användas av de mindre barnen. Här kan barnet ”ringa”, precis på samma sätt som mamma och pappa ringer med sina telefoner, samt utforska de olika knapparna. Den här modellen känns lite mer modern då knapparna är utformade på den digitala displayen. 

När barnet trycker på de 12 knapparna kommer de att låta på olika sätt – vissa låter som djur, andra spelar upp melodier, en del har olika djurläten, och så vidare. Det finns även flera olika leklägen som barnet kan ta del av, samt roliga lampor och ljus. Här kan barnet lära sig både siffror, djur och deras läten, olika melodier, och så vidare. Bra leksak till bra pris. 

Mobiltelefon med ljud

Denna variant av smartphone för barn är utformad som en ”vanlig” mobiltelefon, bara med skillnaden att den är specifikt anpassad för bebisar. Leksaken rekommenderas att användas av barn från 1 år för att det inte ska kännas för svårt eller bli tråkigt. I och med att mobilen är väldigt färgglad och har många roliga knappar är den dock ofta väldigt lockande!

Det bästa med denna mobiltelefon är att den kommer med flera olika och spännande ljud. Barnet kan trycka på någon av de olika knapparna, utforska de olika figurerna och lyssna, se och lära sig i sin egen takt. Ni kan leka att barnet får ta emot egna samtal – här är det bara er fantasi som sätter stopp för vad ni kan göra. 

Ålder: från 1 år 

Playgro Jerrys Class Aktivitetsleksak Telefon

Sist men inte minst vill vi tipsa om denna aktivitetsleksak från Playgro. Deras Jerrys Class Aktivitetsleksak telefon är en både prisvärd, rolig och lärorik produkt som både föräldrar och barn kan få glädje av. Här kan barnet ”ringa” och ”ta emot samtal”, lyssna på musik, spela olika melodier och bara trycka och känna. Många som har använt denna telefon till deras 1+ år barn är väldigt nöjda! Behändig storlek, fina färger och rolig på flera sätt. 

Ålder: från 1 år

Vilken är den bästa smartphone leksaken?

Vilken som är den bästa smartphone leksaken beror lite på vad just du, och framförallt ditt barn, har för behov och önskemål. Det beror även på barnets ålder.
Om du frågar oss skulle vi dock säga att de bästa telefonleksakerna för barn på marknaden är följande: Clementoni baby Min första surfplatta (premium), Infinifun Min Första Smartphone (mellan) och ABC Smartphone (budget).

Varför ska jag köpa en smartphone leksak till mitt barn?

Det direkta svaret på frågan om varför man ska köpa en smartphone leksak till sitt barn är att denna telefonleksak inte bara är rolig och underhållande för barnet. Utan den erbjuder oftast även barnet att känna och klämma, att trycka och pilla, att utforska, att lyssna på ljud och melodier.
Det innebär att barnet samtidigt som hen leker med telefonen också kan utvecklas såväl när det kommer till hörsel och syn som när det kommer till språk, koordination och fingerfärdighet. Helt enkelt ett roligt sätt att låta barnet leka och utvecklas på. Dessutom är det ofta uppskattat att barnet kan “ringa”!

Hur gammalt bör mitt barn vara för en leksakstelefon?

För att en smartphone leksak ska ge så mycket som möjligt till ditt barn, och för att den ska vara rolig och spännande att använda, rekommenderas det ofta att barnet är från 1 år och uppåt. Tänk dock på att dessa leksakstelefoner är anpassade för mindre barn – det brukar alltså bli tråkigt för barn som är från 3-4 år och uppåt.