Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Lekmer, BabyV och Stor & Liten

Om det är en sak jag lärt mig sedan jag fått egna barn så är det att de lyckas ställa till det för sig själva riktigt snabbt om man inte håller ögonen på dem i stort sett hela tiden. De sprallar mycket mer än du tror att de kan. Även från en förvånansvärt ung ålder övar de sina muskler med stor klumpighet.

Under dagen har man ju i stort sett konstant uppsyn över den ömtåliga bebisen, och rättar till lillen om den skulle råka hamna tvärt i spjälsängen eller babysittern. Men natten då? När du sover kan du inte hålla koll på hur det ligger till för din älskling.

Som förälder vill man inte vakna upp på morgonen för att hitta sin bebis med fastklämda lemmar i spjälsängen. Inte heller vill man bli väckt av gnällande mitt i natten, när allt ÄNTLIGEN verkade vara fridfullt, tända lampan och belysa sin lilla bebis som hänger ut med halva huvudet utanför gallret.

Lyckligtvis kan man också undvika det här ödet med hjälp av ett bra spjälskydd.

Det finns en del diskussion om ämnet. Är verkligen spjälskydd så effektiva? Jag, bland många andra mammor, svär vid dem.

Ett spjälskydd fungerar som ett skyddande lager mellan barnet och de hårda delarna av spjälsängen. Barnet slutar inte spralla, men kan inte fastna i gallret och det minskar risken för skador. 

”Då vårat spjälskydd legat i tvätten fastnar barnen ALLTID med arm eller ben, och våra barn är dessutom ganska stökiga i sömnen och slår ofta i huvudet i kanten,” delar en mamma när det diskuteras om spjälskydd verkligen är nödvändigt.

Absolut hjälper det och man märker en stor skillnad om man har eller inte har det.

Idag finns det ett bra sortiment av skyddande spjälskydd för rimliga priser för alla olika budgetar. Ta en titt på nio av de bästa spjälskydden 2020. I den här artikeln har jag sammanfattat de bästa spjälskydden enligt mig och hjälper dig forma en uppfattning om vad som kanske passar bäst för dig.

Lista över de bästa spjälskydden

Resultat: Bästa spjälskydden

Premium: GARBO&FRIENDS Spjälskydd Mares Light

Premium: GARBO&FRIENDS Spjälskydd Mares Light

Det här kvalitativa spjälskyddet av GARBO&FRIENDS ser till att din bebis sover säkert och bekvämt i spjälsängen.

Det lyxiga spjälskyddet är både vackert och effektivt, och kommer säkerligen skydda ditt barn från de hårda kanterna samtidigt som den dessutom ser riktigt stilig ut medan den gör det. Om du är villig att slänga in en slant för ett riktigt bra spjälskydd så är det kanske här du borde investera dina pengar.


Mellan: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng, Vit Volang EKO

Mellan: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng, Vit Volang EKO

Det här spjälskyddet av NG Baby är sött och mjukt, passande för att skydda din lilla ängel. Den är dessutom tillverkad utav ekologisk bomull. Att bomullen är ekologisk innebär att materialet blir av bättre kvalitet, slitstarkare och har längre fibrer, och är dessutom bättre för miljön. Detta spjälskyddet är alltså ett bra val för både barnet och naturen. NG Baby gjorde verkligen sitt jobb, snacka om babyprodukt på hög nivå!


Budget: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng Basic

Budget: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng Basic

Det här snygga spjälskyddet är enkelt och klassiskt och passar perfekt dig som är sparsam och minimalistisk. Det är i en tidlös och enkel design, i enfärgat grått som passar bra med i stort sätt allt. Om du känner dig tveksam över hela det här med spjälskydd och helst egentligen skulle slippa det så passar detta spjälskydd bra eftersom det är både enkelt och prisvärt och neutralt.

Köpguide för Spjälskydd

Vem behöver spjälskydd?

Om du är gravid och snart ska få ditt barn eller om du har ett litet knyte du funderar på att flytta till ditt spjälskydd, så borde du skaffa ett spjälskydd för att hålla din bebis säker och bekväm även när du inte kan hålla ett öga på din älskling eftersom du tar dig en blund.

Vad ska man tänka på när man köper spjälskydd?

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper spjälskydd är att måtten måste stämma överens med de du har på spjälsängen.

Standardmåtten för spjälskydd är 360 x 28 cm. Det är de vanligaste måtten och brukar passa de flesta spjälsängar men det kan vara en bra ide att kolla upp vad för mått som passar din i säkerhetsfall.

Men är det verkligen nödvändigt med spjälskydd?

Svaret är ja, du behöver definitivt något form av spjälskydd för din bebis. Innan man investerar i det vill man ha ett bra svar på frågan; vad är spjälskydd till för?

Om du har en spjälsäng utan spjälskydd kan det snabbt bli obekvämt eller till och med farligt för bebisen att sova ensam i spjälsängen, särskilt om du själv ska sova och inte kommer kunna ha uppsyn. Det är möjligt att placera kuddar eller sovormar runt barnet istället för spjälskydd för att se till att ben och armar inte fastnar i staket eller kläms.

Hur högt ska spjälskyddet vara?

Spjälskydd kan variera från ungefär från 20 till 30 cm.

Vad kostar spjälskydd?

Beroende på tjocklek, material och märke varierar kostnaden drastiskt. Priset går från mellan någon hundralapp till något tusental kronor.

Resultat

Premium: GARBO&FRIENDS Spjälskydd Mares Light

Premium: GARBO&FRIENDS Spjälskydd Mares Light

Premiumvalet av spjälskydd är skönt för både bebisen och lätt på ögonen. Den ser bra ut i de allra flesta rum med de diskreta färgerna och de eleganta detaljerna. Den stiliga designen på detta spjälskydd är en del av den havsinspirerade Mares Dark kollektionen.

Den har 30 cm långa band som hjälper till att fästa skyddet på sängen så att den garanterat sitter kvar ordentligt och inte kommer trilla ur plats.

Spjälskyddet från GARBO & FRIENDS passar de flesta normalstora spjälsängar. Det kan maskintvättas.

Spjälskyddet är lätt vadderat vilket gör det mycket skyddande och mjukt samtidigt som den inte gör det för varmt för att det lilla knytet ska kunna sova bekvämt. Yttertyget består av bomull, så detta är alltså ett spjälskydd utan polyester.

Visserligen är denna produkten på den dyrare sidan, och det visas också tydligt i den höga kvaliteten. Jag anser den verkligen ett toppval om du har lite extra pengar att spendera på ett lyxigt barntillbehör.

Mått: 360 × 30
Yttertyg:100 % Bomull
Fyllning:Skum

Mellan: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng, Vit Volang EKO

Mellan: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng, Vit Volang EKO

Det här ekologiska spjälskyddet är svensktillverkat. Yttertyget är gjort av GOTS-certifierad bomullssatin och fyllningen består av återvunnet material. Det bästa valet om du vill vara snäll mot naturen samtidigt som du ger din älskling ett supermysigt bo.

En simpel och elegant design i vitt med en 7-cm lång volang gör den till en tidlös skönhet.

Den här ekologidrömmen kommer också till ett rimligt pris för den höga kvaliteten och de välvalda materialen.

Mått:120 x 60 x 25
Yttertyg:100 % Bomullssatin
Fyllning:100 % Polyester

Budget: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng Basic

Budget: NG Baby Spjälskydd Spjälsäng Basic

Ytterligare ett spjälskydd, detta för ett budgetpris. Om du vill vara ekonomisk (och vem vill inte det?) och gillar att hålla saker enkelt måste du vara glad att se det har alternativet på listan. Färgen(och färgalternativen) är neutrala och passar bra i vilket rum som helst.

Även det här billigare skyddet av NG Baby är snällt mot naturen eftersom fyllningen består av återvunnit polyester, och är tillverkat i Sverige. Den kan tvättas i tvättmaskin och bör sträckas i vått tillstånd.

Mått: 120 x 60 x 25
Yttertyg:80 % Bomull / 20 % Polyester
Fyllning:100 % Polyester

Half-size: Leander Linea Spjälskydd (Rosa)

Half-size: Leander Linea Spjälskydd (Rosa)

Det här spjälskyddet är lite annorlunda från de som tidigare uppstått på listan eftersom den här varianten av spjälskydd bara täcker halva spjälsängen.

När det är varmt och kvavt kan det vara skönt att bara halva sängen är täckt eftersom det ökar luftgenomströmningen och håller temperaturen behaglig. Den kan enkelt flyttas runt i spjälsängen så du kan placera den hur du vill.

Om din säng är precis bredvid spjälsängen är det även praktiskt att kunna se in och i så fall är det här spjälskyddet optimalt; se bara till att du lägger bebisen närmast den vadderade sidan så att din älskling inte kommer i kontakt med det hårda staketet. Om du vill täcka hela kan du använda två stycken, och då enkelt variera mellan att täcka hela eller halva beroende på vad som passar bäst för stunden.

Det här är ett enfärgat spjälskydd som även finns tillgängligt i ett par andra enfärgade färger.

Ensidiga Leander Linea Spjälskydd fastmonterat på en spjälsäng.
Yttertyg:100 % Bomull
Fyllning:100 % Polyester

Gosigt djur: Liewood Joe The Pet (Grå)

Gosigt djur: Liewood Joe The Pet (Grå)

Det här spjälskyddet behöver inte monteras, och är dessutom en söt lekkamrat till ditt lilla busfrö. Om du vill ha ett superenkelt och dessutom otroligt gulligt spjälskydd kan du välja kaninen Joe som mjukt skydd. Den korviga formen fungerar fint som ett skydd även om det inte är den traditionella typen av spjälskydd.

Det gosiga djuret är tillverkat av ekologiskt bomull.

Material:100 % Bomull
Mått:13 x 180

Done By Deer Spjälskydd Dreamy Dots (Vit)

Done By Deer Spjälskydd Dreamy Dots (Vit)

Spjälskydd Dreamy Dots av det danska märket Done By Deer är tjockt och stiligt, och har ett lekfullt men neutralt mönster som passar därför bra i de allra flesta rum.

Spjälskyddet är också robust och kan därför stå för sig självt. Du behöver alltså inte montera fast det, utan fäst det bara mellan madrassen och spjälsängen så står det fint där.

En annan praktisk funktion är att överdraget är avtagbart med en dragkedja vilket gör det lättare att tvätta den. Den går att maskintvättas. Spjälskyddet passar de flesta spjälsängar och går enkelt att anpassa till andra storlekar.

Mått:350 x 30
Yttertyg:100 % Oeko-Tex Bomull
Fyllning:100 % Polyester

Sebra Spjälskydd, Arctic Animals

Sebra Spjälskydd, Arctic Animals

Den här äventyrliga designen har arktiska djur på ena sidan och är enfärgad på den andra, och skapar en mysig och trygg miljö för ditt lilla solsken. Spjälskyddet är gjort av de populära inredningsmärket Sebra.

Detta spjälskydd är mycket långt (nära tre och en halv meter) och som ett resultat kan den passa i stort sett vilken spjälsäng som helst eftersom den bara kan överlappas när det behövs. Skyddet är 4 cm tjockt och kan stå av sig självt utan att fästas vid spjälsängen.

Överdraget, som består av ekologisk bomull, kan tas av med hjälp av en dragkedja och maskintvättas i 60°C.

Sebra Spjälskydd, Arctic Animals Monterat.
Mått:345 x 30
Yttertyg:100 % Bomull
Fyllning:Skumgummi

Fillikid Spjälskydd (Vit)

 Fillikid Spjälskydd (Vit)

Fillikids spjälskydd är designat för att endast skydda vid huvuddelen av sängen. Detta skydd täcker en kortsida och halva långsidorna.

Detta spjälskyddet är en enkel variant som gör sitt jobb och den kommer till ett väldigt lågt pris vilket gör den till ett bra minimalist- och budgetalternativ.

Mått:180 x 30

Kaxholmen Spjälskydd (Prickig Vit)

 Kaxholmen Spjälskydd (Prickig Vit)

Det här är ett robust och enkelt spjälskydd med en höjd av 25 cm och en längd av 360. Den har ett charmigt prickigt motiv och passar perfekt i spjälsängen för att skydda små kroppar mot de hårda delarna av barnsängen.

Mått: 25 x 360
Material:100 % Bomull

Hur länge använder man spjälskydd?

Hur länge behövs spjälskydd? Spjälskydd bör användas från det att barnet först placeras i spjälsängen till åtminstone det första året, men för det mesta brukar man använda spjälskydd under hela tiden som barnet sover i spjälsängen. När ditt barn växer ur spjälsängen är det dags att sluta använda spjälskydd det kan vara dags att fundera på att skaffa en växasäng. Du kan också hitta mer information om sängar för barn här.

Kan spjälskydd vara farligt?

Det har vart visst prat om att spjälskydd skulle öka kvävningsrisken för barnet. Många föräldrar oroar sig och vill veta om det är sant. Så är spjälskydd farligt?

Nej, det skulle man egentligen inte vilja säga att det är. Så länge du har fäst spjälskyddet ordentligt och det inte riskerar att ramla ner borde det inte vara någon anledning att oroa sig alls. Tvärtemot så ökar säkerheten med korrekt användning spjälskydd och skyddar ditt barn från hårda kanter och minskar risken att barnet fastnar när du sover och barnet inte kan vara under uppsyn.

Hur ska spjälskydd sitta?

Hur spjälskyddet ska sitta beror lite på vilken typ av spjälskydd du har; om du till exempel har ett spjälskydd med botten blir det ju annorlunda. Generellt sätt så ska den sitta så rakt som möjligt längsmed kanterna, med botten som då står på spjälsängens botten, inte madrassen. Om det finns band så bör de vara fastknutna ordentligt.

Hur fäster man spjälskydd?

Det är viktigt att montera spjälskyddet ordentligt på sängen så att det sitter stadigt och inte riskerar att falla ur plats, men det borde inte vara en så komplicerad uppgift. När du köper spjälskydd får du ofta instruktioner att följa och då går det nog bra.

Varför behövs spjälskydd?

Spjälskydd behövs för att skydda bebisen mot de hårda kanterna och se till att minska klämrisken.
Det är inte absolut nödvändigt att köpa spjälskydd om du känner att du kan fixa till ett säkert skydd själv med hjälp av kuddar och/eller sovormar, men det är inte ett lika praktiskt alternativ som att införskaffa ett skydd specifikt byggt för det enda syftet att skydda bebisen i sängen, som dessutom kommer vara enklare att fästa ordentligt.

Behöver man tvätta spjälskydd innan användning?

När du köper ett nytt spjälskydd så luktar det ju ofta lite nytt, och då vill man veta om det behövs tvättas innan användning.
Det är rekommenderat att du gör det, bara i säkerhets vall, men egentligen så ska ju spjälskyddet vara rent och redo att användas direkt vid köp. Se bara till att du följer instruktionerna noga för annars kan spjälskyddet krympa och inte längre passa spjälsängen.

Kan jag göra eget spjälskydd?

Om du har tiden och färdigheterna, kan du absolut sy eget spjälskydd! Det kan vara både roligt och bli mycket snyggt och framförallt personligt. Men var noga med materialen du väljer så att det inte finns gifter och annat i det utan är så naturligt som möjligt.

Det känns ofta förvirrande när man ska hitta barnprodukter- man vill ha det bästa för sin älskling för det bästa priset, och det kan kännas stressande eftersom man vill göra rätt beslut. Som mamma oroar man sig ofta mer än vad man behöver(hönsmamma är ett uttryck av en anledning!), särskilt när det gäller det första barnet och man är helt ny i sin roll. Men det handlar bara om att läsa på lite, välja ett väl-ansett märke och sedan bara lita på sin magkänsla.

Det handlar egentligen inte om att ta reda på vilket spjälskydd som är bäst, utan det de vill ta reda på är vilket spjälskydd som är bäst för just dig. Hur tjockt spjälskydd du vill ha, med eller utan band, med mönster eller enfärgat, hur högt, vilket material och vilken stil är allt saker som inte har ett rätt eller fel svar utan beror på dig och ditt barn personligen. Alla spjälskydd jag precis gått igenom är av hög kvalitet och det finns något för alla situationer, så ta en sista titt och om något känns rätt så välj helt enkelt det. Lycka till med dig och din lilla sovande skönhet!