Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Lekmer, BabyV och Stor & Liten

Att cykla med ditt barn kan både vara en rolig aktivitet att göra tillsammans och ett praktiskt och miljövänligt sätt att pendla till och från förskolan. Genom att montera en cykelsits på din cykel är ni alltid redo för en gemensam cykeltur.

De flesta cykelsitsar är idag godkända enligt rådande säkerhetskrav och går att använda på de flesta cyklar, även cyklar utan pakethållare.

Det kan vara svårt att välja mellan alla cykelsitsar som finns att köpa eftersom både standarden och kvaliteten på de flesta är hög. För visst vill du ha en cykelsits som är så bekväm och säker som möjligt för ditt barn samtidigt som den är praktisk och användarvänlig?

Vi har granskat flera olika cykelsitsar för att hjälpa dig att välja en cykelsits som passar dina önskemål och behov. Nedan finns information och tips som förhoppningsvis kan underlätta för dig att välja rätt cykelsits.

Lista över de bästa cykelsitsarna

Premium: Thule RideAlong Cykelsits 

Vår favorit cykelsits är Thule RideAlong Cykelsits. Den har en justerbar sele, fotstöd, och fotremmar. Det finns fem olika lutningslägen och ett fjädringssystem för att ditt barn ska ha det så bekvämt som möjligt under cykelturen.

Det går snabbt att montera på och av cykelsitsen. När du köper denna cykelsits följer det med ett lås för att undvika att sitsen blir stulen. Det finns även en praktisk reflex baktill på stolen.


Mellan: OK-Baby Cykelsits med ramfäste

OK Baby Cykelsits med ramfäste är en cykelsits i hög klass. Cykelsitsen är enkel att montera och vid köp medföljer det ett lås. OK Baby Cykelsits har en stoppning som är både värmetålig och vattenavvisande.

Ryggstödet har sju olika lägen vilket lätt kan regleras medan barnet sitter i cykelsitsen. Bak på cykelsitsen finns en reflex.


Budget: OK-Baby Baby Shield Cykelsits Pakethållarfäste

OK-Baby Baby Shield fästs direkt på pakethållaren med en stadig konstruktion. Cykelsitsen har ett enkelt trepunktsbälte som gör att ditt barn sitter säkert i sitsen.

Stolen är avsedd att passa för barn mellan 9 månader och 6 år. Med justerbara fotstöd och bälte kan stolen enkelt växa med ditt barn och användas under många år.


Köpguide cykelsits

En cykelsits är bra att ha om du vill ta med dig ditt barn på cykeltur, vare sig det är till stan eller ut på äventyr i skogen. Ditt barn kan börja sitta i cykelsitsen när det kan sitta stadigt. De flesta cykelsitsar är designade att passa ett barn från 9 månaders ålder men det rekommenderas att du konsulterar er barndoktor innan ni använder cykelsits för ett barn som är under ett år.

Du bör aldrig skjutsa ditt barn på cykeln utan cykelsits då det kan ha förödande konsekvenser. Varje år är det drygt 200 barn som skadas i trafiken för att de skjutsas på cyklar utan cykelsits. Det som oftast händer är att barnet får sin fot i kläm i cykelns ekrar. De flesta cykelsitsar som erbjuds på dagens marknad är designade för att undvika att barnets fötter riskerar att komma in mellan ekrarna när ni är ute och cyklar. Tänk också på att inte ha en cykelsadel med fjädrar då ditt barn lätt kan klämma fingrarna där.

Det finns europeiska kvalitets- och säkerhetskrav för cykelsitsar. För att veta att en cykelsits uppfyller dessa krav är de märkta med koden EN14344. Vidare finns det två olika viktklasser för cykelsitsar, 15 kg eller 22 kg. En cykelsits som är avsedd för barn upp till 22 kg är att föredra då ni kan använda den i flera år.

Cykelsitsar finns i olika modeller. Det finns de som fästs direkt på cykelramen, de som fästs på pakethållare samt de som kan monteras på cykelstyret. En cykelsits som monteras direkt på cykleramen är i de flesta fall enklare att flytta mellan olika cyklar eftersom det går att montera fästen på flera cyklar. De cykelsitsar som monteras framtill på cykeln medför en större risk för olyckor. Cykeln blir mer svårstyrd med frammonterad cykelsits och denna typ av cykelsitsar har ofta lägre ryggstöd vilket gör att risken för nackskador är större.

Vad du kan tänka på när du väljer cykelsits är hur barnet spänns fast i cykelsitsen. Se till att det finns en sele eller bälte som gör att barnet inte kan kasa ner i stolen eller falla ur stolen åt sidan. Om ditt barn har lätt att somna under cykelturen kan det vara bekvämt att ha en sits som går att luta bakåt. En sittdyna som är mjuk och skön gör också cykelturen mer behaglig för ditt barn.

Att tänka på vid användande av cykelsits:

  • Cykelsitsen ska ha ett ekerskydd för att undvika att ditt barn får in fötterna i ekrarna. Använd alltid de fotremmar som finns och komplettera gärna med ett ekerskydd direkt på cykeln.
  • Kontrollera cykelsitsens säkerhet. Ryggstödet ska vara högt för att ge ditt barn stöd och undvika att nackskador uppkommer. Låset på selen eller bältet ska vara lätt att öppna för dig men svårt för barnet.
  • Lämna aödrig ditt barn i cykelsitsen när du parkerar cykeln eller cykeln står stilla. Om cykeln råkar välta kan barnet slå sig riktigt illa.
  • Ditt barn ska alltid använda cykelhjälm när ni cyklar. I Sverige är det lagstadgat att alla barn upp till 15 år ska bära cykelhjälm.

Premium: Thule RideAlong Cykelsits

Thule RideAlong är en rejäl och smidig cykelsits. Cykelsitsen kan monteras på de flesta cyklar, både med och utan pakethållare. Du fäster lätt cykelsitsen på cykeln genom att skruva fast ett fäste på ramen. I manualen får du tydliga intruktioner med bilder på hur du monterar cykelsitsen på rätt sätt. För att kunna flytta Thule RideAlong mellan olika cyklar behöver du ett extra fäste. Det går att köpa för bara 300 kronor. Det kan vara ett enkelt sätt för er föräldrar att bytas om att skjutsa barnet på cykeln. Till exempel kan den ena föräldern då skjutsa barnet till förskolan eller en kompis och lämna barnet tillsammans med cykelsitsen där. Sedan kan den andra föräldern komma och hämta barnet och cykelsitsen med sin cykel. Smidigt ju!

Thules cykelsits RideAlong är mycket användarvänlig och har flera pedagogiska funktioner. Allt på cykelsitsen som kan justeras eller ändras är markerat med ljusblå färg. Du kan enkelt klicka fast selen med en hand samtidigt som du håller cykeln stadig med den andra. Då alla barn är unika har Thule sett till att cykelsitsen kan justeras efter just ditt barns längd. Både benstöden och selens höjd i ryggstödet går att justera för att göra det så bekvämt som möjligt för ditt barn. I Thule RideAlong sitter ditt barn bekvämt och slipper en stötig cykeltur. Om ditt barn somnar i cykelsitsen kan du enkelt, med en hand, vinkla ner cykelsitsen till ett viloläge.

Vid köp av en Thule RideAlong ingår ett lås som gör att cykelsitsen inte är lika enkel att stjäla. Prislappen är något högre men om du vill ha en cykelsits med bra komfort som är enkel att använda är Thule RideAlong ett bra val. Ett extra plus är att det är enkelt att få tag på reservdelar till cykelsitsen i fall olyckan varit framme eller du råkat tappa bort någon del.


Mellan: OK-Baby Cykelsits med ramfäste

OK Baby cykelsits är en cykelsits för barn som väger mellan 9 kg och 22 kg. Du fäster cykelsitsen i cykelramen. Du behöver alltså inte ha en pakethållare för att använda denna cykelsits. Vid köp av OK Baby cykelsits medföljer ett smidigt lås för att minska risken att din cykelsits blir stulen.  

Cykelsitsen är lutningsbar upp till 15 grader. Det finns ett praktiskt handtag som används för att justera lutningen på ryggstödet samtidigt som ditt barn sitter i cykelsitsen. Väldigt bra när ditt barn slumrar till bak på cykeln och du vill göra det extra bekvämt. Cykelsitsens stoppning är vattenavstötande för att undvika att ditt barn blir blöt baken eller om ryggen när ni ska cykla hem efter en regnig dag. Vidare är stoppningen värmetålig vilket är praktiskt under varma och soliga sommardagar. 

Cykelsitsen tillverkas i Italien. Baktill på cykelsitsen finns en reflex. För att få till en säker och smidig montering följer det med en bruksanvisning vid köp. 


Budget: OK-Baby Baby Shield Cykelsits Pakethållarfäste

OK-Baby Baby Shield är en bra cykelsits till ett bra pris. Du kan använda cykelsitsen från att ditt barn är cirka 9 månader till 6 år eller tills barnet väger 22 kg. Konsultera dock gärna BVC eller barnets läkare innan ni använder cykelsits till ett barn under ett år. Med hjälp av justerbart bälte och justerbara fotstöd kan cykelsitsen växa i takt med att ditt barn växer. Du fäster cykelsitsen med en stadig konstruktion på pakethållaren. Cykelsitsen kan dock inte monteras på en pakethållare som är bredare än 15 cm. 

Cykelsitsen har en mjuk och bekväm klädsel för att ditt barn ska ha en skön cykeltur. Med hjälp av ett lätthanterligt tre-punktsbälte sitter ditt barn säkert när ni är ute och cyklar. För ökad trafiksäkerhet finns det olika reflexdetaljer på cykelsitsen. 


Thule RideAlong Lite

Thule RideAlong Lite är en perfekt cykelsits för daglig pendling eller en tur till stan. Cykelsitsen är robust och pålitlig. Den kan snabbt sättas fast och tas loss från cykelramen. Cykelbarnstolen monteras med ett universalt snabbfäste som passar till de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 27,2–40 mm och ovala ramar på maximalt 40 × 55 mm). Thule RideAlong Lite är designad och testad för att passa barn från 9 månaders ålder upp till 6 år eller 22 kg. För barnets säkerhet är det bra att konsultera en barnläkare innan du cyklar med ett barn under 1 år. Med hjälp av justerbara fotstöd och fotremmar blir passformen perfekt för ditt barn även när barnet växer. Både fotremmar och fotstöd kan smidigt justeras med en hand.

ThuleRide Along Lite har ett DualBeam-fjädringssystem som motverkar stötar från vägen och gör cykelturen mjuk och behaglig för ditt barn. Med hjälp av den justerbara trepunktsselen sitter ditt barn tryggt och säkert i cykelsitsen. Trepunktsselen är lättanvänd och har ett barnsäkert säkerhetspänne. Om du stannar till och lutar cykeln mot en vägg är cykelsitsen utrustad med integrerade sidoskydd som skyddar så att ditt barns händer inte råkar komma i kläm. För ytterligare säkerhet i trafiken finns en inbyggd reflex samt fästpunkt för cykellampa.

Vadderingen är vattenavstötande och lätt att hålla ren. Cykelsitsen finns i tre olika färger svart, grå och orange.


OK BABY Eggy Relax Cykelsits

OK-baby Eggy Relax är en säker och praktisk barnsits. Cykelsitsen monteras lätt direkt på ramen med hjälp av det medföljande cykelfästet. Fästet passar runda ramrör på 28 – 40 mm. Fästet passar både vanliga och många elassisterade cyklar. Cykelsitsen är avsedd att passa barn mellan 9 månader till 6 års ålder. Cykelsitsen har en maxvikt på 22 kg. Som tidigare nämnt rekommenderas du att konsultera en barnläkare eller BVC om du börjar cykla med ditt barn innan det fyllt ett år.

Cykelsitsen är designad i Italien och har mjuka fina linjer. Det går att luta cykelstolen bakåt i två olika lägen, som mest 22 grader. Även när cykelsitsen är bakåtlutad bibehålls dess stabilitet och ditt barn kan få en skönt vilsam position. OK-Babys alla cykelsitsar är designade för att kunna växa med ditt barn. Med hjälp av en säkerhetssele som kan regleras och fotstöd som kan justeras kan ditt barn använda cykelsitsen i flera år.

Ok-Baby Eggy Relax har en mjuk och tålig klädsel. Trepunktsbältet är lätt att använda och gör att ditt barn alltid kan sitta tryggt och säkert när ni är ute och cyklar.Frågor och svar

När kan jag börja cykla med mitt barn?

Om man vill ta med sig små barn på cykelturen är cykelsitsen ett måste. När ditt barn kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder, kan du börja använda cykelsitsen. Tänk dock på att det är väldigt individuellt när ett barn är starkt nog och redo för att sitta i en barnstol på cykeln. Låt inte åldern vara avgörande utan ta hänsyn till när just ditt barn är starkt nog att sitta själv i cykelstolen under hela cykelturen.

Hur länge kan jag använda cykelsitsen?

Hur länge du kan cykla med ditt barn i cykelsits bak på cykeln beror på hur mycket ditt barn väger. Max vikt för cykelsitsar varierar från olika tillverkare. 22 kg är en vanlig maxvikt för de flesta cykelsitsarna, det motsvarar ett barn som är cirka 4-5 år gammal. Ofta gör det inget om barnets ben är lite långa, det brukar då gå bra att barnet sitter med mer böjda knän i cykelsitsen.

Cykelsits fram eller bak?

Det bästa med att ha en cykelsits som monteras fram på cykeln är att då är enklare att ha kontakt med barnet under cykelturen. Ni kan då utan problem prata om vad ni ser och cyklar förbi när ni är ute på cykelturen. Nackdelen med en cykelsits som monteras fram på cykeln är att cykeln blir mer svårstyrd då barnets vikt läggs på styret. De cykelstitsar som kan monteras fram på styret har dessutom en lägre maxvikt vilket förkortar användningstiden för cykelsitsen.

Det som är bra med att ha en cykelsits som monteras bak på cykeln är att den inte påverkar hur cykeln är att styra. En cykelsits bak på cykeln kan dessutom användas längre då maxvikten är högre på den typen av cykelsits. En nackdel är dock att det blir svårare att kommunicera med ditt barn när barnet sitter bakom din rygg.

Ska vi köpa cykelsits eller cykelvagn?

Cykelsitsen upplevs ofta som smidigare då den inte gör cykeln särskilt mycket större och alltid sitter fast på cykeln. Cykelvagnen tar däremot upp mer utrymme och gör cykelekipaget större. Fördelen med cykelvagn är dock att du har plats för extra packning och att du, i många fall, kan koppla loss vagnen från cykeln och promenera när du kommit fram till ditt mål. Ska du ta med dig flera barn på cykelturen är en cykelvagn också att rekommendera istället för att ha en cykelsits fram och en bak på cykeln.

Kan jag använda cykelsits om jag inte har pakethållare?

Ja, din cykel behöver inte ha en pakethållare för att du ska kunna montera på en cykelsits. Det finns flera olika cykelsitsar för barn som monteras direkt på cykelramen. Dessa fästen fungerar dock inte alltid om du har en elcykel med batteri eller om din cykel inte har en standardram. I de senare fallen är det bättre att använda sig av en cykelsits som monteras på pakethållaren.

Är det bäst att fästa cykelsitsen på ramen eller pakethållaren?

Förutsatt att monteringen av cykelsitsen utförs korrekt är båda typerna av montering lika säkra. En cykelsits som fästs med ramfäste direkt på cykelramen kan kompletteras med extra fästen. Med dessa fästen kan ni enklare flytta cykelsitsen mellan era olika cyklar.

Cykelsits på mopeden?

Om din moped är godkänd för passagerare så kan du även använda den för att skjutsa barn. Rekommenderat är att i så fall använda en cykelsits med bälte och benstöd. Det finns även särskilda barnsitsar som är avsedda för att användas på mopeder. Självklart måste barnet använda hjälm både när de skjutsas och cyklar själva.

Kan man låsa fast cykelsitsen?

För att göra det svårare för tjuven att få loss cykelsitsen har en del modeller ett inbyggt lås. Om cykelsitsen du har köpt inte har ett inbyggt lås så kan du köpa ett separat vajerlås. Vajerlåset kan du dra genom både cykelramen och cykelsitsen och på så vis låsa fast cykelsitsen vid cykeln.

Vilken cykelsits ska man välja?

Börja med att fundera över var du vill placera cykelsitsen. Det finns cykelsitsar som kan monteras på pakethållaren, på cykelramen eller på cykelstyret. De flesta cykelsitsar är designade för att kunna växa tillsammans med ditt barn vilket gör att ni kan använda cykelsitsen under flera år. Kompromissa inte på säkerhet eller komfort och välj en cykelsits som passar din budget.