Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Lekmer, BabyV och Stor & Liten

När ditt barn har kommit upp i en viss ålder börjat barnet troligtvis bli sugen på att lära sig att cykla!

Ofta kanske man som förälder tycker att det känns lite läskigt att låta sitt barn utforska sin balans på en cykel – även om denna cykel är utrustad med stödhjul.

Därmed kan det vara perfekt för er att inskaffa en springcykel för ert barn. En springcykel är en barncykel utan trampor och stödhjul och skiljer sig därmed rätt mycket från de vanliga cyklarna med stödhjul.

Om du bara låter barnet träna cykling på platt mark med en vanlig stödhjulscykel kommer den motoriska utvecklingen att begränsa farten på cykeln.

Med en springcykel reglerar barnet istället själv farten under cykelturen med fötterna och på plan mark går det inte att komma upp i allt för höga hastigheter. Det är dessutom enkelt att bromsa genom att sätta ner fötterna mot marken.

Det finns dessutom några springcyklar som har handbroms där ett vanligt bromshandtag på styret går med en bromsvajer till bromsklossar på bakhjulet.

När vi cyklar jobbar hjärnan, nervsystemet och musklerna tillsammans för att vi ska hålla balansen och komma framåt. Det är en avancerad koordination som involverar både motorik och sinnesintryck.

Barn kan redan vid 2 års ålder börja träna cykling med en springcykel och därmed läggs nivån på rätt nivå automatiskt. Därmed är en springcykel en väldigt bra första cykel.

I och med att det idag finns en hel uppsjö av olika springcyklar att köpa kommer vi i denna artikel rekommendera de allra bästa sprincyklarna.

Förhoppningsvis hittar du den springcykel som passar bäst för att ditt barn ska kunna utveckla sina motoriska förmågor så mycket som möjligt och samtidigt ha roligt!

Lista över de bästa springcyklarna

Premium: Fixie Springcykel

Denna stilrena springcykel med sportigt handtag är perfekt när ditt barn ska lära sig att cykla.

Cykeln passar barn från 24 månader till 5 år och ditt barn kan alltså börja använda cykeln tidigt.

Springcykeln har ett integrerat fotstöd och fotbroms samt en sadel som kan justeras utan verktyg!


Mellan: 12” Springcykel Ljusblå

Det svenska varumärket Stoy har tillverkat denna söta springcykel och varumärket är känt för sitt sätt att förena skandinavisk design med hög kvalitet i alla sina produkter.

Springcykeln har bland annat styrbegränsning som förhindrar att styret vrids för mycket så att barnet ramlar.

Dessutom erbjuder cykeln underhållsfria gummidäck med kullager.


Budget: STIGA Runracer C12 Springcykel

Bild på STIGA Runracer C12 Springcykel (Rosa)

Här har du en sportig springcykel från varumärket Stiga!

Denna cykel passar barn från 3 år och den erbjuder hjul som är tysta och underhållsfria.

Dessutom är cykeln utrustad med handtag som tål tuffare tag.


Köpguide springcykel

-Storlek på springcykeln

När du står inför ditt köp av springcykel är det viktigt att du köper rätt storlek på cykeln för nu och inte för framtiden. Den vanligaste storleken på springcyklar är 10 tum och 12 tum. För att hitta rätt storlek behöver man mäta barnets innerbensmått. Om barnets mått t.ex. ligger mellan ca 25 cm-35 cm passar en 10-tums-cykel medan en 12-tums-cykel är rätt om barnet är ligger mellan ca 35-45 cm. Tänk på att barnets fötter måste ligga plant emot marken när han/hon sitter på sadeln. I illustrationen nedan ser du hur du mäter innerbensmått och i tabellen ser du vilken storlek på cykel som är rätt för ditt barn.

-Hjulkvalitet

Det kan vara en fördel att tänka lite extra på vilken typ av hjul springcykeln har. Underhållsfria plastdäck kan kännas extra säkert och är toppen för små barn. Om barnet däremot är något äldre kan vanliga hjul med luft vara ett bättre val för att få ett bättre grepp.

-Barnets ålder

De flesta springcyklarna är tillverkade till barn mellan 2 och 4 år, men många går att använda betydligt mycket längre. Normalt sett har de flesta modellerna en rekommenderad ålder från 2 år. Det är av största vikt att barnet når ner till marken med fötterna när barnet sitter på sadeln, varav detta såklart måste kollas upp oberoende av vilken ålderskategori barnet tillhör. Vissa springcyklar passar barn som är lite äldre, cirka 3-4 år. 

-Säkerhet och springcyklar

Många föräldrar är oroliga för första tiden då deras barn ska börja cykla. En springcykel är ett utmärkt alternativ, då barnet har mycket svårt att ramla eftersom det har möjligheten att sätta ner fötterna i marken hela tiden. Olyckor kan såklart hända, så det är viktigt att ha en bra hjälm när man använder en springcykel och alltid vara närvarande när ens barn ska cykla på den. Ett annat säkert alternativ till cyklar är att låta barnet träna upp sin balans på en sparkcykel.

-Springcyklar vs. cyklar med stödhjul

Springcyklar är fortfarande någorlunda nytt på marknaden och det kanske därför känns osäkert för dig som förälder om du ska välja en springcykel eller en traditionell cykel med stödhjul.

Mycket tyder dock på att en springcykel är bättre för ditt barn ur flera olika perspektiv.

-Balanssinne och motorik: En springcykel utvecklar ditt barns balanssinne och motorik på ett bättre sätt än en cykel med stödhjul. Med stödhjul så behöver barnet inte balansera själv utan kan förlita sig på stödhjulen och det blir därmed svårt att gå över till att cykla utan dem. En springcykel måste balanseras på samma vis som en vanlig barncykel samtidigt som barnet enkelt kan ta emot med fötterna om balansen slinter. Detta leder till att barnet tryggt och enkelt kan lära sig att balansera ett steg i taget.

-Mer likt en vanlig cykel: Till skillnad från när man cyklar med stödhjul då man lutar sig utåt i kurvor så måste man på en springcykel luta sig inåt, precis som med en vanlig cykel. Detta lär sig barnen rent intuitivt och sedan sitter detta kvar när de byter till en vanlig cykel utan stödhjul. Övergången till en vanlig cykel blir därför mycket lättare.

Mindre risk för olyckor: Med en springcykel avgör ditt barn själv hastigheten beroende på hur snabbt barnet springer. Med stödhjul är det istället väldigt lätt att komma upp i höga hastigheter och om olyckan är framme blir konsekvenserna ofta allvarligare ju högre hastigheten är. Dessutom kan det vara farligt att cykla med stödhjul i både kurvor och gupp då cykeln kan välta omkull eftersom att den inte kan luta inåt.

Premium: Fixie Springcykel

Förhoppningsvis kommer ditt barn att älska denna stilrena och sportiga springcykel från märket Chillafish.

Denna springcykel hjälper ditt barn att utveckla och förbättra balansen och motoriken på ett troligen säkrare sätt än med en vanlig cykel med stödhjul.

Dessutom har springcykeln integrerat fotstöd och fotbroms, vilket är perfekt då ditt barn själv kan välja när det vill stanna upp.

Cykeln har även en justerbar sadel som på ett enkelt sätt går att höja och sänka utan verktyg.

Styret går också enkelt att justera så att det passar sitt barn perfekt.
Cykeln är utrustad med punkteringsfria gummidäck så du behöver inte vara orolig oberoende av vilken terräng ditt barn cyklar i.

Specifikationer:
– Mått: 78,7 x 27,9 x 48,3 cm
– Passar barn från 2 år och uppåt.
– Maxvikt: 24,9 kg.
– Cykelns vikt: 1 kg.
– Material: metall och gummi.


Mellan: 12” Springcykel Ljusblå

Stoy är ett svenskt leksaksvarumärke som älskas för sitt sätt att förena skandinavisk design med hög kvalitet i alla sina produkter. Därmed kan du vara säker när du köper produkter från Stoy!

Med denna springcykel kan ditt lilla barn träna balansen och lära sig cykla på ett säkert sätt.

Dessutom har springcykeln styrbegränsning som förhindrar att styret vrids för mycket så att barnet ramlar.

Cykeln är dessutom utrustad med underhållsfria gummidäck med kullager, vilket minimerar den tid du behöver spendera på att mecka med cykeln.

Det är lätt att montera ihop denna cykel och ditt barn behöver därmed inte vänta alltför länge innan barnet får hoppa upp i sadeln.

Sadeln är dessutom mjuk och den kan justeras i höjd mellan 41 – 46 cm.

Specifikation:
– Mått: 84 x 45 x 60 cm.
– Passar från 3 år och uppåt.
– Hjul: 12 tum (30 cm).
– Vikt: 3,5 kg.


Budget: STIGA Runracer C12 Springcykel

Bild på STIGA Runracer C12 Springcykel (Rosa)

Denna sportig springcykel från STIGA kommer få ditt barn att se riktigt tuff ut när det springer fram.

Detta är en optimal cykel för att lära sig hålla balansen och ta första steget till att lära sig cykla.

Springcykeln är utrustad med en stabil och tålig stålram samt med ett handtag som tål tuffare tag.

Sadelhöjden är enkel att justera mellan 37-43,5 cm och cykeln kan därmed användes även när barnet växer.

STIGA Runracer C12 har tysta, underhållsfria däck som inte lämnar märken efter sig och det är därmed säkert att låta barnet använda cykeln inomhus.

Specifikation:

-Färg: Rosa
-Ålder: Från 3 år
-Maxvikt på barnet: 50 kg
-Sadel: Höjdreglerbar 37-43,5 cm
-Ram: Stål
-Hjul: Tysta och underhållsfria, 12 tum


Pinepeak Springcykel

Pinepeak Springcykel, Mörkblå

Här har du en cool springcykel från märket Pinepeak!

Springcykeln har fjädring och skön sadel för maximal komfort för ditt barn.

Ditt barn kommer ha roligt under tiden barnet springer runt med denna fina cykel innan det är dags för en riktig cykel!

Specifikation:

Justerbar sadelJa
Höjd (cm)56
Längd (cm)86
Övriga måttSadelhöjd: 41–48 cm
Bredd (cm)35,5
Vikt (kg)4
Fjädring baktillJa
10” EVA-hjul Ja

Springcykel G-Bike Chopper Deluxe

Micro Springcykel G-Bike Chopper Deluxe Gul

Denna häftiga springcykel är tillverkad av varumärket Micro.

Springcykeln har en revolutionerande och läcker design och är dessutom lättviktad för enkel transport.

G-Bike Chopper Deluxe har slitstarka däck tillverkade i materialet PU och du behöver därmed inte oroa dig när ditt barn använder cykeln på de mest grusiga vägar.

Springcykeln har ett bredare styre som påminner om styret hos motorcyklar och ditt barn kan därför känns sig riktigt tuff när det springer fram med cykeln.

Cykeln är utrustad med en mjuk sadel som kan justeras i höjd mellan 35 – 46,5 cm och därmed kan cykeln lätt anpassas utifrån ditt barns längd.

Specifikation:

Höjd: 48 – 52 cm
Passar från 2 år och uppåt
Maxvikt: 20 kg
Hjul: 20 cm
Vikt: 2,3 kg


Springcykel 10″

Bild på Springcykel 10" (Rosa)

Denna söta springcykel i rosa är perfekt när ditt barn ska ta första stegen mot att lära sig att cykla!

Denna typ av cyklar som kan ses som balanscyklar har tagit Skandinavien med storm de senaste åren.

De tillåter ditt barn att testa på ett väldigt roligt färdmedel som ditt barn kan börja utnyttja väldigt tidigt, redan vid 2 års ålder.

Det är t.ex. perfekt när du och ditt barn ska på promenad och ni vill ta er fram lite snabbare.

Denna springcykel på 10″ är perfekt för de mindre barnen som precis ska lära sig att cykla. Eftersom barnet når ned med fötterna till marken är det dessutom mindre risk att barnet ramlar.

Här får du alltså en springcykel som är perfekt vid inledningen av ditt barns resa till att lära sig att cykla. Detta till ett bra pris!


Milly Mally Springcykel 2in1

Milly Mally Springcykel 2in1 Jake Hearts, Rosa

Denna springcykel från märket Milly Mally är en perfekt kombinationscykel för ditt barns första steg mot att lära sig att cykla.

Tack vare den smarta designen på cykeln går det bra att använda den både som trehjuling och som springcykel!

Därmed passar cykeln perfekt för flera ändamål och kan användas under en längre tid för ditt barn.

Innan ditt barn börjar använda cykeln som springcykel kan barnet sitta på sadeln och sparka sig fram utan risk för att ramla.

Efter att barnet börjar bli mer bekväm på cykeln kan stå upp och ta sig fram, vilket tränar upp motoriken och balanssinnet ytterligare.

Milly Mally Springcykel 2in1 är tillverkad i lätt och kompakt trä och det är därför lätt att transportera cykeln.

Dessutom är cykeln utrustad med mjuka skumhjul för ökad komfort.

Det breda avståndet mellan hjulen ger god stabilitet och säkerhet för ditt barn.

Med cykelns justerbara sadel kan du dessutom anpassa cykeln utifrån ditt barns längs och cykeln kan användas under en längre tid.

Cykeln har mjuka handtag med halkfri beläggning så att risken för att ditt barn slinter med händerna är minimal.

Specifikation:

 • 2 funktioner: trehjuling och springcykel
 • Mjuka, halkfria handtag
 • Sadeln justerbar i tre höjdlägen
 • Möjlighet att låsa styret
 • Kullager
 • Hjul på 7 tum
 • Material: Trä, EVA, PP, TPR
 • Maxvikt (kg): 25
 • Övriga mått: Cykel: 27 x 48 x 15 Hjul: 7 tum
 • Vikt (kg): 2,3
 • Rekommenderad ålder: Från 12–36 månader.

Springcykel/Balanscykel 10″ Bamse

Springcykel/Balanscykel 10", Bamse

Om ditt barn är ett fan av Bamse är detta utan tvekan den rätta springcykeln för ditt barn!

Cykeln är tillverkad av det svenska varumärket Nordic Hoj och med dess däck på 10″ passar den bäst för barn i åldrarna 2-4 år.

Springcykeln är ett ypperligt verktyg när ditt barn ska påbörja sin resa till att lära sig att cykla.

Med det justerbara styret med styrlås går det dessutom att justera springcykeln utifrån ditt barns längd.

Sadeln kan också justeras mellan 32–42 cm och tack vare dessa justeringsmöjligheter kan springcykeln användas från en tidig ålder och en lång tid framöver.

Dessutom erbjuder Nordic Hoj 5 års garanti på springcykeln, vilket är perfekt om ditt barn kör extra vilt med cykeln.

Cykeln är målad med resistent akryllack och de kullagrade hjulen är tillverkade av massiv EVA-plast, vilket gör att de är extra tysta.

Dessutom medföljer ett ark med klistermärken så att ditt barn kan dekorera springcykeln efter eget tycke!

Specifikation:

Justerbar sadelJa
MaterialStål, EVA, polypropen
Maxvikt (kg)25
Höjd (cm)55
Längd (cm)72
Bredd (cm)46
Vikt (kg)2,7

Mountain Buggy Unirider Balanstränare

Bild på Mountain Buggy Unirider Balanstränare

Som syns på bilden är detta inte direkt en springcykel, utan en balanstränare som är perfekt för att utveckla barnets balansförmåga!

Dessutom kan balanstränaren bidra till att ditt barn känner sig säkrare inför kommande cykelträning.

Att använda sig av en unirider är också en mycket bra lösning för kortare promenader när barnet inte riktigt orkar gå och det ska gå undan lite.

Mountain Buggy Unirider Balanstränare har två fotpositioner och kan därför användas även när ditt barn växer och bli längre.

Balanstränaren har ett 12″ lufthjul och klarar därför av att ta sig an ojämnheter på ett bra sätt. Dessutom ger hjulet lite fjädring för en skönare åktur.

Med en rejäl och tålig konstruktion ska balanstränaren klara av flertalet roliga åkturer.

Specifikationer:

 • Vikt: 3 kg
 • Maxbelastning: 25 kg
 • Passar barn från ca 2 till 5 år (olika för olika barn)
 • Godkänd enligt gällande standarder

Vad är en lämplig ålder för att börja använda en springcykel?

Många föräldrar undrar vid vilken ålder som cykelträning är lämplig att börja med. Genom att börja med en springcykel kan man starta tidigare och faktiskt redan från 2-3 års ålder.
Många barn lär sig gå kring 1-års åldern men det tar minst ett till två år till innan stabiliteten är god nog för att prova nya färdsätt.

De minsta cyklarna har en sadel som går att sänka ner till ca 30-31 cm över markhöjd. Barnet måste med andra ord åtminstone vara så pass lång att barnet kan sitta på cykelsadeln och nå ner till marken. Hela foten bör kunna ha markkontakt så om barnet bara når med tårna är det lite för tidigt för springcykeln eller så är den för hög.

De storlekar som finns att köpa är 10-12 tum. Ska du köpa till en 2/3-åring rekommenderar vi att kolla på springcyklarna i 10 tum. För det större barnet (3-5 år) är det 12 tum som funkar bäst. Det finns några enstaka sprincyklar som är ännu större än 12″, men kring 4-5 år brukar många gå över till vanliga barncyklar med trampor.

Är springcyklar säkrare än cyklar med stödhjul?

När ens barn ska lära sig att cykla tänker många på förstacykeln som en cykel med stödhjul. Men om man tänker efter hindrar stödhjul barnets inlärning av rätt balans på cykeln och kan därmed förlänga inlärningstiden för barnet.

När man cyklar på rätt sätt gör man hela tiden små förflyttningar med överkroppen för att balansera upp cykeln. Med stödhjul på sidorna möjliggör de att barnet kan “fuska” med balansen. När det sedan är dags att ta bort stödhjulen blir det lite som att börja träna balansen på nytt. Detta blir speciellt tydligt i kurvor där barnet tidigare har kunnat luta sig åt fel håll på grund av stödhjulen. Dessutom tillåter en springcykel barnet att stanna upp när det vill då barnet når ner till marken med fötterna.

Vilka fördelar finns med springcyklar?

En springcykel är mer utmanande för ditt barn än en vanlig cykel med stödhjul eftersom den tillåter ditt barn att utveckla sitt balanssinne. Med en cykel utan stödhjul sparkar man sig istället fram med fötterna i marken och barnet lär sig träna upp balans och koordination utan pedaler som annars kan vara i vägen.

Cykeln är enklare för barnet att kontrollera eftersom barnet kan sätta fötterna direkt på marken. Därmed kan det även kännas säkrare för barnet att använda en springcykel än en cykel med stödhjul där barnet inte har kontakt med marken. Barnet kan fokusera på att hålla balansen istället för att barnet både ska lära sig balansen och lära sig hantera pedalerna samtidigt.

Stödhjul ger barnet stabilitet medan springcykeln låter barnet hitta hans/hennes egna stabilitet och balans. Stödhjul kan ge en falsk trygghetskänsla. Barnet måste lära sig hitta balansen utan dom, det gör att barnet måste lära sig ett extra steg som inte behövs med springcykeln.

Hur använder man en springcykel?

Barnet använder en springcykel genom att använda benen och sparka sig framåt. När barnet har fått upp tillräckligt mycket fart så kan barnet balansera och rulla smidigt fram. Många barn börjar sin cykelkarriär med en springcykel idag då det inte bara tränar upp balansen, utan även motoriken. När barnet till slut är redo för en riktig cykel, så brukar övergången från springcykel till vanlig cykel gå oerhört smidigt. Kom ihåg att en springcykel varken har pedaler att trampa på eller stödhjul för att hjälpa till med balansen.