Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar.

Funderar du på att köpa en nattlampa till ditt barn men känner dig lite osäker på vilken du ska köpa? Då kan denna guide hjälpa dig!

Vi har undersökt några av de populäraste och mest köpta nattlamporna på marknaden och kommer här rekommendera vilka av dessa som vi anser vara bäst utifrån pris och funktioner.

Många barn kan nämligen känna att nattetiden är något skrämmande, varav en nattlampa kan vara en bra investering i barnrummet. Mörkret infaller och man känner sig inte lika säker som man gör när det är ljust.

Med en nattlampa kan tryggheten infinna sig även under dygnets mörkare timmar och en nattlampa kan även vara en rolig inredningspryl i barnets rum.

Självklart är det viktigt att nattlampan uppfyller de krav man har, såsom ett behagligt ljus, låg energiförbrukning och flera olika funktioner. Utifrån noggrant utförda tester genom olika jämförelseföretag, kan vi därför guida dig till vilken nattlampa som passar dig bäst utifrån din budget och dina krav.

Premium: Nattlampa Lou från Zazu

Zazu Nattlampa Lou Blå
Zazu Nattlampa Lou Blå

I den lite dyrare prisklassen rekommenderas nattlampan Nattlampa Lou från märket Zazu. Nattlampa Lou är utrustad med röstsensor, vilket innebär att lampan slås på automatiskt om ditt barn börjar gråta.

Den har även en timer-funktion varpå den kan stängas av automatiskt när ditt barn har somnat. Om timer-funktionen används vid röstaktiveringen kommer nattlampan automatiskt att stängas av när det har varit tyst i fem minuter.

Nattlampa Lou kan lysa både med ringen och med ugglan och man kan ställa in om man vill att båda lyser samtidigt eller separat. Båda dessa lampor går att dimma varav nattlampan kan fungera både som läslampa och nattlampa.

Denna nattlampa finns i färgerna blå, rosa.


Mellan: Diinglisar Nattlampa från Teddykompaniet

Denna gosiga nattlampa från Teddykompaniet är ett perfekt sällskap för ditt barn på natten. När man trycker på djurets mage så sprider ljuset en stjärnhimmel i rummet, vilket kan inge ett lugn hos barnet. Om man trycker ytterligare en gång på magen så skiftat ljuset i tre färger.

Nattlampan stängs automatiskt av efter 10 minuter, alternativt kan man stänga av den själv genom att trycka på magen en tredje gång.

Denna nattlampa drivs av tre stycken AA-batterier och den är CE-godkänd. Nattlampan finns som kanin, lejon och ko och den kostar 199 kr. Läs mer om Diinglisar nattlampa här.


Budget: Mini Cloud Nattlampa från A Little Lovely Company

Denna nattlampa från A Little Lovely Company är en simplare variant som ändå gör vad den ska; nämligen att lysa upp ditt barns rum. Nattlampan är tillverkad av BPA, ftalat och blyfri PVC, varav du inte behöver vara orolig för att ditt barn får i sig farliga kemikalier. Mini Cloud nattlampa är utrustad med en LED-lampa vilket innebär att lampan inte blir för varm för barnet att ta på. Nattlampan är även utrustad med en timer-funktion som automatiskt stänger av lampan efter 15 minuter så att den inte drar el i onödan under natten. Nattlampan kan lysa i upp till 20 timmar.

Nattlampan finns inte bara i form av ett moln, utan även som t.ex. en stjärna, en glass och en måne. Nattlampan kräver 3 st LR44-batterier som ingår med köpet. Denna budgetlampa kostar runt 100 kr. Läs mer om nattlampan här.


För vem kan en nattlampa vara en bra investering?

Nattetiden kan som sagt vara skrämmande för barn i och med mörkret som infaller. En nattlampa kan därmed vara ett bra köp för att försöka minska oron hos barn under natten.

En nattlampa med timer-funktion och röstaktivering kan vara ett särskilt bra köp för föräldrar med lite yngre barn som kanske vaknar av och till under natten. Dessa funktioner säkerställer att barnet inte behöver vakna till ett mörkt rum, vilket kan vara en lättnad för föräldern. Samtidigt kan en något simplare nattlampa vara ett bättre alternativ för lite äldre barn som kanske snarare använder lampan som en läslampa.

Varför testades just dessa nattlampor?

De nattlampor som har testats har alla varit bland de populäraste på jämförelsesidor som Pricerunner och Prisjakt. Nattlamporna har även varit populära på hemsidorna Babyshop.se och Babyland.se. Genom att testa de nattlampor som säljer mest, hoppas vi kunna förenkla ditt köp av en nattlampa!

Vidare har vi testat nattlampor i olika prisklasser för att öka chansen att du ska hitta en nattlampa som passar din budget och dina krav.


Utmanare: Skip Hop sömntränare

Skip Hop har konstruerat en nattlampa som med ljus och ljud i olika styrkor hjälper ditt barn att somna sött. När barnet vuxit ifrån behovet av en nattlampa går den att använda som väckarklocka.


Milkyway Moving Stars Projector från Pabobo

Pabobo Milkyway Moving Stars Projektor

Med denna nattlampa från Pabobo kan du förvandla taket i ditt barns rum till en stjärnklar himmel. Nattlampan har två sömncyklar för att passa ditt barns sinnesstämning och den kan även spela upp lugn musik. Med timer-funktionen stängs lampan och musiken automatiskt av och den inbyggda sensorn upptäcker när ditt barn gråter och sätter då på nattlampan automatiskt.

Det mjuka tyget på nattlampan gör den även perfekt för ditt barn att gosa med i sängen. Nattlampan kräver 3 AA-batterier.


Frågor och svar

När börjar man använda en nattlampa?

En nattlampa kan med fördel börja användas direkt när barnet är nyfött. Nyfödda tenderar att ha specifika sömncykler och vaknar ofta på natten när föräldrarna sover, varav det kan vara tryggt att veta att barnet har en nattlampa som lyser upp rummet.

Hur länge bör man använda sig av en nattlampa?

Man kan använda en nattlampa så länge man vill, men en nattlampa med lite mer avancerade funktioner såsom timer-funktion och röstaktivering kan vara särskilt skönt att ha under barnets tidigare år. En mindre avancerad nattlampa kan man använda sig av under en stor del av barnets uppväxt.

Vilka funktioner kan en nattlampa ha?

En nattlampa kan ha flera olika funktioner medan det finns mer simpla nattlampor som inte har några specifika funktioner förutom att de lyser. Vanligtvis har något mer avancerade nattlampor timer-funktion och röstaktivering så att nattlampan sätts på automatiskt när barnet börjar gråta eller stängs av automatiskt efter att barnet har somnat. Ännu mer avancerade nattlampor har ovannämnda funktioner men även funktioner som låter de spela upp ljud eller musik.

Vad kostar en nattlampa?

Priset på en nattlampa beror på vilka funktioner den har och hur pass avancerad den är. De billigaste nattlamporna som endast har de mest simpla funktionerna kostar ungefär från 50 kr till 200 kr. Nattlampor med mer avancerade funktioner kostar från 400 kr och uppåt.