Det är helt normalt att känna sig lite paranoid när någon man redan älskar så mycket dessutom är så liten och känslig. Men denna oro som ligger och gnager kan även enkelt förstöra sömnen för er båda två – din sömn, för att du inte lyckas slappna av ordentligt, och din bebis sömn, därför att du petar till den när den ligger stilla för att se till att den fortfarande andas.

Särskilt med mitt första barn fick jag knappt en blund om natten för att jag oroade mig så mycket. Mardrömsscenariot att jag skulle sova igenom medan mitt barn behövde min hjälp fick mig att konstant vakna upp så fort jag lyckades slumra till; det kändes var som om jag var en nattvakt som inte fick somna. Ett andningslarm kan vara onödigt för en del, men för mig är det absolut en nödvändighet.

Andningslarm kom till för att lösa problemet genom att lätta mammors oro under nätterna. Även om många anser andningslarm onödiga så kan det säkerligen hjälpa nya mammor som lätt oroar dig och hela tiden måste kolla till att lillen mår bra. Med ett andningslarm kan du vila tryggt och veta att din bebis mår bra under nattens timmar eftersom du skulle bli väckt genom larmet om något är fel.

Om du är här är även du troligen intresserad av att köpa ett andningslarm. Här kan du läsa om dem andningslarm som jag rekommenderar för mammor med nya bebisar.

Lista över de bästa andningslarmen

Resultat: Bästa andningslarm

Premium: Angelcare Video AC327 Babyvakt

Angelcare Video AC327 Babyvakt

Barnvakten Video AC327 från Angelcare gör mer än att hålla koll på ditt barns andning och rörelser. Den har allt du skulle kunna önska eftersom du kan hålla koll på ditt lilla barn genom videofunktionen som tillåter tvåvägskommunikation. Kameran fungerar dessutom även på natten eftersom den har mörkerseende, och rörelseplattan detekterar andning och larmar om den inte känner av rörelse på 20 sekunder.


Mellan: Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127

Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127

Rörelsemonitorn för mellanvalet har ett något lägre pris och har inte video, men låter dig lyssna och kommunicera med ditt barn genom ljudöverföringen. Likt premiumvalet detekteras rörelse och du blir varnad om monitorn inte skulle upptäcka någon rörelse på 20 sekunder. Även denna monitor är från det väl omtyckta säkerhetsmärket Angelcare som riktar in sig på denna typen av produkt.


Budget: Rörelselarm Snuza Hero

Rörelselarm Snuza Hero

Detta billiga rörelselarm är en enkel modell av ett andningslarm som är lätt att förstå sig på för vem som helst.

Snuza fästs direkt på blöjan eller byxan medan barnet ligger på rygg. Om Snuza hero inte upptäcker någon rörelse på 15 sekunder så vibrerar den. I de flesta fall får detta igång barnet men om barnet fortfarande inte rör sig blir du larmad.


Köpguide för andningslarm

Varför används andningslarm? Är det något för mig?

Andningslarm är till för dig som vill ha bättre uppsikt över din nyfödda bebis. Det finns många olika modeller som fungerar på olika sätt men det går ut på att någon typ av monitor upptäcker rörelse hos bebsien, och om ingen rörelse upptäcks på ett visst antal sekunder så går ett larm av som varnar dig som förälder om att någonting skulle kunna vara fel.

Ett andningslarm passar dig om du ofta oroar dig och vill dubbelkolla hur din lilla älskling mår. Genom ett andningslarm kan du slappna av eftersom du vet att du kommer bli varnar om någonting är fel med barnet. Att ha ett andningslarm kan förbättra både din och den lilles sömn.

Vad ska man tänka på när man köper andningslarm?

Vissa typer av andningslarm, som till exempel endast en rörelsemonitor, kommer du bara ha användning för under det första året. Även om en mer avancerad barnvakt är dyrare så kan de även komma till mer användning. En videomonitor kan till exempel komma till användning i år. Detta är något som är bra att komma ihåg när du gör ditt val av typen av rörelsemonitor som passar dig.

Vilken modell passar mig?

Det finns två grupper av modeller när det gäller andningsalarm: en är med en sensorplatta som placeras under madrassen och den andra är en liten pryl som fästs på bebisen (exempelvis blöjan).

Om din bebis sover i egen säng fungerar vilken som helst av de två medan om din bebis sover i sängen med föräldrar så är inte sensorplattan längre ett alternativ.

Hur mycket kostar ett andningslarm?

Ett nytt andningslarm kostar vanligtvis mellan 1000 och 3000 kronor. Om du köper ett begagnat andningslarm så kan du hitta ett för några hundralappar.

Premium: Angelcare Video AC327 Babyvakt

Premium: Angelcare Video AC327 Babyvakt
Premium: Angelcare Video AC327 Babyvakt

Premiumvalet Angelcare Video AC327 Babyvakt är en utmärkt babyvakt som inte skulle kunna göra jobbet bättre. Men den här nya produkten så kombinerar Angelcare ett andningslarm med en videomonitor som låter dig ha full koll på din lilla älskling. Dessutom så har kameran mörkerseende så den fungerar lika bra dag som natt.

Genom tvåvägskommunikationen kan du dessutom lugna din bebis genom att prata när han eller hon är upprörd. En temperaturdisplay låter dig även se rumstemperaturen i realtid så du bättre kan anpassa rummet för din bebis bekvämlighet.

Även om priset på denna babyvakt är lite högre än de andra på listan så är det för att detta även är en monitor med flera användningsområden. Den kommer att kunna användas i många år framöver eftersom du kan med video hålla koll på barnet när denne till exempel leker i ett annat rum och dessutom ha samtal genom mikrofonerna.

I paketet kommer en föräldraenhet, en barnkammarenhet, en rörelsessensorplatta, ett bordsstativ för barnkammarenheten, två stycken nätadaptrar och en bruksanvisning. En bruksanvisning visar precis hur du beger dig till för att utföra den enkla monteringen och snabbt börja använda andningslarmet.

Specifikationer:

 • Typ: Videomonitor med rörelsessensorplatta och larm
 • Färg: Vit
 • Extra funktioner: Videomonitor, rumstemperaturindikator, tvåvägskommunikator

Mellan: Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127

Mellan: Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127
Mellan: Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127

Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127 har support för tvåvägskommunikation så att du kan lugna din bebis genom att prata med den lille genom mikrofonen på din föräldraenhet.

Angelcares sensorplatta håller koll på ditt barns andning och rörelser genom madrassen. Sensorplattan från Angelcare är mycket exakt och larmar om ingen rörelse upptäcks på 20 sekunder. Du kan också lyssna in på din bebis genom mikrofonen. Denna funktion är även mycket användbar, troligen till och med mer än för ett spädbarn, när barnet är äldre, så du kan använda enheten även efter det första året.

En praktiskt extrafunktion som denna monitor har är en display för temperaturen av rummet, så att du som förälder lätt kan se rumstemperaturen på en färgförändrande temperaturdisplay.

När du köper Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127 så ingår en barnkammarenhet, en föräldraenhet, en trådlös sensorplatta, ett bordsställ för barnkammarenheten samt 2 nätadaptrar och naturligtvis även bruksanvisningar. För allt som ingår i denna praktiska monitor är priset även mycket rimligt.

Specifikationer:

 • Typ: Ljudmonitor med rörelsessensorplatta och larm
 • Färg: Vit
 • Extra funktioner: Audiomonitor, rumstemperaturindikator, tvåvägskommunikator

Budget: Rörelselarm Snuza Hero

Budget: Rörelselarm Snuza Hero
Budget: Rörelselarm Snuza Hero

Snuza Hero är ett litet och enkelt rörelselarm (6.5 cm lång) som fästs på bebisens blöja eller byxa. Den är alltså väldigt portabel och fungerar bra vare sig barnet är i sängen eller barnvagnen. Notera dock att även om du enkelt kan fästa Snuza Hero i till exempel bilbarnsstolen så kommer enheten upptäcka rörelser från andra människor snarare än vem du är i ditt liv.

Denna modell från Snuza är mycket enkel att direkt börja använda eftersom ingen montering krävs och gör jobbet som andningslarm bra. Det låga priset gör den också till ett utmärkt budgetalternativ.

Snuza Hero varnar om rörelser är svaga eller färre än 8 rörelser per minut upptäcks. Skulle ingen rörelse alls upptäckas under 15 sekunder så vibrerar den, och ofta kommer då barnet att själv börja röra sig. Om barnet ändå inte rör sig så larmar Snuza Hero. Efter tre stycken incidenter som vibrationer behövt användas för att barnet ska röra på sig så larmar Snuza Hero så att du är medveten om svagheten av rörelserna. På grund av denna smarta funktion så slipper du en del falska larm samtidigt som säkerheten bibehålls.

Snuza Hero är säker och utger inga radiosignaler och ger därför heller ingen risk för radiofrekvent strålning. Den här modellen är helt sladdfri och har ett utbytbart batteri; du byter enkelt batteriet genom luckan på baksidan.

Specifikationer:

 • Typ: Rörelselarm
 • Färg: Blå/Vit
 • Extra funktioner: Vibrationer

Minimalistisk: Angelcare Rörelsemonitor AC027

Minimalistisk: Angelcare Rörelsemonitor AC027
Minimalistisk: Angelcare Rörelsemonitor AC027

För dig som vill ha ett andningslarm med letar efter det enklaste möjliga kan detta minimalistiska alternativ från Angelcare vara det perfekta valet.

Sensorplattan kommer inte alls att störa ditt barn eller vara till besvär eftersom sensorplattan inte kräver kontakt med din bebis för att kunna utföra sitt jobb. Allt som krävs är en engångsinstallation av sensorplattan som placeras under madrassen och sedan behöver du inte tänka mer på andningslarmet. Sensorplattan är ultrakänslig och om barnet inte rör sig på 20 sekunder så blir du larmad.

Om du redan har en rörelseövervakare så kan de två interageras och fungera tillsammans. Sensorplattan är kompakt och flyttbar så den passar även bra för resor.

Vid köpet av sensorplattan får du även en barnkammarenhet och ett bordsställ för barnkammarenheten.

Specifikationer:

 • Typ: Sensorplatta med larm
 • Färg: Vit
 • Extra funktioner: Inga

Extra: Snuza Pico Rörelselarm

Extra: Snuza Pico Rörelsealarm
Extra: Snuza Pico Rörelselarm

Snuza Pico är ett smart andningslarm som låter dig övervaka din bebis genom en smidig app på din mobil eller surfplatta. Appen är supportad både på iOS och Android. Pico är den mer avancerade varianten av Snuzas larm och har flera speciella egenskaper.

Larmet övervakar bebisens temperatur, andning och sömn.

Precis som den andra modellen från Snuza så fästs larmet direkt på blöjan eller byxan så att den är i kontakt med bebisen. Eftersom Bluetooth används så kommer inga jobbiga trådar i vägen som riskerar att barnet trasslar upp sig och fastnar. Bluetooth-kopplingen räcker ungefär 10 meter inomhus men däremot 30 utomhus.

Om ingen rörelse upptäcks på 15 sekunder så vibrerar larmet. Om barnet fortfarande inte rör sig efter vibreringen så ljudar larmet.

I appen kan du se en sömnanalys som ger dig användbar information om hur ditt barns sovcykel ser ut, vilken sömnfas ditt barn är i och sömnmönster.

En annan extrafunktion är temperaturövervakningen som gör så att du enkelt kan ha koll på din bebis temperatur, till exempel bär bebisen är sjuk och har feber. Eftersom Snuza Pico har dessa användbara funktioner är den användbar även efter det första året då barnet inte längre behöver ett andningslarm.

Batteriet är uppladdningsbart och självklart så ingår laddningsstation när du köper din Snuza Pico.

Specifikationer:

 • Typ: Rörelselarm med sömnanalys och temperaturövervakning
 • Färg: Blå/Vit
 • Extra funktioner: Temperaturövervakning, sömnanalys

Frågor och svar

Hur fungerar ett andningslarm egentligen?

Beroende på modellen fungerar andningslarmet på olika sätt men larmet är vanligtvis en av två modeller; antingen en liten enhet som fästs vid blöjan på bebisen för att kunna upptäcka rörelse genom kroppskontakt eller också en sensorplatta som placeras under madrassen och på så sätt kan detektera rörelse. När ett visst antal sekunder har gått utan att andningslarmet upptäckt rörelse så larmar det med ett ljud, och i vissa fall även på en app.

Vissa andningslarm har även extrafunktioner som till exempel tvåvägskommunikation eller videomonitor.

Ska barnet ligga på rygg eller mage?

Trots att många bebisar föredrar att sova på mage så är det säkraste sättet för bebisen att sova på rygg. Chansen för plötslig spädbarnsdöd minskar alltså om den lille ligger på rygg snarare än på mage eller på sidan. Det är också viktigt att se till att ansiktet inte är täckt av täcken, filtar eller kuddar. Den bästa temperaturen för en bebis att sova i är 16 till 18 grader.

Hur länge bör jag använda andningslarm?

Andningslarm används för spädbarn och då alltså i ett år. Det kan kännas lite onödigt att köpa något som bara kommer användas under en så kort tid, och om man känner så kan man välja ett andningslarm med till exempel en videomonitor som kommer vara användbart i många år framöver. Du kan också sälja andningslarmet när du inte behöver det eller kanske ge bort det till en väninna som ligger och oroar sig över sin lilla nykomling under nätterna.

Hur säkra är andningslarm?

Det är omöjligt att avgöra hur säkra andningslarm egentligen här men än så länga finns inga rapporter om plötslig spädbarnsdöd hos de som använder sig av andningslarm. Det är snarare troligare att det skulle hända åt andra hållet; larmet kan någon gång när det egentligen inte var någon fara. Ofta, om det är någonting, kommer barnet själv också väckas av larmet och börja andas förutom att du självklart även kommer kolla till den lille varelsen.

Hur ofta förekommer spädbarnsdöd?

I Sverige så är det idag väldigt ovanligt; 1 bebis på 6000 dör i plötslig spädbarnsdöd. I procent så är det alltså 0.016%. När det förekommer är den vanligast att det händer under de första 6 åren.

Är andningsalarm en nödvändighet?

Nej, absolut inte. Andningslarm används som en extra barriär av säkerhet för spädbarnet men är absolut inte ett krav. För många känns det dock som en nödvändighet eftersom man vill minska risken att den lille skulle skadas så mycket som möjligt. Om barnet är till exempel föddes tidigt eller har ett medicinskt tillstånd är det ytterligare något som kan göra att man känner att man vill ha den extra tryggheten ett andingslarm ger.

Hur monterar jag ett andningslarm?

Montering av andningslarm är väldigt enkelt och du kan se hur du beger dig åt för att montera din specifika modell genom att ta en titt på bruksanvisningen. Vissa modeller behöver heller ingen montering alls eftersom de bara fästs direkt på blöjan.

Med ett larm som håller ständig koll på din bebis kan du äntligen slappna av och sova bättre igen, och samma gäller din bebis eftersom du inte längre kommer peta på ditt barn för att se om den fortfarande lever och andas.

I slutsats kan man inte konstatera vilket andningslarm som egentligen är bäst, eller ens om man borde köpa ett andningslarm alls eftersom detta är väldigt individuellt. Ett andningsalarm är dock sällan en dålig investering, särskilt om du är ny som förälder.

Av de olika larmen på listan så finns något som passar alla olika budgetar och personliga behov. Om du inte har gjort ditt val än så är det bara att skrolla upp, ta en till titt på alternativen och sedan välja vad som verkar bäst för dig. Och så skönt det kommer vara när du väl får hem enheten!

Jag hade som nybliven mamma redan beställt ett andningslarm innan födseln av mitt första lilla barn. Jag vill inte tänka på hur jobbigt det hade vart om jag bestämt mig för att vänta med att skaffa den! Du behöver inte längre smyga runt sängen eller peta på de fluffiga kinderna för att vara säker på att barnet fortfarande andas och mår bra. Ett andningslarm hjälper verkligen föräldrar (och själva barnen) att sova genom natten utan oro!

Källor:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/barn–gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/plotslig-spadbarnsdod–forebyggande-rad/