Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Babyshop

Sverige kan vara mörkt, kallt och blött under stora delar av året. VIsst är det också härligt på sommaren.

Men under den kalla perioden behöver våra barn bra gummistövlar för att kunna leka och röra på sig utomhus. 

Precis som barn ska göra.

Kanske vuxna också men det är inte poängen här.

Barn har extra stort behov av att ha varma och torra fötter då de har sämre immunförsvar än oss vuxna. Det är vi som får se till att de har det bästa möjliga på fötterna.

Lek utomhus ska inte stoppas av dåligt väder. Och frisk luft är hälsosamt även om det regnar.

Den är dessutom smidig att ta på och av.

Vi har testat dom populäraste och tåligaste gummistövlarna för barn så att du enkelt kan välja din favorit.

Bästa allroundstöveln: Kavat Grytgöl WP 

Kavat är kända för sina kvalitetsskor och dera gummistövel för barn gör ingen besviken. Gummit är rejält tilltaget men ändå följsamt och mjukt för att ditt barn ska kunna leka och röra sig fritt och utan skav.

Mönstret är grovt för att ge bra grepp åt ditt barn.

Dragfliken gör det en extra smidigt att ta på den.


Bästa fodrade gummistöveln

Tretorn Kuling är den bästa fodrade gummistöveln för barn vi kan hitta. De är tillverkade i smart och modernt neopren för att behålla värmen och rörligheten långt ner under fryspunkten.

Tack vare att skaftet går att vika ner, går det att förvandla stöveln till en känga på bara några sekunder.


Vad ska man tänka på när man köper gummistövlar till sina barn?

Eftersom att vi bor i Sverige kan vi vara säkra på att det kommer regna och vara blött en stor del av året. Och ibland riktigt kallt. 

Gummistövlar kan skydda ditt barn fötter mot både väta och kyla.

När du köper gummistövlar kan följa tips hjälpa dig att hitta de som passar bäst.

  • Välj bra kvalitet på materialet
  • Ta höjd för att barnets fötter kommer växa
  • Välj en stövel med uttagbar sula
  • Välj fodrad eller ofodrad
  • Högt eller lågt skaft (Vissa skaft går att vika ner)

Ett par bra gummistövlar är tillverkade av gummi av hög kvalitet. Självklart fria från gifter. En bra gummikvalitet betyder att gummistövlarna kommer att hålla länge samt behålla sin mjukhet länge. 

Billigare gummiblandningar kan vara mjuka i början för att sedan bli mer stela. När barnet springer och leker i gummistövlarna kommer de tvingas böjas och därmed spricka. Och då är dom inte vattentäta längre.

Höga eller låga gummistövlar?

Hur högt skaftet är påverkar hur mycket stänk som kan leta sig in i gummistöveln. Höga skaft skyddar även om man går i snårig skog eller buskage.

Gummistövlar med lägre skaft väger såklart mindre och ger dessutom barnet friare rörlighet.

Gummistövlar med lågt eller mellanlåga skaft är lättast att att springa och röra på sig med. Den typiska “dagis-stöveln” är med lågt eller medellågt skaft.

För mer specifika användningsområden som jakt eller ridning passar det ofta bättre med högre skaft.

Vet du med dig att ditt barn gärna hoppas i vattenpölar kan det vara bra med ett medelhögt eller högt skaft.

Hur snabbt växer barns fötter?

Då barns fötter växer snabbt kan det kännas hopplöst att köpa gummistövlar som kanske blir för små snart. Dessutom växer barn fötter oregelbundet och det kan därför vara svårt att planera i förväg vilken storlek som kommer passa om ett halvår.

Som tur är finns det medelvärden för hur snabbt barns fötter växer. Det kan hjälpa oss i att välja en bra storlek när vi köper gummistövlar.

  • 1-2 år ca 20 mm/år
  • 2-3 år ca 15 mm/år
  • 3-11 år ca 10 mm/år

Hur väljer man rätt storlek när man köper gummistövlar till sitt barn?

Idag sparar vi föräldrar väldigt mycket tid genom att köpa saker till våra barn på internet. Då är det tacksamt att få hjälp att välja rätt storlek utan att behöva spendera halva dagen för att åk till affären för att prova.

Börja med att mäta ditt barns fot. 

Enklast är att låta barnet stå på ett papper. Markera hälen och längst fram på tårna med en penna. Sedan kan du mäta med linjal eller måttband på pappret.

Barnfötter behöver ca 5 mm rörelsemån inuti gummistöveln. Efter detta kanske du vill lägga till utrymme för varma sockor. Och sist lägger du till tillväxtmån.

Exempel:

5 mm rörelsemån + 3 mm strumpor + 10 mm tillväxt

Generellt brukar barn ska ha 15-20 mm spelrum när det köps.

Om du vill spara pengar och det börjar bli kallt ute, kan du köpa lite extra stora gummistövlar till ditt barn. Använd extra tjocka strumpor under vintern och när sommaren kommer kan gummistövlarna vara lagom stora att användas utan tjocksockar.

Använd rätt sorts strumpor

Strumporna är närmast huden och avgörande för hur bra barnets fötter kommer att må i stöveln. Är det sommar så är s.k. Coolmax-strumpor att föredra. Är det däremot kallt ute är ullstrumpor det optimala att använda.

Inlägg i gummistövlar för barn

Inlägg i gummistövlar kan användas för att förbättra komforten. Ibland blev det fel och man har ett par gummistövlar i en storlek för stor. Då kan en extra iläggssula hjälpa.

Iläggssulor hjälper även till att isolera mot den kalla marken på vintern.

En del barn har extra känsliga fötter och då kan en dämpande iläggssula hjälpa.

Alla fötter är olika och en del kan slita extra hårt på sina sulor. Om gummistöveln fortfarande är i rätt storlek så är det värt att byta ut sulan så att barnet får rätt dämpning och stöd.

Gummistövlar bäst i test:

Bästa allroundstöveln: Kavat Grytgöl WP 

Kavat prickar alla punkter på vad som behövs för att vara ett par riktigt bra gummistövlar för barn.

Gummit är robust men ändå mjuk och följsamt för att barnet ska kunna leka länge utan obehag eller skav.

Mönstret är grovt som ett traktordäck så att ditt barn får bra grepp oavsett underlag. Lera, stenar eller blött gräs.

Gummistöveln består av SEBS-gummi vilket är återvinningsbart samt godkänt för leksaker av Greenpeace. Det är bl a fritt från PVC, teflon och andra flourerande kolväten. Helt enkelt ett riktigt reko material för barngummistövlar.

Insidan är täck av textil och sulan är urtagningsbar för att snabbare kunna torka ur. 

Gummistöveln är maskintvättningsbar.


Bästa fodrade gummistöveln: Tretorn Kuling

Tretorn är en svensk klassiker bland gummistövlar.

Kuling-modellen är tillverkad i neopren och kraftigt gummi. Så att ditt barns fötter har bästa möjliga skydd mot kyla och vatten.

Neoprenet är helt vattentätt och samtidigt mjukt och skönt för fötterna. 

I mitt eget föräldrahem har vi en drös med gamla gummistövlar som brukar lånas av barnen och syskonbarnen när vi är “hemma” på besök. Bland alla stövlar finns det några Tretorn som fortfarande håller måttet. De måste vara över 20 år gamla och fungerar fortfarande perfekt.

En gummistövel i neopren?

Neopren är samma material som använd i torrdräkter av bl a surfare som vill hålla sig torra i havet. Det är ett syntetiskt gummi som innehåller miljontals små luftbubblor. Detta gör att materialet isolerar oerhört bra samtidigt som det är helt vattentätt.

Vattentätt från båda håll. Till skillnad från te x ull eller syntetiskt foder så tar neoprenet aldrig upp vatten. Vare sig från insidan eller utsidan. Om ditt barn får vatten eller snö i stöveln går det att skaka ut med bara nårga droppar kvar.


Andra gummistövlar som vi utvärderat:

Vincet Babblarna Gummistövel

Att girafferär populära har nog ingen småbarnsförälder missat. Med giraffer på gummistövlarna kanske du kan ge ditt barn en positiv koppling till att gå ut trots dåligt väder.

Men gummistöveln är väl värd sitt pris även utan de fina girafferna. Tack vare sin höga kvalitet i gummi och sula kommer ditt barn kunna hoppa och plaska i vattenpölar utan att bli blöt om fötterna.

Gummistövlarna har smarta handtag på varje sida om foten för att det ska bli enkelt för barnet att själv ta på sig stövlarna. Med dubbla handtag blir det lättare att lära barnet att ta på sig stövlarna själv.


Bästa fodrade gummistövlar: Tretorn Aktiv Chelsea Vinter

Jag tror inte att det finns någon stiligare fodrad gummistövel för barn att köpa. 

Den har lägre skaft än den klassiska gummistöveln vilket gör att den även passar till finare tillställningar än att härja runt på dagiset. Men även det duger den bra till.

Hela stöveln är gjord i kraftigt gummi och ger bra grepp på svåra underlag. 

Den har ett härligt fluffigt innerfoder för att vara extra varm för dom små barnfötterna.


Varmaste gummistöveln för vintern: Tretorn Gränna Vinter

Tretorn Gränna Vinter finns i många storlekar. Den är utformad som en riktigt vinterstövel och kan liknas vid en förminskad variant av en vuxenstövel.

Den är utformad för att ge god ergonomi samtidigt som den håller värmen under de kallaste vinterdagarna. 

Skaftet är högt för att inte släppa in snö och vatten. Dessutom har dom en åtdragbar snörsko längst upp för att verkligen täppa till. Med dessa stövlar kan ditt barn vada fram i midjedjup snö.

En uppskattad detalj är reflexen på baksidan så att barnet syns även när mörkret faller på.

Läs mer om Tretorn Gränna Vinter här


Bästa gummistöveln för barn vid jakt

Om ditt barn är en aspirerande jägare och vill följa med ut i skogen på pass eller andra jaktrelaterade aktiviteter är fodrade gummistövlar ett bra val att sätta på fötterna. 

Många jägare har dyra läderkängor när de är ute i skogen, men personligen kan jag inte motivera att köpa kängor för runt tusen kronor om det snart har vuxits ur. Dessutom kräver läderkängor betydligt mycket mer underhåll än gummistövlar.

Dessutom är det många jägare som väljer ett par neoprenstövlar allt oftare när det ska ut i skogen. Det är egentligen bara om du ska gå väldigt långt ett par kängor kommer till sin rätt. Och det gör man sällan med ett barn.

Ett par gummistövlar i neopren är perfekt vid jakt då de är tillräckligt mjuka och sköna att gå i samtidigt som de är varma för att kunna sitta stilla längre perioder.

Därför är mitt val till jakt samma som den bästa fodrade gummistöveln för barn.


Bästa gummistöveln för barn till vandring: Viking Jolly Yellow

Till vandring krävs lite mer av ett par gummistövlar. Det är viktigt med vridstabilitet och passform.

Samma stabilitet som en riktig känga är svårt att uppnå men med rätt gummistövel kan man komma långt. Dessutom brukar barn inte vilja gå så långt att det alltid behövs riktiga kängor. Men ska det vandras under sommartid kan gummistövlar bli för varma och andas för dåligt. Då brukar det räcka med vanliga bra skor.

För att gummistövlarna ska fungera så bra som möjligt till vandring får man inte ha för mycket spelrum och luft. Då blir det snabbt skavsår. Se till att gummstöveln passar bra runt hälen.

Använd dubbla strumpor.

Det är ett råd som även gäller för vuxna. Det gör att allt skav som uppstår ger halva effekten och ni kan gå mycket längre. Vill ni inte lämna något åt slumpen kan ni tejpa häl och de tår som brukar få skavsår med läkartejp eller skavsårstejp.

Vikings gula gummistövel i retro-stil är svår att motstå. Själv tycker jag det är något särskilt med gula gummistövlar på barn.

Bara för att gummistöveln har tilltänkt design har tillverkaren inte snålat på kvalitet och funktion.

Gummistöveln är också styvare än övriga stövlar i tested och erbjuder därför bättre stabilitet för fot och fotled vid vandring i svår terräng.

Den är tillverkad i enbart naturgummi och har extra förstärkt tåparti. Mönstret är grovt för att ge bra fäste även i tuffare terräng.


Gummistövlar för barn som rider

Gummistövlar är som används för ridning bör ha höga skaft för att skydda barnets vader. En del modeller har även ett spänne längst upp för att kunna tighta till skaftet. Detta har blivit en modedetalj som flera andra tillverkare tagit efter.

Att rida med gummistövlar är praktiskt då det är enkla att rengöra efter dagens äventyr. Läs mer om min favorit här.

Skötsel av gummistövlar

Är gummistövlarnna så smutisga att det behöver rengöras görs det bäst med en mjuk tvättsvamp, vatten och såpa.

För att skona stövlarna och få ut maximal livslängd ska du inte använda hårda borstar eller starka rengöringsmedel.

Självklart ska torkskåp användas om det behövs. Men ta ut stövlarna så fort de är torra. Ta även ur eventuell innersula vid torkning så det går så snabbt som möjligt.

Oavsett hur du torkar gummistövlarna är det alltid bra att låta de torka så snabbt som möjligt mellan användningarna. Du vet aldrig när det är dags att gå ut igen.

Förvaring av gummistövlar

Gummi är i sig ett väldigt stabilt och tåligt material men ljus och värme kan bryta ner det om det får riktigt lång tid på sig. Se därför till att förvara gummistövlarna svalt och mörkt.

Förvaring är viktigt för att gummistövlarna ska hålla så länge som möjligt. Kanske lika länge som min barndoms stövlar. För långtidsförvaring. T ex över sommaren, kan de förslagsvis förvaras i ett svalt förråd där ingen sol kommer åt dom.

Tänka på att inte förvara gummistövlar med vikt skaft eller liggandes.

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Neopren

https://clearandwell.com/what-is-styrene-ethylene-butylene-styrene-sebs-and-is-it-safe/

https://www.barnskospecialisten.se/sv/info/tips-om-barnfotter-och-skor.html