Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland

Vilken är den bästa bärselen?

En skön och bra bärsele är näst intill ett måste under det första året. Tänk att lugnt kunna gå och handla i affären eller ta med ett syskon till lekplatsen utan barnvagn och med två händer fria.

Bärselen öppnar upp för ett enkelt och behändigt liv där du kan utföra allt de du behöver göra snabbt och smidigt och samtidigt ha din bebis nära dig. Skönt för dig, skönt för bebisen.

Att tänka när man väljer bärsele

  • Ergonomi både för barn och för vuxen – Det är viktigt att selen sitter bekvämt och rätt för att minska belastning på rygg och axlar samt ge barnet en korrekt sittposition för optimal höftutveckling. Det är också viktigt att läsa vilka sittpositioner som selen stödjer för att kunna använda den så bekvämt och praktiskt som möjligt.
  • Vikt, ålder och anpassning– Hur mycket tål bärselen? Bärselens minimum- och maximum vikt måste fungera ihop med hur länge du tänkt använda bärselen. En ganska så standard bärsele kan användas från första dagen, så länge minimumvikten är tillräcklig för ett spädbarn, och håller sedan i upp till ca 3 års ålder.
  • Utformning, skydd och säkerhet – Ska du bara använda din bärsele när du snabbt ska till affären? Eller kanske på långa vandringar? Bärselarna kommer med mer eller mindre avancerade funktioner och utformningar. Att tänka på när man ska ha en nyfödd i bärsele är att det ska finnas ett bra skydd för nacke och huvud.

Vi har testat en variation av bärselar på marknaden som fyller standardkraven, både från de största med väletablerade märkena till de lite mindre. Vi har även testat bärselar från olika prisklasser för att de ska passa alla olika budgetar och sedan tagit fram en lista på de fem bästa.


ERGOBABY 360

Ergobaby 360
Ergobaby 360

Den ergonomiska bärselen Ergobaby 360 är komfortabel både för barn och vuxen och kommer i flera olika färger. Bärselen är gjord i 100% bomullscanvas.

Ergonomi. Ergobaby har fyra olika ergonomiska sittpositioner samt vadderade axelremmar och ett midjebälte för optimal viktfördelning och avlastning. Selen har även en skålformad sits för barnet vilket skapar en bra sittposition och naturlig krökning på för rygg och höft.

Skydd och finesser. Ryggpanelen för barnet går att vika ner när barnet bärs framåt, eller upp när barnet bärs inåt för att skydda och/eller ge extra stöd för huvud och nacke. Bärselen har också en huva som skyddar mot väder och vind samt är en uppskattad detalj när barnet ska sova eller skall ammas. Ergobaby fungerar från 6 månader – 3 år.

För de allra minsta barnen finns ett ErgoSnug spädbarnsinlägg att köpa från Ergobaby som enkelt går att fästa i Ergobaby 360 eller i Ergobabys andra bärselar. Spädbarnsinlägget bidrar till att den nyfödda bebisen får en perfekt sittpositionen och enkelt kan bäras i din Ergobaby bärsele redan från start.

Läs merom Ergobaby 360 här


BABYBJÖRN ONE

Babybjorn One
BabyBjörn One

Babybjörn är ett känt och väletablerat märke på både den svenska och den internationella marknaden. Babybjörns bärselar har tagits fram i samråd med läkare, barnmorskor och föräldrar världen över och med Babybjörn One har du en mjuk, smidig och ergonomiskt korrekt bärsele med fyra olika sätt att bära bebisen.

Ergonomi- One har ett inbyggt stöd för nyfödda som sedan går att justera allt eftersom babyn växer med olika knäpplägen. Axelbanden är skönt vadderade och midjebältet ger en bra och stabil avlastning för axlar och rygg.

Skydd och finesser – Både storlek och sittbred går att ställa in för att selen skall passa din bebis oavsett ålder och storlek. Babybjörn One består av en blandning av bomull och polyester som är både snällt mot huden samt ofarligt att smaka på och är anpassad från 0–3 år. För ett luftigare alternativ och en lättare sele finns alternativet Babybjörn One Air med samma finesser som Babybjörn One.

Läs mer om BabyBjörn One här


BABYBJÖRN MINI

BabyBjorn Mini
BabyBjörn Mini

Ytterligare en produkt från välkända Babybjörn. Babybjörn Mini är liten, smidig och enkelt att ta på och av samt lätt att packa ner i bilen eller barvagnen vilket gör den till ett perfekt komplement. Babybjörn Mini kommer i flera olika färger.

Ergonomi- Babybjörn Mini ger barnet en ergonomisk position och är tillverkad i mjukt och följsamt tyg som formar sig efter bebisen när du går. Axelbanden är enkla att trä på och det går att knäppa upp hela framsidan för att enkelt kunna lägga ner bebisen när den somnat.

Skydd och finesser – Babybjörn Mini är testad och säker från 0mån-1år och har ett stadigt och justerbart stöd för nacken och huvudet. Tyget längs med barnets rygg andas och ger en behaglig känsla för bebisen och är gjord i en skön blandning av bomull och mesh.

Läs mer om BabyBjörn Mini här


LILLEBABY COMPLETE

LilleBaby Complete

Lillebaby Complete tillåter dig att bära barnet i hela sex olika positioner och är bekväm både för barn och vuxna samt kommer med små finesser. Bärselen är gjord i 100% bomull och kommer i flera olika färger och mönster.

Ergonomi- Complete har ett stadigt höftbälte och justerbara axelremmar som är stoppade för att skapa en komfortabel känsla. Complete låter dig bära barnet i hela 6 olika positioner från nyfödd och upp till 3,5 år.

Skydd och finesser- Selen har en uppfällbar huva för extrastöd och för att både bidra till mysigt mörker samt solskydd för de minsta. Ett plus för Complete är att det är en bärsele med fickor där man kan förvara nappar och andra småsaker.

Läs mer om LilleBaby Complete härSTOKKE MYCARRIER

Stokke MyCarrier
Stokke MyCarrier

Stokke är ett av Danmarks mest kända barnmärken och är populärt både i Skandinavien och resten av världen. Stokke MyCarrier är en bärsele som växer med barnet och har blivit godkända av International Hip Dysplasia Institute samt medicinska experter.

Ergonomi – Stokke har vadderade axelband och midjeband för ett optimalt stöd för den vuxne samt en justerbar sittdel för barnet som kan anpassas för att ge ett optimalt stöd både för barn och vuxen. Sittdelarna för mage och rygg kommer separat som man sedan fäster på själva huvuddelen för att kunna ge en perfekt passform.

Skydd och finesser- Stokke MyCarrier är godkänd att använda från 4 veckor och upp till 3 år och fungerar i tre positioner. MyCarrier kommer även med två små fickor fram på bältet för förvaring av mindre föremål så som nappar samt i flera olika färger.

Läs mer om Stokke MyCarrier här


Vem ska köpa en bärsele?

Alla som vill ha sin bebis nära men ändå kunna gör annat och behöver fria händer har nytta av en bärsele. Bärselen är ett perfekt redskap om barnet behöver tröst eller om barnet trivs bäst med att vaggas till sömn i famnen då den ger föräldern avlastning för rygg och axlar. Bärselen är också utmärkt som transportmedel för de turer då barnvagnen känns bökig, eller helt enkelt som ett komplement till barnvagnen då det lätt går att vika ihop en bärsele och stuva in den under.

Bärselen passar helt enkelt alla föräldrar och barn som vill mysa och vara nära samtidigt som vardagen har sin gång.

Hur länge används en bärsele?

De flesta bärselar håller från ca 0 månader och upp till 3 eller 3,5 år. Vad selen egentligen tål anges dock i kilo och brukar ligga från 3kg och upp till 15 eller 20kg och är det egentliga mått som man ska utgå ifrån när man väljer sele för sitt barn.

De bärselar som håller upp till 20kg har oftast en vändfunktion som gör att du kan bära barnet på ryggen den sista tiden för en mer ergonomisk position, både för dig och för barnet. Perfekt för skogsvandringar eller långa promenader där barnet har en bra utsikt utan att benen blir trötta!

För den som enbart vill använda bärsele som ett komplement vid spädbarnsåldern rekommenderas Babybjörn Mini eller liknande sele som fungerar upp till ca 1 års ålder. Denna typ av bärsele har fördelen att den är mycket enkel att ta på och av samt att stuva ner i skötväskan eller stoppa in under barnvagnen. Praktiskt för de mysiga stunderna!

Bärsele eller bärstol?

Är du en förälder som gillar att gå på tur eller vandra i naturen? Då kan det ha hänt att du stött på en bärstol. Alltså en slags ryggsäck där barnet kan sitta på din rygg, vänd åt samma håll som dig.

Barnet måste ha kommit upp i en viss ålder och blivit tillräckligt stadigt för att kunna sitta i en bärstol. Men när den väl klarar av det så kan det vara mer ergonomiskt att bära barnet på ryggen.

Men en bärsele fungerar från dag ett. Dessutom går det att använda upp till några års ålder beroende på hur snabbt barnet växer.

När kan jag använda bärstol?

Direkt går det att säga att en bärstol inte används direkt efter födseln därför att du inte kan se hur barnet har det. Samt att barnet måste orka sitta själv för att klara av att sitta i en bärstol.

En enkel regel är att ditt barn kan sitta lika länge i en bärstol som det klarar av att sitta själv på golvet. Kan det sitta en kvart, hemma på golvet. Då klarar det trolgtvis av att sitta en kvart i en bärstol.

Prova er fram. Ofta brukar barn säga till när det inte fungerar.