Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar

En babyvakt ger dig möjligheten att tryggt kunna övervaka ditt sovande barn samtidigt som du får tillfälle att ägna dig åt vardagssysslor eller umgänge med familj och vänner. Vare sig det är från en annan våning i huset, från gården eller trädgården utanför eller helt enkelt från ett annat rum nattetid så kan du alltid ha ditt barn under uppsikt med en babyvakt.

Placera en enhet vid din baby och ta med dig den andra enheten för att kunna övervaka ditt sovande barn vart du än befinner dig i hemmet. Säkert för barnet, tryggt för dig!

Lista över de bästa babyvakterna:

Premium: Motorola MBP33s

Motorola MBP33s är en babyvakt som har allt och lite till.

Babyvakten skickar både bild och ljud på ditt barn. Så att du alltid kan vara säker på att det sover gott.

Dessutom har den en inbyggd termostat så att du inte behöver oroa dig att det är för kallt eller för varmt.


Premium: Motorola Smart Nursery Drömmaskin

Motorola Smart Nursery Drömmaskin är så mycket mer än en babyvakt/babymonitor.

Den fungerar även som nattlampa som skapar en behaglig atmosfär med ljusprojiceringar och lugnande ljud i rummet.

Sen har den en riktigt pålitlig tvåvägskommunikation.


Mellan: Philips Avent Babyvakt SCD506/01

Philips Avent Babyvakt är en pålitlig babyvakt som även fungerar som nattlampa.


Budget: Babyvakt Topcom

Babyvakt Topcom är en enkel och lättanvänd babyvakt med två enheter. En för barnet och en för föräldern.

För den som bara vill ha den enklaste funktionaliteten eller en extra babyvakt i sommarstugan eller i resväskan.

Fem saker att tänka på när man väljer babyvakt

  • Hur lång är räckvidden? Olika babyvakter har olika signalräckvidd och det är viktigt att veta hur långt signalen behöver räcka innan man investerar i en babyvakt. Se över de olika platserna samt hur långt det är till dem för att få en babyvakt som möter alla behov.
  • Enhet eller app? När du väljer din babyvakt har du även möjlighet att välja om du skall ha en separat föräldraenhet eller om du vill styra babyvakten via en app i din telefon. Vad är bekvämast och enklast för dig?
  • Ljud, bild eller rörelser? Det finns babyvakter som sänder ljud enbart från barnets enhet och de som du även kan sända ljud tillbaka med som en tvåvägskommunikation. De finns även de som delar både video och ljud och som är snäppet mer avancerade och registrerar ditt barns rörelsemönster under sömn och reagerar när barnet börjar röra sig mer som när det är vaket, eller precis innan det vaknar. Vad tycker du känns bäst och vilka behov har du?
  • Mäta temperatur? Flera babyvakter har en inbyggd termometer för att kontrollera temperaturen kring ditt sovande barn. En funktion som är särskilt praktiskt om barnet till exempel sover ute i en barnvagn som snabbt kan stiga i grader vid soligt väder.
  • Extra funktioner? Babyvakter kommer med mer eller mindre avancerad funktion och det är bra att tänka efter vad man vill att ens babyvakt ska kunna göra. Behöver du enbart ha en enhet som står bredvid dig eller kommer du vilja kunna bära runt på den i ett bälte? Kommer barnet känna sig tryggt och kunna somna om ifall babyvakten även kan spela några välkända vaggvisor?

Bäst i test babyvakter

Här presenterar vi de sex bästa babyvakterna på marknaden i flera olika modeller och med olika funktioner. Produkterna är märkta med ”Budget”, ”Mellan” och ”Premium” för att indikera vilken prisklass de tillhör.

Premium: Motorola MBP33s

Motorolas babyvakt MBP33s är en enhet som både visar video och spelar upp ljud för en trygg överblicka av ditt barn.

Videoskärmen är ungefär lika stor som en vanlig mobiltelefon, ger en kristallklar bild och har även ett infrarött mörkerseende så att du ska kunna se ditt barn med lampan släckt.

Produkten är tvåvägskommunikativ samt har fem vaggvisor som går att spela upp för att lugna barnet.

MBP33s har även en inbyggd termostat och kommer med bordsställ och med bälteshängare.

Räckvidd: 200 meter


Premium: Motorola Smart Nursery Drömmaskin

Motorola Smart Nursery Drömmaskin är en unik babyvakt som både spelar upp vaggvisor, projicerar animerade motiv mot väggen, har en nattlampa med behagligt ljus och stödjer tvåvägskommunikation. Du kopplar upp enheten med din smartphone och kan på så vis kontrollera de olika funktionerna samt ladda ner vaggvisor från internet för att applicera till babyvakten. Motorola Smart Nursery är kompatibel med Smart Nursery 7, Smart Nursery Kamera, Alert sensor, Baby&Me-våg samt luftfuktare som säljes separat.

Räckvidd: Näst intill obegränsad då den sänder via WiFi


Mellan: Parvel Babyvakt

Parvel Babyvakt är en nytänkande babyvakt som analyserar barnets rörelsemönster och sedan skickar larm om barnet vaknar eller håller på att vakna. Som förälder kan du då hinna dit i tid för att få barnet att somna om innan det vaknat helt. Parvel är liten och går att använda vid sängen eller barnvagnen och kopplas samman med din smartphone via Bluetooth. Parvel mäter även temperatur och det går att ställa in hur känslig babyvakten ska vara för de olika rörelserna och temperaturerna för att få en bra individanpassad funktion. Ett stort plus här är hur liten den är och enkelt går att smyga ner.

Räckvidd: 20–30 meter vilket kan kännas kort men faktiskt räcker inom de flesta hem.


Mellan: Philips Avent Babyvakt SCD506/01

Philip Avent Babyvakt är en babyvakt med två enheter och som kan sända ljud åt båda hållen. Babyvakten har även en inbyggd nattlampa och kan spela upp vaggvisor för att kunna hjälpa barnet att komma till ro samt kommer med uppladdningsbara batterier för ett bra miljötänk. Ett stort plus är även att Philips Avent visar ljudnivån inne hos barnet med hjälp av lampor som tänds vilket är en uppskattad fördel om man av någon anledning inte vill ha ljudet påslaget eller befinner sig i en ljudlig miljö.

Räckvidd: 50 meter inomhus och 330 utomhus (väggar och föremål dämpar signalen)


Budget: Babyvakt Topcom

Babyvakt Topcom kommer med en babyenhet och en föräldraenhet som båda avlyssnar samt sänder ljud så att du kan ha en tvåvägskommunikation med ditt barn genom att enkelt klicka på sänd-knappen. Produkten är liten och lättanvänd och passar både vid sängen och i barnvagnen samt är enkel att ha med på resor. Enheterna går att driva både med elsladd och med batteri. En enkel babyvakt men som går att ha med överallt vilket är en stor fördel.

Räckvidd: 300meter över öppna ytor


Budget: Motorola MBP162

Motorola MBP162, även kallad Motorola Connect,  är en mycket lättanvänd babyvakt som du kopplar till din smartphone och sedan sätter fast direkt i ett eluttag. Enheten behöver varken batterier eller sladdar vilket gör den perfekt till att ta med på resan samt har den en liten svag nattlampa för att skapa trygghet och göra det enkelt att hitta den i mörker. Enheten har en inspelningsfunktion för vaggvisor eller ljudmedelanden och går att ställa in ljudkänsligheten på för att sålla bort snarkningar och joller. Ett minus här är att den inte går att ta med i barnvagnen då den behöver ett eluttag, men å andra sidan har den en otrolig räckvidd och är mycket enkel att kontrollera.

Räckvidd: Näst intill obegränsad då den sänder via WiFi


Frågor och svar

Vem ska köpa en babyvakt?

Alla föräldrar som vill ha en trygg övervakning av sitt sovande barn men som samtidigt vill kunna röra sig fritt i hemmet samt ägna sig åt vardagssysslor och umgänge kan dra nytta av att införskaffa en babyvakt. En babyvakt sänder ljud eller video från ditt barn så att du snabbt kan uppfatta om barnet vaknar, eller börjar vakna, och där med kan komma och trösta eller vyssa om. Sover ditt barn ute i barnvagn? Införskaffa en liten babyvakt som går att placera bredvid barnet i vagnen så att du kan ägna dig åt sysslor på insidan av hemmet samtidigt.

Hur länge används en babyvakt?

En babyvakt kan egentligen användas tills det att barnet är helt självgående. Ett äldre barn kan till exempel hållas under viss uppsikt med en babyvakt om det leker själv i rummet bredvid.

Är en babyvakt säker att använda?

Alla babyvakter som presenterats i detta test är säkra för ditt barn när det kommer till strålning och klarar konsumentverkets krav. På flera av babyvakterna behöves det en skruvmejsel för att kunna öppna batteriluckan och även de minsta babyvakterna är ändå så pass stora att de inte går att svälja. De flesta har även ett avståndslarm som reagerar om den ena enheten är för långt borta från den andra så att du vet att du alltid är inom rang. Alla babyvakter i detta test är även CE-märkta.