Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyshop, Babyland, Jollyroom, Pyret och Snäckan BabyV, Lekmer & och Elodie Details

Jag avskyr verkligen att frysa. Särskilt om fötterna och tårna.

Detta enda jag skulle tycka är värre än att frysa själv, är om mitt barn skulle göra det.

Barnet är ju så litet och känsligt. Samtidigt så kan det inte göra något för att skydda sig, mer än att berätta för oss att något inte stämmer.

Därför är jag så glad att jag hittade åkpåsen.

En slags lyxig sovsäck som passar perfekt i barnvagnen och vars enda uppgift är att hålla mitt barn varmt och tryggt.

En åkpåse används under de kallare månaderna i Sverige. Alltså ca nio månader om året beroende på hur varm åkpåse du har samt vilken del i landet du bor.

Fördelen är att jag inte behöver jobba så mycket med olika filtar och kläder. Nu räcker det oftast med pyjamas eller de vanliga kläderna, och så rätt ner i åkpåsen bara.

Mössa och vantar på såklart.

Lista över de bästa åkpåsarna

Elodie Details Juniper

Elodie Details är kända för sin kvalitativa produkter som är lite lyxigare än sina konkurrenter. Deras åkpåsar är inte förvånande bland de populäraste.

Juniper åkpåse har en tjock stoppning för att hålla ditt barn varmt även under de kallaste vinterdagarna. Fodret är panelstoppat för att ge optimal värme. Jag tycker det blir riktigt snyggt också.

Stoppningen är 100% syntetisk. Detta ger något sämre värmeisoleringsförmåga jämfört med dun, men det klarar av att hantera fukt mycket bättre.

Dessutom går den att tvätta i maskin på 40 grader.

Yttertyget är vatten- och vindavvisande för att barnet inte ska bli blött eller kallt. Vid öppningen sitter en snygg och skön krage i fuskpäls.

Att åkpåsen är en premiumprodukt känns igen inte bara på att materialet känns kraftigt, utan också på de smarta och genomtänkta lösningarna.

Hela ovandelen går att ta bort. Så att åkpåsen i princip blir en korg. Det är jättesmidigt när man ska ta i och ur barnet.

Dessutom har den öppningar i ryggen för att trä igenom selen i en sittdel. Så barnet kan vara varmt utan risk för att ramla ur barnvagnen.

Åkpåsen är 53x 95-110 cm och passar i de flesta barnvagnar och liggdelar.


Voksi Urban Åkpåse

Voksi Urban har tidigare vunnit flera bäst i test utmärkelser. Den har bland annat fått pris för bästa vattenavstötningsförmåga och bästa värmeisolering.

Åkpåsen har en modern design som kan kännas igen på vissa dunjackor.

Stoppningen i överdel består av dun för att ge allra bästa värmeisoleringsförmåga och andningsförmåga. 90% dun och 10% fjädrar, vilket brukar vara den bästa blandningen.

Underdelen är av fårskinn för att ditt barn ska få det så varmt och gott som möjligt.

Åkpåsen levereras med två olika stora överdelar. Den mindre för barnets första år och den andra som är större går att använda upp till fem års ålder

Med tanke på den långa användningstiden så känns priset inte så högt. Dessutom med tanke på de exklusiva materialen.

Najell Winter Cover Footmuff

Najell Winter Cover Footmuff är utvecklad för de Svenska vintrarna. Den är designad för att användas i liggdelen eller sittdelen, tack vare sina smarta fästen är den enkel att placera.

Det som gör denna åkpåse annorlunda mot de övriga är att den går att använda som en portabel säng åt barnet.

På sidorna sitter handtag så att åkpåsen går att lyfta upp med bebisen i om man te x vill ta med sig den in där inte barnvagnen får plats.

Något jag verkligen älskar med Najells åkpåse är att den har ett foder i materialet Sorona, vilket är tillverkat av återvunnet material som dessutom har bättre egenskaper än vanligt foder.

Dessutom är hela åkpåsen tillverkad i material med minimal påverkan på klimatet och har högsta klassningen enligt Oeko-tex Standard 100.


Angel Of Sweden Tärnaby

Angel of Swedens åkpåse Tärnaby känns som en lyxig dunjacka. Den tjocka ribbstoppade isoleringen med det den snygga kragen gör looken komplett.

Åkpåsen är tillräckligt varm för riktigt kalla vintrar. Förutom det tjocka fodret så är insidan täckt med microfleece för att vara så varm och skön som möjligt.

Yttermaterialet är gjort i polyester som är vattenavstötande och riktigt slitstarkt.

Även denna åkpåse kan ta av hela ovansidan om det blir för varmt eller om du enkelt vill ta i eller hur barnet.

Åkpåsen är 53 x 100 cm vilket verkar vara standardstorleken. Den passar i de allra flesta liggdelar och även sittdelar.

Tänkt ålder är 0 – 3 år.

När du använder den med en sittdel så har den en stor ficka på baksidan som du trär över ryggstödet på barnvagnen. Så att den inte kan glida ner.

Den har även genomföringar för barnvagnens spännen.


Buddy & Hope: Corduroy Footmuff Pile Pink

Buddy and Hopes Corduroy Footmuff Pile Pink är också en riktigt snygg och varm åkpåse i dunjacka-klassen. Jag önskar verkligen att det fanns stora modeller för vuxna som jag kunde krypa ner i.

Den här åkpåsen känns som att bädda in sitt barn i ett varmt och skönt moln.

Åkpåsen har väl tilltagen stoppning och är riktigt varm och go. Ditt barn får bland de bästa förutsättningarna att sova länge och skönt ute i kylan.

Insidan är täckt med fiberpäls för maximal värme och mys.

Fejkpälsen på kragen är extra yvig för att hålla borta små vindar och samtidigt ge den där extra goa känslan.

Åkpåsen mäter 50 x 100 cm och har hål i ryggen för att fästas i barnvagnen. Hela åkpåsen går att maskintvätta i 40 grader och pälskragen är avtagbar.


Bozz Åkpåse i Lammskinn

Varmare än så här blir det inte. Kanske inte snyggare heller?

Hela åkpåsen är täckt av äkta lammull på insidan för att hålla värmen och temperaturen så bra och effektivt om möjligt.

Ull är ett av världen bästa isolermaterial för människor. Först för att det håller värmen extremt bra. Samt för att det andas och inte överhettas lika enkelt som andra material. Och dessutom håller värmen även om det är fuktigt.

Utsidan är gjord i kraftig och slitstark polyester som är vattenavstötande.

Åkpåsen är 45 x 95 cm vilket är något mindre än de flesta andra åkpåsar i testet. Detta har tillverkaren valt att göra då lammull är en dyr råvara och priset skulle annars bli onödigt högt.

Dragkedjan går i mitten och kan öppnas hela vägen ner.

Eftersom ull inte tar åt sig smuts lika mycket som bomull eller andra material så tvättas åkpåsen genom att man skakar och vädrar den ut- och in ibland. Skulle den bli alltför smutsig så rekommenderas handtvätt med ull-tvättmedel.


Petite Chérie Åkpåse Essence

Åkpåsen från Petit Chérie är en fluffig och varm modell som håller ditt barn varmt och skyddat från vinters kyla och rusk.

Med en rejäl krage i teddypäls kan ditt barn sova varmt och mysigt under vinterpromenaden. Kragen är avtagbar om man så önskar.

Yttertyget är väldigt slätt och ger åkpåsen ett modernt och snyggt utseende.

Stoppningen är 100% syntetiskt vilket gör att den går att maskintvätta i 40 grader. Utsidan är i polyester för stå emot fukt och samtidigt vara slitstark, medans insidan är täckt med microfleece för att kännas varm och skön.

Ryggen har uttag för fem-punkts bälte eller sele.

Precis som på många andra åkpåsar går hela “locket” att ta av för att släppa ut värmen om ni te x går in och du vill låta barnet fortsätta sova.

Åkpåsen mäter 50 x 100 cm.


Fillikid Åkpåse Eco Small

Fillikid är kända för att göra prisvärda produkter som ändå levererar. Deras åkpåse är inget undantag.

Detta är en åkpåse för de lite varmare dagarna. Alltså ingen riktig vinteråkpåse.

Men för mildare vår- och höstdagar är den perfekt. Eller kyligare sommarkvällar och barnet sover ute i barnvagnen.

Som namnet lyder så är den lite mindre, 45 x 80 cm. Även om den är en eller två decimeter kortare så är det värt att komma ihåg att barn är ca 50 cm långa när de föds.

I ryggen finns öppningar för fem-punkts sele precis som vanligt och insidan är täckt i polar-fleece.


Buddy & Hope Lättviktsdun Åkpåse

Med åkpåsen från Buddy & Hope kan du går långa och härliga promenader med din lille vän. Och samtidigt känna att du har valt en bra produkt för miljön.

Stoppning är som namnet antyder, dun.

Dun är det varmaste materialet som finns och kommer hålla ditt barn varmt även under den bistra vintern.

Dessutom är dunet RDS-certifierat vilket betyder att djuren har behandlats på ett bra sätt. Precis som man önskar att allt dun var tillverkat.

Även de övriga materialen är Oeko-tex godkända vilket betyder att de är framställda med minsta möjliga påverkan på planeten.

Till vardags fungerar åkpåsen perfekt och man tänker sällan på den även om man använder den hela tiden.

Dragkedjan går hela vägen runt på utsidan.

På baksidan finns uttag för fem-punkts bälte och beläggning för att inte glida omkring.

Åkpåsen är 100 x 50 cm och går att tvätta i tvättmaskin på 40 grader.


Bra att veta när du köper en åkpåse

När använder man en åkpåse?

En åkpåse används på vintern och även hösten och våren. Beroende på hur långt norr eller söderut du bor är årstiderna olika kalla.

En åkpåses största fördel är att det blir en varm bädd för ditt barn. Med en åkpåse i barnvagnen behöver du inte bädda med filtar och tjocka täcken för att barnet ska kunna hålla värmen när det är kallt ute.

Det blir helt enkelt smidigt att ha en åkpåse i barnvagnen så att du snabbt kan bädda ner barnet när ni ska ut på promenad eller om barnet ska sova ute en stund.

Hur köper man rätt åkpåse?

Bra funktioner för en åkpåse

Även om en åkpåse har jättemånga fördelar så kommer den inte att användas om den inte är smidig att ha att göra med.

Du ska inte behöva tänka på åkpåsen varje gång du tar i och ur ditt barn.

För att det ska vara så lätt som möjligt att bädd ner eller ta upp barnet är det viktigt att det så kallade locket är enkelt att öppna. Det ska gärna ha dragkedjor på båda sidor och gå hela vägen ner till änden på åkpåsen.

Extra bra är om den går att ta av helt och hållet.

En annan viktig funktion (som alla i vårat test uppfyller) är att ha åtkomst för fem-punkts bälte eller barnvagnssele. Det är närmast en självklarhet idag så köp inte en åkpåse utan det.

Åkpåsens krage bör gå långt upp för att ge det bästa skyddet mot vind och kyla. Är inte kragen så stor som man önskar så får man kompensera med filtar eller fällar.

Rätt storlek?

Storleksmässigt så kan man förenklat säga att alla åkpåsar passar i alla vagnar. Det stämmer så länge du har en barnvagn från någon av de vanligare tillverkarna.

De flesta åkpåsarna i testet är ca 50 x 90-100 cm.

Hur varm ska en åkpåse vara?

Vi rekommenderar även att köpa en tjock och varm åkpåse då det är själva syftet, enligt mig. Att barnet ska kunna sova ute i barnvagnen även fast det är kallt ute.

Med en varm åkpåse behöver ni inte krångla med filtar och extra kläder. För det mesta.

Blir det jättekallt kan man vara tvungen att lägga till en filt eller klä på extra kläder.

Ett tips är att lägga ett fårskinn i botten på liggdelen. Det isolerar väldigt bra.

Skulle det däremot vara så pass varmt väder att åkpåsen är för varm, är det enkelt att öppna upp lite eller helt ta av “locket”.

Vad är bra material på en åkpåse?

En åkpåse består lite förenklat av tre delar:

  • Innertyg
  • Foder
  • Yttertyg

Innertyget är det som ditt barn kommer att ha direkt kontakt med och ska därför vara mjuk och skönt att ta på. Bra material är microfleece eller fiberpäls. De är båda material som isolerar mot kyla och samtidigt känns varma och sköna.

Fodret är den del som håller ute kylan. På utsidan kan det vara tio minusgrader medans ditt barn har det varmt och mysigt inuti.

För att ett material ska isolera så bra som möjligt ska det innehålla så mycket luft som möjligt. Därför är foder ofta väldigt fluffigt.

Vanligaste fodret i te x jackor eller sovsäckar är dun eller syntetiskt foder.

I alla åkpåsar vi testat så har tillverkaren använt syntetiskt foder. Det gör dom av flera anledningar.

Det är billigt. Det går att tvätta i maskintvätt. Det finns inga risker ifall barnet skulle vara allergisk mot dun eller fågel.

För att skydda fodret behövs ett skyddande yttertyg. Det behöver vara kraftigt och tåla nötning. Samtidigt som det bör vara vatten- och vindtätt.

Det vanligaste materialet är polyester då det har bra egenskaper för just detta. Vissa tillverkare har valt bomull som yttertyg, det kan kännas lite mysigare men håller troligtvis inte lika länge.

Kom ihåg att spara kvittot oavsett vilken du köper.

Varför ska barn sova ute i en åkpåse?

Forskning visar att barn sover mycket bättre och längre om de sover utomhus på vintern.

Jag erkänner att jag tyckte det kändes lite olustigt att min lilla bebis ska ligga ute i kylan. Men när jag sett hur bra de sover så ändrade jag mig.

Dessutom blir barn friskare och äter mer än de som inte sover utomhus.

En självklar och enkel anledning att låta sitt barn sova utomhus är att ni kan gå en promenad för att hjälpa barnet att somna. Och sedan lämna barnvagnen utanför köksfönstret med en babyvakt.

Bebisar kan även ha lättare att somna tack vare bakgrundsljuden som finns naturligt utomhus.

Hur klär man en bebis i åkpåsen?

För att din bebis ska ha det så skönt och behagligt som möjligt finns det några saker att tänka på när det gäller klädseln.

Tänk outdoor.

Lager på lager och ull närmast kroppen.

Bomull närmast kroppen är ett dåligt val då det suger åt sig fukt och kyler ner barnet. Ull däremot transporterar det vidare till nästa klädesplagg och bort från barnets hud.

Genom att använda flera lager kan ni enkelt justera mängden kläder efter hur kallt det är utomhus.

Det är inget som förbjuder att ni bäddar ner barnet i sin utomhusoverall.

Är det extra kallt kan ni bädda ner extra filtar.

Men kom ihåg att föräldrar oftast klär sina barn för varmt. I början kan det vara bra att känna efter hur varm eller kall bebisen är, efter några minuter. Även om ni helst bara vill att det ska somna.

Skulle barnet frysa så vaknar det och säger till. Som tur är.

Hur länge kan man använda en åkpåse?

Åkpåsen är tänkt att användas länge. Åtminstone ur ett småbarnsperspektiv.

De flesta åkpåsar passar för barn från födseln till tre år ålder. Vissa åkpåsar håller ända upp till fem års ålder.

Tre år kan vara länge nog för hålla ihop och fungera som tänkt. Ju bättre du sköter om din åkpåse desto troligare är det att den håller lika länge som barnet får plats i den.

Hur sköter man bäst en åkpåse?

För att åkpåsen ska fungera som tänkt och hålla minst lika länge som barnet får plats i den, kan det vara en bra idé att ta hand om den.

Vädra åkpåsen med jämna mellanrum. Barn svettas mer än man kan tro och åkpåsen hålls fräschare ju oftare den vädras ur.

Torka av utsidan så fort något smutsat ner den. Desto snabbare man torkar av smuts ju enklare är det att få bort.

Tvätta åkpåsen enligt tvättrådet. De flesta går att tvätta i maskintvätt på 40 eller 30 grader. I särskilda fall ska de tvättas för hand.

Vad kostar en åkpåse?

Mellan 1000 – 2000 kr. Det finns billigare åkpåsar men det saknar ofta ordentlig stoppning och är mer anpassade för tidig vår eller sen höst.

För detta test så har vi i huvudsak valt ut åkpåsar som ligger ungefär där de flesta åkpåsar ligger, i pris. Detta för att det är här vi ser att man får mest för pengarna.

Billigare, och kallare åkpåsar går att köpa från ca 250 kr.

Kan man bara använda en åkpåse på vintern?

Absolut inte. Men de flesta åkpåsar vi har med i detta test är tillverkade för att användas under vintern. Det medför dock inte att de inte passar bra på våren eller hösten, snarare tvärtom.

Flera av åkpåsarna har möjligheten att ta av “locket” vilket gör att du kan använda åkpåsen som ett mysigt “bo” åt ditt barn när det är varmare ute.

Andra användningsområden för en åkpåse

En åkpåse måste inte bara ligga i barnvagnen för att hålla barnet varmt under vintern.

Åkpåsarna är väldigt sköna och mjuka och fungerar perfekt som en tillfällig säng. Antingen kanske du vill ta in din bebis som somnat i vagnen men det finns inte plats för barnvagnen. Eller om nu är på besök hos några vänner bara över en natt, då kan du bädda för barnet i åkpåsen.

När det blir lite varmare utomhus kan ni ta av locket och använda åkpåsen som en filt för bebisen på picknick i parken.

Min favorit är att åkpåsen går att använda som skötbord. Ibland när man är ute och måste byta blöja finns det inte fräscht ställe att göra det på. Då får åkpåsen lyfta på locket och agera skötbord. Ett tips är att alltid ha med en vattentät handduk att lägga under barnet bara.

Källor:

http://jultika.oulu.fi/files/isbn9789514296673.pdf