Britax Römer MAX-WAY Plus 9-25 kg, cosmos black
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för BabyV

Inför ditt köp av en bilbarnstol känner du säkert att det för dig som förälder finns en del saker att ha koll på.

Du funderar säkert över när ska du börja använda en bilbarnstol och vilken som är den absolut bästa för ditt barn?

När man talar om just bilbarnstolar menar man i regel bakåtvända bilbarnstolar. En sådan stol använder du från att ditt barn är ca 9 månader upp till 4-5 år.

Det är verkligen rekommenderat att du använder en bakåtvänd modell. Detta eftersom att du genom att placera bilbarnstolen bakåtvänt ger det absolut bästa skyddet för ditt barn.

När du letar efter den bästa bilbarnstolen är det bra att ta hänsyn till om stolen är EU-godkänd och Plus-godkänd.

Märkningen EU-godkänd försäkrar att stolen lever upp till EU:s säkerhetskrav (ECE R44/04). Plus-godkända stolar försäkrar att stolen har ett ännu bättre nackskydd.

I denna artikel kommer vi att testa den bakåtvända bilbarnstolen Britax Max-Way Plus, vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig inför ditt köp av bilbarnstol!

Du kan köpa Britax Max-Way Plus här.

Test av Britax Max-Way Plus

Britax Römer MAX-WAY Plus 9-25 kg, cosmos black

Den PLUS-testgodkända bilbarnstolen Britax Max-Way Plus är en uppgradering av Britax storsäljare MAX-WAY.

Den bakåtvända bilbarnstolen kan användas för barn mellan ca 9 mån-6 år som väger mellan 9 kg och upp till 25 kg.

Britax Max-Way PLUS har en rad olika funktioner som är speciellt anpassade för de behov som finns hos det växande barnet.

Flera lägen för anpassning

Ett exempel på en sådan funktion är flera lutningslägen vid montering i bilen.

Stolen har ett bl.a. ett inbyggt huvudstöd och höjden på huvudstödet kan du enkelt justera för bästa komfort och säkerhet.

Det är en av anledningarna vi utsåg den till en av de bästa bilbarnstolarna i vårat stora test

Bilbarnstolen har också en smidig lutning av ryggstödet med hjälp av det justerbara frambenet.

Något som är speciellt för Britax Max-Way, är att den är något längre i ryggen än de flesta bakåtvända bilbarnstolarna. Detta innebär att ditt barn sitter bekvämt och säkert lite längre än i andra stolar.

Överlägset sidokrocksskydd

Med uppgraderingen från MAX-WAY till MAX-WAY PLUS kan du förvänta dig en ännu säkrare bilbarnstol tack vare det extra sidokrocksskyddet SICT.

Det avancerade sidokrocksskyddet aktiverar du på den sida som är närmast dörren.

Tillsammans med de djupa, mjukt vadderade sidovingarna ger SICT ditt barn ett komplett skydd från höft till huvud vid en eventuell sidokrock. 

SICT minskar krockkraften genom att minimera avståndet mellan bil och bilbarnstol, och deformeras vid en eventuell krock för att absorbera krockkraften innan den når ditt barn.

Därmed bidrar sidokrocksskyddet till att åkturen blir mycket säkrare och mer bekväm för ditt barn och du som förälder kan också koppla av lite mer under åkturen.

Huvudstöd och lutningsläge

Bilbarnstolen har ett vadderat huvudstöd och fempunktssele. Båda dessa är enkla att justera med bara en hand och det blir därmed lätt att anpassa dessa efter ditt barns längd.

Det är viktigt att kontrollera att huvudstödet är i rätt position – precis ovanför barnets axlar – innan du spänner fast selen. Du kan enkelt justera bilbarnstolens lutning i flera olika lägen för att göra färden så bekväm som möjligt.

5-punktsbälte & avtagbart överdrag

Fempunktsselen innebär maximal säkerhet för ditt barn. Selen ser till att barnet färdas tryggt i bilbarnstolens skyddande skal under hela resan.

Om det skulle bli en krock fördelas krafterna på de fem olika punkter i bältet: två vid axlarna, två vid höfterna och en där selen spänns fast mellan benen.

På så sätt skyddas ditt barn från krockkrafter från alla håll. Bilbältet är dessutom utrustat med ett slitstarkt överdrag som du lätt kan sätta på och ta av för att tvätta i maskin.

Britax Max-Way PLUS har också sid-, bröst- och magkuddar för extra komfort för ditt barn.

Allt detta i ett kompakt skal för att minimera platsutrymme och istället kunna maximera benutrymme för ditt barn.

Nytt för MAX-WAY PLUS:

 • Bilbarnstolen innehåller numera SICT som ger ett överlägset sidokrockskydd.
 • Mjukare sittyta för barnet för bästa comfort.

Tillbehör att köpa till

 • Britax tillbehörspaket bil (spegel, spark- & solskydd)
 • Britax kil till HI-WAY & MAX-WAY
 • Nordic Crown sparkskydd, svart

Montering

Monteringen av bilbarnstolen är mycket säker tack vare en ny design på stödbenet, lock-off-armar till bältet och nedre fästremmar med klickfäste.

Funktioner hos Britax Max-Way Plus

 • 5-punktsbälte med enhandsgrepp
 • Höj- och sänkbart huvudstöd samt sele
 • Djupa, vadderade sidostöd ger optimalt skydd vid en sidokollision
 • Indikator på stödben som säkerställer en korrekt installation
 • Mindre bältesstol skapar mer benutrymme, perfekt för små bilar
 • Passar bra i baksätet i mitten
 • Mjukt vadderad klädsel som kan tas av och tvättas
 • Installation med 3-punkts säkerhetsbälte eller 2-punkts midjebälte
 • Mått: H64 x B45 x D64
 • Stolens vikt: 7 kg

Råd vid ditt köp av Britax Max-Way Plus

Hur du väljer placering för bilbarnstolen; bakåtvänt eller framåtvänt

Det absolut säkraste är att du placerar ditt barn bakåtvänt, helst upp till 5 års ålder. Det är det absolut bästa skyddet du kan ge ditt barn.

Krocktester har visat att barn som sitter framåtvända utsätts för krafter som är 5 gånger högre än för barn som sitter bakåtvända.

Därmed finns det stora fördelar med att montera bilbarnstolen så att den är bakåtvänd!

Vad är den säkraste placeringen för bilbarnstolen, framsätet eller baksätet?

Detta beror självklart på vad som passar din familj bäst men även på hur er bil är konstruerad.

När krockkudden är urkopplad finns det ur krocksäkerhetssynpunkt flera fördelar med att ha barnet i framsätet.

Krockprov visar på en något lägre skaderisk vid en frontalkrock om barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol lutad mot instrumentpanelen, jämfört med en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet lutad mot framstolens ryggstöd.

Vid en sidokollision är barnet självklart mer skyddat på mittplats bak, än i framsätet. Dock är krockar från sidan ovanligare än frontalkrockar.

En annan fördel med att låta barnet sitta i framsätet är att barnet sitter mer bekvämt. Dessutom har ju du som förälder bättre uppsikt över ditt barn om det sitter i bilbarnstolen bredvid dig i passagerarsätet.

Glöm bara inte att koppla ur krockkudden i passagerarsätet om du placerar bilbarnstolen i framsätet!

Så vet du när det är dags att vända ditt barn framåt!

Rekommendationen är att du kan vända ditt barn framåt när barnet är 4 år kroppsligt. Med kroppsligt menar man att det finns stora 3-åringar som är som en 4-åring i kroppen och det finns 5-åringar som är små som 3 åringar i kroppen.

Barnen ska alltså motsvara 4 år i kroppen och därför är det viktigt att med hjälp av mått och vikt på ditt barn, stämma av vilken ålder ditt barn motsvarar kroppsligt.

För att det ska vara godkänt ska barnet väga 15 kg för att sitta framåtvänt i en bältesstol. Så även om ditt barn är 4 år men inte väger 15 kg, så får du inte vända ditt barn framåt i en bältesstol.

Barnen är mycket oproportionerliga i sin kropp framför allt upp till de har fyllt 4 år. Hela 25 % av deras kropp motsvarar huvud och deras nack-muskulatur är dåligt utvecklad förhållandevis till deras stora och tunga huvud.

Detta gör att barnet utsätts för 5 gånger större risk för allvarliga skador på nacke och huvud vid framåtvänt åkande än vid bakåtvänt åkande, där bilstolen fångar upp huvudet på ett bättre sätt.

Därför bör ditt barn sitta bakåtvänt så länge som möjligt. Gärna tills det att barnet vuxit ur stolen även om barnet är äldre än 4 år!

Frågor och svar

Får mitt barn tillräckligt med benutrymme i en bakåtvänd bilbarnstol?

Så länge du väljer en bilbarnstol som är lämplig för ditt barns ålder och framförallt vikt och längd, så kommer ditt barn att ha tillräckligt med benutrymme.

När ditt barn växer kan du justera lutningen på bilbarnstolen så att det ursprungliga utrymmet mellan sätets kant och ryggstödet på bilbarnstolen ökar, vilket gör att benutrymmet blir större för barnet.
Oftast tenderar dock barnet att helt naturligt böja benen även om det finns tillräckligt med benutrymme. Det är helt enkelt mer bekvämt för barnet men de kommer även kunna byta position med benen utan problem.

Blir inte mitt barn åksjuk i en bakåtvänd bilbarnstol?

Generellt sett blir inte barn mer åksjuka av att färdas i en bakåtvänd bilbarnstol. Barn som lider av åksjuka drabbas istället oavsett om dem åker framåtvänt eller bakåtvänt.

Samtidigt kan vissa barn vara mer känsliga mot att åka bakåtvänt än andra, det är helt individuellt.

För att minska risken för illamående för ditt barn, kan du låta fönstret vara öppet en liten bit så att frisk luft kommer in.

Hur vet jag att bilbarnstolen är säker?

För att vara hundra på att du får den säkraste bilbarnstolen för ditt barn, är det bra att kolla upp märkningarna på stolen.
Kolla upp att stolen är EU-godkänd och helst plus-testad.

Märkningen EU-godkänd försäkrar att stolen lever upp till EU:s säkerhetskrav (ECE R44/04). Det är alltså en märkning som garanterar att bilbarnstolen ger den säkerhet du vill att ditt barn ska ha.

I Sverige har vi också något som kallas plustestade stolar. Stolar som har denna märkning har ett ännu bättre nackskydd.

Hittar du en bilbarnstol som både är EU-märkt och plustestad kan du därmed vara säker på att du har hittat en riktigt bra bilbarnstol ur säkerhetssynpunkt!

Liknande artiklar:

http://barnplaneten.se/balios-s-barnvagn-cybex/

http://barnplaneten.se/recension-axkid-minikid-2-0/

http://barnplaneten.se/recension-maxi-cosi-rodifix-airprotect/