Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för BabyV

Vid ditt köp av bilbarnstol vill du med stor sannolikhet vara säker på att du får den säkraste och mest komfortabla bilbarnstolen för ditt barn!

Viktigt att tänka på är att ditt barn under sina första levnadsår ska färdas i en bakåtvänd bilbarnstol.

Experter på barnsäkerhet rekommenderar att man använder en bakåtvänd bilbarnstol åtminstone tills dess att barnet har fyllt 4-5 år. Anledningen till detta är att det allra säkraste sättet för ditt barn att färdas på är baklänges.

En bakåtvänd bilbarnstol hindrar nämligen ditt barns huvud från att kastas framåt för att sedan slungas bakåt vid en häftig inbromsning eller krock.

Barnets nacke är nämligen inte tillräckligt stark under barnens ca 5 första levnadsår för att klara av den knycken. Men med en bakåtvänd bilbarnstol fångas ditt barns huvud upp direkt av sätet bakom och skyddas därmed från att kastas framåt.

Därmed är det otroligt viktigt att ditt barn färdas i en säker bakåtvänd bilbarnstol de första åren!

För att hjälpa dig med ditt köp av bakåtvänd bilbarnstol har vi testat Axikid Minikid som bl.a. har blivit nominerad till Bäst i Test av Folksam.

I denna recension av Axikid Minikid tar vi reda på om bilbarnstolen är värd nomineringen!

Bäst pris och fri frakt hittar du här.

Test av Axikid Minikid!

Axkid Minikid 2019 bakåtvänd bilbarnstol 0-25 kg, black

Axkid Minikid är en bakåtvänd bilbarnstol som lämpar sig för barn som väger mellan 0-25 kg. Bilbarnstolen är godkänd i enlighet med ECE R44 rev 04 samt plusgodkänd och även testad och godkänd av REACH.

Dessutom är bilbarnstolen försedd med ett nackstöd som anpassar sig efter ditt barns längd. Nackstödet har även en bromsfunktion för ökad komfort för de minsta barnen.

Sedan 2018 har Axkid utvecklat nackstödet ytterligare och det är nu tjockare och mer ombonat. Det har en tjockare vaddering för optimal komfort när ditt barn sover.

Ytterligare en nyhet för Minikid är det unika och nya sidokrocksskyddet – ASIP (Axkid Side Impact Protection). Detta ger bästa möjliga skydd för ditt barn vid eventuell krock från sidan.

Det är viktigt att du använder ASIP på den sidan av bilbarnstolen som är ut mot bildörren! Om du monterar din bilbarnstol i mitten behöver du inte använda ASIP.

Detta innovativa sidokrocksskydd är utvecklat tillsammans med ett erkänt krockinstitut i Tyskland och erbjuder därför hög säkerhet för ditt barn.

Vidare har Axkid förbättrat bilbarnstolens bältesklämmor för att öka användarvänligheten. De har också förbättrat klädseln och momentet att trä av och på klädseln är därmed förenklat. Din möjlighet att tvätta klädseln blir därmed smidigare.

Vad ingår?

 • Själva bilbarnstolen
 • Axkid babydyna
 • Instruktionsbok

Tillbehör att köpa till

 • Axkid spark-/sätesskydd deluxe
 • Axkid spark-/sätesskydd
 • Nordic Crown sparkskydd
 • Carlobaby solskydd med sugpropp
 • Axkid solskydd för bilstol

Montering

Läs även manualen vid montering!

Minikid är försedd med ett långt stödben som Axkid nyligen har utvecklat och förbättrat. Du kommer därmed kunna sträcka ut stödbenet med enbart en knapp, som enklare går att komma åt. Med det självspännande förankringsbandet monterar du enkelt bilbarnstolen.

Efter att du har monterat stolen kan du vicka på den tills den sitter stadigt. Med stolens främre justerbara ben ställer du in stolens lutning så att den passar ditt barn.

Funktioner hos Axkid Minikid:

 • Plus godkänd upp till 25 kg.
 • Möjliggör bakåtvänt åkande upp till 125 cm.
 • Sju positioner för nackstödet.
 • Självåtdragande remmar.
 • Integrerat bälte och nackstöd som justeras automatiskt
 • Bredd: 44 cm, Höjd: 62 cm, Djup: 56 cm, Vikt: 11,4 kg
 • Klädseln är maskintvättbar i 30°C

Varför är det så viktigt att mitt barn åker i en bakåtvänd bilbarnstol?

Enligt Axkid är anledningen till att du ska välja en bakåtvänd bilbarnstol för ditt barn tydlig: bakåtvänt är nämligen det säkraste sättet att färdas på.

Ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot och när man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot.

Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen och barnets nacke klarar inte av den knycken.

En bakåtvänd bilbarnstol fångar upp ditt barns huvud direkt tack vare sätet bakom och skyddar därmed huvudet från att kastas framåt.

Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen något mer utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.

Är det bekvämt för mitt barn att åka i en bakåtvänd bilbarnstol?

När du väljer en bilbarnstol som är lämplig för barnets ålder och framförallt vikt och längd, så kommer ditt barn att ha tillräckligt med benutrymme och därför sitta bekvämt.

När ditt barn växer kommer mindre lutning på bilbarnstolen behövas och det ursprungliga utrymmet mellan sätets kant och ryggstödet på bilbarnstolen kommer att öka, vilket gör att benutrymmet blir större för ditt barn.

Dessutom ger Axkids bilbarnstolar dig möjligheten att installera bilbarnstolen längre ut på sätet vilket innebär att ditt barn får ännu mer benutrymme.

Sammanfattning

Sammantaget får vi ändå säga att Axikid Minikid är en välvärd investering för ditt barn!

Med dess enkla montering samt det nyutvecklade nackstödet och sidokrocksskyddet, är denna bilbarnstol ett bra val om du vill att ditt barn ska färdas så säkert som möjligt.

De kompatibla tillbehör som finns att köpa till bilbarnstolen, erbjuder det mesta som du kan behöva även under längre bilresor. Med ett stort utbud av olika färger kan du säkert också hitta din eller ditt barns favoritfärg!

Vi vill sist understryka vikten av att använda en bakåtvänd bilbarnstol åtminstone under barnets 5 första år. Det finns mycket fakta som stödjer vikten av detta och säkerheten blir mycket större om du använder en bakåtvänd bilbarnstol när ditt barn är yngre!