Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland och Babyshop

Ett barns uppväxt består i mångt och mycket av att barnet ska lära sig olika saker som att gå, prata och läsa. En annan viktig del av barnets uppväxt är potträning.

Det utgör grunden för att barnet i framtiden ska kunna använda toaletten på ett naturligt sätt och det är ett viktigt steg för att barnet ska bli mer självständigt.

Det finns en hel del olika pottor ute på marknaden idag och vi har i detta test försökt fokusera på pottor som är ett något bättre val för miljön och även för ditt barns hälsa.

Dessvärre tillverkas de allra flesta pottor av plast, varav vi inte har kunnat kringgå detta material. Dock tillverkas fler och fler pottor och andra produkter av återvinningsbar plast vilket är väldigt positivt för miljön och barnens framtid!

För att hitta de populäraste och mest köpta pottorna har vi använt oss av jämförelsesidan Pricerunner. Vi hoppas därmed på att kunna ge dig en bra guide till vilken potta som passar dig och ditt barn bäst utifrån din budget och dina krav!

Premium: 3-i-1 Potta frå Ubbi

Denna prisbelönta potta från Ubbi har en kombination av funktionalitet och design. Pottan kallas för 3-i-1 potta eftersom den kan ses som tre produkter i ett; potta, toalettsits och pall!

Därmed kan pottan vara användbar under en längre tid och även vara ett bra redskap under hela ditt barns utveckling från blöja till toalett. När ditt barn känner sig bekväm med pottan kan den plockas isär och användas som toalettsits och när ditt barn väl kan använda en riktig toalett kan pottan användas som pall.

Pottan är utrustad med stänkskydd och den förhindrar därmed spill och håller dina golv renare. Den har även en avtagbar inre skål som gör det lättare att göra ren pottan och plocka isär den.

Pottan är ergonomiskt utformad för bästa komfort för ditt barn och den har integrerade handtag för stabilitet och säkerhet.

Kanterna på pottan har halkskydd för att ditt barn ska få en säker sittning på pottan. Även undersidan av pottan har halkskydd och därmed är pottan även säker att använda som pall.

Pottan är även väldigt kompakt och den kan därför bäras med så att man kan utöva potträning var man än är. Pottan är fri från PVC, BPA och ftalater. Den tål en maxvikt av 90 kg på toalettsisten och maxvikten på pallen är också 90 kg.

Mått med lock: H23,5 x L36 x B29cm.
Mått utan lock: H20,5 x L33 x B29cm.

Pottan kostar 449 kr.

Läs mer om 3-i-1 potta från Ubbi här!


Mellan: BabyBjörn Pottstol

Bild på BabyBjörn Pottstol  (Grå)

Denna pottstol från BabyBjörn är en rejäl och stadig potta som gör det enklare för ditt barn att lämna blöjstadiet. Med ett högt ryggstöd och runda ergonomiska former skapar pottan maximal sittkomfort även då ditt barn sitter på pottan under längre stunder.

Pottan är utrustad med en löstagbar innerpotta, vilket gör den enkel att tömma och rengöra. Rekommenderas att rengöra pottan med en fuktig trasa alternativt under rinnande vatten. Det inbyggda stänkskyddet förhindrar även onödigt spill. BabyBjörn potta är tillverkad i återvinningsbar plast som dessutom är PVC-fri, vilket är väldigt positivt både för miljön och ditt barns hälsa!

Pottan är dessutom utrustad med sköna armstöd, vilket också gör den mer ergonomisk för ditt barn om barnet behöver sitta längre stunder på pottan.

Pottan är tillverkad av polypropen (PP) och termoplastisk elastomer (TPE) och den är som sagt PVC-fri och innehåller varken bisfenol A, ftalater, kadmium, bly, brom eller klor.

Pottan väger 900 gram och har måtten 36 x 35 x 31,5 cm. Den kostar 319 kr.

Läs mer om BabyBjörn pottstol här


Budget: Potta från Bambino Mio

Pottan från Bambino Mio är gjord i helt BPA-fri plast och är därav ett säkert val för ditt barn. Pottans bas är gjord av gummi för att minska risken att pottan rör på sig när den används.

Pottan går även att sätta ner i passande toalettstol, vilket kan ses på bilden. Detta gör det enklare för ditt barn att ta steget från potta till toalett och pottan får därav fler användningsområden.

Denna potta är utformad för att minimera skvätt tack vara dess högre kanter. Pottan väger väldigt lite och har ett praktiskt grepp vilket gör den passande för transport om man vill kunna potträna på olika ställen. 
Den är även enkel att tömma och göra ren!

Pottan kostar 99 kr.

Läs mer om pottan från Bambino Mio här


För vem är en potta en bra investering?

När barn börjar komma upp i en ålder där potträning kan börja införas, behöver varje familj investera i en potta. Denna ålder kan variera något för olika barn, men vanligtvis kan man börja potträna sitt barn när barnet är i ettårsåldern. En funktionell potta kan ofta användas som både potta, toalettsits och pall och det kan vara smart att investera i en sådan potta för mer långsiktig potträning.

Varför testades just dessa pottor?

I detta test försöker vi lägga fokus på pottor som är fria från gifter och därmed säkra för ditt barn. Fokus läggs även på pottor som är ett bättre miljöval och därmed har vi försökt hitta pottor som är återvinningsbara och mulitfunktionella!

De testade pottorna befinner sig i olika prisklasser och tanken med det är att chansen ska öka att du hittar en potta som passar din prisklass och dina krav!

Utmanare: Smart Potta från BabyBjörn

Bildresultat för BabyBjörn Potta Smart

Smart Potta från BabyBjörn kan ses som den perfekta kombinationen av funktion och komfort. Pottan är både stabil och bekväm tack vare dess ergonomiska utformning.

Den är utrustad med en löstagbar innerpotta vilket gör det lätt att tömma och rengöra pottan. Innerpottans kanter är rundade utåt för att minimera risken för små nyp i huden och pottan har inga vassa kanter. Dessutom förhindrar pottans ordentliga stänkskydd onödigt spill.

Pottan lämnar gott om utrymme för benen vilket underlättar för ditt barn att sätta sig ner och ställa sig upp. Gummilisten på undersidan får pottan att stå stadigt på golvet så den inte glider omkring.

Pottan är av en mindre storlek, vilket gör den praktisk för mindre badrum men även för transport. Pottan har mjuka former för att göra det så bekvämt som möjligt för ditt barn att sitta på pottan.

BabyBjörn Smart Potta är tillverkad av polypropen (PP) och termoplastisk elastomer (TPE). Produkten är PVC-fri och innehåller inte bisfenol A, ftalater, kadmium, bly, brom eller klor. Plasten är dessutom återvinningsbar.

Pottan väger 540 gram och måtten är 25,5 x 33 x 16,5 cm. BabyBjörn Smart Potta kostar 229 kr.

Läs mer om BabyBjörn Smart Potta här


Utmanare: Step’n Pottey från Bumbo

Denna potta från Bumbo är ännu en 3-i-1 potta som kan användas under barnets hela potträningsperiod. Man kan börja med att använda den som en vanlig potta och när ditt barn är redo för nästa stadie i potträningen är det bara att ta den avtagbara toalettsitsen placera den säkert på toaletten. Dessutom kan pottans bas användas som en pall vid toalettsittningen.

Pottan är utformad med sköna, mjuka kanter för att öka komforten för ditt barn under potträningen. Basen på pottan, som även kan användas som pall, är utrustad med halkfria små tassar som hindrar pottan från att åka iväg när ditt barn sitter på den.

Pottan är även utrustad med en avtagbar innerpotta som gör det enkelt att rengöra och tömma pottan. Dessutom väger pottan lite, vilket gör den passande för transport.

Bumbo Step’n Pottey finns i flera olika färger och kostar 699 kr.

Läs mer om Bumbo Step’n Pottey här


Utmanare: Pasha Potta från OK BABY

Okbaby Pasha Potta,  Ljusblå

Pasha Potta från OK BABY är en något större potta med en ergonomisk sits och ett högt ryggstöd för bästa komfort. Pottan är stadig och det ergonomiska ryggstödet hjälper till att hålla ditt barns rygg och ryggrad i en korrekt och komfortabel ställning. Pottan främjar därmed god hållning och är samtidigt bekväm.

Pottans löstagbara innerpotta är rymlig med en rundad botten, vilket underlättar rengöring och tömning av pottan. Utöver det är pottan utrustad med ett stänkskydd framtill vilket förhindrar onödigt spill.

Pottans mått är 33,5 x 36,5 x 31 cm och den kostar 169 kr.

Läs mer om Pasha Potta från OK BABY här!


Frågor och svar

När börjar man använda sig av en potta?

Det kan variera mellan olika barn när de är redo för att börja med potträning. Vissa föräldrar låter ens barn kissa och bajsa i pottan redan från födseln medan andra börjar med blöja. Det viktigaste är att inte tvinga barnet att gå på pottan om ditt barn inte vill det eftersom detta kan leda till att barnet associerar pottan med någonting negativt. Detta kan i sin tur försvåra potträningen längre fram.

En rekommendation är att börja med potträning innan barnet har börjat gå eftersom barn som går på pottan tidigare kan ha lättare att tömma tarmen eller blåsan. Vanligtvis kan man börja med potträning när barnet är ungefär ett år. Självklart kan man även börja tidigare eller senare beroende på hur snabb ens barn är i utvecklingen.

Hur länge bör man använda sig av en potta?

Detta varierar också beroende på hur lång tid det tar för ditt barn att känna sig säker med att använda pottan. När det verkar som att barnet har klarat av pottstadiet, kan en hel del pottor plockas isär och användas som toalettsits. Denna sits placeras på toaletten och kan ses som nästa stadie i potträningen. Därmed kan övergången från potta till toalett bli enklare för barnet.

Man ska självklart inte stressa barnet vid potträning men samtidigt är det inte bra att dra ut på det alltför länge.

Hur fungerar 3-i-1 pottor?

Exempel på populära 3-i-1 pottor har tagits upp i testet ovan och man kan med ett annat ord kalla dessa pottor för multifunktionella pottor. De fungerar ofta som potta, toalettsits och pall och kan därmed användas under potträningens alla stadier.

Dessa pottor är väldigt praktiska och om man köper en 3-i-1 potta har man allt man behöver för potträningen och man behöver inte köpa några fler produkter när barnet väl är klar med det första pottstadiet. Ser man till miljön är dessa pottor ett bättre alternativ då de leder till mindre materialåtgång än om man hade köpt potta, toalettsits och pall var för sig.

Vad kostar en potta?

De billigaste, enklare pottorna kostar runt 50 kr medan mer funktionella pottor kan kosta upp till 700 kr.