Att få barn är bland det största som kan hända i ens liv och man vill att barnet ska ha det bra och ha det allra bästa eller hur? Det är en stor omställning att få barn, inte minst när det kommer till det ekonomiska.

Att köpa barnvagn

Det är dyrt att ha barn. Det vet alla ni som ska bli föräldrar och ni som är föräldrar. Det är mycket som ett barn behöver och ska ha. Och visst är det lätt att köpa saker som en bebis egentligen inte behöver. Barn idag har alldeles för många saker.

En sak som de flesta föräldrar vill ha och behöver är en barnvagn. Hur ska man annars ta sig fram och gå härliga promenader? En barnvagn är också en av de barnsaker som faktiskt är bland det dyraste man kan köpa. Men man vill ju att barnet ska få det allra bästa och kanske det senaste på marknaden. Tänk att till och med barnvagnar har ett mode när det gäller modeller och märken. Vi har testat de bästa nya kombivagnarna här

 Det är en stor konkurrens på barnvagnar. Den ena ska vara bättre än den andra. Man kan väl säg att det är en djungel att hitta en vagn. Det är många blivande föräldrar som vill ha det senaste. Men är det verkligen det som är det bästa? Är ni verkligen beredda på att betala över 10 000 kronor? Läs om våra bästa barnvagnar för under 5000kr. En ny barvagn kan kosta så mycket och frågan är om det är värt det? Det kanske finns annat ni vill använda de pengarna till?

Nytt eller begagnat?

Det första ni behöver bestämma är om barnvagnen ska vara ny eller om ni faktiskt vågar köpa en begagnad. Bara ordet begagnad barnvagn får många att tänka på att det är dåligt och att barnvagnen kommer att vara smutsig eller går sönder. Man är rädd för att kasta pengarna i sjön, köpa grisen i säcken. Är det bra för ens bebis att ligga och sova i en vagn som någon annan bebis sovit i? Vågar man verkligen köpa en sådan? Svaret på den frågan kan bara ni blivande föräldrar svara på, men innan ni förkastar idén med att köpa en begagnad barnvagn så är det bra att veta fördelar och nackdelar med en sådan vagn. Du bör också fundera på dina behov. Vilken slags vagn fyller dina behov i ditt liv? Vilka underlag kommer du att köra vagnen på? Reser du mycket och hur åker du? Buss? Bil? Tunnelbana? Tåg? Har du mycket packning med dig när du ska köra vagnen? Kassar, väskor med mera. Sådana saker behöver man tänka på för att få den rätta barnvagnen. Den vagn som passar just ert liv. En sulky är en väldigt lätt barnvagn som passar på resande fot.

Fördelar med en begagnad barnvagn

Den största fördelen med att köpa en begagnad barnvagn är självklart priset. Ni kan få en barnvagn för bara några hundralappar beroende på skicket på vagnen och hur gammal den är. En annan fördel är att det ofta följer med olika tillbehör till vagnen som till exempel myggnät, åkpåse och regnskydd. Saker som man faktiskt behöver. Det man ska komma ihåg är att det oftast inte ingår sådant när man köper en ny barnvagn. Och ni ska veta att sådana tillbehör också kostar en hel del. En utgift som man kanske inte har räknat med.

Man kan också få med en sittdel som man använder när ens barn är så pass stor att han eller hon vill sitta upp mer och liggdelen börjar bli för liten. En sittdel kan ingå i priset om man köper en ny vagn också. Men oftast måste man köpa en sådan separat. Tänk också på att fokusera mer på sittdelen än på liggdelen. Självklart är det viktigt att de båda är i bra skick, men liggdelen används oftast upp till ett halvår. Sedan vill barnet sitta mer och titta på vad som sker runtomkring. Tänk på att sittdelen kan du använda i flera år.

Nackdelar med en begagnad barnvagn

Visst finns det nackdelar med att köpa en begagnad barnvagn. Den största är naturligtvis att den inte är ny och att det då oftast inte finns någon garanti kvar. En garanti är bra att ha om vagnen går sönder. Om en ny barnvagn går sönder, lämnar man in den och får den lagad eller också får man en ny om den inte går att laga. Man behöver alltså inte göra någonting själv. Bara få dit den till affären och vänta. På en del ställen får man låna en lånevagn tills ens vagn är klar.

När en begagnad barnvagn går sönder får ni vara beredda på att laga den själva eller om ni har någon ni känner som kan hjälpa er att fixa den. Det kan vara svårt om man inte är händig. Det kan också vara så att delar till vagnen inte går att köpa. Vagnen kan vara för gammal och sakerna har utgått.

Att tänka på innan köpet

Om ni har bestämt er att köpa en begagnad barnvagn så finns det en hel del att tänka på innan man hittar sin rätta vagn. Det första man ska göra är att hitta den. Var hittar man begagnade barnvagnar? Det finns en hel del att välja på. Här följer en liten lista som ni kan följa. Ni har säkert fler förslag, men det är en liten fingervisning:

 • Vänner
 • BVC och MVC
 • Blocket
 • Facebook
 • Tradera
 • Internet
 • Secondhandaffärer

När det gäller vänner. Det enklaste är om ni känner någon som vill sälja sin vagn. Då kan man vara ganska säker på att få en bra vagn. Man litar väl ändå på sina vänner. Man kan också fråga dina vänner om de känner någon som vill sälja. Vänners vänner. Kolla runt bland era vänner både IRL och via era sociala medier.  De kan säkert hjälpa er att skicka frågan vidare.

Under graviditeten och efter har man kontakt med MVC och BVC. Där finns det alltid anslagstavlor med annonser på barnvagnar som är till salu. Kolla gärna där nästa gång ni är där. Där kan man också räkna med att vagnarna som säljs inte är så gamla. Då kan du verkligen få en fin vagn till bra pris.

Blocket ett säkert kort att hitta en bra begagnad vagn. Där kan man söka på att hitta en vagn via sitt län och kommun. Tänk om man slapp åka långt för att köpa en barnvagn.

Visste du att Facebook också har sälj och köpsidor? Där kan du lägga ut en förfrågan eller en annons. Att du vill köpa en begagnad barnvagn. Det är många som säger att det är lätt att få napp där. Prova och se.

Tradera är också ett bra ställe att söka och få tag på billiga saker. De brukar ha mycket barnsaker. Tradera är ju en auktionssajt. Om du tycker om att bjuda på auktion och ha lite is i magen inför ett bud. Då är tradera stället för dig. Ett tips: Bjud inte för högt på en gång.

Sedan finns andra sidor på nätet som säljer begagnade barnvagnar. Då får ni någon slags garanti och ångerrätt. Det som kan vara svårt och jobbigt är om ni måste skicka tillbaka vagnen om ni inte blir nöjda. Då får man oftast betala frakten själv. Vissa butiker har även en fysisk butik. Den kan ju ligga flera mil bort. Men det kan ändå vara värt det bara för att få se och känna på vagnen.

Du kan också åka till någon secondhandaffär där ni bor. Chansen att hitta en bra vagn som inte är så gammal är inte så stor. Satsa på de lite större butikerna i så fall. De har oftast ett större utbud på saker. Här gäller det att ha tur.

Om ni hittar en begagnad vagn som ni har möjlighet att titta och känna på, måste ni igenom den grundligt. Åk gärna på dagen, när det är ljust så ni ser hur den ser ut. Annars tar ni med en ficklampa om det är mörkt. Dessa saker är viktiga att kolla extra på:

 • Hjulen.
 • Chassit.
 • Bromsarna.  
 • Handtagen.
 • Lukt.
 • Fläckar.
 • Få plats i bilen.
 • Pruta.

Kolla att hjulen ser bra ut. De ska inte vara för slitna, sneda eller vinda. Vagnen ska vara lätt att köra och kännas stabil.

När det gäller chassit. Ska du kolla om barnvagnen är lätt att fälla ihop. Gnisslar den? Var gnisslar det någonstans? Be om att få testa vagnen, gärna med ditt barn i, om du inte köper vagnen innan barnet är fött.

Känn efter hur det känns att köra den. Känns den stabil? Vagnen får inte vara för lätt, men inte för tung heller. Den ska inte vara svårstyrd. Är spärrarna säkra? Be säljaren visa hur den fungerar. Prova att fälla ihop och upp barnvagnen flera gånger.

Bromsarna måste vara på topp. De får inte vara slitna och kännas osäkra. Det ska gå att bromsa båda hjulen. Kör vagnen mycket och bromsa. Testa att köra fort och bromsa. Hur tar bromsarna?

Det är bra om handtagen går att justera så det passar alla som ska köra vagnen. Man vill inte gå framåtböjd. Tänk på ryggen.

Känn efter hur vagnen luktar och kolla efter fläckar. Fråga säljaren hur vagnen har förvarats. Det bästa är om vagnen stått inomhus i värme. Ser du några mögelfläckar? Då är det ingenting att ha.

Det är viktigt att barnvagnen går in i er bil. Be säljaren att få prova det. Fäll ihop den. Lägg in den i bilen. Ta ut den. Fäll upp den. Det gäller att prova. Gärna flera gånger för att se om vagnen håller för det.

Det är också helt okej att försöka pruta. Ibland går det och ibland inte. Det är i alla fall värt ett försök.

Att tänka på efter köpet

Om ni har bestämt er och köpt en begagnad barnvagn så finns det några saker ni kan göra för att göra vagnen till er:

 • Tvätta den. Det här är viktigt. De flesta som säljer sina barnvagnar har inte tvättat vagnen och även om de här gjort det så vill man ändå tvätta den. Tvätta alla delar som går att tvätta.
 • Visste ni att det går att färga klädseln? Jo det är sant och det kan ju vara en idé att göra det om man inte är nöjd med färgen. Eller om man bara vill fräscha till den lite. Om ni är duktiga att sy så kan man sy en ny klädsel eller köpa en ny.
 • Chassit kan ni också fräscha till. Det går att lacka om det i vilken färg man vill.

Nu är det upp till er

Oj! Kanske ni tänker nu. Det här var mycket att tänka på. Är det inte bättre ändå att köpa en ny? Det kanske det är, men oavsett vad ni bestämmer er för, så är det ändå viktigt att tänka på dessa saker. En ny barnvagn ska också testas. Det kan ju faktiskt vara ett fabrikationsfel någonstans. Det är samma sak som när man köper en bil. En begagnad bil går man igenom många saker, men även en ny. Man vill prova och testköra. Man vill gå igenom den grundligt för att upptäcka eventuella fel och brister för att få en bra och säker bil.

Samma sak gäller en barnvagn. Man vill att ens barn ska ha det bra när det sover eller är vaken i vagnen. Och ni som föräldrar ska känna er trygga. Det är viktigt att kolla på dessa saker. Om ni gör det så kommer ni att få en bra och säker barnvagn och är det en begagnad vagn så spar ni pengar och ni tänker på miljön.  

I slutändan handlar det om vad man vill lägga sina pengar på. Och om man tänker på det så har man kanske barnvagnen under en kortare tid. När ens barn växer upp vill han eller hon inte ligga eller sitta i vagnen så mycket. En helt ny värld uppenbarar sig när barnet lärt sig gå. Och den världen vill barnet upptäcka. Gärna till fots. Nu har ni fått information och en hel del att tänka på. Nu är det upp till er vad ni vill köpa. Vad som passar er familj bäst.