Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

Många föräldrar väljer idag att köpa en bärsjal till sin bebis. En bärsjal gör så att du och ditt barn kommer närmare varandra, samtidigt som det är bekvämt för er båda. 

Du knyter den smidigt över dina axlar och din rygg, men det finns även vissa modeller som du inte behöver knyta alls. Se till att välja en modell som känns bäst för dig.

Det finns massvis med märken av olika färger och storlekar att välja mellan. I den här artikeln tänkte vi ta upp några av de populäraste modellerna som finns på marknaden idag, så att du kan hitta den bästa bärsjalen för dig och ditt barn.

En bärsjal eller ett bärsele gör så att ni enklare kan ta er från A till B utan att en stor barnvagn behöver tas med. Den ger även dig som förälder mer mobilitet när du samtidigt bär runt på barnet. 

Dessutom kan en bärsjal skapa ett närmare och tryggare band mellan barn och förälder eftersom bebisen får ligga nära kroppen, vilket också gör så att barnet känner sig säkrare. 

Ditt barn kan både sitta och ligga i en bärsjal. När barnet blir trött ligger han eller hon på ett sådant sätt att det inte skadar kroppen ergonomiskt.  

Du som inte har mycket plats kommer absolut uppskatta en bärsjal. De tar inte alls någon stor plats, de är enkla att förvara och smidiga att knyta eller fästa på din kropp. Bärsjalar fungerar även utmärkt när barnet behöver ammas.

Det spelar ingen roll om du ska gå iväg och handla och vill ha händerna fria, eller om du ska iväg på en utflykt. En bärsjal underlättar livet markant vid många olika situationer. De går dessutom bra att använda under både kortare och längre stunder.


Premium: ImseVimse Bärsjal Black

Denna bärsjal skapad av ImseVimse är av 100% ekologisk bomull och du kan välja mellan tre olika färger: Svart, blå eller vit. Bärsjalen har en storlek på 50 x 500 centimeter. 

Bärsjalen är enkel att knyta tack vare strukturen och är ett bra alternativ för dig som vill skapa en mer mobilitet med ditt barn nära din kropp.

Du får även med en tygpåse som skapats av det material som blev över under produktionen av denna bärsjal. Tack vare tre olika färger kan du själv välja den som passar dig och din stil bäst. 

Läs mer om ImseVimse Bärsjal Black här


Mellan: Aldoria Bambusoft Bärsjal (Natur)

Aldoria Bambusoft bärsjal är lämpligast till nyfödda barn och bör inte användas på barn som är över ett år gamla eller de som väger mer än 10 kg. 

Den är skapad av bambutrikå, vilket skapar ett behagligt och mjukt tyg. Tack vare tyget passar denna bärsjal perfekt för varma sommardagar eller i varmare klimat eftersom den svalkar ned samtidigt som den kan hålla ute kyla. 

Storleken ligger på 50 x 500 centimeter och tack vare det mjuka tyget passar bärsjalen yngre barn. Den är enkel att knyta och tack vare märket i mitten blir det enklare att ha koll på sjalen och hur du knyter den. 

Eftersom bambu är antibakteriellt behöver du inte heller oroa dig att för några tillsatta kemikalier, vilket betyder att du kan känna dig trygg med att tyget inte riskerar att skada eller irritera barnets hud. 

Bambu-tyget leder även bort värmen bättre under varmare dagar. Eftersom den är skapad av bambu är det dessutom ett miljövänligare val än bomull.

Läs mer om Aldoria Bambusoft Bärsjal (Natur) här


Budget: EasyHug Bärsjal Original (Stålgrå)

Denna bärsjal behöver du inte knyta utan du sätter snabbt i barnet i sjalen. Här kommer både dina axlar och din rygg belastas balanserat och ergonomiskt. Ditt barn kan både ligga och sitta i denna bärsjal och tyget är skapad av 45 % viskos och 55 % lin.

Ditt barn ska sitta i en grodposition när denna bärsjal används och ger ett bra stöd ergonomiskt, både för dig som bär men även för barnet. Bärsjalen bör användas till barn som är upp till två år gamla. 

Det är en perfekt nybörjar sjal och eftersom du inte behöver knyta är den både praktiskt och smidig. Den är uppdelad med två slingor som används så ditt barn sitter korrekt och så det blir en bra fördelning på bärarens axlar när slingorna är fastspända. 

Vill du att den ska kännas stabilare kan du även dra över tyget över nacken på barnet. Ditt barn kan utan problem sova i bärsjalen och den går att använda både under längre samt kortare stunder.

När det gäller storleken behöver du själv välja det som passar din kroppsform bäst. Storleken väljs därför inte beroende på hur stort ditt barn är och tack vare detta kan du använda bärsjalen även när barnet växer.

Läs mer om EasyHug Bärsjal Original (Stålgrå) här


Babylonia BB-sling Organic (Colibri)

BB-sling är en ringsjal och använder dina höfter som stöd. Du använder bärsjalen över din ena axel och du drar åt sjalen för att anpassa sjalens storlek. 

Bärsjalen passar barn som väger upp till 15 kg och har ingen specifik storlek då du själv kan justera denna. Materialet är av 100 % bomull. Det går dessutom bra att bära tvillingar med denna bärsjal. 

Babylonia BB-sling Organic går utmärkt att använda på nyfödda barn och större barn. Du kan själv bestämma om barnet ska bäras på din rygg eller på din högt. 

Bärsjalen är vadderad vid axeln så att du inte överbelastar den. Detta gör även så att sjalen är mer komfortabel. Barnet kan du ha upprätt mot din mage eller liggandes. Modellen är sydd och handvävd i Indien och följer Fair Trade. 

Läs mer om Babylonia BB-sling Organic (Colibri) här


Varför köpa en bärsjal eller ett bärsele?

Det kan vara krångligt att behöva ta med en stor barnvagn under vissa resor eller promenader. En bärsjal gör så att du och ditt barn både bekvämt och enkelt kan ta er ut på äventyr, samtidigt som ni får vara närmare varandra. 

En bärsjal är därför mycket smidigt eftersom du som förälder får mer frihet under färden. Det kan också vara bra att ha om ni ska gå ut och promenera i skogen eller på terränger där barnvagnar blir mer problematiska.

  • Bandet mellan dig och ditt barn stärks eftersom bebisen får vara nära din kropp.
  • Bra för barnets balanssinne, utveckling och andning. 
  • Det blir enklare att amma bebisen.
  • Du som förälder kan röra på dig och utföra uppgifter smidigare.
  • Ditt barn kan interagera och upptäcka världen både säkrare och enklare.

Åker du kommunalt är det också smidigt med en bärsjal eftersom barnvagnen inte behöver tas med. En bärsjal för nyfödd gör så att barnet känner sig trygg och säker eftersom ni är närmare varandra, vilket skapar ett starkare band mellan förälder och nyfödd. 

De 5 viktigaste sakerna att tänka på vid köp av bärsjal

Innan du bestämmer dig för att köpa hem en ny bärsjal finns det några smarta tips att ha i åtanke. Eftersom det finns så många olika modeller där ute, bör du därför jämföra olika produkter innan köpet. Detta så att du hittar den bästa bärsjalen för just dig och din bebis.

  • Nyfödda barn ska vara invända mot din kropp och inte ut mot världen. När barnet blir ungefär 4 – 5 månader gammal kan du vända ut ditt barn. Detta eftersom närheten och ögonkontakt hjälper till med barnets utveckling och skapar därför en bättre samhörighet.  
  • Jämför produkter och läs recensioner och andra människors åsikter om den speciella modellen du tittar på. Alla barn är dock olika och detsamma gäller bärsjalar. En bärsjal kanske fungerar bra till ett barn men inte ett annat. Var därför selektiv när du läser igenom vad andra föräldrar har haft för egna erfarenheter. 
  • Kolla alltid så att bärsjalen är testad och uppfyller alla säkerhetskrav som finns. Det kan vara livsfarligt att köpa en bärsjal som inte lever upp till dessa säkerhetsåtgärder. Din bebis ska kunna andas problemfritt och ha ett bra stöd för huvudet och kroppen. Barnets hukposition är också viktigt och givetvis ska det vara bekvämt för ditt barn att sitta fastspänd i bärsjalen.
  • Köper du en vävd sjal behöver den tvättas innan användning. Detta eftersom vävnaderna sätter sig ordentligt när den väl har blivit tvättad. Köper du därför en helt ny vävd bärsjal, se till att tvätta den innan det är dags för användning.
  • Väger ditt barn mer än 6 till 7 kg bör du inte använda en elastisk bärsjal. Det kan vara dåligt för dina skuldror eftersom elastiska bärsjalar töjs ut. Se även till så att sjalens midjeband sitter vid midjan när du använder en elastisk bärsjal.

Populära och bra bärsjalar som finns på marknaden idag 

Vi har jämfört och tittat på några av de populäraste bärsjalarna som finns på marknaden idag. Alla dessa modeller har fått goda omdömen och är säkra för både dig och ditt barn. 

Ta en titt och se om det finns en modell som intresserar dig och som kan vara användbar att ha i vardagen. Givetvis är produkterna skapade av hållbart och säkert material.

Fördelar med bärsjal

Det finns många fördelar med att använda en bärsjal. Den bästa anledningen till varför du borde köpa en bärsjal är de ergonomiska fördelarna som de medför. Många yngre barn sitter eller ligger gärna i grodposition och uppbyggnaden av en bärsjal hjälper till med detta.

Det betyder att barnets höfter och rygg ligger i en bra position, vilket är viktigt för barnets utveckling. En annan fördel är dessutom att en bärsjal är ett billigare alternativ än en barnvagn.

Eftersom det finns bärsjalar i en stor mängd färger och mönster, kan du dessutom hitta en modell som passar in på din personliga stil. Detta betyder att bärsjalen också kan vara en snygg accessoar på dig!

Som vi tidigare nämnts är det tryggare för barnet att sitta eller ligga i en bärsjal, då kroppsberöring kan göra barnet lugnare. Det skapas helt enkelt en starkare band mellan förälder och barn.

Vem bör köpa en bärsjal?

Är du aktiv kan en bärsjal verkligen passa bra till dig. Det är dessutom väldigt enkelt att amma med en bärsjal, då du slipper ta upp barnet från barnvagnen. 

En bärsjal kan göra så att du mer mobilt kan utföra uppgifter samtidigt som du har ditt barn nära. Det betyder att det är utmärkt om du ska iväg på en promenad, när du ska shoppa mat eller när du har ärenden att göra. Givetvis fungerar en bärsjal utmärkt i andra situationer också. 

Idag rekommenderas det att nyfödda barn använder bärsjalar eftersom du som förälder kommer ha barnet närmare din kropp. Detta gör så att ditt barn känner sig trygg samtidigt som han eller hon upptäcker världen.

Tips för att köpa bärsjal

Ska du köpa en bärsjal är det smart att jämföra olika produkter så att du hittar den bästa modellen för dig. Det finns en uppsjö av olika färger och storlekar där ute. 

En bärsjal i bambu är till exempel av ett mjukare och lättare tyg. Ska du köpa en bärsjal för stora barn är det bäst att titta på en ringsjal eller en vävd sjal. 

Det kan också vara bra att se över vilket material som bärsjalen är gjord utav. Vissa barn kan få hudreaktioner av specifika tyger. Är du orolig över detta eller får ditt barn ofta utslag av tyger kan det vara bäst att kolla på de bärsjalar som är skapade av naturligt material.

En trikåsjal är det bästa alternativet för nyfödda barn tack vare det mjuka tyget. De används dessutom oftare på ett nyfött barn eftersom du inte behöver knyta upp sjalen när du ska ta ut ditt barn. De är enkla att använda och det går utmärkt att amma med.

Bärsjal – hur länge kan barnet bäras?

Ett barn kan bäras hur länge som helst i en bärsjal, men ju tyngre ditt barn blir desto mer pålastning kommer din kropp behöva ta emot. Därför är det bäst att använda en bärsjal till barn upp till tre år. 

Eftersom det finns olika modeller av bärsjalar rekommenderas dessutom vissa sorter till nyfödda barn och andra modeller till äldre barn. 

En vävd sjal, en trikåsjal och en ringsjal fungerar alla till nyfödda barn, men en trikåsjal bör inte användas till barn som är över ett år gamla. Då är det istället bättre att kolla på en vävd sjal eller en ringsjal. 

Det bästa med en vävd sjal är att du har större förmåga att justera sjalen efter dina behov. En bärsjal går således att använda både på magen, höften och ryggen. Letar du efter en anpassningsbar sjal är en vävd sjal det bästa valet. Den passar således tyngre barn, men de behöver dock knytas om varje gång du lyfter ut barnet.