Har du ett barn som är överviktig och undrar du hur hen kan gå ner i vikt? Ett barn med övervikt räknas som osunt och det kan även vara farligt.
Det kan finnas flera faktorer som räknas in på varför ditt barn väger för mycket. Fetma och övervikt ökar barnets risk för sjukdomar, som till exempel problem med hjärtat eller olika typer av diabetes. Det kan även vara svårare för barnet att gå ner i vikt när hen blir äldre.
Idag är det relativt vanligt att barn lider av fetma eller är överviktiga. Det har dessutom blivit allt mer allmänt under senare år. Ett barn med övervikt har en större risk att lida av fetma i vuxen ålder. Därför är det bäst att försöka lösa det så tidigt som möjligt.
Viktigt med bra vanor
Bebisar och barn som är under 3 år behöver inte följa någon slags diet. Det är när barnet blir äldre som du bör ha koll på hur mycket hen väger.
Det är normalt att barn är lite mulliga, precis lika normalt hos de barn som är smala. Vi alla är olika och det gäller även barn. Ett barn som är mullig och ett barn som är överviktig eller lider av fetma är alltså inte samma sak.
Är ditt barn under 3 – 4 år behöver du inte tänka på vikten. Det är när barnet blir äldre som du bör ha koll. Det är även viktigt att du inte oroar dig i onödan eller låter barnet tro att hen är överviktig. Du som förälder kan inte alltid bedöma om ditt barn är överviktig eller lider av fetma. Det är bättre att du vänder dig till någon som är professionell inom området.
Tänk på att barn fungerar på olika sätt. Därför fungerar inte alla alternativ för alla barn. Det är bäst att testa olika åtgärder för att därefter se vilka tips som passar just dig och ditt barn bäst.
Hur vet du om ditt barn är överviktigt och vad kan du som förälder då göra för att få ditt barn att gå ner i vikt?
Så vet du om ditt barn är överviktigt
Det kan vara enkelt att se om ditt barn behöver gå ner i vikt. Oftast syns detta direkt på hur stort barnet är. Det finns även överviktiga barn som brukar även ha problem med sin självkänsla.
Men bara för att ditt barn är mulligt behöver detta inte betyda att hen är överviktig eller lider av fetma. Prata alltså därför med en professionell innan du antar något hel själv. För att räkna ut om ditt barn är överviktig eller lider av fetma behöver barnets BMI räknas ut. Det går också att se via tillväxten.
Kurvan på tillväxten mäts hos en skolsköterska eller genom en barnavårdscentral, där en sjuksköterska eller en läkare väger upp och mäter barnet regelmässigt. Efter en stund går det att följa den tabell som skrivs ner gällande ditt barns vikt och längd.
BMI räknas ut via BMI-tabeller och kalkylering. Det finns speciella utvalda tabeller för just barn, men det går också att räkna ut ett BMI manuellt.
BMI = kroppsvikten i kilo delat på längden i meter i kvadrat.
Är ditt barn överviktig eller lider hen av fetma finns det åtgärder du som förälder kan göra och tänka på. Vi tänkte därför först gå in på några saker som du kan göra för att få ditt barn att gå ner i vikt.
Du som förälder bör vara ett bra exempel
Barn härmar oftast sina föräldrar. Ditt barn kommer med stor sannolikhet göra precis som du gör. Den viktigaste punkten är att vara ett gott exempel för ditt barn. Äter du själv onyttig mat och rör du inte på dig, finns det en risk att ditt barn även kommer göra det.
Ett exempel på detta är de barn som mestadels sitter med sina telefoner eller surfplattor. Föräldrar som ofta gör detta har även barn som efterliknar dem. Precis samma sak gäller med mat, träning och hälsovanor.
Dryck- och matvanor
Den största anledningen till varför barn är överviktiga eller lider av fetma, är på grund av den mat som barnet får i sig. Socker, fet mat och ohälsosamma drycker bidrar till ökad vikt.
De föräldrar som äter onyttigt och som inte tränar får ofta barn som också är överviktiga. Det kan också vara ärftligt och finnas i generna.
Regelbunden mat är bäst
Ju mer regelbunden mat, desto bättre. Schemalagda måltider är det allra bästa för kroppen., oavsett om det handlar om ett barn eller en vuxen människa.
Det är rekommenderat att äta runt tre gånger per dag. Frukost, lunch och middag. Det finns dock en risk att ditt barn blir hungrig mellan dessa tider och därför är mellanmål också bra att tänka på.
Läs mer om ekologisk barnmat här.
Ett mellanmål får dessutom barnet inte känna dig för hungrig när det är dags för den bestämda tiden för mat. Är ditt barn för hungrig, finns det en större risk att hen äter en för stor portion. Ju mer mat barnet får i sig, desto större risk för övervikt.
Det är dock fortfarande viktigt att ditt barn får i sig rätt mängd mat och för lite mat är givetvis inte heller bra. Men är det nyttig mat (som inte är för fet eller som har mycket tillsatt socker), spelar det egentligen ingen roll hur stora portionerna är.
Juice och vatten istället för läsk eller saft
Det är vanligt att barn får i sig för mycket socker. Men det handlar inte bara om godis, utan även från t.ex drycker som har mycket socker i sig.
Läsk och saft har i dryckesväg mycket socker i sig. Istället för att du låter ditt barn dricka läskedrycker eller saft, byt istället ut det till vatten. Vatten hjälper även till att minska hungern.
Vill ditt barn att drycken ska smaka gott kan juicer också vara ett bra alternativ. Dessa innehåller fruktsocker, men det är fortfarande ett bättre val jämfört med tillsatt socker.
Byt ut godiset till frukt, nötter eller bär
Frukt, nötter och bär är ett grymt alternativ istället för godis. Packa därför ned någon frukt eller en behållare med bär och nötter till ditt barn i skolväskan. Det är fortfarande sött, men mycket mer hälsosamt jämfört med godis, chips eller kakor.
Barn (och även vuxna människor) blir ofta hungriga på för- eller eftermiddagen. Istället för att ditt barn vänder sig till godis, har hen en frukt eller bär i väskan som då kan hjälpa till att mätta hungern.
Välj annan mat än från snabbmatskedjor
Det finns mycket bättre och hälsosammare alternativ än en snabb hamburgare eller pommes frites från en snabbmatskedja. Caféer erbjuder nyttigare valmöjligheter som till exempel mackor eller en god sallad.
Visst, barn eller ungdomar lär välja snabbmat istället för att gå till ett café som förstaval. Men här kan du som förälder vara ett gott exempel från början, så att barnet ditt vänder sig automatiskt till caféer eller andra restauranger.
Ät så långsamt som möjligt
Det är inte bra att stressäta. Ju längre tid som spenderas runt matbordet desto bättre. När man äter långsamt hinner kroppen känna av när den är mätt.
Det tar tid innan maten bryts ned och äter man för snabbt kan ditt barn få i sig mer mat än vad hen faktiskt behöver.
Träning och aktiviteter
Förutom mat och dryck, är barnets aktiviteter också viktiga att ha koll på. Är ditt barn ofta stillasittande finns det en större risk att hen börjar lida av fetma eller hamna i övervikt. Ett barn som rör på sig mycket är ett mer hälsosamt barn.
Datorer och TV-spel gör att ditt barn ofta blir stillasittande. Detta är en aktivitet som många barn sysselsätter sig med idag. Du ska dock inte behöva förbjuda aktiviteter som detta helt och hållet, men det kan vara smart att se hur mycket tid som spenderas vid hobbies som dessa.
Skapa en tidsgräns på TV- och datorspel
Är ditt barn intresserad av dator eller TV-spel kan det vara smart att sätta en tidsgräns på hur länge barnet får spela. Genom att skapa en gräns varje dag, “tvingar” du ditt barn att utföra andra aktiviteter än att sitta framför en skärm.
Genom att redan ha en fast tidsgräns riskerar du inte heller att det blir bråk när det har spenderats för mycket tid vid skärmen. Du och ditt barn kan komma fram till en gräns tillsammans, vilket gör så att barnet också får vara med att bestämma där hemma.
Tycker ditt barn verkligen om TV-spel finns det konsoler eller VR-set, där man behöver röra på sig samtidigt som man spelar. Det finns fler spel idag som riktar sig mot detta, vilket kan vara en bra och rolig aktivitet för de barn som behöver gå ner i vikt.
Testa en ny hobby
Det finns såklart många fler roliga aktiviteter än att sitta framför en skärm. Låt ditt barn laga mat med dig, måla tillsammans eller varför inte åka iväg på ett museum!
Ju mer olika aktiviteter som du och ditt barn gör tillsammans, desto enklare och snabbare kommer du se vad som intresserar ditt barn. Detta kommer sedan få hen att bli mer intresserad av att göra aktiviteterna ensam vid en äldre ålder.
Låt barnet börja med en sport
En sportaktivitet kan hjälpa ditt barn att gå ner i vikt samtidigt som hen lär sig att röra på sig kan vara roligt. Det finns flera olika sporter idag, både där barnet får arbeta i lag tillsammans med andra barn, eller där barnet själv utför sporten.
Ju mer sporter som ditt barn får testa på, desto snabbare kommer hen hitta en sport som är rolig. Fotboll, innebandy, badminton, tennis, simning, simhopp, yoga, gymnastik… Listan kan göras lång.
Har barnet roligt under aktiviteten finns det absolut en större chans att hen fortsätter med sporten, så se till att välja en sport som ditt barn faktiskt tycker om att utföra.
Gå ut i naturen!
Ju mer ditt barn rör på sig, desto hälsosammare är det. Att utföra någon slags sport är givetvis bra, men det finns inte alla barn som tycker om att sporta.
Att ta en promenad i naturen är därför en utmärkt aktivitet. Dessutom får barnet vara ute i frisk luft, något som många människor faktiskt tycker om. Skippa det där TV-programmet som ni alltid kollar på och ta en sväng ut istället!
Bra sömn är viktigt
Stress är också något som kan bidra till övervikt eller fetma. En bra god natts sömn är således viktigt för barnet, speciellt under tonåren. Det rekommenderas att barn sover mellan 8 till 10 timmar per natt.
Att ha allt för många aktiviteter eller hobbies kan vara stressigt för barnet. Därför är det även smart att ge ditt barn tid att bara andas ut och vila. Ett liv där du och ditt barn stressar till skolan, sporter och andra aktiviteter är alltså inte heller det mest optimala. Moderation är viktigt och lugna stunder bör också finnas med i under vardagen.
Ju tidigare vanorna skapas desto bättre
Ju äldre ditt barn blir, desto svårare kommer det vara att gå ner i vikt. Det är även svårare för barn att börja med nya vanor ju äldre hen blir.
Märker du att ditt barn är överviktig är det bra att börja införa vanor så snabbt som möjligt, för att förhindra svårare problem i framtiden.
Fokusera inte på mat eller vikt hela tiden
Det finns många personer som har ätstörningar trots att hen väger mer än vanligt. Tänker du eller påminner du ditt barn om vikten hela tiden, kan det skapa ett mörkt mönster för barnet. Detta kan leda till viktproblem eller ätstörningar, oavsett hur mycket personen väger.
Hur du som förälder ser på saken spelar därför stor roll. Fokuserar du själv på din egna vikt mycket, kommer ditt barn med stor förmodan göra detsamma.
Sjukdomar som kan skapas från övervikt och fetma
Barn som är överviktiga har större risk att få problem i vuxen ålder, men det finns även sjukdomar eller risker när barnet är yngre.
Några av de vanligaste sjukdomarna som är kopplade till fetma och övervikt är:
- Diabetes
- Problem med ryggen
- Knäproblem
- Ont i fötterna
- Cancer
- Hjärtsjukdomar
- Hormonproblem
- Svårt att få barn i framtiden
- Mens som är oregelbunden
- Högt blodtryck
- Kärlsjukdomar
Ett barn som redan är överviktig eller lider av fetma har lättare att drabbas av sjukdomar som dessa, både som barn men också sedan när de växer upp.
Barn som lider av fetma bör direkt få hjälp med detta för att lösa problemen så snabbt som möjligt. Det finns även hjälp att få i form av undersökningar och operationer, om det gått så långt att professionell hjälp behövs.
Du som förälder kan göra mycket
Ju äldre ditt barn blir, desto svårare kommer det bli för hen att skapa bra vanor. Det är därför det är bäst att skapa bra och hälsosamma vanor så tidigt som möjligt. När ditt barn väl blir tonåring kommer hen förmodligen ha egna pengar att spendera, vilket gör det enklare att barnet vänder sig till snabbmat eller läsk och godis.
Ju tidigare du som förälder är ett gott exempel, desto bättre. Då kommer ditt barn förhoppningsvis redan välja de val som är bättre för hälsan.
Tänk också på att låta ditt barn bestämma. Ju äldre ditt barn blir, desto mer lär hen vilja bestämma över sig själv. Det finns dock inte direkt någon åldersgräns på när barnet vill börja bestämma själv och även många yngre barn vill göra detta helt själva. Ju mer du diskuterar med barnet och kommer överens med något tillsammans, desto bättre.
Sammanfattning om att få ditt barn att gå ner i vikt
Nu har du fått några tips på vad som ni kan göra om ditt barn väger för mycket och har problem med vikten. Tänk på att barn och ungdomar kan vara känsliga, precis som många andra människor i världen, därför är det alltid viktigt att du tänker på hur du tar upp samtalet om just övervikt och fetma.
Det handlar inte bara om ditt barn, utan även på hur du som förälder tänker och ser på saken. Istället för att fokusera på övervikten alltför mycket, försök få barnet att förstå allvaret i det hela och att sjukdomar kan uppstå när hen växer upp.
Ge även ditt barn exakt den tid som hen behöver. Att stressa över vikten är såklart inte bra och det kan få ditt barn att känna sig ännu sämre, vilket bara gör allt värre. Därför är det viktigt att du visar att du finns där för ditt barn och att det egentligen kan ta hur lång tid som helst, bara det fokuseras på i en lagom takt.
Försök att se viktminskningen som något roligt. Att utföra sporter eller aktiviteter kan absolut vara underhållande för ditt barn och för dig själv. Det gör även så ni kommer närmare varandra genom att umgås och hitta på saker. Det finns mat som fortfarande är gott, även om det inte är just snabba kolhydrater eller chips och godis.
Det är viktigt att veta att fetma och övervikt kan vara skadligt och det är just därför som du och ditt barn bör lösa det så tidigt som möjligt, där ni tillsammans samarbetar med varandra.
Innehåll
Albena
15 oktober, 2020 — 16:48
Jag bryr mig inte
Thomas
18 februari, 2021 — 03:01
Jo det gör du. Annars skulle du inte svara. Prata med någon du litar på och gör en förändring i din takt. Jag lovar dig att du kommer att se på ditt liv med helt nya ögon.
Elina
19 juni, 2021 — 21:38
Är 45 kg vanligt på en person som är 151cm lång
Lisa
5 juli, 2021 — 06:37
Hej,
45kg för en person som är 151cm lång är absolut vanligt.
Mvh