Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Byggmax, Babyland, Lekmer och Gardenstore

I en tid då våra barn rör på sig mindre och mindre. Samtidigt som de digitala nöjena verkar vinna mark kan det ibland kännas hopplöst att tvinga ut barnen för att “leka ute”.

Jag minns själv hur jag som lite blev tvingad av mina föräldrar att gå ut och underhålla mig själv en halvtimme eller timme, beroende på ålder.

Mina föräldrars goda vilja till frisk luft och aktivitet i all ära men jag tror inte på den sortens tvång.

Det finns bättre sätt att få barn att vilja leka ute. Och röra på sig.

En gungställning kan vara ett hjälpmedel för att barnen själva ska vilja gå ut och leka.

Läs mer om hur en kan hjälpa sitt barn att gå ner i vikt

Dessutom är en gungställning ett jättebra sätt för barn att träna sin balans och motorik. Ibland kan föräldrar glömma bort barnens fysiska utveckling efter att dom lärt sig greppa, gå och springa.

Då är en gungställning en naturlig uppmuntran till fortsatt rörelse.

Som tur är brukar barnens nyfikenhet ta vid och driva utvecklingen vidare. Då är det åtminstone det minsta vi kan göra att ge dem de bästa förutsättningarna för fortsatt utveckling.

Bäst i test:

Bästa gungställningen allround: Hörby Bruk Basic

Den här gungställningen är både snygg, simpel och robust. Med rejäla trästolpar står den stadigt även för de vildaste barnen.

Stolparna är helt runda och släta för att vara snälla mot barnens händer. 

Konstruktionen gör monteringen väldigt enkelt. De medföljande stora knutkorsen i metall är utformade så att det inte går att göra fel när du sätter ihop gungställningen.


Bästa gungställningen i premiumsegmentet: Nordic Play

Vill du ha en gungställning med extra allt?

Nordic Play har en rejäl gungställning med inte bara två gungor, utan också en rutschkana för att hålla småttingarna sysselsatta under en lång tid.

Allt ingår. Gungor och beslag för att montera ihop allt.


Bästa budgetvalet: Hörby Bruk Cancan

Detta är nog den mest klassiska gungan i Sverige. En sann favorit i villakvarteren över lång tid.

Samma modell har tillverkats sedan 50-talet.

Designen är simpel och genialisk vilket har gör att den håller extremt länge. Något som historien verkligen kan bevisa.


Vad ska man tänka på när man köper en gungställning?

  1. Välj en robust gungställning i en beprövad design. Alla gungställningar vi testat, anser vi duga mer än väl. Vi har medvetet valt bort ovanliga konstruktionslösningar för att kunna presentera så säkra gungställningar som möjligt.
  2. En gungställning är en investering. Den kommer höja trivseln och hur kul dina barn kan ha. Samtidigt som det är en investering i dina barns hälsa då du främjar rörelse och aktivitet.
  3. Hur många gungor behöver ni? Den flesta gungställningar kommer med två eller tre gungor. Vissa konstruktioner har bara en. Fundera på vad du tror att ni kommer att behöva. Glöm inte bort grannar eller kompisar.
  4. Planera för underhåll. Det låter kanske inte kul, men gungställningar i trä kommer förr eller senare att behöva underhållas. Som tur är är det enkelt, billigt och går snabbt. En konstruktion i tryckimpregnerat trä håller längre innan den behöver underhållas.
  5. Fäst gungställningen i marken. Beroende på hur vilda barn ni har så kan det vara en god idé att fästa gungställningen i marken. Gungar barnen högt så kan vissa modeller(Cancan), börja vicka upp på två ben. Detta tyckte jag var jättekul när jag själv var liten men nu på senare år förstår jag varför min kompis mamma ropade åt oss att sluta…

Gungställning i trä

Att välja en gungställning i trä har flera fördelar. Och en liten nackdel.

Min personliga åsikt är att gungställningar i trä är helt enkelt snyggast. De känns mer naturliga och passar in bättre i trädgården.

Nackdelen som bör nämnas är att de behöver underhållas. Trä är ett levande material. Beroende på vilken modell du väljer så håller de olika länge innan det är dags att underhålla gungställningen.

Hur underhåller man en gungställning i trä?

Det bästa är att det är enkelt. När gungställningen blivit med åren kräver de lite kärlek. Om det sköts på rätt sätt så kan de hålla i princip för evigt.

Underhåll av trä i utomhus miljö handlar om att skydda träet från vatten. Det görs bäst med hjälp av linolja.

Linolja är precis vad det låter. Vissa återförsäljare tar mer betalt än andra även om det är i princip samma produkt. Byggmax har en bra och prisvärd linolja samt penslar som passar bra.

Förankra din gungställning i marken

Gungställningar utsätts för mycket stress av våra barn. Barn älskar att leka, klättra och göra massa roliga saker som vi aldrig kunnat ana.

Alla gungställningar vi testat och rekommenderar är stabila konstruktioner som är godkända enligt CE och TUV för lek i den privata trädgården.

Dock kan det vara en god idé att förankra din gungställning i marken. Det görs enklast med så kallade jordankare.

Gungställning för vuxna eller för barn

Vi har bara testat gungställningar för barn och har ofta en maximal vikt på varje separat gunga på 50 kg.

Troligtvis kommer du inte förstöra gungan bara för att du gungar och väger mer än 50kg. Men tillverkaren(och vi) tar inget ansvar då det skulle kunna anses vara något i stil med felaktigt handhavande.

Hur länge håller en gungställning?

En gungställning håller olika länge beroende på vilket material den är tillverkad av. En faktor som också spelar in är hur den underhålls.

Har du aldrig tänkt att underhålla din gungställning så kommer troligtvis en i stål att hålla längst.

Men köper du en gungställning i trä och sköter den enligt e medföljande instruktionerna, så kan den hålla minst lika länge.

Flera tillverkare lämna garanti på upp till 4 år. Vilket egentligen är ganska generöst då lagen bara kräver 1 år.

Tänk på att trä kan ha naturliga sprickor i sig. Om dessa upplevs stora kan det vara en idé att reklamer gungställningen direkt.

Hur förvarar man en gungställning på vintern?

Själva gungställningen är tillverkad för att klara av att stå utomhus. Det viktigaste är bara att se till att underhålla den på rätt sätt.

Däremot gungor och framför allt repen till gungorna är en bra idé att ta in under vinterhalvåret.

Beroende på material så slits repen ut av rent solljus och mår bra av att slippa hänga ute halva året.

Bäst i test:

Bästa gungställningen allround: Hörby Bruk Basic

Den kraftiga och robusta gungställningen låter dina barn leka länge i din trädgård.

Tack vare en robust design är den godkänd för barn som väger upp till 50 kg. Två barn som väger 50 kg var.

Stolparna är helt runda och tillverkade av svenskt timmer. Och hela gungställningen är godkänd för lek i privata trädgårdgar enligt CE och TUV.

För att gungställningen ska hålla länge är träet tryckinpregnerat enligt NTR AB, Nordiska träskyddsrådet. Men det betyder inte att det innehåller förbjudna ämnen för barn. Det är testat enligt det hårda krav som ställs i enlighet med lekstandarden EN 71

Gungställningen blev vår favorit tack vare den enkla designen och stabila konstruktionen.


Bästa gungställningen i premiumsegmentet: Nordic Play

Den här gungställningen har två gungor och en klätterdel som dessutom är utrustad med en rutschkana.

Tack vare den extra delen får du så mycket mer än en gungställning. Ni har en klätterställning och en gungställning på samma gång.

Vissa dagar kanske barnet eller barnen inte är sugen på att gunga och då passar det bättre med att åka rutschkana eller bara klättra.

Längst upp på klätterdelen sitter en plattform som barnet kan stanna upp och hämta andan innan hen åker ner för rutschkanan.

Allt som behövs för att sätta ihop gungställningen ingår och Byggmax har gratis frakt.

Ställningen är tillverkad av tryckimpregnerat trä för att stå emot det svenska klimatet.


Bästa budgetvalet: Hörby Bruk Cancan

Hörby Bruk Cancan är nog sveriges mest sålda gungställning.

Den är i princip underhållsfri för att du ska kunna spendera din tid på annat.

Gungställningen har två gungor som båda håller för 50 kg styck.

Hela gungställningen är tillverkad av stålrör för att vara så stark som möjligt samtidigt som den har en låg vikt. Benen är pulverlackade för att stå emot rost.

Den är drygt två meter bred och 1,8 meter hög.

Då gungställningen väger lite kan den i värsta fall tippa upp på två ben. Det är oftast ingen fara då det ska mycket till för att välta den. Men som förälder kan det kännas olustigt. Därför kan det vara en god idé att köpa jordankare som håller fast gungställningen i marken. De kostar ca 200 kr.


Alternativa gungställningar

Våra tre toppmodeller i allround, premium och budgetsegmentet är utvalda för att passa så många som möjligt. Men det finns såklart andra gungor och andra behov. Därför tar vi med de gungor och gungställningar som skiljer sig lite från mängden men fortfarande håller hög kvalitet och förväntas ge många lektimmar.

Bästa nätgungan eller kompisgungan: Hörby Bruk Blå

Med en kompisgunga kan flera barn gunga tillsammans. Eller du tillsammans med ditt barn.

Maxvikten som gungan är tillverkad för är 150 kg.

Just en sådan här modell är mina syskonbarn tokiga i. De verkar aldrig tröttna på att gunga och snurra i den. De ligger på rygg eller mage och hittar hela tiden på nya lekar i den.

Den kräver dock en separat gungställning eller något annat att hänga upp den i. Vissa hänger upp den i ett lusthus eller carport.

Repen är justerbara så att den går att montera i ställningar som är mellan 1,9 och 2,5 meter höga.


Bästa gungställningen med torn: Backyard Northbrook

Det här är mer än bara en gungställning. Detta är ett lekfort.

Med ett stort torn som rymmer flera barn är det bara fantasin som sätter gränserna.

Gungdelen rymmer fortfarande två vanliga sittgungor samt en häng-gunga. Häng-gungor eller djungel-gym har blivit alltmer populära de senaste åren. Kanske för att föräldrar har nya träningsvanor? Oavsett anledning så ger det barnen ännu en anledning att aktivera sig fysiskt och utvecklas.

Tornet blir ofta ett naturligt centrum för leken när det inte längre ska gungas. På ovanvåningen kan man kika ut över horisonten efter pirater samtidigt som kaptenen styr skeppet med ratten.

För att ta sig upp klättrar man antingen på klätterställningen eller på pinnstegen.

Ner kommer man alltid. Helst via rutschkanan.

På nedre plan går det utmärkt att starta en butik och leka affär.

Oavsett vilken våning du eller ditt barn befinner sig på skyddas ni alltid av det stora taket.


Bästa gungställning med tre gungor: Hörby Bruk Classic

Är ni många som ska gunga är en gungställning med tre gungor att rekommendera.

Med två vanliga sitsar och en dubbelgunga kan hela fyra barn underhålla sig.

När det blir fler gungor växer även storleken på ställningen. Denna konstruktion är 2,95 meter bred och 1,9 meter djup.

Konstruktionen känns igen från tidigare Hörby Bruk gungställningar och är riktigt stabil.

Även monteringen är lika enkel och smidig som en gungställning med två gungor.


Gungställning mot en vägg: Sunny singlegungställning

Med Sunny singlegungställning kan du sätta upp en gunga även med en trång trädgård.

Gungställningen är tillverkad i FSC-godkänt trä för hållbart skogsbruk.

Det finns även modeller med två gungor.

Använd koden ONLYLEKMER så får du 400kr rabatt.(Koden gäller i skrivandes stund, vi ger inga löften att den finns kvar när du läser detta)


Bästa gungställningen för en gunga: Axi trägunga

Axi har den överlägset snyggaste gungställningen för en gunga. Med sitt FSC-certifierade bruna trä smälter den in i trädgården och fungerar dessutom som en dekoration.

Träkonstruktionen är stabil och genomtänkt med stöttande stag där de behövs som mest.

Mått 181x160x215 cm.

Det finns inte jättemånga gungställningar för bara en gunga men Axi har lyckats väl i att ta fram en snygg och stabil variant.

Behöver du inte mer eller om utrymmet är begränsat så är detta ett toppenval!

Special: Hörby Bruk Active Climb

Denna gungställning är rena drömmen för aspirerande klättrare.

På ena sidan finns en klätterstation med hela tre olika sätt att ta sig upp. På den sidan som bilden visar så går det att klättra upp med ett rep eller ge sig an klätterväggen med riktiga klätter-grepp.

På motsatt sida finns ett nät att klättra upp i. Näten kan vara med utmanande än vad många först tror!

Gungställningen är baserat på Hörby Bruks klassiska modell som bevisat sig vara stark och stabil.

Förutom all lek iom klättringen så har den naturligtvis två gungor. En fullträff för det äventyrliga barnen(och föräldrarna).


Bästa babysitsen: Hörby Bruk babygunga exklusiv

Har du redan en gungställning men saknar något att gunga de minsta i?

Då är en babysits det som behövs. Hörby Bruks babysits är tillverkad i kraftig plast och en säkerhetssele ingår så att ditt barn inte ska kunna trilla ur.

Babysitsen har en hög rygg samtidigt är de bakre repen fästa högt upp så att det inte ska gå att välta bakåt. Det känns tryggt när barnet börjar känna sig modig och vill tänja på gränserna.


Bäst tallriksgungan: Hörby Bruk

Vill du komma igång och svinga så billigt och enkelt som möjligt? Har du en lämplig gren eller annan konstruktion du kan hänga upp tallriksgungan i så finns det inget lättare sätt att komma igång.

Repet går att justera upp till två meter och hela konstruktionen är godkänd för lek hemma enligt EN-71.

Den är godkänd för personer upp till 50kg.

Ytterligare platser som den går att användas på är te x inne i en carport


Hur monterar man en gungställning?

Alla gungställningar vi provat är utformade så att du och jag ska kunna montera dom själva.

Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en partner eller annan vuxen. Ibland behöver man hjälpas åt för att få ihop de tyngsta träbalkarna.

Alla gungställningar ska levereras med monteringsanvisningar och inga konstiga verktyg förväntas behövas. Det bör räcka med en skiftnyckel och skruvmejsel.

Hur har vi testat gungställningarna?

Baserat på egna erfarenheter av olika modeller har vi valt ut de gungställningar som uppfyller våra högt ställda krav.

De gungställningar som vi anser duger, har vi jämfört mot varandra baserat på tillverkarnas specifikationer.

På detta sätt har vi kunnat ta fram gungställningar som håller hög kvalitet och kommer ge hög lekglädje.

Vi har endast tagit med produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att köpa.

Sammanfattning

Att köpa en gungställning kan vara en klok investering till trädgården. Era barn kommer få en naturlig anledning att gå ut och röra på sig.

Föreställ dig första dagen då ni fått hem och monterat gungställningen, vilken spännande överraskning att berätta för sitt barn!

De flesta gungställningar är tillverkade i trä, vilket jag uppskattar. För mig personligen tycker jag att det passar bättre in i min egen trädgård.

Dock finns det en billigare variant i metall som dessutom är riktigt hållbar.

Vilken gungställning du väljer är upp till dig och dina behov. Det är du som bestämmer.

Hoppas ni hittar vad ni letar efter. Och svinga lungt!