Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När jag var en liten flicka fantiserade jag om att jag skulle ha ett stort, vackert hus, en kärleksfull, snygg man och massor av söta barn. Vad jag inte fantiserade så noga om var trappgrindarna.

Att ha flera våningar i ett hus känns ju jättemysigt – i alla fall tills barnet har lärt sig att krypa och då känns det plötsligt mardrömsaktigt istället. En trappgrind är ett måste när man har barn och trappor, annars kan det bli allvarliga konsekvenser. Även om man tror att man har konstant uppsyn och aldrig skulle lämna barnet ensamt på övervåningen så kan ett viktigt telefonsamtal eller mejl vara allt som krävs för att du ska bli distraherad länge nog att barnet hinner stupa ner för trapporna.

Innan jag faktiskt började kolla på trappgrindar kände jag mig motig vid tanken på att skaffa en. Jag älskar känslan och inredningen i hemmet och tänkte mig att en klantig barngrind eller två säkerligen skulle förstöra den prydliga ordningen. Men när jag började spana in alternativen insåg jag att inte bara kunde trappgrinden göra hemmet säkrare; den kunde faktiskt komplimentera omgivningen också!

Det tog mig ett litet tag, men till sist hittade jag den perfekta trappgrinden som är både pålitlig och dessutom passar in i mitt hem. I den här guiden går jag igenom några rekommendationer och vad du bör tänka på innan du köper trappgrind.

Lista över de bästa trappgrindarna

Resultat: Bästa trappgrindar

Premium: Safe & Care SafeGate Säkerhetsgrind Transparent

Safe & Cares transparenta säkerhetsgrind visar precis hur stilig en trappgrind trots allt kan vara! Om du slår upp definitionen av elegant i en ordbok så är en bild på denna snygga säkerhetsgrinden vad du kommer hitta, eller i alla fall så borde det vara så. Om du någonsin trott att en säkerhetsgrind skulle förstöra designen av ditt hem (som jag gjorde) så har Safe & Care kommit till din räddning. Det den gör är snarare att öka elegansen! Den är stadig, säker och skruvmonteras. Den passar för bredder från 75 till 100 cm.


Mellan: Baby Dan – Flexi Fit

Flexi Fit från Babydan är en skruvmonterad säkerhetsgrind som passar nästan alla öppningar. Detta då väggbeslagen kan vinklas så att de kan fästas både på insidan och utsidan av dörrkarmen. Grinden har en “Quick release”-funktion så att den enkelt kan monteras bort när den inte används.

När grinden är monterad på insidan av en dörrkarm passar den till öppningar mellan 69-106,5 cm (trä) och 67-105,5 cm (metall).

Om den monteras på utsidan kommer max. måttet att vara ca. 5 cm mindre.


Budget: Safe & Care SafeGate Extending Basic Säkerhetsgrind

SafeGate Extending Basic är en billig men ordentlig säkerhetsgrind som gör jobbet och inte mycket mer än det. Eftersom den är så enkel passar den in i stort sett i varje hem. Om du inte är så intresserad av en tjusig trappgrind utan är mer av en minimalist som hellre vill ha en enkel men ändå stilig grind som liksom bara smälter in och uppfyller sitt syfte så är SafeGates Extending Basic ditt bästa val.


Köpeguide

Hur väljer man rätt trappgrind?

Du bör tänka på att mäta innan du köper trappgrinden så att du kan vara helt enkel på att den kommer passa rätt. Annat att tänka på är material, själva utseendet och stilen på grinden. Vill du ha en fastmonterad grind eller passar det bättre med en som enkelt kan tas bort? Grinden kommer troligen vara i ditt hem flera år, gillar du hur den ser ut? Sådana frågor bör du ställa dig själv innan du gör ditt val.

Vad kostar en trappgrind?

En trappgrinds kostnad varierar mycket beroende på typ, storlek, material och så vidare. Du kan räkna med att få betala minst ett par hundra kronor för en enkel trappgrind, och upp till någon tusen kronor för en riktigt lyxig, flott variant.

Finns det trappgrindar utan skruvar?

Absolut finns det trappgrindar som du inte behöver skruva fast. I stället för att borra spänner du då fast barngrinden. Då finns det antingen typ resegrindar, som kan anpassas i bredd och spännas upp för att kunna flytta när det behövs, eller också mer permanenta som är självhäftande men inte lämnar märken är den tas bort.

Fungerar alla barngrindar för trappan?

Så länge barngrinden är stabil och passar i bredden, måttmässigt, så fungerar vilken säkerhetsgrind som helst som trappgrind. Oroa dig inte bara för att vissa inte är specifikt betitlade som trappgrindar, men se till att du får tag i en riktigt stadig grind som inte har någon risk att rubbas av din lille eller lilla.

Vilket material är bäst för en barngrind?

Med material varierar pris och känsla. Vilket material som passar bäst kommer bero mycket på vad du vill spendera och helt enkelt vad som passar in i ditt hem. Jag har gjort mitt bästa för att se till att alla barngrindar jag har valt ut på listan är gjorda av bra material så att du inte behöver oroa dig för några bräckliga trappgrindar.

Hur hittar jag rätt storlek?

Det kan vara en bra idé att mäta öppningen innan du köper trappgrind så att du vet vilken längd på trappgrinden du behöver. De flesta grindarna är anpassningsbara så om du har normal dörr, eller till och med upp till 120 cm, så finns någonting på listan för dig. Och har du en riktigt bred öppning att blockera av så kan du använda dig av specialvalet, BabyDan Flex XL Säkerhetsgrind. Denna grind fungerar även för att blockera av andra områden du vill avskärma som till exempel kaminen eller TV:n.

Premium: Safe & Care SafeGate Säkerhetsgrind Transparent

Safe & Care SafeGate Säkerhetsgrind Transparent

Den perfekta kombinationen av trygghet, funktionalitet och elegans; allt hoppackat i en premium trappgrind.

Den har charmanta grinden är gjord av klarglas och aluminium och har en transparent och silvrig färgpalett som passar in i alla smakfulla hem. Säkerhetsgrinden passar bra för både trappor och dörrar, och dessutom har den ingen tröskel som kan framkalla snubbling.

Den här modellen fastmonteras. Låset är barnsäkert men lätt för vuxna, så du kan känna dig säker i att ditt barn inte kommer förbi samtidigt som du alltså inte behöver lösa ett helt pussel för att ta dig genom huset.

Specifikationer:

 • Montering: Skruvas fast
 • Längd: 75 – 100 cm
 • Höjd: 78 cm
 • Material: Klarglas, Aluminium
 • Färg: Transparent

Mellan: Baby Dan Flexi Fit

Baby Dan presenterar en mysig trappgrind med ett naturligt och varmt utseende. Priset är lite emellan premium och budget, vilket ger dig en trappgrind av riktigt bra kvalité samtidigt som du sparar lite mer pengar än med premiumvalet. Baby Dan Flexi Fit är gjord utav bokträ av hög klass; den här trivsamma trappgrinden håller i många år.

Det som gör den här trappgrinden unik och bättre än många andra är att den kan monteras på två olika sätt; antingen så kan du montera den permanent genom att borra, eller också kan du slippa borrhålen genom att spänna fast den om så föredras!

Specifikationer:

 • Montering: Spänns fast / Skruvas fast
 • Längd: 69 – 106,5 cm
 • Färg: Vit

Budget: Safe & Care SafeGate Extending Basic Säkerhetsgrind

Safe & Care SafeGate Extending Basic Säkerhetsgrind

Budgetalternativen i den här listan är en grundläggande men trygg säkerhetsgrind som passar de allra flesta dörröppningar och trappor. Grinden är justerbar och skruvmonteras.

Denna billiga säkerhetsgrind från Safe & Care har ingen tröskel och passar perfekt för trappan eller dörröppningen. Trappgrinden går att öppna i båda riktningar, men kan också anpassas så att den bara öppnas i en riktning om man hellre vill det.

Bredden är justerbar och passar alla öppningar från 68 till 106 cm.

Specifikationer:

 • Montering: Skruvas fast
 • Längd: 68 – 106 cm
 • Höjd: 77 cm
 • Material: Metall
 • Färg: Vitlackerad metall

Attraktiv: Safe & Care SafeGate Skruvgrind Trä

Safe & Care SafeGate Skruvgrind Trä

Här kommer ytterligare en trappgrind från Safe & Care, för de vet verkligen hur man designar snygga grindar! Om du är ute efter en modern, stilren och utseendemässigt tillfredsställande barngrind att komplimentera ditt hem så talar antagligen Safe & Care SafeGate Skruvgrind till dig. Den är dessutom säker och monteras stadigt i trappan eller dörröppningen. Vad mer kan önskas?

Specifikationer:

 • Montering: Skruvas fast
 • Längd: 84,5 cm
 • Höjd: 76,5 cm
 • Material: Trä, Aluminium
 • Färg: Vit

Extra bred: Segr Fällgrind 120 cm

Segr Fällgrind 120 cm

Om du har en extra bred dörröppning eller trappa är Segrs fällgrind absolut värd att kika på. Den här barngrinden är nämligen 120 cm bred och den passar de flesta dörrar eftersom du själv kapar rätt längd och så spänns den fast.

Att den inte monteras fast utan att du istället fäster den själv innebär också att den inte lämnar märken på karmarna eller väggarna. Den är både fällbar och svängbar, och passar lika bra i trappor som dörröppningar.

Den är tillverkad av björk och målad i vit. Som grädden på moset så är priset också riktigt rimligt.

Specifikationer:

 • Montering: Spänns fast
 • Längd: 120 cm
 • Höjd: 72 cm
 • Material: Trä (Björk)
 • Färg: Vit

Utan skruvar: Hauck Close’n Stop med Förlängning 21cm

Hauck Close’n Stop med Förlängning 21cm

Det är många som letar efter en stabil och trygg säkerhetsgrind som ändå inte kräver att man skruvar hål i väggarna och Haucks Close’n Stop är just det! Dess smarta design låter dig helt enkelt spänna upp grinden utan att behöva borra eller skruva. Monteringen är alltså inte bara väldigt enkel utan lämnar inte heller märken när det väl blir dags att ta bort säkerhetsgrinden; idealt om du hyr lägenhet eller hus.

Trappgrinden går att öppna åt båda hållen med en hand vilket underlättar väldigt om du till exempel bär på ett barn. Det går smidigt att öppna och stänga grinden men den har ett barnsäkert lås så att de mindre inte kan ta sig igenom.

Jag köpte denna för ungefär en månad sedan och den är ärligt talat jättebra. Den var så enkel att installera och är väldigt lätt att öppna och stänga. Vi har haft besök av många familjer så många människor har öppnat och stängt grinden och hittills har den varit fantastiskt.

– Maysa

Close’N Stop Säkerhetsgrind passar dörrar och trappor med bredden 75 till 80 cm, men den här versionen kommer även med en 21 cm förlängning så att dess längd även passar 96 – 101 cm. Dessutom kommer den till ett suveränt pris så den är också suverän även om du är på en budget.

Specifikationer:

 • Montering: Spänns fast
 • Längd: 96 – 101 cm (75 – 80 cm utan förlängning)
 • Höjd: 77 cm
 • Material: Stål
 • Färg: Charcoal (Svart)

Special: BabyDan Flex XL Säkerhetsgrind, Vit

BabyDan Flex XL Säkerhetsgrind, Vit

BabyDans unika säkerhetsgrind förtjänar väl sin plats som specialen på listan. Den är inte bara en vanlig säkerhetsgrind utan det medföljer hela 4 sidostycken så att du kan blockera av större områden; den är flexibel och passar inte bara som trappgrind. BabyDan Flex XL Säkerhetsgrind kan även skydda ditt barn från annat, som till exempel en kamin, en extra bred dörröppningen eller något annat område som barnet behöver skärmas av från. Den fungerar alltså som ett litet staket som dessutom kan användas antingen inne eller ute.

Snygg och stabil grind. Spannet i bredd är stort. Lätt att ta bort grinden när den ej behövs.

– Anders

Grinden består av många delar men är ändå säker och ordentlig. Dessutom kan du köpa fler delar om du skulle vilja det, så grinden kan bli virtuellt oändlig! Denna säkerhetsgrind kan öppnas åt båda hållen.

Jag vill också nämna hur stilren den är, och dess vita färg som snyggt kommer passa in vart som helst, både i hemmet och trädgården.

Specifikationer:

 • Montering: Utan skruvar
 • Längd: 90 – 278 cm
 • Höjd: 71 cm
 • Material: Polyester, Trä, Metall
 • Färg: Vit

Frågor och svar

Hur installerar man en trappgrind?

Visst kan det verka lite komplicerat att montera en barngrind, men oroa dig inte över detta. Med trappgrinden får du nämligen en manual med steg-för-steg instruktioner som kommer hjälpa dig att installera trappgrinden hela vägen, från start till slut.

Hur öppnar man trappgrinden?

Hur barngrinden öppnas beror på modell, men vanligtvis är den designad på ett sätt så att det ska vara enkelt för vuxna att öppna och stänga men svår för barn att hantera. Alltså kanske det är lite småklurigt i början, men när du väl har listat ut det så kan du det helt enkelt. Instruktioner finns i manualen som kommer med köpet av trappgrind.

Under vilken ålder bör jag ha trappgrind?

När barnet har lärt sig att röra sig själv är den inte säkert att ha trappa utan grind. Man kan säga att från det att barnet släpps ner på golvet så är det en bra idé att man installerar trappgrind och även skärmar av andra potentiellt skadliga områden barnet skulle kunna ta sig till.
När det gäller att ta bort trappgrindar bör du ha kvar den åtminstone tills barnet är 3 år. Ofta har du den även längre än så, men det kommer naturligtvis bero på ditt individuella barn och dess utveckling samt hur hög och brant själva trappen är.

Kan jag använda en barngrind utomhus?

Absolut kan du hitta en barngrind för utomhusbruk! Att ta ut en trägrind är inget jag skulle föreslå eftersom regn o.s.v. troligen kommer förstöra den, men modeller som BabyDan Flex XL Säkerhetsgrind fungerar alldeles utmärkt för användning utomhus.

Kan jag använda säkerhetsgrind om jag hyr lägenhet?

Ja, och det borde du. När du hyr hus eller lägenhet, och alltså kanske inte kan borra hål, finns fortfarande alternativ för barngrindar. Du väljer då en modell som kan spännas fast så inga skruvar behövs. Hauck Close’n Stop med Förlängning 21cm och Pinolino Trappgrind – Baby Lock Premium är bra alternativ.

Förhoppningsvis har den här guiden gett dig bilden av hur snygga trappgrindar faktiskt kan se ut samtidigt som de tar hand om säkerheten i ditt hem. Vare sig du vill hålla det enkelt och ett budgetalternativ räcker för dig eller du tycker det är jätteroligt med inredning så finns någonting på listan för dig, och köpeguiden påminner dig om andra saker du bör tänka på innan du gör ditt val.

Som jag alltid brukar säga så ska ditt val bero på vad som känns bäst för dig efter att du har läst på och tänkt igenom dina egna ändamål och resurser. Personligen älskar jag inredning och att min trappgrind matchar snyggt i huset gör mig jättenöjd; men för dig kanske det inte alls är lika viktigt. Det viktigaste är ju trots allt att de små krypande varelserna inte kan skada sig när de äventyrar i huset.