I vissa lägen är det en fördel att kunna ge sitt barn en napp att suga på. Alla barn har en sugreflex, och nappen kan ge en känsla av trygghet och göra det lättare för barnet att somna även om det inte ligger i famnen.
Nappen ska inte överanvändas, men det finns många fördelar med att använda napp när den behövs. Den kan lugna barnet, den kan hjälpa till så att man kan öka tiden mellan måltider, eller så att någon annan än mamman kan trösta barnet. Användande av napp minskar också risken för plötslig spädbarnsdöd.
Men vilken napp ska man välja? Och vad ska man tänka på när man köper en napp till sitt barn?
Att ge barnen någonting att suga på som tröst, är någonting som vi människor har gjort i tusentals år. Förr i tiden har barnen kunnat få till exempel lerfigurer eller tygbollar som var fyllda med godsaker. Dock fanns det säkerhetsrisker med detta, som förgiftning, kvävning eller dålig hygien.
Idag har vi strikta säkerhetsregler kring napparna. En napp består normalt av en sugdel, en sköld och en knopp. Sugdelen är ofta gjord i silikon eller naturgummi, medans skölden brukar vara gjord i plast.
När du köper en napp, bör du försäkra dig om att nappen är testad och godkänd. Den ska inte heller innehålla några skadliga kemikalier som till exempel hormonstörande ämnen.
Det bör också finnas lufthål i skölden, så att huden runt munnen hålls torr och man undviker irritation. Det är viktigt att tänka på hygienen kring nappen, hålla den ren, och byta den vid behov.
Lista över de bästa napparna
- Premium: Bjällra of Sweden
- Mellan: Philips Avent Ultra Air
- Budget: NUK Space
- Extra: Suavinex Fusion
- MAM Supreme
- Herobility
- Ekoviking
- Hevea naturgumminapp
- Mam Original
- Dr Brown silkonnapp
- Esska Glow silikon
- Bibs Colour
Premium: Bjällra of Sweden
Som de övriga produkterna från Bjällra of Sweden, är den här nappen lyxig men ändå prisvärd. Den är BPA-fri, godkänd enligt EU-standarden, och har lufthål för att barnet ska slippa hudirritationer.
Mellan: Philips Avent Ultra Air
Den här modellen har fyra stora hål, för att garantera ett maximalt luftflöde så att barnets känsliga hud hålls torr. Nappen är enkel att rengöra och de rundade formerna känns bekväma för barnet.
Budget: NUK Space
Den här nappen är anatomiskt utformad för att passa in i barnets mun och motverka tandproblem. Tack vare luftkanaler i sugdelen, kan luft också pressas ut, och sugdelen blir väldigt flexibel. Extra stora hål i skölden ger bra ventilation. Den har också gått igenom Apotekets kvalitetkontroll.
Köpguide nappar:
Vad ska jag tänka på när jag köper en napp till mitt barn?
Alla barn har en sugreflex, och känner lugn och trygghet av att ligga vid bröstet. Behovet av tröst och trygghet är dock väldigt individuellt och ser olika ut hos olika barn. Att kunna ge barnet en napp ger möjlighet för mamman att få vila sina bröst när barnet inte ammar.
Idag finns nappar i många utföranden på marknaden. Gemensamt för moderna nappar är att de består av en sugdel och en sköld. Sugdelen brukar vara gjord av silikon eller naturgummi. Skölden är ofta gjord av plast.
Material i nappar
Silikon är ett transparent, högkvalitativt, syntetiskt material. Det är helt tätt, och påverkas inte av värme, luft, solljus och liknande. Det är lätt att rengöra, och neutralt i smak och lukt. Barnet kan dock bita sönder det. Kontrollera nappen varje dag så att den är hel och inte har bitmärken eller liknande.
Naturgummi, även kallat latex, är ett naturligt och giftfritt material. Det tillverkas av mjölksaft som utvinns ifrån så kallade gummiträd, Hevea brasiliensis. Naturgummit har en honungsgul färg och är mjukt, flexibelt, och samtidigt motståndskraftigt. Latexnappar är tåliga, och klarar barnets bitande bättre än silkonnapparna gör. Latex åldras dock med tiden och påverkas efterhand av till exempel solljus. Byt ut latexnappen om sugdelen har ändrat form, blivit klibbig, porös, eller har bitmärken.
Rengöring och säkerhet
Nappar är en produkt som barnet har i munnen och som man ibland lämnar barnet ensamt med. Därför är säkerhet extra viktigt när det gäller den här typen av barnprodukter. Nappar ska vara märkta med den europeiska standarden EN 1400. Följ tillverkarens instruktioner noggrant.
Innan man använder nappen första gången, ska den steriliseras – lägg den några minuter i kokande vatten, eller följ tillverkarens instruktioner. Kontrollera nappen varje dag och dra i den för att se så att den är hel. Om någon del skulle lossna, finns det risk för kvävning.
Skölj nappen med vatten innan varje användning. Det är också bra att sterilisera den med jämna mellanrum, särskilt i förkylningstider. Byt ut nappen varje månad, eller när den är skadad.
Sugdelen har ofta ett lufthål, precis intill skölden. Det här är för att sugdelen ska vara eftergivlig. I hålet kan det ibland komma in vatten eller saliv. Pressa i så fall bara ut det och skaka lite på nappen, så är den snart torr igen.
Det finns nappar som är gjutna i ett stycke, vilket gör att man inte får några skarvar eller springor där smuts och bakterier kan samlas. Det minskar också risken för att nappen går sönder i två delar. Och det finns självlysande nappar, som är lättare att hitta om de tappas bort under natten.
Öka nappens storlek eftersom barnet växer. En för liten napp riskerar att komma in i barnets mun. Om nappen har hamnat helt och hållet inne i barnets mun – få inte panik. Lufthålen i skölden gör att barnet kan andas. Ta bara försiktigt ut nappen från barnets mun.
Fäst inte något band eller snöre i nappen, på grund av kvävningsrisken. Det finns särskilda napphållare för ändamålet. Dessa ska vara märkta med EN-12586. Napphållarens band får inte vara längre än 22 centimeter. Och en napphållare får inte ha dekorationer, på grund av risken för kvävning. Kontrollera även napphållaren varje gång den ska användas, så att den inte är trasig.
Nappens utformning
Sugdelen på nappen kan ha olika utformning på olika modeller. Antingen den traditionella, runda, symmetriska formen – eller en anatomisk form som är utformad efter barnets mun. Den anatomiskt utformade modellen kan delvis förebygga tandproblem.
Sugdelen ska inte vara stum, utan mjuk och följsam och kunna anpassa sig efter barnets mun. Det brukar också finnas lufthål i sugdelen, så att luft kan pressas ut, och sugdelen blir då mer följsam.
Ventilationshål i skölden
Skölden behöver ha hål, som låter luften passera och gör att barnets känsliga hud hålls torr. Annars är risken att saliv samlas och orsakar hudirritationer. Det finns olika modeller även här, där vissa nappar har riktigt stora hål för maximalt luftflöde.
Giftfria nappar
Nappen är ju någonting som barnet ska ha i munnen, och kanske under lång tid. Och då vill man gärna undvika nappar som innehåller kemikalier, som kan vara skadliga för barnet. Vissa nappar är märkta med ”BPA-fri”. BPA står för Bisfenol A, ett ämne som är vanligt i plaster. Det är ett hormonstörande ämne som påverkar barnets hälsa negativt. BPA är förbjudet i nappflaskor inom EU.
Premium: Bjällra of Sweden
Det utmärkande för Bjällra of Sweden är barnprodukter som känns påkostade och ”lyxiga” men som samtidigt är prisvärda. Man förenar en enkel design med en exklusiv känsla. Den här nappen är en elegant utformad napp, som samtidigt har mjuka former som känns behagliga för barnet.
Sugdelen är gjord i slitstarkt silikon, och den är anatomiskt utformad efter barnets mun. Skölden har två lufthål som låter huden andas. Nappen är BPA-fri och godkänd enligt den europeiska säkerhetsstandarden EN 1400.
Mellan: Philips Avent Ultra Air
Ultra Air är en lättviktig napp, där man har jobbat på att skapa maximalt luftflöde för att hålla barnets hud torr. Därför har den fyra stora hål i skölden. Nappen har mjuka former och rundade kanter för att vara bekväm för barnet att använda.
Den är enkel att rengöra, och tål maskindisk. Den är också BPA-fri, och den mjuka och lena sugdelen är skonsam för tänderna. Man får också med en nappburk som kan användas till både förvaring och sterilisering.
Nappen är för åldrarna 6-18 månader.
Budget: NUK Space
NUK har här skapat en genomtänkt produkt. Sugdelen är noggrant ortodontiskt utformad för att efterlikna en mammas bröstvårta på så sätt att den är mjuk, len och flexibel men ändå stabil och säker. Samtidigt följer den formerna i barnets mun, med en rundad överdel och en plattare underdel där barnets tunga får plats att röra sig.
Luftkanaler i sugdelen, där luften kan komma ut när barnet suger, gör att den kan bli platt. Sugdelens ”hals” är smal. Det här minskar trycket på käke och tänder, och därmed minskar också risken för deformerade tänder.
Skölden har generösa hål som låter huden andas. Den här nappen från NUK har gått igenom Apotekets kvalitetskontroll. Produkten kommer i en förpackning som också kan användas för sterilisering.
Nappen är för åldrarna 6-18 månader.
Fler utmärkta nappar
För att göra testet mer komplett, tar vi med fler nappar som vi varmt kan rekommendera, även om de inte kom på första plats.
Suavinex Fusion
Det spanska märket Suavinex har här skapat en funktionell, anatomisk napp. En innovativ form på skölden minimerar kontakten mellan napp och hud. Sugdelens form härmar en mammas bröstvårta. Nappen har behagligt rundade former, och lufthål i skölden för att hindra saliv från att samlas. Nappen finns i flera fina färger och motiv. Den är BPA-fri, godkänd enligt den europeiska standarden EN 1400, och rekommenderas av den spanska barntandläkarföreningen.
Nappen är för åldrarna 6-18 månader.
MAM Supreme
Här har man velat minska risken för deformerade tänder, och MAM har därför utvecklat den här nappen i samarbete med tandvårdsspecialister. Man har bland annat gjort sugdelen extra tunn, mjuk och flexibel. Den har också en sköld med extra generös öppenhet för luftväxling.
Nappen är godkänd enligt standarden EN 1400. Den kommer i en låda som kan användas för sterilisering i mikrovågsugn.
Nappen är för åldrarna 6-16 månader.
Herobility
Företaget Herobility är måna om miljö och hållbarhetsfrågor och de har alltid barnets bästa för ögonen. Här har man har arbetat för att ta fram en napp som är bekväm för barnet och som minskar risken för deformerade tänder. Skölden är ergonomiskt utformad och har en extra mjuk kant som är skonsam mot barnets hud.
Sugdelen är extra tunn och gjord i mjuk silikon. Den är anatomiskt utformad för att passa i barnets mun. Skölden har också gott om lufthål för ventilation. Designen är symmetrisk, så det spelar ingen roll på vilken håll man sätter in den.
Den här nappen kan även användas som bitring. Till nappen får man också ett skyddsfodral som kan användas till förvaring eller sterilisering i mikrovågsugn.
Nappen är för nyfödda bebisar – se dock alltid till så att amningen kommer igång innan nappen börjar användas!
Ecoviking
En napp som är gjuten i ett enda stycke. Detta gör att nappen blir lätt att hålla ren, då det inte finns några skarvar där smuts kan samlas eller bakterier kan gömma sig. Man slipper också risken att nappen delar sig i två delar. Nappen är alltså helt gjord i medicinsk silikon, och är fri från både BPA och PVC. Den har en ortodontisk utformning, för att minska risken för deformering av tänderna.
Nappen rekommenderas från 6 månader och uppåt.
Hevea naturgumminapp
Hevea har tagit sitt namn från gummiträdet vars mjölksaft används för att tillverka naturgummi, även kallat latex. Och det här företaget har specialiserat sig på produkter gjorda i just det här materialet, förenat med ett danskt designtänk.
Den här nappen är alltså gjord helt i naturgummi, i ett enda stycke. På så vis blir den lätt att rengöra, och det blir mindre risk för att den går sönder i två delar.
Det betyder också att den här nappen är helt fri från plaster, PVC, BPA och ftalater. Sugdelen har en anatomisk design, utformad för att minska risken för att tänderna blir deformerade senare i livet. Skölden är såklart också försedd med lufthål för att barnets hud ska hållas torr.
Du har en lång rad fina färger att välja mellan. Nappen har en yta som är mjuk och behaglig för barnet. Den är även märkt med den europeiska säkerhetsstandarden EN 1400.
Nappen är för åldrarna 3-36 månader.
Mam Original
Mam arbetar tillsammans med medicinska och tekniska experter och har vunnit priser för sitt säkerhetsarbete. Deras produkter är också helt fria från BPA och BPS (bisfenol S, som också är ett hormonstörande ämne).
Den här nappen finns med MAM SkinSoftTM-silikon, som gör den extra behaglig för barnet att använda. Skölden är konkav, vilket också ger en extra komfort för barnet. Lufthål och små knottror på insidan ger en bra ventilering.
Sugdelen är anatomiskt utformad, och utformad i samråd med tandvårdsexperter. Med nappen får man ett fodral som kan användas för både förvaring och sterilisering. Nappen är märkt med den europeiska säkerhetscertifieringen EN1400.
Nappen är för åldrarna 6-16 månader.
Dr Brown silkonnapp
Ännu en helgjuten napp i ett enda material – denna gången i silikon. Den här nappen har samma form som Mr Browns dinappar för nappflaskor. Använder man båda varianterna, så kan det vara en fördel eftersom bebisen då känner igen formen. Nappen är lättviktig, och skölden är designad så att bebisen slipper ha skölden tätt emot ansiktet, och den lämnar utrymme för bebisens näsa och kinder. Nappen är lätt att rengöra och sterilisera, och den tål även diskmaskin. Och så är den fri från BPA.
Nappen är för åldrarna 0-6 månader – se dock till att amningen är igång först!
Esska Glow silikon
Det här är en självlysande napp! Skulle den tappas bort under natten, kan du lätt hitta den utan att behöva tända lampan. Skölden är mycket luftig och håller garanterat barnets hud torr och fin. Formen är symmetrisk, så nappen är alltid vänd åt rätt håll. De här napparna har också olika söta motiv hämtade från havet.
Sugdelen är gjord i slitstark silikon och nappen är fri från BPA. Nappen är lättskött och lätt att hålla ren. Den är också märkt enligt säkerhetsstandarden EN 1400.
Nappen är för åldrarna 4-36 månader.
Bibs Colour
Det danska varumärket Bibs är ett ledande varumärke inom babyprodukter sedan mer än 30 år tillbaka. Varumärket ägs av Tolico Danmark som under de senast året har utvecklat den här produktens design och kvalité.
Nappen Bibs har en klassisk rund form och finns i många fina, moderna färger. Skölden böjer sig något utåt, för att inte sitta för tätt inpå ansiktet och irritera huden.
Nappen är tillverkad i naturgummi och är fri från PVC, BPA och ftalater. Sugdelen är mjuk och har en ventil som gör att luft pressas ut. Nappen är godkänd enligt säkerhetsföreskriften EN 1400
Nappen är för åldrarna 6-12 månader.
Frågor och svar
Eftersom barnet ska ha nappen i munnen, och ibland kanske när det är ensamt, så är säkerheten det som är viktigast att tänka på. Se till att nappen är godkänd enligt säkerhetsdirektivet EN 1400. Kontrollera också nappen varje dag innan användning och provdra den, för att se så att den inte är skadad.
Nappar består i regel av en sugdel, en sköld, och en knopp. Sugdelen brukar vara gjord av silikon eller naturgummi (latex), medans skölden ofta är gjord i plast.
Det är viktigt att tänka på hygienen. Sterilisera nappen innan användning, och sedan då och då efter behov. Följ tillverkarens anvisningar. Skölj nappen med vatten innan varje användning. Nappar kommer ofta i ett fodral som kan användas till förvaring och sterilisering.
Byt ut nappen efter 1-2 månader – eller efter kortare tid om den blir skadad, deformerad eller får bitmärken.
Innehåll