Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Varför ekologisk hårvård?

Ett ekologiskt schampo är mildare och snällare mot ditt barns ömtåliga hud än andra schampon då det inte innehåller lika mycket starka ämnen så som sulfater eller silikoner.
Ett barns hud är mycket tunnare och sulfater och silikoner kan då verka både irriterande och/eller uttorkande.
Ett milt ekologiskt schampo rengör barnet hår på ett mjukt och vänligt sätt med hjälp av naturliga produkter. De vegetabiliska oljor som används är mer lika det egna skyddande hudfettet och smörjer och vårdar den ömtåliga huden. Samtidigt är ekologisk hårvård i många fall framställda under bättre förhållanden med tanke på miljön.
Alltså bra för ditt barn och bättre för miljön!

Vad innebär egentligen ekologisk hårvård?

Idag finns det inga globala konkreta regelverk kring ekologiska produkter och att något ska få kallas ekologiskt. Det finns inte heller några krav på att produkter skall kontrolleras innan de släpps på marknaden så att det verkligen har ett ekologiskt ursprung. Dock finns det runt om i världen väletablerade tredje parter som arbetar med kontroll och märkning och som säkerställer att de produkter du köper verkligen är ekologiska.

Fem av de vanligaste ekologiska märkningarna du träffar på inom hårvård;

  • Cosmos Organic – innebär att minst 10% av ingredienserna är ekologiska, att endast vissa förädlingsmetoder tillåts och att det finns förbud mot bland annat mikroplast och nanomaterial. Mängden ekologiska ingredienser skall skrivas ut på produkten i vikt.
  • EcoCert– Kräver att minst 95% av det totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung (tillsatt vatten räknas som naturligt) 10% av det måste vara ekologiskt.
  • Natrue– Märkningen garanterar att produkterna består av naturliga ingredienser. Natrue tillåter inga syntetiska dofter, färgämnen, petroleumbaserade ämnen, silikoner eller GMO. 70% av ett företags produkter måste uppfylla kraven för certifiering för att en enda produkt ska få certifieras.
  • The Soil Association innebär att 95 procent av ingredienserna ska vara ekologiska. Vatten räknas ej med i sammansättningen då det inte anses kunna vara annat än ekologiskt.
  • Cosmebio Eco innebär att 95 procent av ingredienserna ska vara naturliga och minst 50 procent av de växtingredienser som används måste vara ekologiska.

Bäst i test! Ekologiska barn- och babyschampon

Här presenterar vi de fem bästa ekologiska barn- och babyschampo som finns på marknaden just nu. I testet har vi tagit hänsyn till ekologisk märkning, pris, kvalitet och kvantitet för att få ett så bra resultat som möjligt. Vi har även delat upp produkterna i tre kategorier (Budget, Medium, Premium) för att du skall få ett hum om i vilken prisklass de olika produkterna ligger i.


Premium: ECO Cosmetics Baby

Eco Cosmetics är ett tyskt företag med huvudsäte i Portugal som innehar generös kollektion av ekocertifierade produkter i sitt sortiment, både för barn och för vuxna. Eco Cosmetics Baby & Kids är en mild rengöring som gör håret enkelt att kamma ut samtidigt som huden rengörs noggrant och återfuktas av extrakt från ekologiskt odlade granatäpplen. Produkten innehåller även havtornsextrakt som lugnar den känsliga barnhuden. Schampot har en mild doft och behaglig doft.

Ekomärkning: EcoCert. Eco Cosmetics Baby Schampo är också märkt med och Vegan Society som innebär att produkten är fri från animaliska produkter och dess biprodukter.


Mellan: ESTELLE & THILD – BioCare Baby Mild Schampo

Estelle & Thild är ett svenskt företag som grundades 2007 med mål att använda sig av så lite kemiska ämnen som möjligt och istället koncentrera sig på ekologiska grundvaror och lyxiga naturoljor. Estelle & Thild Biocare-serie innehåller milda och skonsamma produkter som passar både nyfödd samt lite äldre barn. Schampot är baserat på rengörande ämnen från växter som skyddar hårbotten från uttorkning och ekologisk Aloe Vera som lugnar och skyddar.

Ekomärkning: EcoCert. Estelle & Thild är inte heller testade på djur.


Mellan: WELEDA – Calendula Schampoo and Babywash

Weleda är ett välkänt märke som etablerades i Schweiz redan 1921. Weleda använder 100% naturliga ämnen i alla sina produkter och har idag ett stort utbud av vårdande och skyddande produkter baserad på helt naturliga råvaror i sin stora babyserie med just namnet Calendula. Weledas Calendula Schampo, innehåller som namnet avslöjar, lugnande extrakt från calendula samt mjukgörande och återfuktande mandelolja och sesamolja. Weleda Calendula Schampo and Babywash passar från spädbarnsålder.

Ekomärkning: Natrue. Weleda innehar även UEBT-märket vilket står för Union Ethical Bio Trade vilket garanterar att företaget bryr sig om människor, biologisk mångfald, jorden, mikroorganismer, vatten, luft, växter och djur.


Budget: URTEKRAM – Childrens Schampoo Calendula

Urtekram är ett danskt märke som funnits sedan 70-talet och som specialiserar sig på att ta fram ekologiska och hållbara produkter både inom hår- och hudvård samt inom mat och kosthållning. Urtekrams Children Schampoo Calendula innehåller, som namnet avslöjar, olja från calendula som vi på svenska kallar ringblomma. Denna oljan är lugnande på huden och återkommer i många ekologiska barnprodukter. Utöver det innehåller produkten magnoliabarkextrakt som vårdar hårbotten samt aloe vera och glycerol som återfuktar håret. Ett plus för Urtekram är att flaskorna kommer i två olika storlekar för att kunna passa alla familjers olika behov.
Ekomärkning: Cosmos Organic. Produkten har utöver det även Leaping Bunny som innebär att produkten inte är djurtestad och Vegan Society som innebär att produkten är fri från animaliska produkter samt dess biprodukter.


Budget: DERMA ECO – Baby Schampo

Derma Eco är ett svenskt märke framtaget av Mörkö Detaljhandel och innehåller idag ett brett sortiment av ekologisk babyvård från bad och rengöring till solskydd och hudvård. Derma Eco Baby Schampo är en enkel rengöring för babyvård som är speciellt framtagen för barnets ömtåliga hud och är fritt från parfymer, parabener och färgämnen. Schampot innehåller ekologisk aloe vera för att återfukta och vårda huden.

Ekomärkning: EcoCert. Derma Eco Babyschampo är även märkt med Svanen vilket är en nordisk märkning där det tas hänsyn till produktens miljöbelastning från råvara till avfall, alltså under produktens hela livscykel. Samt är den märkt med danska astma- och allergiförbundets logga.


Special: MONKIDS Hår- och Kroppsschampo

Monkids är en barnserie från företaget Acrilex som har sitt huvudsäte i Sverige. Monkids är en medveten serie som ursprungligen fokuserade på kosttillskott som var snälla mot både barn och miljö och nu har de även släppt en mindre serie för bad- och dusch med ekologiska råvaror och med ett bra miljötänk. Schampot innehåller vegetabiliska tvättämnen från kokos och äpple samt olivolja för en mjukgörande effekt och Acai som innehåller antioxidanter. Schampot är väldoftande och milt rengörande.

Ekomärkning: Anledningen till att Monkids inte hamnar med i detta bäst i test är att de inte har en etablerad certifiering än. Vi väntar ivrigt på att Monkids skall ansöka om en sådan inom snar framtid!


 

Är ekologisk hår- och hudvård alltid bra?

All ekologisk hud- och hårvård är inte bra för alla bara för att den är just ekologisk. Lika som att alla inte får samma resultat av en ansiktskräm så kan även ekologiska produkter skapa olika reaktioner, helt enkelt beroende på vilken hudtyp man har och vad den kan reagera emot. Den ingrediens i ekologiska produkter som ibland kan orsaka en reaktion är oftast eteriska oljor, ibland även kallade essentiella oljor. Eteriska oljor används främst i denna typen av produkt för att göra den väldoftande men vissa eteriska oljor har också en generell lugnande effekt på huden. Det är dock inte en självklarhet att alla tål oljorna och därför kan det vara bra att alltid testa produkten på ett litet hudområde för att se så att huden tål produkten. De barnprodukter som innehåller eteriska oljor har alltid en väl uppmätt mängd som även de flesta barnhudar klarar av.

Varför är babyschampon även anpassade för kroppstvätt?

Helt enkelt för att en bebis inte har så mycket hår! En vuxen människas hår är grövre samt producerar mer olja, därför känns det rimligare att ha ett lite vassare schampo för att kunna lösa upp dessa kroppsoljor och fetter och istället en mildare kroppstvätt för att vårda huden. På en bebis är det inte så stor skillnad på huvudet kontra resten av kroppen och det är därför fungerar en mild rengöring överallt. Ett plus är att du inte behöver köpa flera olika  produkter så både miljön och ekonomin vinner på det här!