Ibland kanske jag oroar mig för mycket.
När barnet var i magen så oroade jag mig för minsta lilla förändring i beteende.
När barnet är ute kan man oroa sig för att han gör ovanliga ljud. Eller inga ljud alls.
Och sen ska barnet hoppa i vatten!?
Att oroa sig för sin barn hör till att vara förälder och är helt naturligt. Det ligger faktiskt rotat långt ner i vår natur som människor.
Samtidigt minns jag hur underbart och härligt det var att leka och bada vid stranden på somrarna. Och jag vill att mina barn ska få uppleva detsamma.
Därför har jag tagit reda på allt som finns om badvett och vattenträning från dag ett fram till tonåren. Det finns några viktiga saker att tänka på!
Hur badar du säkert ditt barn?
För äldre barn handlar det om simkunnighet medans för yngre barn och bebisar är det viktigaste som finns att en vuxen alltid är närvarande.
Bebis
En bebis eller ett litet barn behöver ständig påpassning av en förälder eller ansvarsfull vuxen. För att bada säkert med en bebis måste du antingen bära barnet, om det är djupt vatten. Eller befinna dig inom armlängs avstånd även om barnet bottnar. Även grunt vatten kan vara farligt för små barn.
Det är helt ok att ha flytväst på en bebis eller ett litet barn när det är baddags. Även flytringar och armpuffar kan vara till bra hjälp.
Äldre barn
För äldre barn handlar det dels om simkunnighet samt om badvett.
Barn börjar ofta lära sig simma mellan 4-7 års ålder. Men bara för att en sju-åring kan simma en längd i badhuset betyder det inte att han eller hon kan släppas iväg fritt utan uppsikt. Du måste alltid ha ett öga på ditt badande barn.
Även om det kan vara lockande att lägga sig på stranden och intala sig själv att man har uppsikt tror jag att det är en dum idé.
Barnet kanske får en knuff, halkar och slår i huvudet. Samtidigt som en gammal kollega råkar passera förbi där du ligger på stranden. Det kanske är väldigt låg sannolikhet att båda sakerna skulle hända samtidigt. Men tänk om de gör det?
Samtidigt vill vi inte vara en överbeskyddande förälder.
Spendera tid med barnet i vattnet.
Om du är med och badar och leker med barnet så kommer du få en känsla för hur pass moget han eller hon är. Dessutom har du en möjlighet att uppfostra barnet och lära ut respekt för vattnet och andra badkamrater. En bra dos uppfostran helt enkelt.
Personligen vill jag veta att mitt barn är helt simkunnig och har minst en kompis med sig ute på bryggan för att känna mig trygg.
Hur man vänjer sin bebis vid vatten?
Att vänja sin bebis vid vatten är både roligt, mysigt och viktigt. Om barnet känner sig trygg omkring vatten, lägger det grunden för att senare lära sig simma och bada på egen hand.
Det är enklast att börja hemma i badkaret. Se till att ha handduk redo till efteråt.
- Ha rätt temperatur i vattnet. 37 celsius ska det vara.
- Se till att barnet har ätit nyss och inte är trött.
- Låt det ta tid i början. Låt barnet sakta vänja sig vid vattnet genom att doppa fötterna för att sedan komma längre och längre ner i vattnet.
- När barnet kommit ner en bit kan du pausa här en stund. Låt han eller hon vänja sig vid platsen och vattnet.
- Uppmuntra till lek och plaskande. Det ska vara roligt att lära sig nya saker.
- Om barnet blir ledsen så försök trösta det utan att ta upp det ur vattnet.
- Viktigast av allt. Lämna aldrig barnet utan uppsikt.
Hur ofta ska man bada en bebis?
Små bebisar behöver badas ca två till tre gånger per vecka. Det viktigaste är att det blir ordentligt rena nu och då. En tvättsvamp kan förenkla tvättandet. Dock ska barn inte badas de första veckorna innan navelsträngen trillat bort och läkt helt.
Äldre bebisar kan uppskatta att badet blir en del av den dagliga rutinen. Det kan vara en idé att ha det som en del av läggningsrutinen. LÄNK
Vilka leksaker är säkra att bada med?
Det finns två synsätt på vad som är farligt eller säkert. Det ena är drunkningsfara och det andra är kemikaliska substanser.
Kom ihåg att skydda barnet från drunkningsrisk alltid är föräldrarnas uppgift och ansvar, alltså inget som kan ersättas av armpuffar eller en flytväst.
Små pooler upp till 40 cm djup klassas i Sverige som leksaker och får därmed inte innehålla ftalater. Detsamma gäller leksaker som är till för lek på grund vatten, så som badbollar och uppblåsbara djur.
Däremot simdynor och te x armpuffar, som anses vara simhjälpmedel klassas däremot inte som leksaker och får därmed innehålla ftalater.
Ftalater har visats ha cancerogena effekter vid djurförsök men är ej klassade som cancerogena för människor, i Sverige.
Vad innebär att ha barnen under uppsyn?
Om barnet är litet behöver du vara med varje sekund av badandet. Även om in är på grunt vatten. Små barn kan ha svårt att själva ta sig upp på fötter, särskilt i en ny och obekant vattenmiljö.
Även när barnen blir äldre är det även du som förälder som bär ansvaret. Se till att alltid vara tillräckligt nära och uppmärksam för att kunna ingripa vid behov.
Allra bäst är att alltid bada med sina barn.
När kan barn bada själva?
De allmänna riktlinjerna säger att barn kan bada själva vid 12 års ålder. Men kom ihåg att föräldrarna fortfarande bär ansvaret.
Simkunnig anses man vara om man kan simma 50 meter inomhus.
Dock spelar även mognad in i om det känns säkert att lämna en 12-åring att bada utan föräldrar.
Det bästa är såklart om en vuxen alltid är med. Men kompisar är bättre än ingen alls. Se till att barnet inte får bada själv i början utan måste ha minst en kompis om kan hjälpa till att komma upp eller ropa på hjälp.
Hur lär jag mitt barn att simma?
Simkunnighet är nyckeln till att kunna bada säkert. För att barn ska får bästa möjliga start i sin sim-karriär, är babysim en sak som kan hjälpa. Det är dessutom också väldigt trevligt att träffa andra föräldrar någon gång i veckan.
Babysim låter barnet vänja sig vid vatten från sina första år samtidigt som det lägger grunden för simkunnigheten.
Ålder för babysim är 3 månader till 2 år.
Efter babysimmet kan man gå i något som kallas småbarnssim där det är fortsatt mycket fokus på lek och att vänja sig vid vattnet.
Simskolan brukar vanligtvis vara mellan 5-7 års ålder. Fråga ditt lokala badhus för att få veta hur de gör.
Försök att besöka badhuset eller badstranden mellan lektionerna och de perioder som inte täcks av “skolorna”. Vattenvana och simkunnighet är en färskvara och ju mer tid ni spenderar i vattnet desto bättre kommer era barn bli på att simma och kunna vistas säkert i vatten.
Källor
https://www.pampers.se/nyfodd/tips-for-nyfodda/artikel/bebisens-forsta-bad
https://familjen.trygghansa.se/vatten-simning/barn-och-vatten/bada-din-bebis/
https://familjen.trygghansa.se/vatten-simning/barn-och-vatten/badvett/
https://www.epressi.com/tiedotteet/vakuutus/tips-for-att-vanja-barn-vid-vatten.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ftalater
http://simskoleforbundet.se/simning
https://www.viforaldrar.se/barn-2-5-ar/simskola/
Innehåll